Музикален канал БГпоп

18/03/2014

БГ Поп е специализиран канал за българска поп и рокмузика, който стартира на 6 август 2012 г. Нелеката задача за дигитализирането от лентов носител на огромния фонд с българска музика, с който разполага БНР и 24-часовото ù ротиране в канала, има Здравко Петров – музикален редактор, който от години следи процесите в развитието на жанра и е един от малкото професионалисти в тази област.

 

В канал БГ Поп можете да чуете уникални записи с българска музика от 50-те години до днес, голяма част от които са записани в Първо студио на БНР и продуцирани от БНР. С обособяването на отделни тематични стриймове като: “Избрано от „Златният Орфей“, „Избрано от българския рок“, „Рожден ден“, „Българските кавъри“, „Новопостъпили записи във фонда на БНР“ и др., каналът става все по-атрактивен и слушан от всички почитатели на българската попмузика.

Здравко Петров – музикален редактор на канал БГ Поп

 

 

Здравко Петров е роден е на 28.09.1970 г. в Плевен. Завършва музикално училище в родния си град и музикално – теоретичния факултет в Музикалната академия (АМТИИ) в град Пловдив със специалностите музикална педагогика и методика и преподаване на солфеж. От 1996 г. е щатен музикален редактор в БНР, а понастоящем старши музикален редактор. Член е на СБК (Съюз на българските композитори) в секцията на музиколозите, както и на СБЖ (Съюз на българските журналисти) в секцията на музикалните журналисти.

 

В продължение на дълги години той насочва музикалните си интереси и в областта на популярната музика, като аналитично, обосновано и задълбочено изследва процесите на нейното развитие, в това число на българската и италианската музика. От 2008 г. ежегодно е канен от RAI на фестивала Санремо в Италия. От същата година е и преподавател (асистент) по история на попмузиката, музикално оформление и редактиране на музика за електронни медии в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“- София, като му предстои защита на образователна степен „доктор“,  бил е хоноруван преподавал по музика в Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) „Константин Кирил Философ“ в София.

 

Здравко Петров е автор на множество статии и аналитична музикална критика в различни електронни и печатни издания, направил е много анотации и селекции на песни за звуконосители, участва в радио и телевизионни предавания, в които представя творчеството на почти всички певци и композитори от областта на българската попмузика, журирал е на фестивалите „Златният Орфей“, „София“, Българската песен на Евровизия, „Лирата на Орфей“, Радиоконкурс „Пролет“.

 

В БНР Здравко Петров е бил музикален редактор и музикален оформител на редица политически, публицистични и художествено-драматургични предавания като: „Утро“, „Добър ден“, „Нашият ден“, „Арт ефир“, „Семейна събота“, „И рибар съм и ловец съм“, „Отвъд“ , „Изгрев“, „Познати и непознати“, „За здравето“, „Семейно радио“, „Мрежата“, „Нощен блок“, „А сега накъде“ , „Нашият ден“ и др. Той е автор и водещ на редица специализирани  музикални предавания в БНР, сред които “Звезден прах”, „Музикален пасианс“, „Канцонисима“, „Български музиканти“, седмичната класация за български песни „7 в 11“ , понастоящем заедно с Диляна Трачева е водещ на БНР ТОП-20, а от 2011 г. е музикален редактор на предаването на композитора Найден Андреев „Маестро, музика“, като след неговата кончина и водещ на същото. През годините е осъществил много интервюта с видни творци от областта на българската популярна музика, голяма част от които се съхраняват в „Златният фонд“ на БНР.

 

От 2012 г. Здравко Петров изцяло е отговорен за ротацията и излъчването не песните в стрийминг канала  за българска поп и рокмузика „Бг Поп“ на радио Бинар на БНР.

 

Facebook: БГ Поп

 

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: