Наближава краят на годината и по инерция всички започват да говорят за равносметки, сравнителни анализи на постиженията с поставените задачи, поставяне на нови задачи за бъдещи периоди и т.н. Събудих се сутринта и установих, че и аз съм се заразила от масовата психоза по измерване на достиженията, че и в обществен план мисля. Разтърках очи и намусено си казах (като в една реклама): Стоп! Така де, има и други важни работи. Ако погледнеш и във Фейсбук – новият площад, средището, където се откриваме – ще забележиш, че измежду призивите за борба за светло бъдеще на нацията се прокрадват и други неща. Да видим.
Поне петима мои приятели са писали писма до Дядо Коледа, а най-неочаквани и сериозни, ама много сериозни хора са публикували стихове на стените си. Хм. Какво става тук?
Ами какво – остават броени дни до Рождество и имаме нужда да се почувстваме отново нормални, да се присетим от какво в действителност имаме нужда, да се опитаме да бъдем малко по-добри и да се надяваме, че ще намерим съмишленици в това.
Замислих се как да пренаредя молекулите на напрегнат и вперен в недостатъците – свои и чужди, сърдит на времето, в което живее, човек и да се усмихна. Да поискам да прегърна някого.
И ми просветна – трябва да реша един важен въпрос, който ще ми отнеме цялото внимание достатъчно дълго, че да забравя колко лошо било всичко. И този въпрос е какво да приготвя за празника – коледни курабийки с канела, джинджифилови сладки или кравайчета за елха?
Неусетно носът ми се забърква в миризмата на ароматните подправки.
Започвам да ровя в дебелите книги на мама, а там има и картинки. Прелиствам лист по лист, примлясквайки. Всичко ми харесва, а усмивката ми става все по-широка. Решението се оказва трудно и изведнъж искам да избягам от клишето, просто ей така.
Откривам рецепта с любимите ми ябълки. Ох, много вкусно! Ако ви е любопитно каква е тя – ето я.
Продукти:
500 гр. ябълки, 2 супени лъжици галета, 1 супена лъжица стафиди, 4-5 яйца, ½ чаена чаша кристална захар, ½ чаена чаша брашно, 1 супена лъжица растително масло, половин пакетче канела, 2-3 супени лъжици пудра захар.
Начин на приготвяне:
Почистените ябълки се настъргват на ренде и се изстискват леко с ръка, след което се смесват с галетата и стафидите. Изсипват се в намазана с растително масло и поръсена с галета тавичка и се изравняват. Яйцата и захарта се разбиват, докато станат на крем (пухкави) и към тях се прибавя брашното. С получената каша се заливат ябълките. Сладкишът се пече в силна фурна (220 – 250 C) до златистожълто оцветяване. Оставя се да изстине и се обръща върху подходящ съд, така че ябълките да останат отгоре. Поръсва се със смес от пудрата захар и канелата и се нарязва на парчета.
Е, може да изберете каквото искате за празника, а ако имате късмет, някой ще ви изненада приятно с неочаквани вкусотии. Аз отивам в кухнята.
Весела Коледа!