Литературен гид – архив

21/10/2013

 Литературните срещи и събития през седмицата. В студиото на Бинар гостува книголюбителят Светлозар Желев. За да спечелите някое от актуалните обсъждани заглавия, гледайте “Следобеден Бинар“ в понеделник и петък и първи отговорете правилно в чата по време на живото предаване. В партньорство с Асоциация “Българска книга“.

 

 

 


Нова книга „Зовът на кукувицата“ от Робърт Галбрейт

zovat na_kukuvicataКогато супермодел с купища проблеми пада от заснежения балкон на своя апартамент в Мейфеър, богаташкия център на Лондон, всички решават, че става дума за самоубийство. Само брат ѝ не е убеден в това и се обръща към частния детектив Корморан Страйк с молба да разследва случая.

Страйк е ветеран от войната, травмиран както физически, така и психически, а животът му в момента е пълен безпорядък. Това разследване му хвърля спасителен финансов пояс, но цената, която плаща в личен план, е твърде висока: колкото повече дълбае в сложния свят на младия модел, толкова повече се сгъстяват тъмните краски около него и ужасни опасности го дебнат отвсякъде…

„Зовът на кукувицата“ е забележителен роман – завладяваща, елегантна криминална история, която ни потапя в атмосферата на Лондон – от притихналите улици на Мейфеър до съмнителните кръчми в йист Енд и оживлението в Сохо. Това е първият криминален роман на Дж.К. Роулинг, пишеща под псевдонима Робърт Галбрейт, възхваляван от критика и публика и въвеждащ Корморан Страйк като главен герой на очаквана поредица.


 

gradinata na_fintzi

Нова книга „Градината на Финци – Контини“ от Джорджо Басани

Това е необикновен роман за любовта – любовта на автора към гласа, усмивката, сянката, впечатлението, които могат да съществуват само в света на мечтите и се явяват пред човек само в неговата младост.


 

Нова книга „Среднощният дворец“ от Карлос Руис Сафон

srednoshtniat dvorecКалкута, 1932 г. В навечерието на шестнайсетия си рожден ден Бен и неговите приятели се готвят да напуснат сиропиталището, в което са израснали. Очаква ги светът на възрастните – но преди да се впуснат в него, те ще трябва да се изправят срещу страшна тайна от миналото…
Обвит в пламъци призрачен влак, отмъстителен дух, завърнал се от отвъдното, и изоставена, обгърната в зла прокоба гара, станала свидетел на смазваща трагедия – това са само някои от елементите, с които Карлос Руис Сафон изгражда този неповторим роман.

Среднощният дворец е покоряваща история за приключения и тайни, разказана с неподражаемия стил на мрачната, но завладяваща фантазия на автора, която ще пренесе читателите в екзотична Индия. Там, в града на дворците, броди неуморният Джавахал – дух-отмъстител, роден от огъня…


 

„Бавна“ сряда – вечер за „бавно“ живеене – среща на ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ SPIRT AND SPIRIT.

“Бавността“ не е скорост на живеене, действия или мислене. Тя е усещане, разбиране, начин на живот, наслада от случването, миговете и красотата. Радвам се, че толкова много хора споделят желанието за такъв тип бавност във всички сфери и елементи на живота ни. Ами нека се съберем в сряда, от 7.30 в бар Трип Тен, и да споделим един “бавен“ час или два, с “бавна“ литература, “бавно“ питие и “бавни“ разговори с приятели и съмишленици. Всеки може да донесе нещо за бавността – текст, мисъл, картина, дизайн. За една спокойна и “бавна“ сряда вечер.


 

Нова книга „IMPERIUM. Пътешествието на една монета из Римската империя“ от Алберто Анджела

imperiumCлед „Един ден в древен Рим” (ИК „Колибри”, 2010), където разказва за живота на столицата на Римската империя по времето на Траян, Анджела ни предлага книга за самата огромна империя от същия период – II в. сл.Хр. Проследявайки пътешествието на една сестерция, която минава от ръка на ръка, авторът ни отвежда в Лондон и Париж, в Испания и Египет, в Индия и Месопотамия и, разбира се, в Рим, откъдето тръгва и където се завръща. Научаваме как са се секли монети, как се е добивало злато, как са се правили хирургически операции, какви вицове са си разправяли римляните, как са се забавлявали. Добиваме панорамен поглед върху необозримата територия, на която е протекла първата глобализация в историята на човечеството с единна валута, единен първи език – латински, но и запазени местни езици, с единни закони, но и запазени местни традиции. Запознаваме се с един свят по-жесток, но и в някои отношения по-справедлив от нашия. Ето как ни въвежда в него Анджела:
Погледнете някоя карта на Римската империя от времето на нейната най-голяма експанзия. Това, което поразява най-много, е обширността ѝ. Простира се от Шотландия до Кувейт, от Португалия до Армения.
Какъв е бил животът тогава? Какви хора са обитавали градовете ѝ? Как са успели римляните да създадат такава огромна държава, обединявайки толкова различни народи и страни? Целта ми е именно тази – да ви поведа на голямо пътешествие из Римската империя и да се постарая да отговоря на всичките ви въпроси.


Нова книга “Прокоба“ от Камила Лекберг

prokobaВ „Прокоба“ скандинавската кримикралица заплита поредната си майсторска интрига от поредицата за Патрик Хедстрьом и Ерика Фалк. След сравнително спокойна зима полицаите от управлението в Танумсхеде са затрупани с работа. Пътна злополука във Фелбака събужда съмненията на Патрик, защото в кръвта на загиналата зад волана е открито голямо количество алкохол, а близките ѝ твърдят, че не близва спиртни напитки. Патрик се нагърбва с разследването и открива и други подобни случаи, зловещо напомнящи стила на сериен убиец. Същевременно в Танумсхеде започват снимки на риалити предаване, една от участничките в което е намерена зверски убита. Кой и защо е посегнал на младата жена? Патрик се изправя пред най-голямото предизвикателство в живота си. Принуден е да балансира между две паралелни разследвания, а сватбата му с Ерика чука на вратата. И сякаш всичко това не стига, сестрата на Ерика, Ана, е изпаднала в тежка апатия и Ерика е принудена да се грижи сама за три деца…


Нова книга “Дон Жуан“ Преразказана от Алесандро Барико

don juanИсторията за Дон Жуан идва от едно далечно и смътно време, когато хората си разказвали такива случки устно и смъртта била по-близка, едва на косъм от живота.

Може би Дон Жуан е бил човек от плът и кръв, някой си Луис, севилски свещеник, който притежавал книга за призоваване на дявола. След това историята тръгнала от уста на уста и се е превърнала в развален телефон. До-

като през XVII век монахът Тирсо дe Молина не решил да я запише, превръщайки я и в нравоучителна. Нарича я „Бурладор де Севилия“ („Севилският измамник“) и в нея се разказва за човек, който убива друг човек и отива в ада.

От този момент нататък историята придобива голям успех и „модата“ на Дон Жуан продължава повече от век и половина. Но, откъсвайки се от неясния си произход, се превръща в блестяща и на моменти дори комична история. Разказ за един симпатичен, невероятно безсрамен съблазнител на жени.Историята на Дон Жуан е разказана в поезията и в музиката, на всякакви езици и диалекти.


Нова книга “Птичият събор“ от Петер Сис

ptichiat suborМалко се знае за Абу Хамед бен Абу Бакр Eбрахим (по-известен с псевдонима Фарид ад дин Аттар, или Аттар Нишапури), но подробностите, които са ни известни, подсказват, че е бил човек, който се е противопоставял на условностите и схващанията на своето време.
Аттар (1142‒1221) живял в Нишапур, североизточна Персия. Известен бил като Аптекаря, защото пишел стиховете си в аптека, която се ползвала като лечебница и където същевременно се продавали благовония. Аттар имал теологическо образование и пътувал много: до Египет, Дамаск и Мека; посетил дори отдалечени места като Туркестан и Индия. За него казвали, че „никога не дирел царско благоволение“. Освен Птичият събор (известен още като Беседата или Птичето събрание), той написал Жития на светците в проза. В нея Аттар събрал посланията на суфистките светци, които нямали свои собствени текстове.
Аттар бил осъден като еретик и прогонен, а имуществото му било заграбено. Около 1220 г. се върнал в Нишапур, където намерил смъртта си по време на монголското нашествие.


Финал на конкурса за есе “Протест и смисъл“

Във вторник, 17-ти декември, от 14.00 часа в Аулата в Ректората на СУ
ще се проведе събитието, което ще отбележи края на конкурса за есе!

В журито са писателят д-р Георги Господинов, експертът по медийно право проф. Нели Огнянова и един студент, представител на организаторите на конкурса.
Ще бъдат прочетени избраните есета, а победителите – обявени и наградени.

Елате, за да си припомним смисъла на това, което се случи и продължава да се случва!


 

Литературно четене уит френдс

На 17 декември 2013 от 19:30 часа

В знак на протест срещу само-коледната благотворителност и еднотипните коледни партита, Подарете книга прави литературно четене. Йеее!

Tози път събитието няма да бъде в чест на децата, а на доброволците – хората, които дават времето си за някой друг без да чакат нещо в замяна.

Миналата година започнахме с приятели – Тома Марков, Радослав Парушев, Стефан Иванов и Калин Терзийски. И всяка следваща година ще каним същите + още един нов автор-изненада, който е бил част от Подарете книга през годината. Разбира се, ще разберете кой е новият автор на Подарете книга, ако дойдете.

Ами… заповядайте! :)


 

Представяне на романа “Да преминеш по сенчестата пътека“ от Боряна Христова

На 18 декември 2013 от 17:00 часа

С участието на авторката, Елисавета Мусакова, Митко Новков и Николай Аретов


Представяне на “Двойници и животни“

На 19 декември 2013 от 19:00 часа

Това е премиерата на първия сборник с разкази на Нинко Кирилов. Името му е “Двойници и животни“, издателството е Black Flamingo Publishing, текстовете са много, а авторът обещава поне една изненада дори на тези, които редовно са следили какво и къде публикува.

42 + 1 разказа няма да дадат отговора на вселенския въпрос, но могат да породят други питания.

Васил Георгиев, автор на “Будистки плаж“, “Уличник“, “Деград“ и “Апарат“, както и носител на наградата “Хеликон“ с предпоследната, ще се появи за стилно камео, ще поговори, ще прочете избран от него разказ от книгата.

Авторът ще присъства, ще чете сам и ще удовлетвори всички молби да подпише вашите екземпляри от “Двойници и животни“, които ще можете да си вземете на място.

А мястото е Ink. BAR на ул “Славянска“ 36. Времето: 19 декември, 19:00. Лесно се помни.

Ще ви чакаме там.



Сподели книга в Антракт

На 22 декември 2013 от 18:30 часа

Елате в “Антракт“ в неделя, 22.12, следпанаирно и предколедно, да си разменим книги!


 

Нова книга “Проглеждане“ от Жозе Сарамаго

proglezhdaneНаселението в столицата на една съвсем обикновена неназована страна решава на провеждащите се избори да гласува с бяла бюлетина. Повторното гласуване, организирано седмица по-късно, не само затвърждава, но и засилва протестния вот. Вместо да потърси причините за един толкова мащабен наказателен акт срещу системата, обезпокоеното за оцеляването си правителство прибягва до поредица от репресивни действия, като се започне от клеветата и се стигне до убийството.
В романа „Проглеждане“, своеобразно продължение на „Слепота“, Сарамаго ни казва, че прогледналият за политическата реалност човек може да преобърне посоката и да пренареди съдбата на цялото общество. Някогашните поданици, поразени от слепота и изпълнени единствено с желание за физическо оцеляване, тук са се преобразили във възвърнали зрението си граждани, които поставят под въпрос мнимата демократичност на съвременния свят и твърдо отстояват свободния си избор.


 

Нова книга “Истината за случая “Хари Куебърт“ от Жоел Дикер

istinata za_sluchaya_hariПролетта на 2008 г., Ню Йорк. Младият писател Маркъс Голдман, издал един първи успешен роман, е изпаднал в творческа криза – неспособен е да напише своя втори роман, който трябва да предаде на издателя си след няколко месеца. Крайният срок наближава, когато се случва нещо съвършено неочаквано – неговият приятел и бивш университетски преподавател Хари Куебърт, един от най-уважаваните писатели в страната, е обвинен, че през 1975 г. е убил петнайсетгодишната Нола Келерган, с която е имал връзка. Убеден в невинността на Хари, Маркъс зарязва всичко, за да отиде в Ню Хампшър и да проведе собствено разследване. За да оневини Хари и спаси кариерата си на писател, той трябва да отговори на три въпроса: Кой е убил Нола Келерган? Какво се е случило в Ню Хампшър през 1975 г.? И как се пише бестселър?


 

Нова книга “Влакът за Емаус“ от Теодора Димова

vlakut za_emausНовият роман на Теодора Димова Влакът за Емаус е многопластов разказ за равносметката на един живот, преминал през изпитания и скръб, за бавно прииждащата смърт и преодоляването на страха от нея, за разкриването на вярата ни в Христа, за срещите, към които непрестанно вървим, за любовта, която срещаме, за нашето пътуване през живота.
Всеки един от нас носи в себе си образа на евангелските пътници за Емаус, тяхната тъга, покруса и объркване, но също така и тяхното единствено горящо сърце и очите, които се отварят през него.


 

Нова книга “Хайде всички да убием Констанс“ от Рей Бредбъри

haide vsichki_da_ubiem_konstansВ една бурна вечер през миналия век, неназован писател в град Венис, Калифорния, чува бясно блъскане по вратата на крайбрежното си бунгало и отваря, за да пусне в живота си Констанс Ратиган. Застаряващата, някога бляскава холивудска звезда Констанс бяга в ужас от нещо, което не смее дори да назове – и изчезва също така внезапно, както се е появила, оставяйки на разказвача две зловещи книги – указатели с имената на хора от Меката на киното, които вече са умрели или предстои да умрат, сред които и нейното собствено. Така започва една одисея, колкото мрачна, толкова и увлекателна, през която авторът се отправя заедно със сприхавия си приятел Кръмли и неговата стара таратайка да рови из пепелта на един отминал Холивуд – гробище на призраци и тайни, в което зад всеки ъгъл дебнат мрачни светилища и разбити мечти… а нерядко и самата смърт.


 

Нова книга “Ужас“ от Дан Симънс

ujasТази страховита и мрачна сага се развива сред ледените простори на Арктика, където неописуем ужас дебне експедицията, предвождана от сър Джон Франклин. Исторически вярно е, че той и подчинените му смелчаци през 1845 г. търсят през Полярния кръг морски път, който да свързва Европа и Азия – легендарния Северозападен проход, но нито един от 128-те души не се завръща: до един изчезват безследно…

Чудовищният талант на Дан Симънс, доказан с мащабни творби като „Хиперион”, „Олимп”, „Лешояди”, „Песента на Кали” и „Кухият човек”, създава неустоима комбинация от исторически наратив и жанров ужас сред безкрайните ледове на една от най-негостоприемните за човека области на планетата. 


 

Нова книга “Революция с аритмия“ от Йордан Свеженов

revolyucia s_aritmiaВ едно забравено от Бог и държава българско село трима дръзки дядовци се запретват да правят революция, за да си върнат достойнството. След безразсъдна акция срещу междуградски автобус отвличат руска гражданка, която – кой да знае? – се оказва съпруга на висш руски офицер. Той пък се обръща за помощ към небезизвестния Владимир Владимирович и четирима опитни руски военни са изпратени на секретна мисия да спасяват благоверната.

Близо до революционния център, в полуизоставена кариера, афганистански трафикант на дрога посреща свой приятел от детинство, който крои пъклен терористичен заговор срещу Кьолнската катедрала.

Двама приятели, нашенци, далавераджии на дребно, се оказват без пари в Англия, когато срещат десетина черни, потни, натурални роми от Кричим. Обединили сили, сънародниците поемат на епично пътешествие към дома, което ще ги отведе към неподозирани приключения.

Изключително красива руска проститутка използва наивността на група немски младежи и бяга от своя опасен сводник, което води до малка война.

И накрая – естонска служителка на реда с руски корен решава поне веднъж да последва страстите си с чаровен непознат, обещаващ шанс за модна кариера…

Събитията постепенно се заплитат и развръзката започва едва тогава, когато за случилото се узнава министър-председателят на Република България…


 

Софийски литературен фестивал

ПРОГРАМА

10 декември, вторник

11.00 Официално откриване на Софийския международен панаир на книгата и Софийския литературен фестивал

15.00 – 17.00 Михайло Пантич (Сърбия), Силвия Чолева (България)
Модератор: Марин Бодаков

17.00 – 19.00 Анте Томич (Хърватия), Милен Русков (България)
Модератор: Андрей Захариев

19.00 Коктейл

21.00 Поетично четене
Клуб MAZE – ул. Христо Белчев, № 1

Поезия:

Марин Бодаков (България)
Надежда Радулова (България)
Миглена Николчина (България)
Емануил Видински (България)
Галина Николова (България)
Ясен Атанасов (България)
Иван Христов (България)
Яница Радева (България)
ВБВ (България)

Музика: ЛаТекст, Par avion

11 декември, сряда

13.00 – 14.00 Капка Касабова (България)
Модератор: Светлозар Желев

14.00 – 16.00 Ангел Игов (България), Оля Стоянова (България)
Модератор: Йордан Ефтимов

16.00 – 18.00 Мирела Иванова (България), Деян Енев (България)
Модератор: Митко Новков

18.00 – 20.00 Алеш Дебеляк (Словения), Георги Господинов (България)
Модератор: Силвия Чолева

21.00 Поетично четене
Клуб MAZE – ул. Христо Белчев, № 1

Поезия:

Иван Ланджев (България)
Тома Марков (България)
Васил Балев (България)
Радослав Чичев (България)
Стефан Иванов (България)
Мария Калинова (България)
Иван Димитров (България)
Белослава Димитрова (България)

Музика: KokaMassJazz и приятели

12 декември, четвъртък

13.00 – 14.00 Петър Делчев (България)
Модератор: Константин Йорданов

14.00 – 16.00 Тодор Тодоров (България), Силвия Томова (България)
Модератор: Митко Новков

16.00 – 18.00 Петър Денчев (България), Елена Алексиева (България)
Модератор: Стефан Иванов

18.00 – 20.00 Ненад Величкович (Босна и Херцеговина), Кристин Димитрова (България) Модератор: Йордан Ефтимов

13 декември, петък

13.00 – 15.00 Палми Ранчев (България), Бойко Ламбовски (България)
Модератор: Митко Новков

15.00 – 16.00 Димитър Кенаров (България)
Модератор: Силвия Чолева

16.00 – 18.00 Дискусия, организирана в партньорство с Културен център на СУ Св. Климент Охридски:
Писателите и балканските протести
Модератор: Александър Кьосев
Участници: Огнян Минчев, Георги Господинов, Емилия Дворянова, Димитър Кенаров

18.00 – 20.00 Владимир Арсениевич (Сърбия), Теодора Димова (България)
Модератор: Йордан Ефтимов

14 декември, събота

11.00 – 13.00 Дискусия, организирана в партньорство с Културен център на СУ Св. Климент Охридски:
Преводимост и непреводимост в балканските литератури
Модератор: Александър Кьосев
Участници: Яна Генова, Анджела Родел, Милен Русков, Елена Алексиева, Васил Видински

14.00 – 16.00 Емил Андреев(България), Александър Секулов(България) Модератор: Андрей Захариев

16.00 – 18.00 – Гоце Смилевски (Македония), Емилия Дворянова(България)
Модератор: Митко Новков

18.00 – 20.00 Дан Лунгу (Румъния), Алек Попов(България)
Модератор: Андрей Захариев

15 декември, неделя

11.00 – 13.00 Мирослав Пенков (България), Яна Букова (България)
Модератор: Йордан Ефтимов

13.00 – 15.00 Димитрис Нолас (Гърция), Захари Карабашлиев (България)
Модератор: Йордан Ефтимов

15.00 – 16.00 Калин Терзийски (България)

16.00 – 18.00 Васил Георгиев(България), Радослав Парушев (България), Богдан Русев (България)

26 ноември – 20 декември Фотографска изложба на Владислав Христов: Да откриеш остров – световните писатели, посетили България
+ това – място за събития и срещи, с кухня, бар и магазин – ул. Марин Дринов, № 30

Цялата програма е на български език.
Вход свободен за целия фестивал.


 

Росен Карамфилов чете от “Стерео тишина“ в НБ “Иван Вазов“

на 10 декември от 17:30 часа

Росен Карамфилов представя за втори път последната си книга “Стерео тишина“ пред пловдивската публика. Мястото на събитието е Националната библиотека “Иван Вазов“ – Пловдив

Със специалното участие на поета Елин Рахнев

“Стерео тишина“ е сред петте номинирани поетични книги за Наградата за поезия Николай Кънчев 2013.


 

Премиера на книгата на Мария Донева “Шепа лъскави череши“ в зимна София

На 12 декември от 19:00 часа

Имаме страхотното удоволствие да ви поканим на премиерата на съвсем новата книга на Мария Донева.

“Шепа лъскави череши“ и Мария ще гостуват в уютната обстановка на + това на 12 декември, четвъртък от 19:00!

Заповядайте!


 

Последно събиране за годината на Литературния клуб Спирт енд Спирит!

На 11 декември от 19:00 часа

Среща с Капка Касабова, Захари Карабашлиев и Мирослав Пенков!
Скъпи приятели, и тази литературна година отмина! Случиха се прекрасни неща – имаме нов дом в София! Бар Trip Ten приюти нас и любимите ни книги! Около Коледа се случват чудеса! На това импровизирано коледно събиране на клуба преди Коледа, в разгара на Панаира на книгата и първия Софийски литературен фестивал, с нас ще бъдат трима изключителни писатели! Трима от най-популярните съвременни български писатели, живеещи зад граница – Капка Касабова, носител на Наградата на Британската общност за дебют, автор на книгите “Улица без име“, “Любов в страната на Мидас“, “Вила Пасифика“ и „12 минути любов“; Захари Карабашлиев, носител на наградите “Хеликон“, “Роман на годината“ и “Аскеер“, автор на книгите „18% сиво“, “Кратка история на самолета“ и “Симетрия“, и Мирослав Пенков, първият и единствен неангличанин носител на Наградата на BBC за разказ, автор на сборника с разкази “На изток от запада“! Живеейки извън България, всички те ще бъдат с нас за празника! Ще поговорим с тях за книгите им, литературата и бъдещето, ще се потопим в празничната атмосфера и ще се насладим на чудесна литературна вечер, последната на клуба през 2013 г.! Елате, ще е чудесно!


 

Нова книга “Безмълвният дом” от Орхан Памук

bezmalvniat domВ безмълвието на своя дом Фатма се вслушва в ехото на миналото. Горчивината на един живот, изживян със съпруг-безбожник, разтърсващ устоите на вярата и традицията, в която се е вкопчила, тайният, страшен грях, който тежи на сърцето й, я карат да обърне гръб на ужасяващата я действителност, да избяга в убежището на мислите си.
Верният слуга на Фатма – Реджеб и сакатият му брат-бедняк също имат кръвна връзка със самотния дом на хълма. А племенникът на Реджеб, Хасан, безделник и мечтател, крие в себе си тъмна, разрушителна сила.

Лятната жизнерадост в малкото крайморско градче, съдбата на внуците на Фатма – неуспелият историк Фарук, потърсил утеха в пиенето, амбициозният Метин, мечтаещ за висшето общество и за Америка, и последователката на леви идеи Нилгюн, веселието на богатите млади хора, бясно преследващи удоволствието на всяка цена, националистическите игри на други млади хора – всичко това ще бъде разтърсено от нелепа и ужасна трагедия.


 

Нова книга “Животът на свръхземите” от Димитър Съсълов

jivotat na_svrahzemiteАстрономът Димитър Съсълов, професор в Харвардския университет, ни повежда на лов в търсене на обитаеми планети и извънземни форми на живот. Увлекателно и вдъхновяващо, той описва откриването на т.нар. свръхземи – скалисти планети, подобни на Земята, обикалящи в орбита около други звезди, които могат да дадат отговор на основните въпроси за произхода на живота.

След като проф. Съсълов и други астрономи вече са открили планети, в чиято атмосфера се наблюдава смес от химични елементи, съвсем различна от това, което познаваме, учените започнаха да изследват невижданите до този момент биохимични процеси, които биха мог да се случват на подобни извънземни светове- Това познание може директно да бъде използвано в сферата на синтетичната биология, целяща създаването на изцяло нови форми на живот. Ето защо е по-вероятно да открием “извънземния“ живот най-напред тук, в някоя земна лаборатория, а не на далечна планета, намираща се на хиляди светлинни години от нас.


 

Нова книга “Децата от гаровия сейф” от Румяна Николова и Николай Генов

decata ot_garovia_seifРю Мураками е роден през 1952 г. в град Сасебо, префектура Нагасаки. Той е един от най-популярните и противоречиви съвременни японски автори, своеобразното “лошо дете“ на постмодерната японска литература. Още първият му роман – “Почти прозрачно синьо“ /1976/, история за група младежи, изгубили чувството за смисъл и потъващи все по-дълбоко в спирала от наркотици, рок музика и безразборен секс – печели едно от най-престижните литературни отличия в Япония, наградата Акутагава, и продава повече от милион екземпляра.

През 1980 г. излиза “Децата от гаровия сейф“, който печели наградата Нома и е приет радушно от читатели и критика. Той циментира репутацията на Мураками като майстор на кинематографичното пресъздаване на разрушителния гняв и обезверението на едно поколение, търсещо своята идентичност в общество, в което колективното начало винаги е било поставяно над личното.


 

Нова книга “1000 страници България” от Румяна Николова и Николай Генов

1000 stranici_BulgariaТази книга не е пътеводител, нито енциклопедия. Не е и пътепис. Тя съчетава по малко от всичко това в един поглед към страната ни от двама журналисти и фотографи, които непрекъснато са на път. В нея ще намерите много любопитни факти и неизвестни истории за места и хора, които може би познавате, и още безброй други, за чието съществуване не сте и подозирали. В 1000 страници ще обходите България надлъж и шир – в днешните и отминалите й дни, а много от красотите и богатствата й ще видите във фотографии. И нетърпеливо ще се впуснете сами да изследвате многобройните посоки, които ви предлага, да изживеете своите екзотични пътешествия под родното небе.


 

Нова книга “Морелси” от Чайна Миевил

morelsiДобре дошли в Морелси – огромен конгломерат от безброй оплетени и взаимосвързани железопътни линии, които нямат начало и край. Това е реалността на умираща планета с невъобразимо сложен релсов океан сред безбрежни пустини, прорязани от подземни лабиринти, из които дебнат изумителни, до едно хищни създания. Хората са само елемент, но не и върхът на хранителната верига из тези простори.

Колоритни герои обитават страниците – сред тях едно “кърваво момче“, чиито авантюри оформят гръбнака на повествованието; странни брат и сестра, решени да доведат докрай незавършеното пътешествие на родителите си към митичната начална железопътна линия, от която започва морето от релси; еднорък капитан, безмилостно преследващ своя блян – огромния, почти бял кърт, известен като Джак Присмехулника…


 

Нова книга “Реално и нереално” от Урсула Ле Гуин

realno i_nerealnoПрехвърляща границите на жанровете, Урсула Ле Гуин си е спечелила възхищението на разнообразни групи читатели. Този нов двутомен сборник показва еднакво добре нейната реалистична и фантастична проза, а също така и размиването на границата между двете.

Урсула Ле Гуин е от малкото писатели, чиито произведения са на мястото си и на страниците на “Ню Йоркър”, и сред научната фантастика на Азимов. Макар и да е известна най-вече с няколко чудесни научнофантастични романа („Освободеният”, „Лявата ръка на мрака”) и с романите й за Землемория, късните разкази на Ле Гуин разкриват още по-широк стилистичен и тематичен обхват. Сборникът „Реално и нереално” включва творби, писани в продължение на десетилетия, и е разделен на две части по тематичен признак. Във въведението си към първия том Ле Гуин описва как е подбрала разказите от антологията. Резултатът е впечатляващ – тези, които сега се срещат с Ле Гуин, ще останат очаровани от широтата на произведенията й, а тези, които вече познават прозата й, откриват невероятната ефективност на любимите й похвати при различни обстоятелства.


 

Нова книга “Този път за болката” от Михайло Пантич

tozi pat_za_bolkataСборникът разкази на Михайло Пантич „Този път за болката“ е своеобразно продължение на предхождащия го „Ако това е любов“, като представя и една друга гледна точка към интимния свят на модерния градски човек в съвременна Сърбия. Търсенето на собствения Аз през страданието, самотата, нееднозначното общуване между хората трасират пътя на авторовото пътуване към модерния хуманизъм, основан на дълбокото разбиране и съпричастие към стремежа на съвременника да открие и утвърди собствената си идентичност. Всеки от образите се оглежда в критичното огледало на пропуснатите житейски шансове, любови, разпаднати семейства, забравени приятелства. Дълбокият психологизъм на образите се разгръща на фона на драматичните промени в бивша Югославия през последното десетилетие на миналия век. Така личната драма на всеки от героите получава своята социална и историческа проекция, а от друга страна историята – своето човешко лице. Тъкмо с тази своя особеност творбата е особено интересна за българския читател, тъй като талантливо и откровено разкрива образа на „съседа“ и по този начин хвърля мост между двата народа и двете култури.
Сложната историческа картина на Балканите е направила връзките между съседните народи многопластови и не винаги еднозначни. Поради това всяко ново познание за съдбата, перипетиите, надеждите и отчаянието на съвременните общества на Балканите е стъпка към разбирателство чрез опознаване. В същото време талантът на Михайло Пантич, сгрятата от човешка топлота гледна точка към съвременния човек извежда проблематиката от националното и регионалното и я превръща в изказан на глас размисъл за съдбата на човека в днешния ден.


 

Любовна среща с любимите ни книги

4 декември, 19:00 часа в Trip Ten на бул. България 2

Скъпи приятели, нека предколедно се съберем и си направим среща с любимите си книги! Всеки да донесе любима своя книга и да запознае другите с нея! С няколко думи или с кратък откъс да отворим себе си и страниците на обични за нас текстове, да споделим с други любители на хубавата литература, нещата които обичаме, да поговорим за тях на по питие, да покажем на всички, защото обичаме думите! Любовта е лудост, а кнгите са живота ни! Любовта към книгите ни обединява! Очаквайте много изненади и прекрасни хора!



Представяне на книгата “Близки непознати. Другият език или за езиците на Другостта.“ от Магдалена Костова-Панайотова

5 декември, 18:00 часа в Унгарски културен институт


 

Лице в лице с “ПАРАЛЕЛ“ – предпремиерно представяне на романа “Паралел“.

3 декември, 18:00 часа в книжарница Хермес на ул. „Княз Александър I” 43, Пловдив- Главната


 

Представяне на “Бая си на бълхите“ от Боян Папазов

29 ноември, 18:00 до 21:00 часа в Камерна зала на НТ “Иван Вазов“


 

Представяне на “Заличаване“ – сборник с разкази от Теодор Иванов

28 ноември, 18:30 часа в Музей-галерия “Георги Велчев“, ул. “Радко Димитриев“ 8


 

ИК Жанет 45 ви кани на “Улица Щастие“ – премиера на новата стихосбирка на Оля Стоянова

27 ноември, 19:00 до 21:00 в +това


 

ИК “Жанет 45“ Ви кани на представянето на книгата “Коланджа“ от Христо Красин

26 ноември, 18:30 в Barista Coffee and More


 

Представяне на “Очертаване на кръг“ от Катя Стоилова

26 ноември, 18:00 в книжарница Хермес на ул. „Княз Александър I” 43, Пловдив- Главната


 

Нова книга “Ханибал” от Томас Харис

hanibalСпомняте си Ханибал Лектър – джентълмен, гений, канибал. Изминали са седем години, откакто доктор Лектър е избягал от затвора. Седем години той се радва на свободата и вдъхва уханията на широкия свят. Ала в този негов широк свят са нахълтали натрапници и те разбулват новата му самоличност, усещат злото, което го обвива като пашкул, създават му дискомфорт. Даден е стартът на последната гонитба и в това преследване на канибала са заложили всичко осакатеният от него мултимилионер, корумпираният италиански полицай и агентът на ФБР Кларис Старлинг, която някога застана пред Лектър и която никога повече не беше същата. Всички те по свой си начин искат да открият доктор Лектър. И на всички тях желанието ще бъде изпълнено.


 

Нова книга “Игрален дом” от Даина Чавиано

igralen domИгрален дом е еротичен роман, в който плътското и фантастичното вървят ръка за ръка. Даина Чавиано се потапя в света на афрокубинските богове и ни представя един ужасяващо перверзен роман, чието действие се развива около 1988 г.
Следвайки инструкциите на своя любим, Гая се озовава в парк с мистериозна жена. Тя я отвежда в луксозна къща, където всичко непрестанно се променя. Въпреки тревогите, които кратката среща оставя у нея, младата жена се връща отново в парка, за да потърси обяснения за феномените, които се случват около нея. Инстинктите ѝ подсказват, че отговорът на загадката може би се намира в къщата. Там героинята преминава през ужасяващи и сюреалистични еротични преживявания, които я довеждат до неочаквани открития за нея самата. Забранени церемонии, чудовищни стаи, богове в телата на хора и хора с тела на богове: нищо не е сигурно в това свръхестествено измерение.


  

Нова книга “Нощем вълците са черни” от Гюнар Столесен

noshtem valcite_sa_cherniВъв фабриката за бои „Пофугл“ избухва пожар, предизвикан от експлозия, и отнема живота на 15 души, включително и на управителния съвет на компанията. Смята се, че в основата са парите от застраховката на компанията и на загиналите. Собственикът Х. Хелебюст остава жив, но напуска града и се завръща само в един-единствен ден от годината. Случаят остава неразрешен почти 30 години въпреки усилията и опита на полицейския следовател Ялмар Нюмарк. През всичките тези години той събира изрезки от вестници, снимки, документи и материали, свързани с „Пофугл“. Вече 70-годишен разказва за инцидента на детектива Варг Веум с надеждата, че той ще стигне до истината. Съвсем неочаквано Нюмарк е блъснат от кола, в продължение на месец го лекуват в болница, но още на първия ден от изпращането си вкъщи умира. Кутията с изрезките е изчезнала от дома му. Варг Веум все пак се захваща да разкрие кои са хората, замесени в случая. Следите обаче неочаквано го отвеждат в Будапеща, към намеса на Гестапо и събития от Втората световна война.


  

Нова книга “Клеймото” от Решат Нури

kleimotoЕдна приказка внушава на Ифет, че човек е длъжен да се жертва за любовта си. Дали това ще провали живота му? Приказката за двамата влюбени Фатма и Исмаил, който за да спаси честта на любимата си, се хвърля в студените води на воденичния вир, ще се повтори макар и в по-различен вариант и в живота на Ифет. Той расте безгрижен в богатия бащин дом. Най-ранният му спомен е свързан с красива руса жена – неговата починала майка. Отгледан е от икономката, към която силно се привързва. Ифет е старателен ученик, след време успешно се дипломира и става учител в едно семейство. Влюбва се в красивата Ведия – стопанката на дома. Двамата се срещат тайно, когато нейния съпруг отсъства. Внезапно настъпва повторението на някогашната приказка. И Ифет, макар и невинен се озовава в затвора, за да опази честта на Ведия. Животът му след затвора е изпълнен с премеждия и когато един ден пак среща своята любима, заради която е загубил достойнството си, Ифет прави тъжна равносметка.


 

Нова книга “Капитан Михалис” от Никос Казандзакис

kapitan mihalis„Капитан Михалис“ се счита за съвременната „Илиада“. Никос Казандзакис пресъздава отстояването на свободата – „най-скъпото благо“. Претворени са детските спомени на писателя и затова са толкова приказни и обгърнати с топлота и преклонение.

– През цялата нощ два дявола се бореха вътре в мен; единият казваше: „Бягай, защото няма спасение!”; другият казваше „Остани, защото няма спасение!“. Бориха се цяла нощ и на разсъмване един от двата дявола победи.
– Кой от двамата? – каза капитан Михалис и впи поглед в очите на Фурогатос.
– Твоя милост, капитан Михалис – проклет да бъде часът, в който те срещнах!
– Значи?
– Няма да си вървя!
Обърна се капитан Михалис към следващия:
– Ами твоя милост, Каямбис?
– Аз – отвърна той и въздъхна, – аз съм младоженец, имам жена, на която не съм се нарадвал! Това ме мъчи!
– Значи? – рече пак капитанът, който бързаше. – Зарежи жената, какво казва мъжът? Това питаме!
– Проклет да бъде часът, в който те срещнах, капитан Михалис, ето какво казвам и аз; искам да си вървя, а ме е срам от теб; няма да си вървя!


 

 

Нова книга “Сърцето на човека и неговата способност за добро и зло” от Ерих Фром

sarceto na_chovekaВсички ние сме предопределени от това, че сме родени като хора, и следователно сме предопределени от вечната задача да правим избори. Заедно със своите цели ние трябва да избираме и средствата за тяхното постигане. Не можем и не трябва да разчитаме друг някой да ни спаси, а трябва ясно да осъзнаваме, че точно нашите погрешни избори ни правят неспособни да се спасим.

Със спокойно сърце можем да кажем така: за да избираме доброто, трябва да осъзнаваме. Никакво съзнание обаче не може да ни помогне, ако сме загубили способността си да съпреживяваме искрено и дълбоко нещастието на друго човешко същество, да се трогваме от приятелски поглед, от песните на птиците, от зеленината на тревата. Ако човек стане безразличен към живота, вече няма надежда, че може да избере доброто. Тогава наистина сърцето му ще бъде толкова вкоравено, че животът му ще е приключил. Ако това се случи с целия човешки род или с облечените във власт и могъщество негови членове, тогава човечеството може да срещне гибелта си точно когато пред него се откриват най-големи надежди.


  

Нова книга “От космоса с любов” от Станислава Чуринскиене

ot kosmosa_s_lyubovБългария през 90-те е раят на паранормалното и на езотеричното. В тази среда расте Ангелина, чиято майка – Лора – е обсебена от идеята, че контактува с извънземни и че нейното дете има важно място в предстоящата голяма Промяна. Попаднала изцяло под влиянието на майка си, момичето открива смисъла на живота си в езотеричните учения. Напускайки училище, тя се отдава на лечение с енергия и на контактите си чрез автоматично писане с извънземно на име Ейнар. Но може ли едно младо момиче да се окаже на висотата на очакванията на майка си, която й вещае велика съдба?

Цената е висока – безпрекословен отказ от всичко земно, което носи толкова непосредствено удоволствие – музиката, алкохолът, сексът… Съмненията идват и пускат корени, а изпитанията на живота в този бурен период от историята на България спомагат идилията да се пропука…

Сред страниците на „От Космоса с любов“ измислица почти няма. Станислава Чуринскиене е интервюирала над 20 момичета, които в този период са напуснали училище и са навлезли в езотеричните среди – именно техните съдби, сбрани в едно, са в основата на романа.


  

Нова книга “Самотни пътешествия“ ог Йосиф Бродски

samotni pateshestviaЗа разлика от първите два – “По-малко от единица“ /1996/ и “За скърбта и разума“ /, – съставени приживе от самия поет, настоящият том е подбран изцяло от българския му издател. В основата му е знаменитото венецианско есе “Кеят на неизцелимите“, около което великият изгнаник е възнамерявал да изгради своята следваща прозаична книга.

Александрия и Рим, Истанбул и Ленинград или Санкт Петербург, Венеция и Сейнт Лусия са само някои от имената на ония магнетични столици на духа, в които поетът ни въвлича за своето поредно най-дълго “пътешествие“ – към бъдещето.

“Писателят е самотен пътешественик и няма кой да му помогне. Обществото винаги е повече или по-малко негов враг. И когато го отхвърля, и когато го приема…
Човекът е като събирателното – не печели нищо от смяната на местата. Можеш само да замениш една трагедия с друга трагедия. Това е стара истина. Единственото, което превръща трагедията в съвременна, е усещането за абсурд при вида на нейните герои. Както и при вида на зрителите й.“


 

Нова книга “Историята на 47-те ронини” от Джон Алин

istoriata na_47_roniВ НАЧАЛОТО НА ОСЕМНАЙСЕТИ ВЕК В ЯПОНИЯ царят смутни времена. Това е период на празна показност и корупция в двора на шогуна в Едо (днешно Токио) и на невъздържани развлечения в кварталите на удоволствията в древно Киото, откъснати от света на социалните неправди. Изкуството процъфтява, ражда се общественият театър. И тъй като властта на търговската класа расте, това поставя началото на края на привилегиите за професионалните воини, самураите, които остро усещат загубата им, особено след като са смятали печеленето на пари за заслужаващо презрение.
В разгара на тези смущаващи промени изблиците на насилие не са нещо непознато. Те се проявяват най-често под формата на оризови бунтове на селяните, чиито данъци са увеличени до крайност от шогуна, върховния военен управник на Япония. Рядката поява на подобни изблици сред самураите се дължи най-вече на задълбоченото им обучение и забележителната им дисциплина.
Но дори самураят има праг на търпимост. Особено ако е безразсъден млад даймио, който се сблъсква за пръв път с упадъчния и дегенерирал дух на императорския двор.


 

Нова книга “Душата на света” от Фредерик Льоноар

dushata na_svetaСедмина мъдреци от цял свят са призовани от съдбовни знамения в Тибет, за да съставят духовно послание към човечеството, застрашено от незнайно бедствие. Посланието не бива да носи белега на никоя религия или идеология. В продължение на седем дни те предават своята мъдрост на две деца – момче и момиче, за да пребъде тя и да дари на хората нови умения за живот, които да им помогнат да оцелеят в може би ужасното бъдеще… В тази лъчезарна философска притча, която очарова еднакво сърцето и интелекта, читателят ще открие отговора на много вълнуващи го въпроси: Какъв е смисълът на моето съществуване? Как да направя живота си по-смислен и да съм щастлив? Как да хармонизирам повелите на тялото и на ума си? Как да опозная себе си и да реализирам творческия си потенциал? Как да извървя пътя от страха до любовта и да допринеса за преобразяването на света?


 

Нова книга “Подсъзнателното” от Ленард Млодинов

podsaznatelnotoЛенард Млодинов, многотиражният автор на бестселъра “Походката на пияницата“, ни представя едно изненадващо изследване, което ни отваря очите за това как нашият подсъзнателен ум оформя представата ни за света и как твърде често възприемаме погрешно отношенята си със семейството си, с приятелите и колегите, тълкуваме погрешно причините за инвестиционните си решения и си спомняме погрешно важни събития. С типичното си остроумие и ясни, достъпни обяснения на най-непроницаемите научни теми Млодинов разплита лабиринтите на т.нар. подсъзнателно “аз“ и ни помага да разберем по-добре как работи човешкият ум.


 

Нова книга “Портобело Роуд” от Мюриъл Спарк

portobelo roadМюриъл Спарк /1918-2006/ е родена в Единбург, в семейството на евреин и англичанка. Автор е на двайсет и два романа, пет сборника с разкази, няколко пиеси, поезия, критически текстове и биографии на Емили Бронте, Мери Шели и Джон Мейсфилд. Лаконичният й стил и специфичният й черен хумор я превръщат в един от най-значимите английски писатели на ХХ век, а критиците и читателите често я сравняват с Ивлин Уо и Греъм Грийн.

Тя е известна на българския читател с романите “Момичета със скромни средства“, “Лице за публиката“, “Преднамерено шляене“, “Балада за Пекъм Рай и Разцветът на госпожица Броуди, по който са снимани филм и телевизионен сериал.


 

Нова книга “Трънски разкази. Балканска сюита” от Петър Делчев

transki razkaziПетър Делчев ни предлага сурова, непдправена проза със свирепа художествена мощ. Пред очите ни израстват словсните картини на един варварски, първичен свят, където битката за живот сродява човека с хищника, а вопълът и воят зловещо се надпяват…/Александър Чакъров/

Завлядаващи, покоряващи, настръхващи и успокояващи, упояващи, неразумно откровени и заслепяващи… Това са само част от думите, които мога да кажа за прекрасните разкази на Петър Делев, в които той сам не пести цветния си език и с майсторство и талант заплита диви, живи и разтърсващи истории. /Аделина Генова/


  

Нова книга “Светът, който ни заобикаля”. Съставител Гойко Божович

svetat koito_ni_zaobikaliaВ сборника участват най-добрите съвременни сръбски автори с разкази, посветени на места, които са ги впечатлили.

Европейски градове в новия сръбски разказ

По това как човекът от Балканите вижда света, може би ще стане ясно и какви сме ние самите. Ще видим себе си в другите, като в огледало; в добродетелите им – своите недостатъци; във възможностите им – своята ограниченост; в способностите им – своята безпомощност. И да се надяваме, макар и надеждата да не е голяма, в техните недостатъци, ограниченост и безпомощност да съзрем шанс за самоуважение.
Борислав Пекич


  

Нова книга “Ранни спомени” от Симеон Радев

ranni spomeni“Ранни спомени“ е ново, преработено и допълнено издание от известния български литературен критик, публицист, журналист и историограф Симеон Радев.

В 1954 г. бяха много потиснат и като размишлявах как мога да освободя духа си от това угнетение, намерих, че най-доброто средство ще бъде да опиша спомените си от моите ранни младини, когато, ученик в Македония и Цариград, живеех с гордостта да казвам, че съм българин, и с радостта, че се уча. Направих това. Олекна ми. Книгата написана, оставих я настрана с надежда, че ще дойде ден да излезе на бял свят. Тоя ден дойде.
Щастлив съм, че го дочаках.

Болницата ВМИ – София
10 януари 1967 г.
Симеон Радев


  

Миглена Николчина – „Изгубените еднорози на революцията. Българските интелектуалци през 1980-те и 1990-те години”

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ в рамките на програма „125 години Софийски университет“ ви кани на:

Представяне и разговор върху книгата на Миглена Николчина „Изгубените еднорози на революцията. Българските интелектуалци през 1980-те и 1990-те години”

С участието на: Александър Кьосев и Деян Деянов

20 ноември, сряда, 19:00 часа

Театрална зала на СУ, Ректорат


  

Романът “Коланджа“ и Христо Красин в София!

kolandjaИК “Жанет 45“ Ви кани на представянето на книгата “Коланджа“ от Христо Красин. Представящ проф. Лучиян Милков

„Коланджа” (в превод от староесейски език, на който са говорели есеите, едно от най-старите еврейски племена) означава Книга, паднала или дошла от небето.
В нея се разказва за една огромна тайна, която е дълбоко пазена във вековете. През хилядолетията нещо много тайно е било скрито от човечеството. Цивилизациите след Сътворението не са знаели една значима подробност от възникването и разселението на народите. Тази тайна е била скрита дори и от Библията и това наложило Старият завет едностранчиво да отразява някои подробности от историята на човечеството.
Към разкриването на неизвестното ни води писателят Христо Красин, като ни потапя в съдбите на невероятните си герои. Те, от своя страна пък са истинските жертви по пътя на цивилизационното развитие на държавата ни – алчни полицаи, нагли мутри, корумпирано чиновничество и мафиотизирано правителство, ръководено от ниско интелигентен и също корумпиран премиер – това е естествената среда в която малките, неравностойни в социално отношение, но иначе с невероятно висок морал хора, се борят и за оцеляването си и за изваждането на бял свят на голямата Библейска тайна…


 

Едно четене под Моста на влюбените

Едни млади хора – Надежда, Христо и Зорница, с приятелската и литературна подкрепа на други млади хора – Белослава, Александър и Стоян, представени от Светльо Желев, ще четат на 20 ноември, сряда, от 19:00 часа, в един чисто нов бар/клуб – „Trip Ten“, под Моста на влюбените.

Поредицата „Нова поезия и проза“ на Университетско издателство стартира преди почти година с дебютните книги на Белослава Димитрова, Стоян Ненов и Александър Христов. През май бяха представени книгите на Надежда Дерменджиева /“Без упойка“/, Христо Раянов /“Трудният начин“/ и Зорница Гъркова /„Пътят на мравките“/. Клуб „Trip Ten“ приютява първото четене на втората вълна от тази поредица. Ще се радваме да дойдете ако:
– Ви се иска да слушате/четете тримата от “втората вълна“;
– искате да се срещнете с тримата от “първата вълна“;
– искате да слушате/четете съвременна българска литература;
– просто Ви се иска да се сгушите под моста на влюбените с чаша вино в ръка и в приятна компания;


 

„Трънски разкази/ Балканска сюита” на гости в Пловдив

Мястото е „ПЕТНОТО”, датата е 19.11.2013, денят е вторник, а часът – 18,30.
Автобуси за желаещите да се видят с автора ще тръгват от София и страната по специален график, извънредни влакове също, за справки централните автогари и гарите на БДЖ. Домати за замеряне и добро настроение не се осигуряват, носете си сами!

Ще си разказваме бивалици и небивалици, ще си разменяме спомени за добрите стари времена и рецепти за илачи против душевен махмурлук.

До Там и Тогава!

Петър Делчев


 

Ивайло Диманов представя новата си книга “Всички клоуни отиват в рая“

Пловдив – 18.ХІ. в “Петното на Роршах“, 19 ч.
Ямбол – 20.ХІ. в Рег. библиотека, 18 ч.
Бургас – 21.ХІ. КЦ„Казиното”, зала „Петя Дубарова”, 18.30 ч.
Ст. Загора – 22. ХІ. в кафе “Библиотеката“, 18.30 ч.


 

Нова книга “Нощ в райската градина” от Орасио Кирога

nosht v_liatna_gradinaИсториите, които Кирога разказва, са особено самобитни и най-често почерпани от самия живот. В тях хора, животни и природа съжителстват в хармония или стълкновение, ала неизменно обречени да съществуват заедно. Изкушен е от загадъчните и необясними обрати на съдбата, които поставят всяко живо същество на изпитание, изправят го на ръба на емоционалното и моралното падение или безжалостно го погубват. Привлечен е от мистичното, от инстинктите и от потайните, неразгадани кътчета на съзнанието и душата. В творбите му проблясват, подобно искри, кратки мигове на щастие и лиризъм. Гласът на Кирога звучи необикновено съвременно, защото необичайните му разкази докосват съкровени струни и отправят мъдри послания, които са извън категориите време и пространство.


 

Пътешествие “Из ‘Пътеводител на културологическия стопаджия’” с Мария Груева

iz patevoditel_stopadjiaНа 14 ноември (четвъртък) от 18 часа в криптата на храм-паметник “Св. Александър Невски” в София ще се състои премиера на книгата на Мария Груева “Из ‘Пътеводител на културологическия стопаджия’”. Книгата е издадена от авторитетното издателство “Жанет 45″.

Повечето от текстовете в “Из ‘Пътеводител на културологическия стопаджия’” са публикувани в едноименна рубрика във в. „Култура“, която Груева захранва в продължение на няколко години в края на 90-те.

Авторката е родена в София, завършила е Френска и Английска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. През втората половина на 70-те години на XX век, Мария Груева, заедно със съпруга си, покойният вече китаист, поет, преводач и преподавател Крум Ацев, живее, учи и работи в Китай. В началото на този век тя заминава за Канада, където живее и сега, заедно с двете си деца. Г-жа Груева ще бъде в София на премиерата.


 

РАЗБЯГВАНЕТО НА СЕЗОНИТЕ: 40 години от литератулен клуб „Сезони

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” ви кани на:

РАЗБЯГВАНЕТО НА СЕЗОНИТЕ
40 години от литератулен клуб „Сезони”

13 ноември, 19.00 часа, Театрална зала на СУ, Ректорат

Стихове от: Георги Рупчев, Стефан Абаджиев, Деян Деянов

Водещ: Андрей Захариев

Участници: Мария Шнитер, Дарин Тенев, Валентин Дишев

Литературен клуб „Сезони” живя кратко – от 1973 до 1975 година, в читалище „Раковски”, кв. „Лозенец” – но преди всичко по улиците и кръчмите на София. Беше замислен от няколко млади поети, между които Георги Рупчев, Стефан Абаджиев и Деян Деянов. Тогава те високомерно си мислеха, че бъдещето ги очаква, за да ги чете. Никой от тях не възнамеряваше да сваля властта, но всички те се дразнеха от идеологическата окупация на поетическото мислене и се възбуждаха от свободата на задаващото се идеологическо междуцарствие. Въпреки че 2013 година е и юбилейна за „Сезони”, бихме искали срещата да не бъде само четене на миналото, но и разговор за бъдещето на поезията ни.


 

protest lozungi

Нова книга “Протест: лозунги и отзвуци”

Лозунгите в този сборник са плод на българското възмущение, находчивост и чувство за хумор. Много от тях са тъй оригинални и остроумни, че би следвало авторите им да се знаят. /Известно стана само името на Правдолюб Иванов/. В този сборник се опитваме да разкажем за протестите чрез избрани лозунги, снимки и цитати от политически и обществени фигури, допълнени с кратка хроника на събитията.


 

Нова книга “Кратка история на българския комикс” от Антон Стайков

kratka istoria_bg_comicsИсторията на българския комикс е съществена част от културната ни история. В силните си години (1979-1992) списанията „Дъга“ и „Чуден свят“ продават повече от десет милиона копия. Най-добрите български комиксови поредици са създадени от талантливи художници и сценаристи, които разказват вълнуващи истории с продължение за воини и магьосници, детективи и мореплаватели…

В тази книга за първи път се проследява заражкдането, хронологията и развитието на деветото изкуство в България от края на XIX до началото на XXI Век.

С помощта на повече от 700 илюстрации от избрани комикси тя разказва за авторите, техните герои и времето, в което са създадени, за цензурата, издателствата и успешната реализация на някои български художници по света.


 

Нова книга “Бледа синя точица” от Карл Сейгън

bleda sina_tochicaТова е тук. Нашият дом. Това сме ние. Всеки, когото обичате, все-ки, когото познавате, всеки, за когото сте чували, всяко човешко създание, съществувало някога, е изживяло живота си тук. Изво-рите на нашите радости и страдания, хиляди религии, идеологии и икономически доктрини, всеки ловец и събирач, всеки герой и страхливец, всеки създател и рушител на цивилизации, всеки крал и селянин, всяка млада влюбена двойка, всяка майка и всеки баща, всяко дете, изобретател и изследовател, всеки учител по етика, всеки корумпиран политик, всяка суперзвезда, всеки върховен лидер, всеки светец и грешник в историята на нашия вид са живели тук – на тази прашинка, огряна от слънчев лъч.

За автора:
Легендарният Карл Сейгън e един от най-изтъкнатите американски учени и популяризатори на науката. Роден е на 9 ноември 1934 г. в Бруклин, Ню Йорк, САЩ. Основател на научната дисциплина астробиология в началото на 60-те години на XX век и е предложил идеята за програмата SETI за търсене на извънземен разум. Неговата научна и творческа дейност е пряко свързана с НАСА, взима и активно участие в програмата „Вояджър”. Сейгън става знаменитост с научнопопулярните си книги, с великолепния роман „Контакт” и с телевизионния сериал „Космос”.


 

Нова книга “Червения дракон” от Томас Харис

chervenia drakonИзтегнал се на койката в своята килия и разтворил на гърдите си „Големия кулинарен речник“ на Александър Дюма, Ханибал „Канибала“ Лектър дебютира в този вече легендарен роман на съспенса и дори на ужаса, който според голяма част от ценителите е дори по-добър от своето продължение „Мълчанието на агнетата”. И тук както в „Мълчанието на агнетата” действието се върти около хиперчувствителен агент на ФБР, който търси съветите на психо психиатъра Лектър, за да постигне своята цел – залавянето на садистичен сериен убиец, който избива цели семейства, за да задоволи известни само на самия него низки страсти.

За автора:
Томас Харис е роден през 1940 в щата Тенеси, САЩ. Работи като журналист. Написва първия си роман през 1975, който веднага му донася световна слава. До този момент Томас Харис е публикувал 5 книги с главен герой незабравимото превъплъщение на злото – доктор Ханибал Лектър. И петте романа: „Черна неделя“, „Червения дракон“, „Мълчанието на агнетата“, „Ханибал“ и новият „Ханибал Лектър: Зараждането на злото“ са адаптирани в киното с огромен успех, а „Мълчанието на агнетата“, с Джоди Фостър и Антъни Хопкинс в ролята на психиатъра Ханибал – канибала, е награден с „Оскар“ за главна мъжка роля през 1991.


 

 

chuzdozemiaНова книга “Чуждоземия. Тайното убежище“ от Брандън Мъл

От векове наред най-причудливи фантастични същества се укриват в тайно убежище, далеч от съвременния свят. Това убежище се нарича Чудоземия, а негов пазител е дядото на Кендра и Сет, което двете деца дори не подозират. Вътре зад високата ограда древни закони налагат относителен ред и охраняват лакоми джуджета, пакостливи сатири, вещици интригантки, отмъстителни духчета и завистливи феи. Но веднъж щом се наруши редът, неукротими сили завземат убежището, а Кендра и брат й се изправят лице в лице с най-голямата опасност в живота си. За да спасят семейството си, Чудоземия, а може би и света, те трябва да съберат кураж да сторят това, от което най-много ги е страх…

За автора:
Брандън Мъл (роден 1974 г.) е американски автор на двете най-продавани серии романи за млади читатели, според класациите на „Ню Йорк Таймс”, „Ю Ес Ей Тудей” и „Уолстрийт Джърнъл”: „Чудоземия“ (Fablehaven) и „Отвъдници“ (Beyonders). Живее в щата Юта заедно с жена си и четирите си деца. Носител е на престижните награди „Уитни” и „Най-добра литература за млади хора”.


 

zapiski na_sviniata


Премиера на романа “Записки на свинята“ от Ина Вълчанова

Заповядайте на 12 ноември, вторник, от 18 ч в Dada Cultural Bar (София, ул. “Георги Бенковски“ 10) на премиерата на романа “Записки на свинята“ от Ина Вълчанова (“Ерго“, 2013).

Представя Ангел Игов, с участието на авторката Ина Вълчанова и на издателя Мартин Христов. Откъси от книгата ще чуете в изпълнение на актрисата Ангелина Славова.


 

 

stereo tishina

 

“Стерео тишина“ и Росен Карамфилов в София

ИК Жанет 45 ви кани на представянето на “Стерео тишина“ от Росен Карамфилов

Книгата ще бъде представена от Елин Рахнев

15 ноември 2013, петък, от 18:30, Бар Буковски, ул. Оборище 23



“Оцелели думи“ – рецитал на Виолета Христова

Ресторант Рубаят – НДК, бул.“България“ 1, вход – откъм пилоните



Представяне на Granta България 3: Революции в София.

grantaНа 6 ноември (сряда) от 19:00ч. ИК Жанет 45 и Светлозар Желев ще представят третия брой на списанието за нова литература Granta Bulgaria.

В броя може да прочетете художествена проза от Тахар Бен Джелун, Адам Джонсън, Ангел Игов, Етгар Керет, Светослава Койнова, Момчил Миланов, Албена Стамболова, Стефан Стефанов, Оля Стоянова, Владислав Тодоров; поезия на Марианна Георгиевa, Георги Господинов, Ани Илков, Златозар Петров; есе на Милан Кундера; мемоари и репортажи на Джанин ди Джовани, Сантяго Ронкалиоло, Ричард Русо, Антъни Шадид, Димитър Кенаров.

В списанието намериха място и серия фотографии на Вера Гоцева. 

Оформление и илюстрации: Райчо Станев.

Очакваме ви в Trip Ten, под моста на НДК. Бул. България 1, София.


 

Нова книга “Нощ в райската градина” от Орасио Кирога

nosht v_rajska_gradinaИсториите, които Кирога разказва, са особено самобитни и най-често почерпани от самия живот. В тях хора, животни и природа съжителстват в хармония или стълкновение, ала неизменно обречени да съществуват заедно. Изкушен е от загадъчните и необясними обрати на съдбата, които поставят всяко живо същество на изпитание, изправят го на ръба на емоционалното и моралното падение или безжалостно го погубват. Привлечен е от мистичното, от инстинктите и от потайните, неразгадани кътчета на съзнанието и душата. В творбите му проблясват, подобно искри, кратки мигове на щастие и лиризъм. Гласът на Кирога звучи необикновено съвременно, защото необичайните му разкази докосват съкровени струни и отправят мъдри послания, които са извън категориите време и пространство.

За автора:
През 1911 г. роденият в Уругвай прозаик, поет и драматург Орасио Кирога (1878-1937) става аржентински гражданин. По-голямата част от живота си прекарва в усамотена ферма в североизточната аржентинска провинция Мисионес, близо до границата с Парагвай. Заобикалящата го природа непрестанно буди възторг у него, макар и да е по-скоро безмилостна, отколкото благодатна. Трагизмът на интимния му живот, ранната смърт или преждевременната раздяла с близки и любими хора оставят своя отпечатък върху характера, чувствителността и психиката му. Суров и своенравен, той непоколебимо понася ударите на съдбата и сам й отправя предизвикателства. Застигнат от неизлечима болест, завършва земния си път със самоубийство. В творчеството си е не по-малко дързък. Пише разкази, притчи и приказки въпреки непопулярността на тези жанрове в страната. И се превръща в един от първосъздателите на канона на късата проза в Латинска Америка, всепризнат майстор на магическия реализъм. Блестящият разказвач Х. Кортасар съветва: „Трябва да се чете Кирога”, докато Х. Л. Борхес предпочита да се учи от грешките му. Орасио Кирога се възхищава от Е. А. По, Р. Киплинг, Г. дьо Мопасан, А. П. Чехов. И с произведенията си се нарежда сред безспорните майстори на краткия разказ.


 

Нова книга “Кланица 5” от Кърт Вонегът

klanica5„Кланица 5“ е общопризнатият шедьовър на големия американски писател Кърт Вонегът (1922 – 2007). При всяко положение това е най-известното му произведение, запленило въображението на цяло едно поколение след излизането на романа през 1969 г., с което Вонегът се издига рязко до висините на големите в литературата на XX век, макар че преди това е бил добре известен на немалка група почитатели.

Самият Вонегът цели 24 години преди публикуването на „Кланица 5“ непрекъснато споменава, че „пише нещо“ и че това ще е „голям антивоенен роман“. Решението да го напише се заражда у него, след като е освободен от германски военнопленнически лагер в края на Втората световна война, където през 1945 г. става свидетел на бомбардировката на Дрезден от съюзническите войски. Преживяванията на главния герой Били са достоверно описание на всичко, през което е преминал самият Вонегът.

За автора:
Кърт Вонегът (1922-2007) е американски писател, романист и сатирик, който се изявява и в сферата на изобразителното изкуство. Роден е в Индианаполис. Студент е в Корнелския университет в Итака, щата Ню Йорк в периода 1941 – 1943 година, където списва редовна колонка в студентския вестник. Занимава се с журналистика, преди да влезе в редиците на американската армия, взела участие във Втората световна война. Писателят е жив свидетел на бомбардировката над немския град Дрезден през 1945 (взела над 60 000 човешки жертви), където е военопленник. Това става повод и за написването на един от неговите бестселъри „Кланица 5“.

Кърт Вонегът е прочут с оригиналния си творчески стил и чести нецензурни заигравания с думи, контекст, та дори и с рисунки в книгите си (например в „Закуска за шампиони“). Езикът му е на достъпно за всички социални класи ниво, като същевременно е невероятно увлекателен и неклиширан, спечелвайки си определението „вонегътизъм“. В произведенията си Вонегът интегрира научнофантастични елементи като пътуване във времето, а много от героите му се появяват епизодично или трайно в различни негови творби.


 

galaktiki

Клуб Галактики гостува на Литературен клуб Спирт енд Спирит

Клубът за фантастика и фентъзи “Галактики“ ще гостува на Литературния клуб Спирт енд Спирит в Пловдив! Светлозар Желев и Андрей Велков, автор на романа “Български психар“ и идеолог и създател на поредицата “Галактики“ на издателство Колибри, ще представят книгите от поредицата и ще обявят резултатите от проведения Първи конкурс за кратък фантастичен и фентъзи разказ “Галактики“! Ще чуете и разказа-победител! Ще поговорим за любимите ни жанрове, за хубава литература, за Живота, Вселената и всичко останало. Елате! Всички книги от поредицата Галактики ще се продават с 50% отстъпка!


   

Награда за превод „Кръстан Дянков“

Церемония по награждаване 2013 § 80 години от рождението на преводача

Фондация „Елизабет Костова” има удоволствието да Ви покани на церемонията по връчването на годишната награда за превод „Кръстан Дянков”.

krastan diankov

Церемонията ще се състои на 11 ноември (понеделник) 2013 г., от 19:00 ч., в Център за култура и дебат „Червената къща” (Червена зала), ул. „Любен Каравелов” 15, гр. София.

Тази година, по повод осемдесет годишнината от рождението на Кръстан Дянков (10 ноември 1933 г.), неговият син Алеко Дянков ще предостави една специална еднократна награда за превод от английски на български език на песента „Desolation Row“ на Боб Дилън.

Годишната награда за превод на фондация „Елизабет Костова“ носи името на Кръстан Дянков (1933–1999 г.), преводач от английски на български език, на чиито преводи дължим познанството си с едни от най-големите образци на американската литература на ХХ век. Тя е учредена през 2007 г. и се присъжда ежегодно за превод от английски на български език на съвременен роман с висока литературна стойност.

Наградата се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“, Фондация “Гъливер клиринг хауз“ и Фондация “Култура на виното“.

На български език.
Вход свободен


 

Премиера на книгата „Архангелите в Библията“ от Мони Алмалех

archangelite v_Bibliata„Архангелите в Библията” от Мони Алмалех ще бъде представена на 5 ноември, вторник, от 18,30 ч в столичната книжарница „Хеликон-България”. Книгата е публикувана от академичното издателства „Проф. Марин Дринов”.

Изданието дава изчерпателен отговор на всички възможни питания за тези невидими същества, но не чрез художественото внушение и личната фантазия на автора, а чрез методите на научния подход. Проф. Алмалех детайлно декодира ивритските названия на различните видове ангели според термините в Стария завет. Например архангелите са два вида: според собствени им имена като Михаил, Гавраил, Рафаил и др., и според съществителните нарицателни в множествено число, като серафими, херувими, офаними. Професорът прави анализ на названията и какво се крие зад тях като знамение, защото самите наименования са код, който остава непреводим в индоевропейските езици. По този начин разтълкуваните имена ни дават информация за същността, особеностите и функциите на архангелите.

За автора:

Мони Ешуа Алмалех е роден в София през 1954 г.. Редовен професор е в НБУ и професор в ИБЕ (Институт за български език при БАН). Работил е в Института за история и философия към Ерусалимския еврейски университет. Става доктор на науките (2005) с изследването „Внушения за цвят в Петокнижието. Върху иврит и български език“. Автор е на многобройни лингвистични и семиотични трудове върху цвета в езика, литературата, фолклора, Библията.


  

Покана за думи и звън – рецитал. На 4 ноември 2013, ресторант “Рубаят“, НДК

lambovskiБОЙКО ЛАМБОВСКИ прави рецитал в ресторант “Рубаят“, посветен на една от важните течности в живота – алкохолната.
Освен него в заниманието се очаква да се включат други имена от битието и небитието като: Омар Хайам, Петко Славейков, Цанко Церковски, Гриша Трифонов, Пламен Димитров, Иван Ланджев и още, и още…

Пояснение: На 18 декември т.г. Ламбовски ще има и рецитал в Софийския университет, наречен “Весела жена при водата“. Тогава ще изясни отношенията си с друга важна течност в живота си: водата.


 

ИК „Жанет 45“ ви кани на премиера на стихосбирката “Басма и габардин“ от Диана Иванова 

basma gabardin_hrmна 7 ноември 2013, четвъртък от 19:30
галерия Склада, Г. Бенковски 11, ет. 4

Диана Иванова е едно от лицата зад Фестивала на спомените „GOATMILK“ в Бела Речка. Журналист, изследовател, пътешественик. „Басма и габардин“ е третата й поетична книга.

В обновителни стихове Диана Иванова уцелва най-болезнената точка – завръщането към нашите родители, раните в обичта към тях. И общата ни памет просиява като прошка.
Марин Бодаков

Диана Иванова, която вижда думите, докато мълчат във въздуха,
която приласкава спомена за детството,
както и този за смъртта,
с отворени очи,
която преборва скръбта с мълчание,
после с глас, накрая със стихове,
която интегрира загубите като храна, която горчи,
но без която ще се задавиш от глад …

Емануил А. Видински


 

galaktiki

Клуб „Галактики“ празнува откриването на новия фентъзи и фантастичен литературен сезон! 

Заповядайте на откриването на новия фентъзи и фантастичен литературен сезон! Мястото на срещата е бар Trip Ten (бившето Radio Cafe), София, бул. България 1, под Моста на въздишките зад НДК. Чакаме ви на 30-и октомври, сряда, в 19 часа!

Поредната сбирка на нашумелия клуб „Галактики“ се превръща в повод да наградим победителите в едно красиво литературно състезание, да се почерпим в уютна атмосфера и да обменим информация за всичко, което заслужава читателския ни ентусиазъм! В рамките на събитието всички книги от жанровете фентъзи и фантастика ще се продават с отстъпка от 50%!


 

Нова книга: “Никълъс Никълби“ от Чарлс Дикенс

niknikylbiНикълъс Никълби” излиза след феноменалния успех на „Посмъртните записки на клуба „Пикуик” и „Приключенията на Оливър Туист”. Романът е посрещнат изключително добре, определен е като „комичен триумф”, с което твърдо налага името на Дикенс в английската литература като „литературен джентълмен”. Дикенс майсторски борави с вече добре усвоените литературни похвати на бурлеската и фарса, но в този роман с неподражаема сила се проявява и неговото умение да въвежда неповторими и завинаги запомнящи се второстепенни герои, като злодея Уакфърд Скуиърс, прелестната госпожа Никълби, ексцентричния Крамълс и много други. Никълъс наказва лошото в човека и помага на безпомощните, като по този начин споделя безкрайната енергия на създателя си и неговата загриженост за съдбата на ранното викторианско общество.

За автора:

През 2012 г. човечеството чества 200 години от рождението на Чарлс Дикенс (1812–1870), един от най-значимите английски прозаици на всички времена и със сигурност най-големият писател на викторианската епоха. Славата си той печели още приживе, което е рядка съдба за повечето писатели, а много от произведенията и героите му са емблематични и дори се превръщат в нарицателни имена за редица характери и явления. Сред най-известните му произведения са „Оливър Туист“, „Дейвид Копърфилд“, „Големите надежди“, „Студеният дом“, „Коледна песен“. Романите и разказите на Дикенс са толкова популярни, че от създаването си до днес те постоянно се преиздават, филмират и продължават да водят едва ли не самостоятелен живот.


 

Нова книга: “Порно“ от Ървин Уелш

pornoВ „Порно“ Уелш събира героите си от „Трейнспотинг“ 10 години по-късно. Тайфата от “Трейнспотинг“ все така не знае покой, погаждаща си старите номера, все още трескаво се бори за места в първата класа на живота. „Винаги съм ги харесвал и винаги съм искал да се върна и да видя какво се е случило с тях“, изповядва авторът в едно интервю. След продължителен престой в Лондон Саймън „Сик Бой“ Уилямсън се завръща в родния Единбург. Провалил се в ролята на далавераджия, сводник, съпруг, баща и бизнесмен, Сик Бой се залавя като удавник за сламка за последната предоставила му се възможност. За удара на живота си той обаче се нуждае от изгряващи порно-звезди. Една от подходящите кандидатки е апетитната Ники Фулър-Смит, млада студентка с амбиции, но и с неприятности не по-малки от неговите. Осъществяването на мечтата на Саймън да режисира и продуцира пълнометражен порнофилм налага да се комбинира със свой стар приятел от миналото – небезизвестния Марк Рентън и една компания откачалки. В света на „Порно“-то обаче нищо не е просто. Сик Бой и Рентън се сблъскват със стари нерешени проблеми – наскоро излезлият от пандиза Франк Бегби, изкукалия от дрога Спъд, който е решил да става писател, но най-вече със съперничеството помежду им.

За автора:

Ървин Уелш е роден в Единбург през 1958 г. и учи в Лондон, където се дипломира като компютърен специалист. В края на 80-те започва да пише пиеси и да се изявява като журналист. Първият му роман – „Трейнспотинг“ (1993) – разтърсва не само британския, а и световния литературен свят с черното си комично описание на група млади наркомани, живеещи в Единбург през осемдесетте години на миналия век. С голям успех се ползва и филмът по този роман, режисиран от Дани Бойл (1996). Продължението на „Трейнспотинг” – „Порно“ е публикуван през 2002 г. и също се радва на нестихващ интерес. Уелш е автор на още много нашумели романи: „Есид Хаус“, „Кошмарът Марабу“, „Гавра“ и др., всички вече издавани у нас. Последният му роман – „Креватните тайни на майсторите готвачи“ – е публикуван през 2006 г.


 

Нова книга: “Трейнспотинг“ от Ървин Уелш

trainspottingОще с появата си „Трейнспотинг“ стремително се превръща от ъндърграунд-книжле в културно събитие от световен мащаб. Ървин Уелш бе определен като говорителя на цяло едно поколение и обявен за най-интересния шотландски писател. Списание „Рабъл“ обявява: „Най-добрата книга, написана някога от мъж или жена. Заслужава да продаде повече екземпляри от Библията.“ Действието се развива в пропитите с хероин покрайнини на Единбург. Главният герой Марк Рентън е събрал около себе си тайфа от нихилистични наркомани без надежда за бъдеще в един свят, който ги смазва и който те презират. Останал им е единствено най-черният възможен хумор и избистреното от дрогата остроумие. Романът е едно мрачно видение, изпято като музикална комедия.

За автора:

Ървин Уелш е роден в Единбург през 1958 г. и учи в Лондон, където се дипломира като компютърен специалист. В края на 80-те започва да пише пиеси и да се изявява като журналист. Първият му роман – „Трейнспотинг“ (1993) – разтърсва не само британския, а и световния литературен свят с черното си комично описание на група млади наркомани, живеещи в Единбург през осемдесетте години на миналия век. С голям успех се ползва и филмът по този роман, режисиран от Дани Бойл (1996). Продължението на „Трейнспотинг” – „Порно“ е публикуван през 2002 г. и също се радва на нестихващ интерес. Уелш е автор на още много нашумели романи: „Есид Хаус“, „Кошмарът Марабу“, „Гавра“ и др., всички вече издавани у нас. Последният му роман – „Креватните тайни на майсторите готвачи“ – е публикуван през 2006 г.


  

Нова книга: “По-широко поле за борбата“ от Мишел Уелбек

po-shiroko-pole-za-borbataРоманът „По-широко поле за борбата“ (1994) е емблематичен за творчеството на Мишел Уелбек. Почти анонимният специалист по информатика, от чието име се води разказът, е дълбоко нещастен. Той е самотен, почти без приятели и не привлича жените. Задълбочаването на неговата депресия е недвусмислен упрек към дехуманизираното ни либерално общество, издигащо в култ борбата за материални блага и сексуалната надпревара.
В абсолютно либералната икономическа система някои трупат несметни богатства, други са обречени на безработица и мизерия. В абсолютно либералната сексуална система някои водят разнообразен и вълнуващ полов живот, други са осъдени на мастурбация и самота. Икономическият либерализъм означава по-широко поле за борбата, разширяването му към всички възрасти в живота и към всички класи в обществото. По същия начин сексуалният либерализъм означава по-широко поле за борбата, разширяването му към всички възрасти в живота и към всички класи в обществото.

За автора:

Мишел Уелбек (род. 1956 или 1958 г. според самия него) е добре известен на българската четяща публика. Скандален и неочакван в живота и в творбите си, той пленява със саркастичното си чувство за хумор. Уелбек съчетава самоличностите на романист, поет, есеист и режисьор. Автор е на есе за Х. Ф. Лъвкрафт и на книги с поезия. Романите му „По-широко поле за борбата”, „Елементарните частици”, „Платформата, „Възможност за остров” и „Карта и територия” го налагат като един от най-четените и превеждани съвременни френски писатели.


  

Нова книга: “Ананасов компот за прекрасната дама“ от Виктор Пелевин

ananasov kompotВ този сборник от пет разказа Виктор Пелевин разхожда читателите не само надлъж и нашир по света, но също така нагоре и надолу, в дълбочина, като им представя вижданията си за божественото и пъкленото от най-различни гледни точки, както и взаимоотношенията на героите си с тези метафизични категории. Получава се типичната за автора увлекателна, абсурдно постмодерна смесица от остроумие, фантастика, злободневна наблюдателност и дълбоко философски и религиозни разсъждения, която прави Пелевин любим автор на много поколения и различни социални прослойки руснаци, и не само – той е известен и превеждан в цял свят. Книгите му се издават и преиздават в големи тиражи, четат се ревностно от студенти, олигарси, политици и домакини. Цитират се на модни събирания и в медиите, обсъждат се в социалните мрежи. Виктор Пелевин е един от най-известните съвременни руски писатели, автор на множество разкази, повести, есета и нашумели романи като “Чапаев и Пустота“ и „Generation П“, носител на множество награди за литература. През 2009 г. Пелевин е определен за най-влиятелния интелектуалец на Русия. 


 

nasame sas_sebe_si

Нова книга: “Насаме със себе си. Моят живот“ от Михаил Горбачов

От автора:

Ако се гледа по-широко на нещата, ако се има предвид какво реши съдбата, като ме направи не просто участник в един от най-големите поврати в историята, но и човекът, който даде инициативата за процеса на обновление и го придвижи – на мен ми провървя. Аз почуках на вратата на историята и тя се отвори, отвори се и за тези, за които се стараех.

Не съм се стремял към властта заради самата власт и не съм се опитвал да налагам моята воля, каквото и да ми струваше.


 

 

Нова книга: “Мълчанието на агнетата“ от Томас Харис

mylchanieto na_agnetata„Мълчанието на агнетата“ се определя единодушно от критика и читатели като най-успешният психотрилър за последните 25 години. Още с появата си през 1988 г. той оглавява месеци наред листата на бестселърите на в. „Ню Йорк Таймс“ и се превръща в еталон за жанра. Оттогава трилърите неминуемо се сравняват с него, а злодеите – с Ханибал Лектър. Докато разследва сериен убиец, стажантката от ФБР Кларис Старлинг трябва да посети един мъж в строго охраняван затвор, за да го интервюира. Този мъж се казва д-р Ханибал Лектър – бивш психиатър с необичайни вкусове и повишен интерес към мрачните кътчета на човешкия ум.

За автора:
Томас Харис е роден през 1940 в щата Тенеси, САЩ. Работи като журналист. Написва първия си роман през 1975, който веднага му донася световна слава. До този момент Томас Харис е публикувал 5 книги с главен герой незабравимото превъплъщение на злото доктор Ханибал Лектър. И петте романа: „Черна неделя“, „Червения дракон“, „Мълчанието на агнетата“, „Ханибал“ и новият „Ханибал Лектър: Зараждането на злото“ са адаптирани в киното с огромен успех, а „Мълчанието на агнетата“, с Джоди Фостър и Антъни Хопкинс в ролята на психиатъра Ханибал – канибала, е награден с „Оскар“ за главна мъжка роля през 1991.


 

Нова книга: “Изменник по вкуса ни“ от Джон льо Каре

izmеnnik po_povkusa_niДвама влюбени си почиват на карибски остров, където случайно се запознават с тайнствен руски олигарх, специалист по пране на пари. Той търси контакт с британските разузнавателни служби, за да им продаде тайните си и след това да се укрие, тъй като негов близък приятел е убит от руската мафия. Следват типични за стила на Льо Каре перипетии и интриги в Лондон, Париж и швейцарските Алпи, за да се стигне до неочакван и разтърсващ финал.

За автора:
Джон льо Каре (р. 1931 г.) е литературният псевдоним на Дейвид Корнуел – едно от най-големите имена в света на шпионския трилър. Романите му се отличават с високата си литературна стойност и в тях авторът разглежда основни морални ценности през призмата на патриотизма, шпионажа, целта, оправдаваща средствата. Льо Каре се прочува като върхов майстор на елегантния стил, умело заплетената фабула и остроумния диалог. Той познава отвътре света на шпионажа и достойно продължава вековната традиция, поставена още от Кристофър Марлоу и доразвита в наши дни от Греъм Грийн, Съмърсет Моъм и Джон Диксън Кар.


  

2666Нова книга: „2666“ от Роберто Боланьо

“2666“ – един от знаковите романи на епохата, безспорен шедьовър. „2666“ е гигантска човешка трагедия във времето и пространството, изтъкана от насилие и престъпления, безразличие и корупция, интелектуални търсения и разруха. Историята на разочарованието от света, превъплъщенията на неотменното, на човешкото. Боланьо не е мизантроп, нито циник. В „2666“ той е дълбоко и безнадеждно разочарован.

Романът печели множество литературни награди: Наградата на град Барселона /2004/, наградата на Саламбо /2005/, Наградата за художествена литература на Американската асоциация на литературните критици /2–9/. 


 

intimnite nepriateli_na_democraciata

Нова книга: “Интимните неприятели на демокрацията“ от Джулиан Барнс

Въпреки липсата на открити врагове, съвременната демокрация все пак поражда нежелателни явления, които авторът нарича “интимни неприятели“. Сред тях откроява три: месианство (износ на демокрация със силови средства), ултралиберализъм и популизъм. Цветан Тодоров ги проследява аналитично като историк на идеите – в тяхната предистория, еволюция и в многобройните им съвременни форми на проявление… Чужд на духа на отрицанието, критицизмът на Тодоров помага да разбираме по-добре света, в който живеем. И да живеем така, че в него да има по-истинска демокрация и повече човечност.


 

Нова книга: “Нива на живот“ от Джулиан Барнс

niva na_jivotСъбираш заедно двама души, които не са били събирани дотогава. Понякога това прилича на онзи първи опит да се впрегнат ведно балон с водород и балон с топъл въздух. Кое е за предпочитане: да се разбиеш и да изгориш, или да изгориш и да се разбиеш? Но друг път се получава, създава се нещо ново и светът се променя. След време, рано или късно, по някаква си причина единият бива изтръгнат от света. И изтръгнатото е по-голямо от сбора на онова, което е съществувало. Математически може да е невъзможно, но емоционално е възможно.

Първите две части описват живота в облаците и на земята чрез въображаемата връзка между Сара Бернар и един британски авантюрист, както и чрез опитите на Феликс Надар за пръв път в историята на фотографията да направи въздушни снимки. Третата част е вълнуващо есе за реална и дълбока връзка между двама души и за скръбта след внезапното й прекъсване – едно любовно писмо на автора до покойната му съпруга, написано с невероятен финес. А отделните части се интерпретират и осветляват взаимно – както винаги в книгите на Джулиан Барнс, един от най-добрите съвременни писатели.


 

Представяне на най-новата книга на Чавдар Шинов, сборника разкази „Изгубени в мола. Малки софийски истории“!

izgubeni v_mola

Издателство „Колибри“, книжарници Ориндж и Сердика Мол Ви канят на представянето на най-новата книга на Чавдар Шинов, сборника разкази „Изгубени в мола. Малки софийски истории“.

Представянето ще се състои на 25-и октомври, петък, от 18.30 часа в Сердика Мол, с участието на автора Чавдар Шинов и издателя Раймонд Вагенщайн.

Ернестина Шинова и Андрей Слабаков ще прочетат избрани разкази от сборника за радост на уважаемата публика.


 

Нова книга: “Първа равносметка след апокалипсиса“ от Фредерик Бегбеде

parva ravnosmВ „Първа равносметка след aпокалипсиса“ ще видите един Фредерик Бегбеде, различен от онзи, когото познавате от другите му книги. Защото това не е автобиография, не е роман, а е нещо различно и от двете. Това е книга за романи, пречупени през автобиографична, много лична гледна точка. Стоте книги на XX век на Бегбеде може и да не са всичките ваши сто книги, но то не e и задължително. Достатъчно е да откриете сред тях – един Хемингуей, друг Керуак, трети Амели Нотомб или Виржини Депант, четвърти Селинджър или Фицджералд. Да ги откриете в есета, написани в присъщия на Бегбеде безцеремонен стил на великолепен литературно-говорим език. Без да споменаваме предговора, който всеки библиофил може да си го окачи на стената – още един епитет: забележителен-автор-на-предговори-който-силно-дразни-любителите-на-електронни-книги.

За автора:

Фредерик Бегбеде (роден 1965 г., учил в престижни колежи, завършил политически науки, маркетинг, журналистика и комуникации, направил блестяща кариера като публицист, писател, литературен критик, телевизионен репортер, създател на литературната награда „Флора“) е автор на десетина романа, сред които филмираният „9,99 лв.“ – безпощадна критика на рекламния бизнес, заради която го уволняват.
Фредерик Бегбеде е и известен парижки денди и заклет купонджия, подобно на Марк Мароние, героя на първите му три книги: „Мемоари на един откачен младеж“, „Почивка в кома“ и „Любовта трае три години“.


Нова книга: “Лицето“ от Дийн Кунц

licetoЗапознайте се с Лицето на новото хилядолетие – Чанинг Манхайм, най-ярката звезда на Холивуд, която буди възхищение у милиони. Всички го боготворят и благоговеят пред него.
А може би не всички.
Няколко дни преди Коледа актьорът получава неочакван подарък – черна кутия със зловещо съдържание. Кой е изпратил кутията и какво е страховитото ѝ послание?
Докато търси отговор на тези въпроси, Итън Труман, бивш детектив от отдел „Убийства“ и настоящ началник на охраната на Лицето, започва малко по малко да губи връзка с реалността: тялото на най-добрия му приятел изчезва чудодейно от моргата, някой го дебне от огледалото, а един глас, който звучи досущ като този на мъртвата му съпруга, оставя загадъчни съобщения по телефона.
Междувременно непознат мъж, който се представя за ангел хранител на десетгодишния син на звездата, предупреждава момчето да си намери добро скривалище, защото Звяра в жълто идва…
А черните кутии продължават да пристигат… и съдържанието им става все по-зловещо.
Поемете си дълбоко дъх и влезте на пръсти в света на Дийн Кунц, защото тук границата между мъртвите и живите е тънка, а зад ъгъла ви чакат призраци и серийни убийци.

За автора:

Още като студент Дийн Кунц (роден 1945 г.) печели конкурс за разказ на списание „Атлантик Мънтли“ и оттогава не е спрял да пише. Автор е на толкова много романи, разпръснати из толкова много жанрове, че и самият той не се наема да си състави библиографията. Фактите говорят обаче сами за себе си: книгите му са преведени на 38 езика и до този момент са тиражирани в половин милиард екземпляра, като цифрата нараства ежегодно със 17 милиона. Единайсет от романите му са били номер едно в най-престижния списък на бестселърите в Съединените щати – този на „Ню Йорк Таймс“, при това още с излизането си с твърди корици, което го поставя сред малцината (по-точно 12 на брой) автори с подобно постижение, а четиринайсет от романите му са оглавили същата класация в категория „джобно издание“. Той обаче е бил начело на класациите не само в своята страна, а дори в Швеция и Япония. Същият „Ню Йорк Таймс“ нарича творбите му „психологически сложни, майсторски изпипани и изцяло задоволяващи нуждата ни от пулсиращ адреналин“, а не по-малко престижното списание „Ролинг Стоун“ го определя като „най-великия автор на трилъри и съспенс в Америка“.


 

Нова книга: “Игрален дом“ от Даина Чавиано

igralen domИгрален доме еротичен роман, в който плътското и фантастичното вървят ръка за ръка. Даина Чавиано се потапя в света на афрокубинските богове и ни представя един ужасяващо перверзен роман, чието действие се развива около 1988 г.
Следвайки инструкциите на своя любим, Гая се озовава в парк с мистериозна жена. Тя я отвежда в луксозна къща, където всичко непрестанно се променя. Въпреки тревогите, които кратката среща оставя у нея, младата жена се връща отново в парка, за да потърси обяснения за феномените, които се случват около нея. Инстинктите ѝ подсказват, че отговорът на загадката може би се намира в къщата. Там героинята преминава през ужасяващи и сюреалистични еротични преживявания, които я довеждат до неочаквани открития за нея самата. Забранени церемонии, чудовищни стаи, богове в телата на хора и хора с тела на богове: нищо не е сигурно в това свръхестествено измерение.


 

Нова книга: “Песните на далечната Земя“ от Артър Кларк

pesnite na_dalechnata_ZemiaВторият сборник с разкази на Артър Кларк са наистина неоценима колекция в научната фантастика. Историята на жанра би била непълна без историите, събрани тук. Стотици страници от най-добрите фантастични разкази, създавани някога.

Кларк винаги се е славил с почти пророческата си визия за бъдещето, която ясно изпъква на тези страници. Но много от разказите показват и пълния размах на въображението му, достигащо до необозримо далечното бъдеще и до запокитените в безкрайността галактики.

 

 


 

Нова книга: “Кирил и Хипатия“ от Николай Петков

kiril hipatiaИли пък тези разкази идваха от някой, който не знаеше границите между истинското и неистовото, между чудното и чудовищното. От някакво митологическо същество, подобно на феникса, което ту мен измисляше, ту аз – него…

Николай Петков

За автора:

Николай Петков alias отец Николай от Дивдядово в Шуменско в някакъв смисъл не съчинява, макар да доразвива събитията, следвайки собствената им логика. Той разказва себе си, линиите на собствения си живот, станалото с него и в него. Факт е, че някои от историите му се случват след записването им, което той отбелязва, без прочее да изпада в особено удивление… В мрежата, тъкана от Николай, не се знаят границите между т.нар. „истинско” и приеманото за „неистово”, между „чудното” и „чудовищното”; още повече, че тези предели най-често просто ги няма. В тази мрежа „горните и долните граници на естественото и неестественото” така се доближават, че „ако бяха граници на кръвно налягане, отдавна щяха да се съберат в инфарктна прегръдка”. 


 

Granta България 3: Революции

revolucii“Третият брой на Granta България e и първият български брой на списанието с издателското лого на Жанет 45. Поемаме кормилото на списанието с любов и ентусиазъм, без промени в досегашния редакционен екип. Захващаме се с Granta България с ясното съзнание, че издаването на сериозно литературно списание в България е нелека задача. Затова пък качеството на текстовете в Granta и темите, разисквани в тях, са в пълно съзвучие с издателската философия на Жанет 45. Винаги сме вярвали, че когато правиш нещо с обич и внимание, то рано или късно намира своя вярна публика. Приятно четене!“
Манол Пейков
Издател


 

Нова книга: “Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ от Юнас Юнасон

100godstarecСлед дълъг и изпълнен със събития живот Алан Карлсон се озовава в старчески дом, който смята за своя последна спирка на земята. Единственият проблем е, че доброто здраве не го напуска, а смъртта не бърза. На стотния си рожден ден рожденикът решава да избяга през прозореца на стаята си, за да се спаси от тържественото честване. По домашни пантофи и без план за действие Алан предприема неочаквано и за самия себе си бягство, изпълнено с безброй невероятни приключения. Спонтанно извършена кражба на куфар, собственост на престъпна организация, го среща с колоритни приятели, които с готовност се присъединяват към него.

Алан Карлсон ще се върне в миналото и ще се срещне лично с най-знаменитите политически фигури по земното кълбо – от Франко до Сталин и от Труман до Дьо Гол – и навсякъде ще свърши по нещо „полезно“, оказвайки влияние върху най-важните световни събития.

За автора:

След двайсетгодишна кариера като журналист, медиен консултант и телевизионен продуцент шведският писател Юнас Юнасон (р. 1961) решава да започне нов живот. Продава цялото си имущество в Швеция и се премества в малко градче край езерото Лугано в Швейцария, където се отдава на писане и след три години издава първия си роман… и първия си шедьовър: „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“. Преведен на 35 езика и достигнал тираж от 4,5 милиона екземпляра, филмиран (с участието на Роберт Густафсон), романът се сдобива със следните награди: шведската Swedish Booksellers Award (2010); германската M-Pionier Preis (2011), датската Audiobook Award (2011) и канадската Escapades (2012).


 

Нова книга: “Изцелението {на} Шопенхауер“ от Ървин Ялом

izcelenieto shopenhauerЗа пореден път Ървин Ялом използва познанията си на психиатър, за да изгради изключително живи и убедителни образи, които поставят на преден план основни проблеми на съвременния човек: неспособността да обичаме, ниското самочувствие, липсата на самоуважение, неумението да общуваме, прехвърлянето на вината на другите, липсата на отговорност за собствения ни живот, страха от смъртта и др. С неподправено майсторство Ялом показва динамиката на човешките взаимоотношения и възможността за развитие и промяна. „Изцелението (на) Шопенхауер“ е психологически роман, който в достъпна диалогична форма повдига екзистенциални въпроси. Написан на богат и образен език, романът на Ървин Ялом би допаднал на любознателния читател, който предпочита книгата не само да го забавлява, но и да го обогатява.



Нова книга: “Записки на свинята“ от Ина Вълчанова

zapiski na_sviniataЛято е, в Созопол сме, но едно след друго се редят апокалиптични събития, за които получаваме само намеци, не и обяснения, в добрите традиции на фантастичната литература. А главната героиня, в своята дезориентация и автоагресия, е ту цинично дистанцирана, ту трогателно ранима и безпомощна.

„Записки на свинята“ е от онази щастливи книги, които ще произведат лаф: за капаците на шахтите, под които се крие каквото си поискаш. Прочетете и ще разберете.

Ангел Игов

Удоволствието от тази феноменално четивна фикция е взаимно.

Мартин Христов

Антиутопия?! Или биотопия, тоест нещо живо и действително?! Ако погледнем политически – и първото, и второто, ако погледнем жанрово – само първото. Интересна е интуицията на авторката: още преди да започне т. нар. „Българска пролет“, тя описва почти същите събития в София и в страната. Това говори за таланта на Ина Вълчанова да усеща обществените настроения, да ги напипва и разказва – нещо, което не се среща често в съвременната родна литература, повече самовлюбена, отколкото социално чувствителна. Прибавям към това достойнство на ръкописа и увлекателния разказ, красивия език, неочакваните обрати…

Митко Новков

За автора:

Като редактор в БНР Ина Вълчанова е прекарала голяма част от живота си в преправяне и редактиране на чужди текстове. Смята, че основната й професия е читател и обича да бяга в измислени светове. Към неизмисления, в който й се налага да живее, се опитва да се отнася с чувство за хумор.

За своя безкрайна изненада през 2007-а написва роман.


 

Нова книга: “Глобализацията“ от Зигмунт Бауман

Globalizaciata-CoverВторото заглавие от поредицата „Темите на 21-и век” вече е на пазара и то броени дни преди началото на новата учебна година за студентите.
„Глобализацията” от Зигумунт Бауман е книга, която допринася за развитието на социалната теория днес. Тя е изключително подходяща, както за хората интересуващи се от тематиката, така и за студентите, изучаващи дисциплини, посветени на глобализацията, глобалността и ролята на човека в обществото, като част от него и като отделен индивид. Книгата показва едновременно професионализма на автора и неговата социална ангажираност към проблемите на съвременното общество. Начинът на мислене, както и тезите, които разработва, ще представляват интерес за специалисти по социология, философия, политически науки, културология, право, икономика и изобщо за всички, занимаващи се със социални науки и хуманитаристика.

За автора:

Зигмунт Бауман е професор по социология във Варшавския университет и в университета в Лийдс, но той не може да бъде представен единствено в ролята му на академично лице. Познавайки до най-големи тънкости самовъзпроизвеждащата се институционализирана традиция на академичната социология, той не остава и не би могъл да остане затворен вътре в нейните рамки, тъй като си дава ясна сметка (както самият не без чувство за хумор отбелязва), че най-важното, с което се занимава всяка преуспяваща институция, е “да се държи във форма” – като се обгражда с непроницаеми стени, имунизиращи я срещу външни влияния. За него същинската социология не прилича на изолиран водоем, където се пречистват, филтрират се и се дезинфекцират водите на опита, за да станат годни за употреба. По-скоро тя прилича на водовъртеж в бързотечаща река – нещо се влива в него и нещо постоянно се излива навън; водовъртежът запазва формата си, докато непрекъснато променя своето съдържание, и запазва формата си именно защото има несекващ прилив и отлив на нови естественотечащи води.


 

Нови книги: Три тома поезия на Станка Пенчева

St Penceva 1Издателство „Захарий Стоянов” пусна на книжния печат три тома на  Станка Пенчева  – една от най-популярните и най-обичаните български поетеси –  заради нейната нежна, фина, лъчезарна, мъдра и благодатна поезия.  Първият том „Лирика” представя поетичното творчество на Станка Пенчева, избрано от годините 1964-2012 г. Във втория том „Лирика. Малки прози” поетесата е събрала стихове от известните й стихосбирки  „Къща от думи” (1995), „Старомодни стихове” (2000), „Отвън-отвътре” (2002), „Предверие” (2005), „Перо от дух” (2011) и „Последни стихотворения”(2012). И както казва Найден Вълчев, тези поетични книги са пълни с изповеди и заклинания: любовни терзания, поетични креда, ябълкови градини, горчиви раздели, житейски рисунки, признания и дисекции. Третият том съдържа уловими и неуловими сенки от спомените: „Баща ми”, „Из моя селски бележник”, „Майка ми” и прозаичните фрагменти „Стружки”.

За автора:

Родената в Сливен през 1929 г. Станка Пенчева  влиза в поезията  още като дете – първите й публикации са в детския вестник „Изгрев” през 1941 г., а в централния печат дебютира през 1946 г.  Дебютната й стихосбирка „Пълнолетие” излиза през 1952 г. И оттогава голямата поетеса обогати българската литература с още  36 книги – със стихове, публицистика, документална проза и повести за деца.


 

Конкурс за фентъзи и фантастичен разказ

От 16 септември 2013 г. стартира ежегоден конкурс за фентъзи и фантастичен разказ!

Издателство „Колибри“, клуб „Галактики“, българският фензин „Шадоуденс“ и „Книголандия“ обединяват усилия с цел популяризиране и насърчаване развитието на фентъзи и фантастичния жанр в България!

Победителите ще получават отличия в рамките на редовните срещи на клуб „Галактики“. Всяка година ще се състоят четири кръга от конкурса. Предвидени са чудесни награди за първо, второ и трето място. Разказите ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на клуб „Галактики“, в интернет фензин „Шадоуденс“, както и в специална секция на сайта на издателство „Колибри“, а най-впечатляващите умотворения ще намират място в ежегодна електронна антология „Галактики“.

Набирането на разкази от първия кръг приключва на 16 октомври 2013. Очакваме предложенията в електронен формат, текстови файл, на електронен адрес: svetlyo@colibri.bg. Повече за условията можете да прочетете на събитието във фейсбук:
https://www.facebook.com/events/287562184718407/


 

Нова книга: “Английски пасажери“ от Матю Нийл

anglijski pasajeriПрез 1857 г., когато английските митничари са на косъм да разкрият и конфискуват незаконния товар на капитан Илям Куилян Кюли и неговата банда контрабандисти на ром от остров Ман, той е принуден да предложи кораба си за превоз на пасажери. Единствените желаещи са двама ексцентрични англичани, предприели пътуване до другата страна на земното кълбо. Преподобният Джефри Уилсън вярва, че Райската градина се намира на остров Тасмания. Неговият спътник д-р Томас Потър разработва зловеща теза за човешките раси, за която преподобният не знае. Междувременно абориген от Тасмания на име Пийвей разказва за борбата на своя народ срещу нашествието на англичаните като историята му започва през 1824 г., стига до настоящето с пристигането на английските пасажери през 1857 г. и продължава в бъдещето до 1870 г. Разказан от над двадесет различни герои и изпълнен с хаплив хумор, романът „Английски пасажери“ съчетава остроумие, приключение и исторически детайл в един завладяващ разказ.


 

Нова книга: “Изстъпления/Приключения с руските книги и с хората, които ги четат“ от Елиф Батуман

izstupleniaСборникът с есета на Елиф Батуман, съчетание от мемоари и признаване на чувствата, е за любовта и руския роман, за индивида в историята, за екзистенциалната съдба на младия литератор. Като следва стъпките на любимите си автори в буквален и в метафоричен смисъл, тя търси отговор на големите въпроси в новия прочит на великите руски писатели от Пушкин до Платонов и в тъжните и смешни житейски истории на хората, на които те продължават да въздействат, включително на самата нея.

Интригуващо съчетание между пътепис, автобиография и литературна критика, което предлага един много новаторски поглед върху произведенията на някои от най-великите писатели на Русия. Есетата на Батуман не са познатите ни от училище или университета скучни лекции по литература, а забавни и духовити текстове с вплетени в тях лукав хумор и дори абсурд. Показват ни литературата като начин на живот и ни завръщат към лавиците на собствените ни библиотеки и пристрастеността към любимите ни книги.


 

Нова книга: “Наследството на Армадата“ от Скот Мариани

nasledstvoto na_armadataВнезапно телефонно обаждане откъсва бившия майор от британските специални части Бен Хоуп от скалното катерене и спокойния живот в Нормандия. Приятелката му Брук Марсел, с която се е разделил бурно преди няколко месеца, е изчезнала. Както и милиардерът Роджър Форсайт, извадил от морското дъно стар испански кораб, и личната му асистентка Саманта, поканила Брук на публичното представяне на уникалната археологическа находка.

На борда на „Санта Тереза” са открити безценни произведения на изкуството. И ковчеже с шифровани документи, криещи взривоопасна тайна. Каква е връзката между събития, случили се преди пет века в Англия, и бруталните действия на безскрупулен мексикански наркобос, който не се колебае да отвлича и убива, за да постигне целта си?

Бен се впуска в надпревара с времето. Следите на похитителя водят от Ирландия и Испания до джунглите на Перу. Наяве излиза мрежа от интриги, корупция и алчност. Интересът към огромните петролни залежи в басейна на Амазонка заплашва да унищожи местните индиански племена. Ще успее ли Бен Хоуп да ликвидира ужасяващия си противник, преди да е станало твърде късно?



Нова книга: “Рицарите на празната чаша“ от Костадин Костадинов

Ricarite na_praznata_chashaТемата за комунизма е засягана многократно у нас след 1989, обсъждана и дискутирана от всевъзможни гледни точки. Този период е служил като основа за много и различни романи. Костадинов също използва това време, за да изгради образите на своите герои. Използва и още нещо – алкохолизма на обикновения човек, намерил спасение, забавление и утеха само в чашата. Авторът пресъздава всичко това с една хумористична сериозност, която едновременно те кара да се смееш до сълзи, но и да се замислиш за нещата, за които пише. Самият той твърди, че всяко съвпадение с лица и събития е случайно. Признава обаче, че по-голямата част от героите не само съществуват, но и носят същите имена. Но не това е причината книгата да звучи истински и реалистично, така сякаш седиш и наблюдаваш отстрани героите и случващото се. Лекият изказ, увлекателният разказ и неподправеният местен диалект са тези неща, които карат рицарите на празната чаша да оживяват пред читателите.



Нова книга: “Свобода“ от Джонатан Франзен

svoboda„Свобода“ (превод: Владимир Молев) е трагикомичен, мрачно привлекателен любовен епос, в чийто център е историята на Уолтър и Пати Бърглънд, типична брачна двойка от американския Среден запад. Мичико Какутани от „Ню Йорк Таймс“ определя произведението като „галваничен роман – убедителна биография на едно дисфункционално семейство и същевременно незабравим портрет на нашето раздирано от противоречия съвремие.“

За автора:

Джонатан Франзен е роден през 1959 в Чикаго, Илинойс, в семейство на швед и американка, завършва образованието си в Германия. Зад гърба си има шест книги, но суровият реализъм на „Поправките“ и „Свобода“ му носи световна слава и ласкави оценки от страна на критиката и широката читателска аудитория. Понастоящем живее в Манхатън, пише за списание Ню Йоркър, „колекционира“ литературни отличия и буни духовете в социалните мрежи!



Алея на книгата 17-22 септември

 

Къде: пл. Света Неделя, София

17 септември (вторник)

17:00 ч. 

Официално откриване на „Алея на книгата“ от кмета на София с участието на Брас бенд „София“

18:00 ч.

Курс по творческо писане с водещи лектори:

Калин Терзийски, Иво Сиромахов, Ваня Щерева, Радослав Парушев, Емил Андреев Курсът по творческо писане няма да направи тези, които го завършат успешно, писатели. Но ще ги запознае с утвърдени писатели. Които ще им разкажат за своя път и за своя поглед върху нещата от

литературата. И живота. Курсът по творческо писане ще бъде поредица от срещи между хора с близки или далечни представи за

писането и думите. Целта му не е да уеднакви представите. А да ги изчисти и да ги направи осъзнати. Когато се вгледаш наистина много внимателно в своите представи за нещата, те стават прозрачно ясни. Но за целта трябва мислене. И среда за това мислене. И още по-добре – помощник при това мислене. Курсът ще бъде тази среда, водещият ще бъде този помощник. Представя издателство „Сиела“.

19:00 ч.

Представяне на „Апарат“ от Васил Георгиев

“Апарат” е роман, който едновременно осмисля и обезсмисля консуматорското битие. Това е книга за началото на края на света, който ни очаква, ако продължаваме да живеем по този начин. “Апарат” също така е и роман за осъзнаването на българския преход и на световния пазар като мними постижения, резултат от погрешното разбиране на свободата. “Апарат” e портрет за човешката личност като апарат за ефективност, апарат, който не можем да контролираме и който функционира независимо от нас. Представя издателство „Сиела“.

18 септември (сряда)

10:00 ч.

Издателство „Просвета” представя английската система РОР 2 с голямо куклено шоу с приказните герои Лили и Уили.

16:00 ч.

Представяне на „Операция Маратон“ от Христо Христов

Истината за кражбата на Паисиевата история от държавна сигурност в „Зограф”. От основателя на независимия сайт Desebg.com и носителя на всички престижни награди за разследваща журналистика в България. Сензационно разкритие от архива на Държавна сигурност за една от най-продължително подготвяните операции на ДС с кодово име, което е показателно – „Маратон“ – за кражбата на оригинала на „История славянобългарска“ от манастира „Св. Георги Зограф“ в Света гора. Двайсет години след изплуването на скандала, пъзелът на една от най-големите загадки от близкото минало е нареден. Представя издателство „Сиела“.

17:30 ч.

За първи път в София Силвия Чолева чете от новия си сборник с разкази “Гошко“. Къде започва един разказ, една история? Дали на мястото, където сега сме, място, което няма нищо общо със случилото се? Или започва там, където сме били тогава, когато това е станало? И къде свършва? Там, където е краят ù? Или отзвучава след него, ехо, което няма край? Или краят на разказа не е в края му, а в неговото несвършване? В излиняването на историята, в умората на героите, в тяхното безразличие? Представя издателство „Жанет 45“.

19:00 ч.

Представяне на „Какво се случва с любовта? Капаните на нашите убеждения“ от Стела Даскалова. Представя издателство „Сиела“.

19 септември (четвъртък)

17:00 ч.

Представяне на „Руският съсед“ от Михаил Вешим. Представя издателство „Сиела“.

18:00 ч.

Премиера на третия брой на списанието за нова литература „Granta: Революции“. Представя издателство „Жанет 45“.

19:00 ч.

В света на книгите-игри. Представяне на “Призвание герой“ и Книга игра за Цар Калоян. Представя издателство „БГкнига“.

20 септември (петък)

17:00 ч.

Представяне на „Сестри Палавееви“ от Алек Попов. Представя издателство „Сиела“.

18:00 ч.

Издателство “Маре“ ще се погрижи за доброто настроение на “Алея на книгата“ с представяне на концерт на млади изпълнители от Студио “Музика“ – София с ръководител Роси Йорданова. Представя издателство „Маре“.

18:30 ч.

Людмила Филипова ще се срещне с читатели на щанда на издателство „Сиела“ – шатра № 4

19:00 ч.

Представяне на романа “Невероятните приключения на Унки Марлюнки“ и концерт на група “Тролите“ „Невероятните приключения на Унки Марлюнки” е дебютен за Иван Раденков роман. Заедно с книгата за татковци читателите ще имат възможност да се запознаят с неговите „мистификациозни” хрумки, оригинално поднесените за деца отпределения на думи като „словосъчетания” и „абсурди” и свежия подход към развитието на сюжета. Представя издателство „БГкнига“

21 септември (събота)

11:30 ч.

Представление за деца с въображение. Игри от Клевър Бук.

12:00 ч.

ИК “Анубис“ представя своя автор Боби Мирчев, който ще изпее и изсвири най-новите си песни. Автор на над 500 текста на песни, музика и сценарии в детския и забавен жанр, на детската книжка “Тръгва детският влак“ и стиховете за най-малките по музика на Борис Карадимчев в компактдиска “Бръмбо и приятели“. Представя издателство „Анубис“

12:45 ч. 

Издателство “Графикс арт“ ви кани да се запознаете с поредицата „3D картонени модели за сглобяване“ и нейните автори.

14:00 ч.

Представяне на “В очакване на утре“ от Стела Илиева

15:00 ч.

Представяне на “Пакостите на малкия Тин“ от Ваная Тайя. Представя издателство „БГкнига“

16:00 ч.

„Издателство Прес” и детска вокална група „Смехоранчета” ви канят на весело пътешествие в света на книгите, песните и забавленията. Представя издателство „Прес“

18:00 ч.

Представление за деца с въображение. Игри от Клевър Бук

19:00 ч.

Представяне на „Кучета под индиго“ от Чавдар Ценов. “Роман за съвремието и за близкото миналото (номинации за „Хеликон“ и „13 века България“) –

„…Отворена книга на въпросите, благодарение на която може да познаем себе си…“ (М. Новков). Читатели ще насъскват „Кучета под индиго“ срещу нечетенето… Представя издателство „Рива“

22 септември (неделя)

10:45 ч.

Предпремиерно четене на откъси от романа “Имаго“ от Радостина А. Ангелова (“Виенски апартамент“, 2012). Дори да не сте чели “Виенски апартамент“, не пропускайте първата среща с “Имаго“. Красив и чувствен роман за изборът и полетите. Представя издателство „Жанет 45“

11:30 ч.

Представление за деца с въображение. Игри от Клевър Бук.

12:30 ч.

Викторина по случай 22 септември – Деня на Независимостта, Съединението на България, Деня на София. Какво знаем и какво не знаем за хубавите български празници през септември? Представя издателство „Просвета“.

14:00 ч.

Представление за деца с въображение. Игри от Клевър Бук.


Нова книга: “Фуриите на Калдерон“ от Джим Бъчър

Furiite na_KalderonЖителите на отдалечената долина Калдерон живеят в единение с природата. Чрез фуриите, които призовават, те черпят сили от стихиите й – въздух, огън, вода или дърво – и с тяхна помощ се справят с трудностите на живота във фермите… всички, с изключение на Тави. Макар и достигнал възрастта, той все още не е открил нито една фурия. Над Калдерон надвисват черни облаци, но не фуриите на бурята са най-сериозната опасност, пред която трябва да се изправят хората от долината, когато пътят им се преплита с този на Курсор Амара – току-що издържала последния си изпит от Академията на Алера. Предателство и отдавна забравен враг заплашват съществуването на цялото човешко царство. Властта се изплъзва от ръцете на Първия лорд на Алера и неговата последна надежда са млад и неопитен Курсор, момче без нито една фурия и откъснат от подкрепленията легион.

За автора:

Джим Бъчър е изключително популярен писател често заемал първото място в листата с бестселъри на Ню Йорк Таймс. Известен е с поредиците си съвременно фентъзи „Досиетата на Дрезден“ и класическо фентъзи „Кодекс Алера“. По „Досиетата на Дрезден“ е създаден едноименен тв сериал (с продуцент Никълъс Кейдж). Джим Бъчър е роден на 26 октомври 1971. Освен с писане се занимава от дълги години с бойни изкуства. Живее в родния си град Индипендънс, Мисури заедно с жена си Шенън, сина си и кучето пазач Ф. Д. М. Бъчър.



Нова книга: “Със зъби и нокти“ от Едуардо Мендоса

sas zabi_i_noktiАнгличанин, експерт по стара испанска живопис, пристига в Мадрид през пролетта на превратната 1936 г., за да направи оценка на картини от частната колекция на испански благородник. Една от творбите се оказва непознато платно на Веласкес, чиято пазарна стойност може да е решаваща за политическата ситуация в Испания. Забавният, почти криминален сюжет се развива на фона на бурните събития непосредствено преди Гражданската война. Увлечен в шеметни любовни приключения с жени от различни социални прослойки, чужденецът не успява да забележи, че около него гъмжи от преследвачи: полицаи, дипломати, видни политици и дори тайни агенти на Британските разузнавателни служби и на НКВД. Романът дава на читателите и любителите на качествената съвременна проза не само възможността отново да се насладят на изключителния разказвачески талант на Едуардо Мендоса, на тънкото му чувство за хумор и майсторското му перо, но и да се запознаят с непознати подробности от една историческа действителност, към която Мендоса поглежда по нов, нетрадиционен начин. През 2010 г. книгата е отличена с най-високото литературно отличие на Испания.

За автора:

Едуардо Мендоса (1943) е едно от големите имена в съвременната литература на Испания. Юрист по образование, той работи дълги години и като преводач, а първите си стъпки в литературата прави през 1975 г. Неизменно съпътстван от успеха, той вече е автор на близо 20 романа, студии и театрални творби. Творчеството му се отличава с характерен език, неподражаемо преливане на стилове и художествени похвати, актуална тематика и много хумор. Многобройните литературни награди, на които е носител, са безспорно признание за талантливото му перо.



Нова серия книжки: “Дора Изследователката“

Dora IzsledovatelkataЕкипът на издателство Колибри има удоволствието да представи нов проект, който стартира от края на 24 юни 2013.

Предстои да излезе серия от книжки за Дора Изследователката, най- прочутата и актуална в световен мащаб анимационна героиня, любимка на всички деца от 3 до 9-годишна възраст.

Проектът на MTV и техния специализиран канал Никелодеон е най-гледаната детска поредица за последните години. Американските анимационни епизоди са дело на Крис Гифърд, Валери Уолш и Ерик Уайнър. Сериалът Дора Изследователката постига феноменален успех първо в САЩ и Канада, сдобива се с шест номинации и една награда Еми.

Малкото момиченце стана фаворит на детската публика по всички краища на света заради новаторския подход на концепцията. Книжките са леки, забавни и достъпни, поощряват детското въображение, същевременно информират и възпитават палавниците, следвайки ловък, ненатрапчив тон.

Дора забавлява дечицата, докато ги учи как да се справят в различни ситуации, как да изследват заобикалящия ги свят и да решават минипроблеми всеки ден. Тя насърчава околните да изграждат доверие помежду си, да помагат на приятелите си, да бъдат сплотени в сблъсъка с трудности. Освен това тя ги провокира да решават математически задачи, да се занимават с музика, да правят упражнения за отлична физическа кондиция…



Нова книга: “Изгубени в мола“ от Чавдар Шинов

Izgubeni-v-molaНа 26 август излиза забавният сборник с „малки софийски истории“ на Чавдар Шинов – „Изгубени в мола“. Жертва на смайващата наблюдателност на автора тук стават бигбрадъри и айдъли, „онези особени жени, дето работят в аптеките“, г-н Пешев, който решава да се изгуби в мола, една стройна мутреса на име Калина и, разбира се, вечните апахи в края на лятото…

По думите на големия Валери Петров „Изгубени в мола“ е „талантлива, умна, майсторски написана, изпълнена със скрита човечност и състрадание книга, която, прочетена от възприемчиво към изкуството сърце, ще остави в него искрящо кристалче човеколюбие.“ Признанието от страна на повелителя на изящното слово проехтява с такава вътрешна мощ, че няма как читателят да не посегне към сборника. Защото винаги можем да заживеем по-малко тъжно – трябва само да поискаме.

За автора:

Чавдар Шинов е популярен български писател, сценарист, дългогодишен редактор в емблематични български печатни медии. Роден е в София през 1941, завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. В актива си има трийсет книги с разкази, романи, повести, фейлетони, приказки, пиеси, сред които: „Да се любим на инат“, „Петък вечер“, „Маневри на петия етаж“, „Особена жена“, „Първи сняг“; въз основа на някои от тях са създадени едни от най-обичаните български филми. Носител е на авторитетни национални и международни награди.



Нова книга: “Сестрата на Зигмунд Фройд“ от Гоце Смилевски

The-Sister-of-Sigmund-Freud„Сестрата на Зигмунд Фройд“ (превод Божидар Манов) ни пренася във Виена в навечерието на Втората световна война. Нацистите позволяват на Фройд да напусне страната заедно с няколко близки и роднини, които следва да посочи. Той спасява своя доктор, икономките, кучето и сестрата на съпругата си, ала нито една от четирите си сестри, впоследствие изпратени в лагера в Терезин. Основан върху документалистика, този разтърсващ личен разказ е озвучен с гласа на Адолфина, най-малката сестра на Фройд.

Известният в България автор на „Разговор със Спиноза“ е роден през 1975 в Скопие, учи в Карловия университет в Прага, защитава докторската си дисертация в Европейския университет в Будапеща. За „Сестрата на Зигмунд Фройд“ Гоце Смилевски е удостоен с Наградата за литература на Европейския съюз (2010). Впрегнал завидната си чувствителност и ерудиция, писателят третира бездънни теми като човешкия избор и неговите изплъзващи се мотиви, любовта и презрението, депресията и лудостта. „Сестрата на Зигмунд Фройд“ е не просто майсторски постмодерен роман – той представлява необичаен, критичен ракурс към биографията на една легендарна личност.



Нова книга: “Адът на Гейбриъл“ от Силвейн Рейнард

Konnici-1Култовият роман „Четиримата конници на Апокалипсиса” от В. Бласко Ибанес  (1867 – 1928), един от най-значимите писатели на Испания наред с М. де Сервантес и Б. Перес Галдос, излезе за пръв път на български език в превод от оригинала и в пълния си вид. Книгата е с огромно влияние едновременно върху масовото съзнание и модерното изкуство. Това влиянието не подминава и България – Димитър Димов е под силното му въздействие (познава го в оригинал и това се проектира върху „Осъдени души”, „Тютюн”).
Безсмъртната класика на Висенте Бласко Ибанес излезе в поредицата „Световна класика” на издателска къща „Персей”, включваща както нови издания на любими творби, така и непревеждани досега шедьоври на световното литературно наследство. Преводът е на Румен Руменов, претворил водещи класически и съвременни испански автори. „Четиримата конници на Апокалипсиса” е един от най-превежданите и издавани испаноезични романи в световен мащаб. Сравняван е със „Сбогом на оръжията” на Хемингуей, „На Западния фронт нищо ново” на Е. М. Ремарк и „Параграф 22” на Дж. Хелър.
 
Сюжетът на романа:

Konnici-2

Благодарение на ума, трудолюбието и целеустремеността си, французинът авантюрист Марсел Деноайе успява да се сдобие с огромно богатство в Аржентина. Той спечелва доверието на своенравния едър земевладелец Мадариага, влюбва се в дъщеря му Луиза и се оженва за нея. Под мъдрото му управление огромните земи на Мадариага процъфтяват. Но след смъртта на земевладелеца другият му зет – германецът Карл фон Хартрот, избягал от родината си заради фалшификации и злоупотреби и превърнал се в смирен и раболепен безволев мъж, пожелава да разделят богатствата на Мадариага и заминава със семейството си за Германия. Под натиска на съпругата си Луиза, Марсел се премества със семейството си в Париж. Синът му Хулио е умен и талантлив младеж, който обаче пропилява възможностите си в безспирни гуляи, любовни завоевания и безделие (маскирано под формата на живот, отдаден на изкуството). Бащата е разочарован от него и ограничава издръжката му. Дъщерята – Чичи, е свободомислеща млада дама, която се влюбва в сина на сенатор Лакур, приятел на баща й. Хулио поднася поредното огорчение за баща си, когато съблазнява омъжената Маргарита, чийто съпруг е близък на семейството. Двамата влюбени започват да кроят планове за съвместен живот.
Но плановете на всички са объркани от призрака на четиримата конници на Апокалипсиса, които вещаят края на безметежното им съществуване и промяна във всеки един от тях.

Konnici-3
Притчата за четиримата конници на Апокалипсиса:
Това са четирите бича на земята, персонифицирани в уродливи същества, препускащи на дръгливи коне и безмилостно мачкащи под краката си човечеството. Първият конник е Чумата, изстрелващ непрестанно с лъка си смъртоносни стрели по ужасените хора, вторият конник е Войната – млад, атлетичен и жесток, размахващ високо над главата си страшен меч, третият е стар, плешив, отблъскващо слаб, в съсухрената си ръка държи везни, символ на оскъдната храна – това е Гладът, през пергаментовата кожа на четвъртия конник прозират костите на скелета му, лицето му на мъртвец е изкривено в язвителната усмивка на разрушението, в ръцете си върти огромна коса – Смъртта. Препускат бясно четиримата конници през света, безразсъдният им галоп носи мъка, нещастия, разрушения и смърт на хората.



Нова книга: “Адът на Гейбриъл“ от Силвейн Рейнард

Korica-Adat na Gabriel

Загадъчният Силвейн Рейнард създава романтично-еротичен роман, в който сексуалното съблазняване е превърнато в изкуство. Вдъхновен от Данте и неговата муза Беатриче, в романа „Адът на Гейбриъл” авторът разказва страстна история за бягството на един мъж от личния му ад, докато се опитва да спечели невъзможното – прошка и любов.
 
Въпреки че личността на автора е забулена в мистерия, успехът на романа „Адът на Гейбриъл” е безспорен. Рейнард сключва договор с издателите си за две книги за седемцифрена сума, а още в първите седмици след издаването на „Адът на Гейбриъл”  от романа са продадени над милион копия. Романът става бестселър на New York Times.



Десет книги, с които да изкарате лятото

Жозе Сарамаго – „Приумиците на смъртта”

Жозе Сарамаго (1922-2010) е роден в семейството на бедни селяни в малко селце близо до Лисабон. Известен е като публицист, поет, преводач и гражданин с безкомпромисни позиции, но преди всичко като блестящ новелист и автор на оригинални алегорични творби и дистопии. През 1991 консервативното португалско правителство несъзнателно насърчава неговата популярност, налагайки цензура върху емблематичния му роман „Евангелието по Исуса Христа“.

Седем години по-късно Сарамаго е удостоен с най-високото международно отличие, Нобелова награда за литература, за своите незабравими „притчи, изтъкани от въображение, състрадание и ирония, които дават все нови и нови шансове да уловим убягващата действителност“. Българският читател вече познава някои от най-прекрасните произведения на големия португалски писател и хуманист, сред които са романите „Слепота“ и „Пътуването на слона“.

“Приумиците на смъртта“ може да намерим от 15 юли в превод на Даринка Кирчева.

Амели Нотомб – „Любовен саботаж”

На седемгодишна възраст Амели Нотомб, френското дете чудо, което всяка година пише по един роман (от които 11 издадени от ИК „Колибри“), е принудена да напусне любимата си Япония и да се премести с родителите си в Китай – страната, в която децата от дипломатическото гето се отдават на безмилостни битки помежду си, но и в която Амели ще изпита първата си детска любов към жестоката и недостъпна Елена. По този роман пътуване в сърцето на детството са създадени опера и театрална пиеса, а авторката е удостоена с Наградата за призвание и с наградата „Шардон“.

Даниел Трусони – „Ангелополис”

Даниел Трусони е родена през 1973. Детството ù преминава в Ла Крос, Уисконсин. Завършила е Уисконсинския университет и Писателската програма на Университета в Айова, където получава награда за проза. Нейни произведения са публикувани в “Ню Йорк Таймс”, “Телеграф”, “Ню Йорк Таймс Бук Ривю”, “Тин Хаус”. Писателката живее в Провидънс, Роуд Айланд със съпруга и децата си.
“Вдън земя” – първата книга на Даниел Трусони – получава литературната награда на дружеството “Мичнър-Копърникъс” и е определена от “Ню Йорк Таймс” като една от десетте най-добри книги в САЩ за 2006 година. Присъдени са ù също наградата на читателите на списание “Ел” и наградата “Открийте нови големи писатели “на програмата на “Барнс енд Ноубъл”.

„Ангелополис“ успява да обедини в едно имперското минало на Русия, колекция изящни яйца на Фаберже, албум с хербарий, съвременната генетика и появите на архангел Гавриил на земята, за да ни подари едно ново художествено платно на история и мит.

 Джералд Даръл – „Излетът и други подобни дандании”

Джералд Даръл е роден в Индия през 1925, но три години по-късно семейството му се премества да живее в Англия, а след още три се установява на Корфу. Именно на този благословен от природата остров младият Джералд разгръща дарбите си на естествоизпитател, превръща семейното жилище в зверилник и се посвещава изцяло на изучаването на местната фауна в частност и на всичко живо. През 1947 той финансира, организира и оглавява първата си експедиция в Африка с цел да събере животни за някои големи зоологически градини. Следват експедиции в дебрите на Парагвай, Аржентина, Сиера  Леоне, Мексико, Мавриций и Мадагаскар. През 1962 лансира първата си телевизионна програма „Двама в джунглата“ за пътуването си в Нова Зеландия, Австралия и полуостров Малая. Успехът е зашеметяващ, така че следват общо 70 програми за телевизията, посветени на експедициите му по света. През 1959 основава и оглавява зоологическата градина на Джърси, а по-късно и Тръста за опазване на живата природа. За заслугите си към естествените науки е носител на Ордена на Британската империя. Брат му Лорънс, един от големите съвременни английски писатели, го насърчава да започне и да описва своите преживелици и в резултат Джералд Даръл написва около 20 книги, които до една се радват на невиждан успех в цял свят. Писателят умира през 1995, а в некролога, поместен във в. „Таймс“, пише : „Той пръв събуди света за случващото се с околната ни среда, а неговите книги и телевизионни програми допринесоха за създаването на не едно ново поколение естествоизпитатели и природозащитници“.

„Настоящият сборник съдържа шест неиздавани разказа не само за животни, а за различни ситуации, кога комични, кога не съвсем, някои автобиографични, други откровено белетристични, но споени от нашето несломимо убеждение, че неминуемо ще доставят радост на читателя.“ – Издателство „Колибри“.

Халед Хосейни – „А планините ехтяха”

Халед Хосейни е един от най-четените и обичани писатели в света. Той е пратеник на добра воля на Агенцията за бежанците на ООН и основател на фондация „Халед Хосейни”. Живее в Северна Калифорния.

Авторът на световните бестселъри „Ловецът на хвърчила” и „Хиляда сияйни слънца” е написал нов роман за това как обичаме, как се грижим за онези, с които съдбата ни е свързала, и как нашият избор отеква през поколенията.

В тази история, разказваща не само за родители и деца, но и за братя и сестри, братовчеди и приятели, Хосейни проследява начините, по които членовете на едно семейство се подкрепят, нараняват, предават, почитат и жертват едни за други. Както и безбройните случаи, в които се изненадваме от постъпките на най-близките си хора в съдбовни моменти. Докато върви с героите по завоите на техния живот и емоции в различни точки на света – Кабул, Париж, Сан Франциско и гръцкия остров Тинос, историята постепенно се разклонява, разраства се, става по-вълнуваща и силна с всяка страница.

Джо Абъркромби – „Герои”

Един от най-модерните хитови автори във фентъзито има поредна нова книга на български. Издателството отново е „Колибри“, а романът е „Герои“.

В Севера има нов крал и нови порядки, но това не означава мир – вихри се коварна война с интриги, предателства и двуостри оръжия. Героите стоят на безсмислена стража над долината на Остранг и никой не знае, а и нехае, нито кой ги е поставил там, нито колко отдавна, нито защо. Под тях били погребани героите от старите времена, казват някои. Но сега времената са други.

Никой не е нито страхливец, нито герой – всичко зависи от това как ще се стекат обстоятелствата.

Романът вече е на пазара.

Владимир Набоков – „Смях в тъмното”

Още първите изречения на „Смях в тъмното“ опитват да подскажат развръзката, но читателят не може да бъде докрай подготвен за театралния шамар на последната страница. Романът е написан първоначално на руски през 1932–1933 под заглавието „Камера обскура“ и е претворен на английски от самия Набоков през 1938 заради недоволството му от качеството на превода на първото англоезично издание, излязло през 1936. Оттам идват и двете заглавия, с които романът е известен. „Смях в тъмното“ ни запознава с нови страни от литературата игра и играта на литература, които Набоков тепърва ще развие в следващите си книги.

Гюнар Столесен – „Докато смъртта ни раздели”

Гюнар Столесен (роден през 1947) е един от най-известните представители на съвременната норвежка литература. Автор е на романи, пиеси и книги за деца, но централно място в творчеството му заемат произведенията с криминални сюжети, които му донасят и световна слава. Главен герой в тях неизменно е частният детектив Варг Веум, чиито казуси не са интелектуални главоблъсканици или ексцентрични екшъни, а проблемни ситуации от всекидневната реалност на обикновени хора, изправени пред необходимостта да оцелеят или да станат жертви в жестоката война с престъпни сили, превърнали живота им в бойно поле. Варг Веум е на тяхна страна и им помага, като непрестанно е в двубой между доброто и злото. Неговият драматизъм е библейски по обхват и интензивност, независимо дали се разиграва в екзотична космополитна среда, сред стъклобетонната джунгла на някой метрополис или в скромен жилищен комплекс на град като Берген, да речем – родното място на Столесен и сцена за изявите на Варг Ваум, които самият детектив не би назовал подвизи, макар че нерядко те са именно такива.

Умело изградена криминална интрига, напрежение, съчетано с хумор и неочаквани лирико-художествени отстъпления.

Сред романите на Гюнар Столесен, преведени в 17 страни по света, следва да се отбележат „Докато смъртта ни раздели”, „Нощем вълците са черни”, „Паднали ангели”, „Горчиви цветя”, „Заровените кучета не хапят”, „Надписът на стената”, „Сякаш в игра”, „Лице срещу лице”, „Рицарите на смъртта“.

Джордж Оруел – „Фермата на животните”

Написана през 1944, сатиричната антиутопия “Фермата на животните“ е имала за пряк прицел сталинския режим, но е в сила за всеки строй, при който се потъпква личната свобода. Днес тя е издадена на повече от 60 езика в общ тираж над 20 милиона.

“Фермата на животните“ е мъдра, състрадателна, безпощадна и просветителна басня за нашето време“ според “Ню Йорк Таймс“.

“Фермата на животните“ е съвършено първозначна книга, сравнима с написаното от Волтер и Суифт“, Едмънд Уилсън.

Делфин дьо Виган – „Силна е нощта”

Делфин дьо Виган (родена през 1966) е френска писателка, авторка на шест романа: „Дни без глад”, „Хубавите момчета”, „Една декемврийска вечер”, „Но и аз”, „Подземни часове” и „Силна е нощта”, удостоени с общо седем литературни награди. Майка на две деца, спътница на известен френски литературен критик и журналист, след като упражнява различни професии, от 2007 година насам Делфин дьо Виган се издържа, пишейки.

За „Силна е нощта” (2011) Делфин дьо Виган получава 4 награди: Наградата на книжарниците FNAC, Наградата „Франс Телевизион”, Наградата „Рьонодо” на гимназистите и Голямата награда на читателките на сп. „Ел”. Романът е номиниран и за наградата „Гонкур”. В продължение на година е в списъка на бестселърите.

За книгата: През една зимна сутрин Делфин дьо Виган намира майка си мъртва в дома ѝ. След ступора, след мъката, след отказа да повярва в неотвратимото, тя взема трудно решение – да проучи и опише живота на майка си, да разбере кое я е накарало да направи такъв радикален избор. Заемайки се с тази задача, писателката разказва обикновената и необикновена история на своя род – без излишна сантименталност, без самосъжаление. Без да укорява и без да идеализира. Постепенно пред читателя се очертава силният и очарователен образ на една изстрадала, но и пълна с живот жена.

 

geroiНова книга: “Герои“ от Джо Абъркромби

В „Герои“ се вихри коварна война за установяване на контрол над Севера, който сега има нов крал и нови порядки. В течение на три дни ставаме свидетели на премеждията на шест души, представители на двете враждуващи страни, чиито лични истории се развиват на фона на интриги, амбиции, предателства и гневно употребени двуостри оръжия. Оказва се, че никой не е нито само страхливец, нито само герой – всичко зависи от това как ще се стекат обстоятелствата!

За автора:

Джо Абъркромби е британец, роден на 31 декември 1974 г. Завършва Кралското училище в Ланкастър и психология в Манчестърския университет. Неизтощимото му въображение и богатството на световете, които изгражда, отрежда на произведенията му неприкосновено място сред най-добрите образци във фентъзи жанра. Българската публика вече познава неговата трилогия „Първият закон“ – епичната сага, разгърната с устрем и лекота, светкавично покорява читатели и критика в цял свят.


Премиери на новата книга на Валентин Дишев – “Маргьорит (и други регистри)” в София, Пловдив и Бургас

”Маргьорит (и други регистри)” ще бъде представена последователно (като първа част на националното литературно турне “С радио на път” – 2, посветено на 40-годишнината от създаването на БНР – Радио Благоевград)

  • в София – 9 юли, от 18:15 часа, в залата на площад “Славейков” № 1 (книжарница “Верен”);
  • в Пловдив – 10 юли, от 18:30 часа, в залата на БНР – Радио Пловдив;
  • в Бургас – 11 юли, 18:15 часа, в зала “Яворов” (на ул. “Булаир”) на Регионална библиотека – Бургас.


Tazi nosht_korica_web copy

Нова книга: “Тази нощ я видях“ от Драго Янчар

Романът проследява няколко години от живота на Вероника Зарник, млада жена от богато люблянско семейство, повлечена от вихъра на размирната история, и разказва за нейното тайнствено изчезване. Петима души говорят за нея, за себе си и за неспокойната ситуация в Словения преди и по време на Втората световна война. За времето, погълнало като чудовище не само активните участници в историческите събития, но и хората, живели на ръба на буреносните промени, без да ги разбират напълно – чието желание е било само да живеят. Но „само“ да живееш е илюзия, това е момент, когато в привидно сигурната и идилична атмосфера на един замък в подножието на Алпите не е било възможно да избегнат връхлитащата ги вълна на насилието.

За автора:

Драго Янчар (Марибор, 1948) е словенски писател, драматург и есеист. Директор е на най-старото книгоиздателство „Словенска матица“. През 1985 г. пътува до САЩ като Фулбрайтов стипендиант за хора на изкуството, а през следващите години специализира в Германия, Австрия и Великобритания. От 2001 г. е редовен член на Словенската академия на науките и изкуствата.

Янчар е най-превежданият словенски писател; негови книги са излизали на английски, френски, немски, руски, италиански, испански, хърватски и много други езици. Често участва в литературни четения и изнася лекции във водещи културни центрове по света. Лауреат е на редица словенски и международни награди.


 

istnao3

Нова книга: “Историята на О“ от Полин Реаж

На 8 юли излиза шедьовърът на еротичната литература „Историята на О“ – второто българско издание на скандалния роман се появява двайсет и две години след първото, което регистрира феноменален успех. 

В „Историята на О“ (превод: Силвия Вагенщайн, Росица Ташева, цена: 12 лв., 216 стр.) млада, сексуално разкрепостена жена позволява на любовника си да я заведе в един замък, където съзнателно подлага тялото си на гротескни манипулации. Отвъд еротиката е експонирана идеята за любовта като пълно подчинение, за „щастието да бъдеш роб“. Директните описания на садомазохистични сцени шокират, същевременно респектират с естетския си, сдържан, дори аскетичен тон. С времето книгата постига международен успех – реализирани са продажби в милиони екземпляри, без някога да е слизала от печат.

За автора:

Полин Реаж е псевдоним на Доминик Ори (1907–1998), френска интелектуалка, писателка и преводачка, която разкрива авторството на романа едва през 1994 г., четири десетилетия след като той е публикуван за пръв път. „Историята на О“ печели реномираната литературна награда Prix des Deux Magots. Преведен е на повече от двайсет езика, а през 1975 г. става основа за едноименен филм.



Нова книга: “Поколението F“ от Максим Бехар

pokolenietofПол Холмс, основател и президент на The Holmes Report, най-авторитетният анализатор на PR пазарите в света от 20 години насам в предговора си към “Поколението F“:

“Максим Бехар беше един от първите в света международни PR експерти, които разбраха силата на онлайн комуникациите, огромното влияние на социалните медии и необходимостта PR професионалистите да разбират новите комуникационни канали.

Неговият аналитичен разрез на „Поколението F“ ясно показва защо компаниите не трябва да се страхуват и да стоят настрана от предизвикателствата на социалните медии и как точно тези, които се отърсят от страховете си, ще станат далеч по-стабилни и по-разумни.

Тази книга е прекрасен анализ за начина, по който нашият свят се променя, и за пътя, по който той ще се развива за в бъдеще.

Тя е написана от човек, който не само изживява, но и управлява тези промени.“

Пол Холмс, юни 2013 година, Ню Йорк



Нова книга: “Невръстни красавици“ от Джилиан Хофман

nevrkrasav3На 1 юли 2013 г. излиза „Невръстни красавици“ – шеметно криминале от познатата на българската публика Джилиан Хофман!

„Невръстни красавици“ (превод: Валерия Панайотова, цена: 16 лв., 344 стр.) въвлича читателя в заплетения сюжет още със самото заглавие – група наивни, уязвими момиченца са изчезнали, като някои сами са избягали от домовете си, а други са подмамени от интернет хиени. Остава да видим ще се справи ли Боби Дийс, главният разследващ инспектор в Отдела за престъпления срещу деца на Флорида, със зловещия сериен убиец. Случаят се усложнява от факта, че Кейти, дъщерята на преследвача, също е в неизвестност.

За автора:

Джилиан Хофман е родена в Ню Йорк, но живее във Флорида със съпруга си и двете им деца. До 2001 г. работи като помощник-прокурор в Маями, след което изцяло се посвещава на писането. Жанрът на произведенията й е обясним – тя черпи идеи и мотиви от ранната си професионална практика. Българските читатели я откриха чрез трилъра „Възмездие“. От 2004 г., когато е издаден, до днес той е преведен на повече от двайсет езика и има статус на безспорен международен бестселър.




2 юли, вторник

Премиера на книга: “Не беше тук и си отиде“ – дебютен сборник с разкази на Георги Томов

Къде: Книжарница “Хеликон“ на бул “Цар Освободител“ 4

Начало: 18.30 ч

Първата книга с разкази на Георги Томов е силен дебют, какъвто рядко се среща. С богат житейски опит зад гърба си, в „Не беше тук и си отиде“ той разгръща смайващa палитра от чудновати истории, дишащи, живи герои и сложни морални дилеми, които нямат лесно и вярно решение – всичко това гарнирано с чудесен, зрял стил на писане.

Сред тези страници има какво ли не – смях, тъга, щастие, има болка и сълзи, но най-вече дълбоко, проникновено разбиране за същността на човешкото в толкова различните му форми. Има ги хората, слаби и подвластни на страстите си, но и силни и помитащи всички прегради, когато си изяснят какво искат от този озъбен живот – и се пресягат да си го вземат. Много от героите са успели наглед, но са загубили човешкото – и тръгват спешно да наваксват пропуснатото.

Умът не забравя, сърцето не прощава, всичко е винаги тук и сега, дори и привидно куп сезони да са се изтъркаляли. И си плащаш за всичко, плащаш скъпо и прекомерно много, защото животът е най-големият лихвар. И често осъзнаваш твърде късно, че той не е бил тук… и вече си е отишъл. 


4 юли, четвъртък

Премиера на книга: “Внукът на Хемингуей“ от Деян Енев

Къде: Бул. Пенчо Славейков 29 в книжарница “Книги и…“

Начало: 19.00 ч

Книгата ще представят поетесата Федя Филкова, философът проф. Калин Янакиев и писателят Петър Делчев. Със специалното участие на актьора Йордан Биков и цигуларката Даниела Абарова – героите от раказите на писателя “Артистът“ и “Цигуларката“

Умът не забравя, сърцето не прощава, всичко е винаги тук и сега, дори и привидно куп сезони да са се изтъркаляли. И си плащаш за всичко, плащаш скъпо и прекомерно много, защото животът е най-големият лихвар. И често осъзнаваш твърде късно, че той не е бил тук… и вече си е отишъл. 


 

Нова книга: “Пиратски вълни“ от руския майстор в жанра на приключението Александър Бушков

Пиратски вълниНа Карибите – легендарния див свят на свирепи пирати, на заровени кости и приказно богати съкровища – и до ден днешен няма закон и ред. И ето, сред горещите местни хора и сблъсъци попада капитан Кирил Мазур, скрит зад прикритието на търсач на съкровища. Компания му правят такива като него мъже – нямащи милост нито към себе си, нито към врага си. Те имат специална мисия и цел, намираща се на морското дъно. Но брутални и здрави непознати заставят Мазур да се качи на катер с тях и да намери друго тайнствено „съкровище“. Поредицата от непредвидими събития едва сега започва…

Приключения, екзотика, шпиони, авантюристи и непредсказуеми красавици (сред които и изгряваща холивудска звезда) изпълват новата творба на популярния руски писател Александър Бушков. Ако сте сред верните му почитатели, ви е ясно: предстои среща с „морския дявол“ Кирил Мазур в един роман, който ще изчетете на един дъх. А ако досега не е попадала в ръцете ви книга от серията „Пираня“, никога не е късно да се включите – всеки от романите е със самостоятелен сюжет.

За автора:

Александър Бушков е най-популярният руски писател през последните двадесет години. С общ тираж от над 50 млн. екземпляра той е единственият мъж, успял да влезе трайно в топлистите за бестселъри, доминирани само от жени. Определян е като “кралят на руския екшън“.

Той пише не просто екшънтрилъри. Силата му е в увлекателния стил, оригиналните сюжети и най-вече реализма. Атмосферата, ситуациите и героите в книгите му са толкова правдиви, че те карат да заживееш в света на героите, да страдаш и да се бориш с тях.

Александър Бушков живее в уединение в Сибир, но това съвсем не значи, че до него не достига информация за тайните мисии на секретните служби. Той неведнъж е участвал в акции на руския спецназ.

В разговор с българските му издатели от „Персей“ писателят призна, че любимият му автор е Богомил Райнов.

Издава: ИК “Персей“


 25 юни, вторник

Премиера на книга: “Какво се случва с любовта?“

Къде: Студио 5, НДК, вход А3

Начало: 18.30 ч

Какво се случва с любовта? Че толкова много ни бяга…?

Кара ни да летим, а после сякаш ни оставя да паднем от високо.

Кои са грешките, които допускаме отново и отново?

Защо жертвите, които правим, съсипват връзките ни?

За събитието: Стела Даскалова и издателство “Сиела“ ви очакват на премиера на книгата. Със специалното участие на Мадлен Алгафари и рок група Crush.

 


25 юни, вторник

Премиера на книга: „Планините на безумието“ от Х. Ф. Лъвкрафт

Къде: Книжен център „Гринуич“

Начало: 18:30 ч. 




26 юни, сряда

Премиера на книга: „ТВОРЦИТЕ НА ПАМЕТ“ от Джефри Мур

Къде: ул. Искър 4, градината на Сохо

Начало: 19 ч.

За автора: Джефри Мур е роден в Монрел и получава образованието си в Университета в Торонто, Сорбоната и Университета в Отава. В момента е преводач на свободна практика и преподавател по превод в Университета в Монреал. Работи за музеи, театри, танцови трупи и филмови фестивали по цял свят.

Първият му роман, Prisoner in a Red-Rose Chain, е писан в продължение на няколко години в Канада, Шотландия, Англия, Унгария и Бали. Удостоен с Commonwealth Writers Prize, 2000.

The Memory Artists (2004) е публикуван в 15 страни по света и получава висока оценка както от критиката, така и от читателите. Романът е удостоен с наградата на Асоциацията на канадските писатели (2005) и е сред финалистите, номинирани за наградите Sunburst (2005), Rogers’ Writers Trust (2004), Hugh MacLennan (2004), WordsWorthy (2004) и пр.


26 юни, сряда

Премиера на книга: „Любовта – какво не знаем за нея“ от Милена Динкова

Къде: ул. Искър 4, градината на Сохо

Начало: 19 ч.

За книгата и автора: Тази книга ще се погрижи за мъдростта на сърцето Ви, защото, ако перифразираме Бекет, в любовта винаги можем да се провалим по-добре!

Благодарение на своята толерантност, дискретност и професионализъм Милена Динкова помага на много хора да придобият самочувствие и изградят пълноценни взаимоотношения.


27 юни, четвъртък

Финал на първият по рода си кастинг за литературен персонаж в „Български психари“ – новата книга на Андрей Велков!

Къде: Лодки, Борисова градина

Начало: 19 ч.

За събитието: 

В течение на няколко месеца читателите, успели да смелят сюжета и да уловят духа на книгата, изпращаха автобиографии, мотивационни писма, снимки, видео, хайку, бира, рушвети… и други „документи“ за участие в конкурса, които следваше да ги представят в най-добрата им светлина!

Кастингът за герои в продължението на романа ще излъчи ДВАМА КОЛОРИТНИ ПОБЕДИТЕЛИ на 27 юни от 19 часа на Лодки.

Предвидени са и награди от партньорите на конкурса –
https://www.ozone.bg/.
Те ще посочат „Почетен психар“, за да го удостоят с „психарски бъндъл“ – комбинация от тематични филми, зловеща тениска и други изненади. Той ще избере и своя любима колекция от книги, която да препоръча на всички други психари – тя ще носи неговото име в сайта! Блогът на Ozone.bg ще публикува интервю с печелившия.

ВРЕМЕ Е ДА ВИДИМ КОЙ ЩЕ ОСТАНЕ В ИСТОРИЯТА!


04-15 юни

4 юни, вторник

Премиерата на книгата със стихове “Човек от хартия“ от Димитър Манолов

Къде: кафе-книжарницата на “Ориндж Център“, ет. 4, ул. “Граф Игнатиев“ 18

Начало: от 19 до 20 ч.

За събитието: “Човек от хартия“ получи най-високото отличие на конкурса “Южна пролет 2013“ – Хасково в раздел “Поезия“, както и Наградата за книга на община Шумен на Националния студентски литературен конкурс Шумен 2013. Книгата ще бъде представена от Йордан Ефтимов и Мария Калинова. Йордан Ефтимов: “Стихотворение, което те поставя пред една кратка прожекция, и точно когато очакваш, че ще бъдеш изпитан (говорим за морален изпит), ти казва “Майтап бе, Уили!“ и те пуска на свобода. Диапорама, която успява да ти внуши, че си неразделна част от концлагера, че трябва да се съсредоточиш само върху мисълта, как да не ти откраднат дажбата или обувките, а после с фокус те принуждава да осъзнаеш, че нямаш този шанс, обстоятелствата да те направят герой“.

Издава: “Пергамент“ и фондация “Лексема“

7 юни, петък

Премиера на книгата „Гравьор на сънища”

Къде: галерия “Ракурси“, ул. Хан Крум 4 а

Начало: 19 ч.

За книгата: „Гравьор на сънища” e роман в три части, които за първи път се издават заедно – „Колекционер на любовни изречения”, „Малката светица и портокалите” и „Последната рота на капитан Кок”.Книгата разказва две истории едновременно: на жена с безброй мъже и на няколко мъже с една жена.
Всички търсят земи, в които любовните истории не се разказват докрай; където истината има хиляди лица и всяко едно би могло да бъде както фалшиво, така и неустоимо вълнуващо, а щом е неустоимо и вълнуващо, то истината за него няма абсолютно никакво значение не само сега, но и никога, до самия свършек на дните, нещата и историите.


 

27 май – 2 юни

 28 май, вторник

Пролетен базар на книгата

Къде: Мраморното фоайе на НДК             

Начало: 10:30 ч.

За събитието: В майските дни на културата, Асоциация „Българска книга” традиционно организира и провежда „Пролетен базар на книгата”. На 28 май министърът на културата Владимир Пенев официално ще обяви началото на пролетните срещи с книгите и литературата. Над 80 изложители ще се представят в предстоящото издание на „Пролетния базар на книгата”. Щандовете им ще бъдат разположени на ІІІ етаж на НДК на площ от над 600 кв.м. Събитието се провежда в рамките на възстановения „Салон на изкуствата”. В дните от 28 май до 2 юни, от 10.00 до 20.00 часа,  столичани и гости на столицата ще имат шанса да се срещнат с любимите си писатели, да поговорят с издателите за най-новите им заглавия, да станат част от събитията, включени в културната програма.

 

Премиера на книгата “Великденско вино и Франкенщайн“ от Константин Илиев и премиера на постановката “Великденско вино“

Къде: Театър Сфумато

Начало: 17:30 ч.

За събитието: Книгата ще представи Митко Новков, а билетите за постановката ще бъдат на преференциални цени.


29 май, сряда

Премиера на романа “Шлеп в пустинята“ от Людмил Тодоров

Къде: галерия Credo Bonum, ул. Славянска 2

Начало: 19 ч.

За автора: Роденият през 1955 в Горна Оряховица творец е по-известен като режисьор и сценарист. Той е създател на филми като “Любовното лято на един льохман“ (1990), “Шивачки“ (2006) и последно “Миграцията на паламуда“ (2011) с Христо Мутафчиев и Стефан Вълдобрев. “Шлеп в пустинята“ е трети роман за него след “Хроника на една любов“ (изд. “Петриков“, 1994) и “Хроника на едно проподане“ (2001). Людмил Тодоров е също така автор на сборника “Да изгубиш Мечо Пух“ (изд. Народна младеж, 1988).


30 май, четвъртък

Премиера на романа “Марципаненият чехъл“ от Ася Кулева

Къде: кафе Barista Coffee and More, ул. Бачо Киро 26-30

Начало: 19 ч.

За събитието: Романът, който е дебют за авторката му, ще бъде представен от Камелия Спасова.

 

Връчване на наградите от Националния детски конкурс „Ще ти разкажа приказка”

Къде: Общински културен институт Дом на културата „Красно село”, бул. „Цар Борис III” №41

Начало: 16:30 ч.

За събитието: Националният детски конкурс „Ще ти разкажа приказка” се организира от Столична община за втора поредна година.



20 – 26 май 2013

20 май, понеделник

„Петното на Роршах“ – София, ул. Христо Белчев 8, 19 ч.

Скъпи приятели, каним ви да споделите с нас вечер, посветена на творчеството на един от най-големите писатели на нашето време – живия класик на съвременната американска литература Филип Рот!

В уютната обстановка на „Петното“ ще представим най-новата книга на писателя – „Възмущение“, току-що излязла на български език. За работата си над текста ще каже няколко думи Невена Дишлиева-Кръстева, а за важността и цялостния принос на автора към съвременната литература ще говори писателката Елизабет Костова. Актьорът Йосиф Шамли ще прочете кратък откъс от „Възмущение“, за да уловим духа на книгата.



Международен арт фестивал Катманду 2012

Земя | Тяло | Съзнание

Poster-NepalГалерия ИСИ-София, 20 май 2013 (понеделник), 18.30 ч.

Международният Арт Фестивал Катманду е най-голямото международно арт събитие в Непал, което се провежда на три години от Siddhartha Arts Foundation. Всяко издание има различна тема и цели да събере съмишленици в съвременно естетическо преживяване, като обвърже изкуството със социална кауза.

Слав Недев е сред участниците във второто издание на фестивала в Катманду, Непал. Представя принтове – визуализации на проекта „Биотоп”: инсталация в градска среда, свързана със свръхконсумацията и свръхпродукцията на отпадъци в съвременното общество. Участва в семинар с презентация на проекта.



⇨ Нова книга: „Окупирай” от Ноам Чомски

Ocuppy-CoverЗа книгата: 

Окупирай” е малка книга от американския академик и политически активист Ноам Чомски, посветена на движенията „Окупирай”. За първи път тя е издадена в САЩ от Зукоти Парк Прес под името „Окупирайте. Медиен памфлет”. Малко по-късно същата година е издадена и във Великобритания.

С тази книга Чомски иска да разясни какво точно представлява движението „Окупирай” и какво цели то, както и начините, по които то може да получи огромна подкрепа и да постигне правителствени реформи. Като цяло медийните отзиви за книгата са положителни. Някои дори отбелязват, че Чомски е взел много по-умерени, реформаторски позиции, отколкото са очаквали.


22 май, сряда

16:00, Софийски университет | бул. „Цар Освободител” 15


Фондация „Елизабет Костова” представя:
 СтолицаЛитература 2013 
Лекция по творческо писане на Ричард Русо
 На английски език | Вход свободен 
Библиотека по англицистика и американистика
 

19:00, театралната зала на Софийски университет

Заповядайте на представянето на книгите на Зорница Гъркова, Надежда Дерменджиева и Христо Раянов, част от поредицата „Нова поезия и проза” на издателството на СУ „Св. Климент Охридски”.

⇨ Нова книга: „Чистка” от Софи Оксанен

За книгата: 

korica chistkaФинландската писателка Софи Оксанен и нейният роман „Чистка”, добронамерено наричан  „прахосмукачка за награди“, се превърнаха в истинско литературно събитие и продължават да жънат невиждан досега успех. Равносметката до момента: „Чистка” е преведен на 43 езика и е спечелил завиден брой награди. Това е първата книга, получила едновременно двете най-престижни награди в родината си: „Финландия” и „Рунеберг”. Софи Оксанен става първата финскоезична писателка с Наградата на Шведската академия за северна литература („малкият Нобел”) – 2013, получава и Наградата на Северния съвет – 2010. Във Франция „Чистка” става първата преводна книга, извоювала Le prix du roman Fnac, и е удостоена с голямата Prix Femina. Романът получава и Европейската награда за книга (2010).

„Чистка” триумфира и като пиеса (играна в Ню Йорк, Вашингтон, Хановер, Стокхолм…), опера и филм (финландското предложение за „Оскар”).

„Чистка“ е история за дългогодишна завист между сестри, отнета любов, фатална ревност, предателство, отмъщение и трескава борба за живот. Роман за изборите, които жената прави, за да оцелее в един свят на жестокост, унижения, злоупотреба, болка и срам. Пулсираща история, заличила границите между поколенията и режимите и показваща нагледно как страданията промиват ума, ако човек не дръзне да разчисти сметките си с тях.


13 май, понеделник

⇨ Нова книга: „Цивилизация на зрелището” от Марио Варгас Льоса

civilnazrel3За книгата: 

„Цивилизация на зрелището“ (превод: Людмила Петракиева, цена 16 лв., 200 стр.) отстоява по един блестящ, неконвенционален начин тезата, че е нелепо естествената човешка склонност към забавления да се третира като върховна ценност. Авторът не вярва, че цивилизацията на зрелището е донесла мир, прояснение и съгласие, които да премахнат или поне намалят световното насилие. Според него в „модерното“ общество триумфират лекомислието и пошлостта, защото интелектуалците, които съставляват гръбнака на XX век, днес отсъстват от обществения дебат: „Нямам нищо против спектакъла. Той много ме забавлява, но ако една култура е само развлечение, то в крайна сметка конформизмът доминира. В днешното капиталистическо общество примирението и пасивността на индивида означават разпад на демократичните институции. Това отношение е противоположно на критичното съзнание и творческото участие на личността в социалния и политическия живот.“


14 май, вторник

⇨ Нова книга: „Човешката холограма” от д-р Робин Кели

Korica-Choveshkata hologramaЗа книгата: 

Какво знаем за изкуството на холограмите, което би могло да хвърли светлина върху човешкия живот? Възможно ли е нашият триизмерен или четириизмерен свят, нашите домове, нашите коли и нашите планини да са просто проекции – виртуална реалност, създавана и възприемана от нашите пет сетива?

В най-новата си книгата „Човешката холограма” д-р Робин Кели (автор на „Човешката ДНК – антена към Вселената”) твърди, че човешките тела се формират върху невидимите информационни полета и взаимодействат ежедневно с тях чрез нашата ДНК. Тя е в основата на модела на човешката холограма.

Кели изследва най-новите концепции за вселената и излага своите теории за това как, като осъзнаваме своята същност на човешки холограми,  можем, с промяната дори и на най-малкия елемент, да променим не само нашето бъдеще, но и това на цялата планета. Запознава ни с революционните изследвания от последните години на биофизици и медици, които откриват нова ера – ерата на чудесата. Повежда ни в това приключение и ни показва как най-добре да използваме тази информация тук и сега, за да преобразим живота си и да постигнем възможно най-добро здраве.

„Човешката холограма” печели първа награда в Best Books Awards USA  за „Научна книга на годината” през 2011 г.

През 2012 г. е финалист на  Ashton Wylie Book Awards.


15 май, сряда

Нощ на литературата

Къде: Едновременно в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Велико Търново, Габрово, Русе, Перник и Шумен.
Местата в София:
Двора на СУ, Информационен център в подлеза на СУ, Информационен център на ЕС, Полски институт, Чешкия център, Дом на Москва в София, Книжарница „Къща за птици“, Библиотеката на Френския институт, Централна поща, ЦУМ, Чайна във фабриката, DaDa Cultural Bar.
Начало:
18 – 21 ч.

За събитието: В “Нощ на литературата“ 2013 известни български личности четат откъси от произведения на: Стивън Бересфърд, Клеменс Й. Зец, Влада Урошевич, Йежи Пилх, Юлиaн Тувим, млади руски поети, Мишел Онфре, Мартин Ришави, Зденек Сверак, Ярослав Рудиш. Сред тях ще се прокрадне и съвременна българска поезия.
В Нощта на литературата София 2013 ще четат: Десислава Стойчева и студенти от НАТФИЗ, Веско Мезеклиев, Иван Калошев и Ива Христовска (китара), Стоян Алексиев, Александра Василева, Румен Шомов, Светослав Нахум, Петко Недялков, Галина Николова, Белослава Димитрова, Иван Христов, Александра Гюзелева, Филип Трифонов, Ицхак Финци, Явор Бахаров. Oрганизатори са: Британския съвет, Гьоте институт и Австрийското посолство, Европейската комисия, Културно-информационния център на Република Македония, Полския институт, Руския културно-информационен център, сдружение „София поетики“, Унгарския институт, Френския институт и Чешкия център.


16 май, четвъртък

Международен семинар “Mario Vargas Llosa: Cartografías del  amor y del poder”

Къде: Конферентна зала на СУ, северно крило, ет. 2
Начало: 9.30 – 18.30 ч.
За събитието: Посещение на Нобеловия лауреат Марио Варгас Льоса в София 16-19 май 2013.


17 май, петък
               
Церемония по присъждане на титлата Доктор хонорис кауза на Марио Варгас Льоса                            
Къде: Аула Магна в СУ „Св. Климент Охридски”
Начало: 17.30 до 19 ч.

 18 май, събота
 
Посещение на Институт Сервантес и подписване на Почетната книга от Марио Варгас Льоса
Къде: Институт Сервантес, ул. „Света София”, 3
Начало: 10 – 10.30 ч.
 
Среща на Марио Варгас Льоса и Хуан Хосе Армас Марсело с читатели
Къде: Аула 65 на СУ „Климент Охридски”
Начало: 11 – 13 ч.
 

29 април, понеделник

Литературна среща: Литературните събития на 2013. Десетте най-важни книги, излезли в България за тази година.

Къде: Ресторант “Рубайят“, НДК, вход А5

Начало: 18.45 до 20.45 ч.

За събитието: Организатор е литерaтурният клуб Spirt and Spirit: “Да се съберем да поговорим за най-важните книги, излезли до този момент на българския пазар от началото на година. Това събитие ще се случва регулярно в клуба, три пъти през годината. Ще говорим за литература, документалистика и наука. Ще обсъдим и представим най-интересните, сериозните, задължителните за четене и заслужаващите внимание книги, излезли до сега. Ще има автори, издатели, критици, блогъри и читатели! Ще бъде събитие!“


22 – 28 април  

22 април, понеделник

Литературна вечер: „Захарий Стоянов – неистовият публицист”

Z StoyanovКъде: големия салон на Централното управление на БАН

Начало: 17.30 ч.

За събитието: БАН, Столична община и издателство „Захарий Стоянов“ организират среща, на която за пръв път ще бъде връчена национална награда „Захарий Стоянов” и ще бъде представен том V от съчиненията на Захарий Стоянов – „Средство да имаш врагове”, съставител Тодор Ташев. За първи път ще бъде показано и новото библиофилско издание на „Записките…” от поредицата „Божествен дух”, с илюстрации на Стефан Марков и художествено оформление от Кънчо Кънев.


Литературно четене: Писателибезкниги

Къде: клуб Twins

Начало: 19 ч.

За събитието: Няма спиране – писателибезкниги продължава с пълна пара да промотира автори на качествени текстове без собствени издадени книги.


23 април, вторник

Литературна среща: Клуб „Галактики“

Къде: „Суингинг хол“

Начало: 19.30 ч.

За събитието: Среща на почитателите на жанровете фантастична литература и фентъзи: изказвания и препоръки за нови заглавия, тенденции и възможности; обсъждане на начини за популяризиране на жанровете сред младата публика. Представяне на книгата „Пустинно копие“ на Питър В. Брет. Още за срещата научете от “План Б“.


26 април, петък

vsichki zapodozreniНова книга: “Всички заподозрени“ от Сабин Дюрант

превод: Надя Баева

За книгата: Британски трилър – дебют на Сабин Дюрант на българския пазар.

Издава: “Обсидиан“


15 – 21 април

15 април, понеделник


Нова книга: „Завръщане у дома” от Розамунде Пилхер

Zavryshtane u_doma-cover

За книгата: Най-накрая феновете на Пилхер ще имат възможността да разберат какво ще се случи с Джудит Дънбар – млада и силна жена, чийто живот протича преди и по време на Втората световна война. Във втората част на книгата вече финансово независимата Джудит се включва като доброволка във войната. Разочарована от любовта и търсеща себе си, своя дом и пристан, тя ще преживее големи трагедии, ще загуби любими хора и ще порасне преждевременно. В същото време войната ще се отрази драматично и на останалите герои в романа. Възходите и паденията, любовта и разочарованието, страстта и приятелството ще се преплетат така, че всеки един ще открие нещо от себе си в някой от героите.

Издава: “Труд“


Нова книга: „Тринайсетте цвята на дъгата“

За книгата: Това е първата антология с български разкази, включена в поредица „Човешката библиотека“. Антологията е съвместно издание на фондация „Човешката библиотека“ и Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“. Представя текстове на Величка Настрадинова, Атанас П. Славов, Георги Арнаудов, Александър Карапанчев, Любомир П. Николов, Григор Гачев, Николай Теллалов, Валентин Д. Иванов, Янчо Чолаков, Йоан Владимир, Ивайло П. Иванов, Владимир Полеганов, Калин Ненов и Геновева Детелинова. Голяма част от разказите са носители на национални отличия, а някои са излизали в превод на английски, руски, испански и други чужди езици.

Издава: в електронен и хартиен вариант. Електронният вариант се разпространява на принципа „читателите плащат колкото и ако преценят“.

 

⇨ Нови книги от ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ

chujdo vlianie

Поредица Чужди очи
В романа „Чужди очи” на Джил Хатауей читателите се запознаха с Вий Бел и проследиха странните събития в живота й, предизвикани от необичайната й способност да се приплъзва в умовете на околните. Нейната история продължава с вълнуващия роман „Чуждо влияние”, изпълнен с нови драматични обрати, тайни и лъжи, напрегнати моменти и романтика. Убедете се сами!

2. Чуждо влияние

Дарбата (или проклятието) на Вий – да се приплъзва в съзнанието на другите и да вижда през техните очи – беше под контрол, след като, без да иска, стана свидетел на ужасната смърт на нейна съученичка преди шест месеца. Но тъкмо когато се е успокоила, Вий преживява нещо странно. Губейки съзнание, се озовава на изоставено място, на ръба на скала, взирайки се към безжизненото тяло на момчето, което се бе възползвало от нея миналата година. Явно не само тя има дарбата да се приплъзва. И другият е тук, за да отмъсти.

 

 

kade Si_aliaskaКъде си, Аляска?
„Къде си, Аляска?” на Джон Грийн се превръща в бестселър скоро след излизането си на книжния пазар в САЩ. Читатели и критика са във възторг от пленителната и затрогваща история, която проследява необикновеното пътешeствие в търсене на „Голямото може би” на тийнейджър от Флорида. Описват стила на автора като брилянтен, а героят му сравняват с небезизвестния Холдън Колфийлд от „Спасителят в ръжта” на Дж. Д. Селинджър. В България авторът е вече добре познат с другия си бестселър „Вината в нашите звезди”, издаден през август миналата година.
Понастоящем „Къде си, Аляска?” е в челната десятка на листата за най-продаваните книги на вестник „Ню Йорк Таймс” вече над 60 седмици. Носител на 9 престижни литературни награди, сред които „Книга на годината” на Американската литературна асоциация и лауреат на наградата „Принц”, правата за романа са продадeни в близо 20 държави.
В живота на Майлс Халтър не се случва нищо. Затова решава да тръгне да търси, както бе казал поета, „Голямото може би“. (А поетът всъщност е Франсоа Рабле). Пътят го отвежда до гимназия „Кълвър Крийк“, където живота е всичко друго, но не и скучен. И там го чака Аляска Янг. Прекрасната, умна, забавна, секси, самоунищожителна, пълна с проблеми и напълно пленителна Аляска Янг. Тя въвлича Майлс в своя свят, показва му „Голямото може би“ и открадва сърцето му.

prikazki s_pazeliПриказки с пъзели
Любимите герои на децата се завръщат в поредица от нови книжки с пъзели на „Егмонт България”. Симба, Пинокио и Маугли, Рапунцел и Снежанка, Барби, Светкавицата и Матю – всички те оживяват из страниците на новите издания с твърди страници и приказни приключения. Всяка история е придружена от пъстри пъзели, които малчуганите могат да редят, проследявайки вълшебните истории.

 

Приказки за приятелството от Голямата гораkrienica S_puh

Нова поредица от очарователни истории, които показват на децата какво означава да си истински приятел, как да споделяш с другите, да се грижиш за тях и да уважаваш различността им. Всяка от историите представя героите от Голямата гора в ежедневните им занимания и оставя у децата усещането за огромната радост, която се крие в малките неща наоколо.

 

 

puh i_igriteКниги с твърди страници Мечо Пух
В тези четири книжки Мечо Пух и неговите приятели се срещат отблизо с най-различни неща от света – цветовете, животните, играчките и вкусните храни. Снимките на предмети от реалния живот и кратките римувани изречения, помагат на най-малките да научават нови думи, докато изпитват радостта от разгръщането на първите книжки заедно с родителите.

 

Занимателни книги ДИСНИ

bu plashilishtataБу и плашилищата
Ако някога си се страхувал от тъмното и си мислил, че има чудовище в стаята ти – имало е защо да се плашиш. Защото на плашилищата от Таласъмополис това им е работата: да те накарат да пищиш, за да съберат крясъците ти и да произведат енергия за големия си град. Всъщност, освен страшни, те могат да бъдат доста забавни и добри. Ако не вярваш, прочети историята за малката Бу, която попада в света на таласъмите и… много се забавлява. А лепенките ще направят преживяването ти още по-цветно!

 

zaharni migove

 


Захарни мигове
Мини Маус и прекрасните ѝ приятели обичат да прекарват времето си заедно. Искаш ли да се присъединиш към тях? Тогава хващай моливите и се залавяй със сладките като захар занимания!

 

 

otlichna strelbaОтлична стрелба
Мерида е необикновена принцеса с необикновено за принцеси умение – тя може да стреля отлично с лък. Ако искаш да се потопиш в нейния свят, където, освен принцове, има няколко мечки и много заклинания, разгърни смело тази книжка!

 


 

17 април, сряда

 

vasil georgiev_aparat⇨ Нова книга: „Апарат“ от Васил Георгиев

За книгата: Гледайте “План Б“ с гост в студиото самият автор.

Издава ИК “Сиела“




 

19 април, петък

⇨Литературна среща: Компютърът, дъщеря на Байрон („При Мамута VIII” )

Поезия: Владимир Левчев
Музика: Васил Пармаков
Наука [физика]: проф. Ана Пройкова

Къде: Северно крило, 4 етаж, Ректорат, СУ „Св. Климент Охридски“,

Начало: 19 ч.

За събитието: „При Мамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото“ e форум, който събира поезия, музика и точни науки, така че да отваря нови и неподозирани перспективи, да поразява въображението. Той изпробва граничните територии, за да повдигне питането за човешкото между онова най-далечното минало и неочакваното бъдеще: между мамута и робота.

 

⇨Нова книга: “Оракулът каза“сборник с цитати от Уорън Бъфет, събрани от редактора Дейвид Андрюс

За книгата: Съдържа откъси от интервюта и речи, които очертават вижданията на популярния “оракул от Омаха“ за успешен бизнес и щастлив живот.

Издава: ИК “Обсидиан“


 

20 април, събота

⇨Литературна среща: „Походът на книгите” продължава с детски празник

Къде: около езерото Ариана

За събитието:  Литературният ретро трамвай ще се движи събота и неделя по познатия маршрут от площад „Възраждане” до площад „Журналист”. Повече за трамвайчето научете в “План Б“.




8 – 14 април

8 април, понеделник

Литературно четене: Актьорът Иван Бърнев (“Походът на книгите“)

 Къде: 20 СОУ, София

 Начало: 13.30 ч.

 

Литературно четене: Музикантът Данчо Караджов (“Походът на книгите“)

 Къде: 1 СОУ, София

 Начало: 16 ч.

 

Литературна среща: със Стефан Цанев

Къде: Столична библиотека, пл. „Славейков” №4, ет.3

Начало: 18 ч.

За събитието: По повод 85-та годишнина на Столична библиотека, екипът на Общинския културен инстиут отбелязва събитието с проекта „Автографите”. Той ще бъде реализиран в рамките на цялата 2013 година и включва представяне на български автори. Чрез анкета сред читателите на билиотеката са определени любими писатели и поети, между които: Валери Петров, Георги Господинов, Калин Терзийски, Лиляна Стефанова, Любомир Левчев, Людмила Филипова, Михаил Белчев, Недялко Йорданов и Стефан Цанев. На читателите, заели от библиотеката техни произведения, ще бъдат раздадени лично написаните им автографи върху разделители за книги.


9 април, вторник

Премиера на книга: “Бесарабските българи в постсъветското пространство. Култура, политика, идентичност”

Къде: ул. “Московска” 6А , София

Начало: 16.30 ч.

За събитието: Институтът по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН кани всички, които се интересуват от културата и съдбата на бесарабските българи.

Издава: ИК „Логис“

Конкурс: за млади литератори и критици (краен срок за кандидатстване – 10 април 2013)

За събитието: Семинарът за българския съвременен роман цели да огледа романовата продукция в България от последните няколко години, да очертае тенденции в развитието на този най-важен литературен жанр. В конкурса, организиран от Културния център на Софийския университет, могат да участват млади литературоведи и критици – преподаватели, докторанти, магистри, студенти – до 35 години. Предложенията за участие (съпроводени с темата на доклада, резюме от 300 думи: в него да бъдат изрично посочени българските съвременни романи от последните години, които ще бъдат във фокуса на изследването, както и кратка библиография по проблема) изпращайте на seminar.bg.roman@gmail.com


 10 април, сряда

 Литературно четене: актьорите Силвия Лулчева / Валентин Танев и шампионката Мария Грозева (“Походът на книгите“)

 Къде: 120 СОУ / 53 ЦДГ / 12 ЦДГ

 Начало: 10.30 ч.

 Премиера на книга: “Междусезоние“ от Павлина Гатева

Къде: читалище “П. Славейков“, кв. Лозенец, София

Начало: 18.30 ч.

За събитието: Книгата се издава като първа награда от конкурса “Любовта на края на кабела“ на фондация “Буквите“.


11 април, четвъртък

Литературно четене: певицата Андрония Попова и театралният режисьор и актьор Марий Росен („Походът на книгите“)

Къде: Музикалното училище, София

Начало: 10.30 ч.

  Литературно четене: Златна Костова – журналист, преводач, поет („Походът на книгите“)

Къде: 18-то СОУ, София

Начало: 12.30 ч.

  Литературно четене: певицата Мариана Попова („Походът на книгите“)

Къде: 40 ЦДГ, София

Начало: 15.30 ч.

Премиера на книга: „Разкази” от Людмил Тодоров

Къде: Драматичен театър “Адриана Будевска“, камерна зала

Начало: 18 ч.

За събитието: „Разказвачът Людмил Тодоров не извръща глава от човешката нищета, която отказваме да видим. С класическа мощ той регистрира моралната неловкост на нашето време. Показва ни разпада на истината. Убеждава ни в сложността на тривиалното. Разбира ни. Без да обвинява никого. Но и без да прости.” Марин Бодаков

Издава: ИК „Жанет 45“


12 април, петък

Литературно четене: Симона Пейчева („Походът на книгите“)

 Къде: 31 СОУ, София

 Начало: 11 ч.

  Литературно четене: министърът на културата Владимир Пенев („Походът на книгите“)

 Къде: 1 СОУ, София

 Начало: 14.30 ч.

  Нова книга: „Призрак“ от Роджър Хобс

Превод: Боян Дамяновghost front

За книгата: „Часове след кървавия обир на голямо казино Джак получава кратък имейл, следва телефонен разговор. И задача, която е длъжен да изпълни. Частен самолет го отвежда от Сиатъл в Атлантик Сити, където той трябва да се справи с един труп, изчезнал крадец, липсващи милион и половина долара току-що отпечатани банкноти…“

Издава: ИК „Обсидиан“

 


1 – 7 април

1 април, понеделник

 

Нова книга: “Унизени тела“ от Ивлин Уо

превод: Владимир Германов

pyrvi unizenitela

За книгата: „Унизени тела“ се нарежда сред най-ярките и проницателни романи от първата половина на XX век. Уо ни пренася в селенията на висшите кръгове в Англия през трийсетте години. Това е времето на „златната младеж“ и нейните пищни гуляи – време, в което триумфират безделието, фалшивият блясък и бутафорната екстравагантност, а сексуалността и флиртът си партнират с политическите стремежи и жаждата за богатство. Зад гротескните образи на едри магнати, себични властници, светски хроникьори и продажни творци прозира вътрешна обърканост и копнеж по един по-смислен, по-одухотворен живот.

Нова книга: „Палео диета – свалете килограми и бъдете здрави, като ядете храните, за които сте създадени“

превод: Надя Баева

За книгата: Тя е израз на дългогодишния интерес на д-р Лорън Кордейн към връзката между диетите и здравето. Той аргументира убеждението си, че ние, съвременните хора, сме генетично пригодени да се храним с онова, с което са се хранили нашите ранни предци – ловците събирачи. Палео диетата е единствено способна да побеждава болестите, да осигурява максимум енергия и да ви поддържа естествено стройни, силни и активни, като в същотовреме ви предлага вкусно и засищащо хранене.
 


2 април, вторник

Премиера на книга: „Поправките“ – представена от Ани Илков, Светлозар Желев и Георги Господинов.

Къде: в клуб “Петното на Роршах“, София, ул. Христо Белчев 8,

За книгата: „Поправките“ разкрива участта на средностатистическо американско семейство, повярвало в „най-дълго продължилия икономически разцвет“ на президента Клинтън. Инид Ламбърт предусеща връхлитащите с гръм и трясък неволи на старостта и решава да събере семейството за една последна Коледа в родния дом. Жизнелюбива и горда в отстояването на своята порядъчност, тя не желае да приеме реалностите: къщата се руши, склерозата превръща съпруга ù в карикатура, а децата им упорито се съпротивляват на усещането за безсмислие на живота – всеки по свой начин.
Завладяващ трагикомичен роман, който обрисува американското общество малко преди суровата действителност да внесе своите поправки в илюзиите за трайно благополучие. Единодушно обявен от критиката за „първия велик американски роман на XXI век“, „Поправките“ (2001) печели Националната награда за белетристика на САЩ и се нарежда сред финалистите за „Пулицър“, а авторът му светкавично си навлича сравнения с величия като Томас Пинчън, Филип Рот и Дейвид Фостър Уолъс.

За автора: Джонатан Франзен е роден през 1959 г. в Чикаго, Илинойс, в семейство на швед и американка, завършил е образованието си в Германия. В актива си на писател има шест книги, но нашумя и придоби статут на звезда, благодарение на романите „Поправките“ и „Свобода“. Понастоящем
живее в Манхатън, пише за списание Ню Йоркър, събира литературни отличия и буни духовете в социалните мрежи.

 Изложба “Дузина“: плакат, графичен и уеб дизайн, визуална комуникация, създадени в последните дванадесет години от възпитаниците на катедра Плакат и визуална комуникация

куратор – проф. Георги Янков

Къде: Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1

Начало: 18 ч.; 2-14 април 2013

Duzina exhibition

За събитието: Изложбата, която НХА представя в галерия „Академия“, има за цел да обхване във възможно най-голяма пълнота развитието, проявите и посоките на реализация на възпитаниците на катедра „Плакат и визуална комуникация“ в първите дванадесет години на XXI век. По този начин се поставя началото на системен анализ на промените в изразните средства, символи и знаци в съвременния плакат, графичен дизайн и визуална комуникация. Изложбата „Дузина“ е част от проект на катедра „Плакат и визуална комуникация“, който дава възможност да се проследят промените в езика на плаката, настъпили вследствие на новите комуникации. Какви са темите на деня пред глобалното село, кой ги задава и как се визуализират, кой генерира информацията и къде тя преминава границата на личното пространство. Защо динамиката на комуникация променя нейния език – това са само част от актуалните въпроси за първата декада на нашия век. Търсенето на техния отговор е задължителен за работата и обучението на студентите от „Плакат и визуална комуникация“.

За авторите: в изложбата сами избират формата си на участие – отпечатани творби, видео и слайд представяне, триизмерни работи и др. Всички те чрез творчеството си са допринесли за нивото на българското плакатно изкуство.

⇨Премиера на книга: „Пазачът на зимното вдъхновение“ от поетесата Генка Петров

Къде: галерия-книжарница „София прес“

Начало: 18 ч. („Издателско ателие Аб“, 2012 г.).

За книгата: В предговора към книгата Виолета Христова е намерила безпогрешните акценти в стила на Генка Петрова: „В тези стихове има скрити толкова нюанси на живота, че с един и два, че и с три прочита няма да „разбулиш Изидата“ и да разкриеш тайните на света. Но след първото безсилие се доверяваш на случайността, наречена интуиция, която по-добре направлява сърцето, и чуваш едно по едно посланията на авторката, промъкващи се през зимните спирали на живота. В преспите на всяко стихотворение се крие храбра мисъл, която пробожда читателското въображение и то звъни, звъни…“

За автора: Генка Петрова не е кабинетен тип писател. Тя не просто присъства в литературата, тя е жива струна, трептяща и говореща, обичаща и репликираща, бунтарка и балерина на словото… Сложната ѝ личност може да бъде характеризирана с безброй определения, но най-точното е може би комуникативност. Това е нейният дивидент от учителската професия – интернет пространството е залято от коментарите на стотиците ѝ фенове, много от които са нейни обични ученици. Преподаването на български език и литература представлява само видимият пласт на духовната планина. Общуването и насърчаването на младите творци е неин вътрешен приоритет, мисия, на която тя отдава цялото си сърце. Следователно, не е странно, че в новата книга има десетки творби, инспирирани от нейното толкова интересно и динамично ежедневие („Прецедент в час по съчинение“, „Натаралежено“, „В час по въображение“, „Литературен клуб“ и др.).

Премиера на книга: “Тит от Никомедия“ от Силвия Томова

С автора на книгата разговаря Александър Секулов.

Къде: Пловдив, “Петното на Роршах“, ул. “Йоаким Груев“ 36

Начало: 19 ч.

За книгата: Какво се случва с човешкия дух, изправен на ръба на пропастта, когато се разпадат ценности, когато омразата измества любовта, когато се чувстваме като чужденци в собствения си свят. Това е една история за началото на края на Римската империя и един от нейните последни езически владетели император Диоклециан. Величието и падението на онзи свят е описано с ръката и сърцето на Тит от Никомедия – ваятел и поданик. Романът е своеобразна летопис за уязвимостта на човешкия дух, за крехките основи на нашата цивилизация, за пътя към властта и за неизбежния крах на всички светове и на всяка власт. Но това е история и за силата на съзиданието, за паметта, която трябва да съхраним, за да се опазим като живи и мислещи човешки същества. Какви са били първите християни, докъде е проницаемо съзнанието за божественост – историята не е еднозначна, понякога премълчава, а друг път митовете засенчват, украсяват или направо изкривяват фактите. Но Тит говори – както никой досега, в духа на латинския панегирик, с енергията на далматинската проза. Изречени така изящно и чувствено, тези думи имат сила на пророчество.

За автора: Силвия Томова е завършила специалностите „Дефектология“ и „Журналистика“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Публикувала е във вестниците „Литературен вестник“, „Литературен форум“, „Словото днес“, списание „Книгите днес“ и др. През 2001 г. излиза първата й книга романът „Кожа“, следват сборниците с разкази „Добър Ден, Р. Разкази“ (2006) и “Черни маслини и двама мъже“ (2010). През 2007 г. той получава Първа награда от Националния конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“. Носител е на приза „Книга на годината“ на академия „Либер“ (2010). Нейни разкази са превеждани на хърватски, полски и беларуски. „Тит от Никомедия“ е вторият й роман.

Издава: ИК “Жанет 45“


Нова книга:
„Ухание на мрак”
от Марго Бъруин

Uhanie na mrak

За книгата: магическа приказка за любов и копнеж, за силата на уханията и за това какво се случва, когато загадъчен парфюм дари една млада жена с изключително очарование. В своята първа и супер успешна книга „Цветята на дъждовната гора” Марго Бъруин ни пренесе в дъждовните гори на Мексико, в земя на шамани, на духове, на повелители на змиите, в търсене на девет редки и ценни растения. Сега с втория си дългоочакван роман – „Ухание на мрак”, Бъруин съчетава любовта си към писането с една друга своя страст – парфюмите, и създава история, която ще съблазни всичките ви сетива.

 
Издава ИК „Кръгозор”

3 април, сряда
Премиера на книга: “Невъзвращенка“ от Соня Ангелова

Къде: книжарница “Сиела“, в подлеза на Ректората, бул. “Цар Освободител“ 22.

Начало: от 18.30 ч.

Книгата ще представи доц. д-р Рени Йотова.
Превод от френски: Рени Йотова

За книгата: Октомври 1968 г. шестнадесетгодишната Калина и майка ù напускат за пръв път България. Крайната цел на пътуването им е Куба. Престояват 24 часа в Прага. Миговете, прекарани в сърцето на обсадения град, ще разтърсят из основи душата на младото момиче. Вече нищо няма да е както преди. Три години по-късно, въоръжена с цялата си смелост, решителност и находчивост, Калина ще поеме пътя на изгнанието, сама, само с пет долара в джоба и носеща със себе си няколко поеми на Гарсия Лорка. Тя напълно съзнава, че няма път назад. Знае, че няма да види отново нито родината си, нито родния си град, нито близките си. От Източна Европа към Северна Америка, от комунизма към капитализма, от юношеството към
майчинството – това е разказ за едно изключително пътешествие, пропито от стремежа към свободата.

За книгата: Родена в София, Соня Ангелова емигрира в Квебек в началото на седемдесетте години. След като овладява френския език, тя продължава университетското си образование като не спира да пише. Публикува три стихосбирки: Ni vraiment d’ici, ni tellement d’ailleurs, Le doux privilège, Totems; азбучник: Abécédaire des années d’exil; сборник с новели: Eux autres; и детска книга: Le secret de Micha. Aвтор е и на множество статии за различни литературни вестници и списания. „Невъзвращенка” е първият ù роман. Coня Ангелова живее в Монреал, има две деца и е членка на Съюза на писателите от Квебек.

 


 4 април, четвъртък

Национална кръгла маса: за детското четене „Детската литература – предизвикателства и възможности”

Къде: Американски център, Столична библиотека София, пл. „Славейков” №4А

Начало: 18.30 ч.

За събитието: Детският онлайн портал Az-deteto.bg съвместно със Столична библиотека организират Национална кръгла маса за детското четене на тема „Детската литература – предизвикателства и възможности”. Събитието е част от националната кампания “Забавното лятно четене”, както и от „Похода на книгите”, организиран от Асоциация на българската книга. В дискусиите ще вземат участие представители на Министерството на образованието и науката, Столична община, библиотеки от цялата страна, училища, книгоиздателства, млади автори, неправителствени организации.

Премиера на книга: „Крехка суета“ и „И критиката е любов“ от Анджела Димчева

Къде: Софийска градска художествена галерия, ул. „Ген. Гурко“ 1

Начало: 18,30 ч.

За книгата: „Крехка суета“ (избрана лирика) и „И критиката е любов“ (статии, портрети, рецензии, интервюта)

Издава: ИК „Персей“


5 април, петък

Нова книга: „Една прекрасна легенда за Авитохол” от Захари Златев

 

За книгата:  Авитохол е смятан за легендарен български владетел, първият хан в „Именникът на българските ханове”. Има редица предположения
какво означава името му и какъв е произходът му. Една от хипотезите е, че Авитохол е Атила. Макар че се уповава на реално съществуваща личност, в основата си книгата на Захари Златев е художествена измислица. Тя разказва една прекрасна легенда за Авитохол, за нашия крал Артур, който е първият владетел от славната династия Дуло, един от най-смелите и най-находчивите строители на българската държава.

За автора: Захари Златев е завършил математика в Софийския университет и докторантура в
Университета на Санкт Петербург. “Една прекрасна легенда за Авитохол” е неговата трета книга на историческа тематика.
Преди това е публикувал “Сага за младия Аспарух. Принцът от разсъмването” и “Императорът с отрязания нос и българският Цезар”.

Издава: ИК “Труд”.

 


 6 април, събота

Кръгла маса: Европейски измерения на кирилометодиевото дело

Къде: Заседателната зала на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Начало: 10.00 ч.

За събитието:  На деня на успението на св. Методий Славянобългарски (6 април) ще се проведе национална кръгла маса по теми, свързани с Моравската мисия, старобългарските азбуки и старобългарската литература, разпространението на Кирило-Методиевата традиция в средновековния славянски свят и днешните ù измерения. Участници са изявени учени в областта на кирилометодиевистиката, старобългарския език и литература, средновековното изкуство.


 26 – 31 март

 26 март, вторник

⇨Новите нови писатели: Radio Cafe

Събрани от поредицата четения писателибезкниги, млади неиздавани автори се появяват за първи път в такъв състав за литературно четене в обичаната обстановка на Radio cafe.

Организаторът Нинко Кирилов и участниците Боби Петров, Мария Куманова, Атанас Атанасов, Божо Колов и Александър Димитров са подготвили свои кратки текстове и обещават приятни минути за почитателите на съвременната българска литература. Текстовете им са градски, ударни, на ниво.

Началото е в 19:00, толерансът към закъсняващите – минимален, а продължителността на събитието – под астрономически час.

Вход свободен, изход – също.

⇨Премиера на “Стихослужения“ от Тодор Биков

На 26 март (вторник) от 18.00 ч. в Камерната зала на Драматичен театър (Пловдив) ще се състои премиерата на най-новата стихосбирка на Тодор Биков. Тя носи по библейски смиреното заглавие „Стихослужения“ – поклон пред изкуството, пред „небесните същности“ и пред сродяването на Божията любов с човешката вяра и обновената мисъл – нататък отвъд хоризонта, отвъд озоновите дупки, отвъд омразата, отвъд смъртта.

Литературната вечер ще се води от д-р Тодор Радев. За книгата ще говори Анжела Димчева (автор на предговора в това издание), а рециталът по стихове на Тодор Биков ще се осъществи от актьора Кръстьо Кръстев. Авторска музика за пиано ще изпълни Евгения Тагарева.

Това културно събитие е дело на Съюза на българските писатели, Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД – Пловдив, Клуба на дейците на културата – Пловдив, както и на Община Пловдив – отдел „Култура“.

Тодор Биков е поет, публицист, политолог, литературен и художествен критик, магистър по дипломация и международни отношения. Роден е на 12.12.1956 г. в гр. Пазарджик. От 1983 г. живее и твори в гр. Пловдив. Негови стихове, статии, рецензии, студии и пр., са печатани в национални антологии, в българския и чуждестранния печат, излъчвани са по БНТ, БНР, Радио Пловдив и по ред други електронни медии. Международноизявеният български баритон и композитор Шемуел Бехар композира и изпълнява песни по негови стихове на престижни национални и чуждестранни сцени.

Издателство „Изида” представяи Кнут Фалдбакен и „Границата” – криминален роман

За книгата: “Млада жена без документи е намерена мъртва в близост до границата между Норвегия и Швеция. Дали това е злополука или убийство? Главен инспектор Валман от полицията в Хамар се забърква във верига от събития, която го отвежда до зона, където никоя власт не може да контролира или да наблюдава пътищата, пресичащи границата. Престъпността винаги е процъфтявала тук, но сега е на път да придобие нови измерения. Валман е подложен на изпитание, с каквото не се е сблъсквал досега, натъквайки се на смъртоносно опасна игра.“

Авторът Кнут Фалдбакен е роден през 1941 в Осло. Следва психология, но след това се отказва, за да се посвети на амбициите си да стане журналист и писател. Живее и работи във Франция, Австрия, Германия, Дания, Англия, САЩ. С романи като „Дневникът на Адам“ и „Сватбено пътешествие“ печели многобройни престижни норвежки и международни литературни награди. През 2002 г. излиза „Всички обичат обезглавената жена“, първият му криминален роман, пожънал голям успех в Норвегия и чужбина. Преведен на 21 езика, Кнут Фалдбакен е един от най-популярните скандинавски писатели. Само преди три месеца той бе отличен с почетна награда „Браге” (2012) – най-престижната в Норвегия, заради цялостния му принос към съвременната норвежка литература.

Три нови български книги от издание „Персей“

kritika lyubov         krehka sueta

Излезе първото издание на книгата с критически статии и интервюта на Анджела Димчева „И Критиката е любов“. Книгата включва статии за Радой Ралин, Николай Кънчев и Любомир Левчев; рецензии за Блага Димитрова, Добромир Тонев, Йордан Янков, Елка Няголова, Валентина Радинска, Виктор Самуилов, Николай Милчев, Павлина Павлова, Неда Антонова, Донка Петрунова, Александър Томов, Николай Табаков и още десетина известни имена на съвременната литература. Третият раздел е събрал интервюта с известни фигури от културния ни живот – Леда Милева, Валери Петров, Любомир Левчев и др.

draskotini

Освен нея, издание „Персей“ предложи още две нови заглавия, този път с поезия – „Крехка Суета“ – стихове отново от Анджела Димчева и „Драскотини“ от Кети Бозукова.

Сряда, 27 март

⇨Представяне на романа “Уроборос“ от Иво Георгиев

книжарница Хермес – централ

Пловдив, ул. Патриарх Евтимий №12, ет. 2

представя: Ина Иванова

Иво Георгиев е автор на стихосбирките “В по-лошата половина на гората“ (награда от “Южна пролет“ в Хасково, 1999) и “От вътрешната страна на очакването“ (2003), илюстрирана с негови рисунки на яйца и насекоми. През 2002 г. записва и издава албум с авторски песни – “грАДЪТ на сНЕЖНИЯ чоВЕК“.

Стилът на разказите му в “Исус ми прати SMS“ (2009) е определен от критиката като “магически иронизъм“. Специално за представянето на книгата авторът създава арт-инсталацията “Кашонхендж“.

Източник: ИК Жанет 45

Четвъртък, 28 март

⇨Премиера на документалната книга “Истинският роман на Яворов“

Най-пълното издание на архива на поета

От 17,30 часа в Експозиционна зала „Високото пространство” при музей „Н. Й. Вапцаров” в София (ул. „Ангел Кънчев” 37, ет. 4)  ще бъде представена документалната книга „Истинският роман на „Яворов”, издадена от ИК „Синева”. Това е най-пълното издание на архива на поета, публикувано през годините досега. Съставители са Цочо Билярски и Василена Билярска.

Представянето на първия том на Яворовия архив ще се състои точно два месеца след провеждането на Кръглата маса, посветена на 50-годишнината от създаването на музея на поета в София. Книгата ще бъде представена от проф. Михаил Неделчев, а директорът на Националния литературен музей Катя Зографова ще информира обществеността по казуса за собствеността и състоянието на Яворовия музей.

Събитието ще се състои на фона на ценни произведения от Константин Щъркелов, Румен Скорчев, Васил Стоилов и Михаил Кръстев.

 

Премиера на “Против Сент Бьов и други есета” от Марсел Пруст

Издателство “Ерго” и Унгарският културен институт канят на премиерата на изданието “Против Сент Бьов и други есета” от Марсел Пруст (превод от френски Юлиан Жилиев, оформител Иво Рафаилов, „Ерго”, С., 2012).

Заповядайте на 28 март, 18 часа, в УКИ, ул. “Аксаков” №16! Представя: Тони Николов, с участието на цигуларя Иван Кръстев!

Марсел Пруст (1871-1922) е френски писател-романист, критик и есеист. Виден представител на модернизма в литературата от началото на ХХ век, той е най-известен със своя монументален многотомен роман „По следите на изгубеното време“, публикуван между 1913 и 1927 година.

29 март

Представяне на книга „120 години българско изкуство (съюзи, дружества и групи 1892 – 2012)“

на 29 март (петък) 2013 г., 17:30 ч.
НХА, галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1

Книгата „120 години българско изкуство (съюзи, дружества и групи 1892 – 2012)“ е издание на
фондация „Поддържане на изкуството в България“ и СБХ и сумира изследователските усилия
на екип от известни специалисти в областта на българското изобразително изкуство. Тя е
уникална по своя характер, тъй като в нея за първи път се прави цялостен, обобщаващ преглед
на българското изкуство и на най-значимите имена, трасиращи неговия път на развитие. Но
това не е история в обичайния смисъл на думата, а представя един нов поглед към съдбините
на живописта, графиката и скулптурата, както и на нетрадиционните иновационни пластични
и визуални форми в България, проследени през особеностите на организираните форми на
художествен живот, причини за възникването им, естетическите им платформи и дейност от
1892 г. до днес.





“Човек от хартия“ напълно заслужено получи най-високото отличие на конкурса “Южна пролет 2013“ – Хасково в раздел “Поезия“, както и Наградата за книга на община Шумен на Националния студентски литературен конкурс Шумен 2013!

 

Книгата ще бъде представена от Йордан Ефтимов и Мария Калинова.

 

Ако все още не сте я купили или нямате автограф от автора Димитър Манолов – заповядайте на 4 юни, вторник, 19.00 ч., в кафе-книжарницата на “Ориндж Център“, ет.4, ул. “Граф Игнатиев“18!

 

Йордан Ефтимов:

Стихотворение, което те поставя пред една кратка прожекция, и точно когато очакваш, че ще бъдеш изпитан (говорим за морален изпит), ти казва “Майтап бе, Уили! и те пуска на свобода. Диапорама, която успява да ти внуши, че си неразделна част от концлагера, че трябва да се съсредоточиш само върху мисълта, как да не ти откраднат дажбата или обувките, а после с фокус те принуждава да осъзнаеш, че нямаш този шанс, обстоятелствата да те направят герой.

 

Мария Калинова:

Човекът в тази поезия е направен от хартия формат А4, от вестникарски изрезки и цитати. Той е крехка двуизмерна сянка, иронично съотнасяща се към оригинали и образци, но състрадателна към второстепенните герои, двойници и въображаеми момичета. Безспорно Манолов има чувствителност към невидимото и незабележимото в ежедневието, а това, следвайки аналогиите в книгата, е и чувствителност към маргиналното в едно лишено от революции настояще. 

 

 Още от “Литературен гид“…

 

от

публикувано на: 21/10/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: