Приказните светове на Уолт Дисни

17/12/2020

Да се занимаваш с анимация означава да създаваш нови и различни светове, да твориш чудеса и да сбъдваш мечти. Звучи лесно, но всъщност е много трудно, защото носиш на раменете си отговорността да не разочароваш деца – малки, а може би и пораснали. Именно с тази нелека задача да създава магични анимационни светове се заема Уолтър Елиас Дисни – любимият на поколения продуцент и аниматор.

 

Носител на над двайсет награди Оскар, на няколко награди „Еми“ и „Златен глобус“, аниматор и писател – това и какво ли още не е Уолт Дисни, с чиито филми са израстнали поколения. Днес неговото име е емблема, но пътят му към успеха никак не е бил лесен. Уволнен е от първото студио, в което работи. Впоследствие създава студиото „Смехът на Нюман-О-грам“, което обаче фалира заради амбициозния проект „Приключенията на Алиса в страната на чудесата“, който се оказва прекалено скъп. Но неуспехите не отказват Уолт Дисни и той упорито се бори за мечтите си. И така до 1923 г., когато заедно с брат му Рой създават студиото на Дисни, което ни подарява едни от най-любимите филми.

Мики Маус

 

Уолт Дисни безспорно е един от най-успешните аниматори, но има моменти, които белязват кариерата му. Точно такъв е създаването на Мики Маус – една от емблемите на Дисни. Легендата разказва, че Уолт създава скицата на известната мишка, докато пътува във влак. Първоначално името му трябвало да бъде Мортимър Маус, но съпругата му се намесва, защото смята името за прекалено претенциозно и така се ражда Мики Маус. Първото филмче със симпатичната мишка се появява през 1928 г., като постепенно набира все повече популярност. Самият Уолт Дисни озвучава Мики Маус до 1947 г., след което спира, защото е заклет пушач и това започва да му създава здравословни проблеми. Успехът на усмихнатото мишле е толкова голям, че Дисни създава и неговата приятелка с червена джуфка Мини Маус. И до днес човекоподобната мишка е един от най-обичаните образи. Мики Маус се превръща в емблема на Дисни, главен герой е в много комикси, а лицето му може да бъде видяно къде ли не – от детски рисунки до плюшени играчки, дрехи и много други. Мики Маус сътворява около себе си свой неповторим и чуден свят и носи на създателя си почетен Оскар.

„Снежанка и седемте джуджета“

 

Друг върхов момент в кариерата на Уолт Дисни е създаването на „Снежанка и седемте джуджета“ по приказката на Братя Грим. Работата по филма отнема четири години и е с впечатляващия бюджет от 1,5 милиона долара, което е три пъти над предвиденото. Това е първият пълнометражен филм на Дисни, а за да бъде перфектен, Уолт изпраща аниматорите си на специални курсове. Филмът е наречен „Глупостта на Дисни“ и всички предвиждат фалит на компанията, но това не се случва. Премиерата е през 1937 г. и филмът е посрещнат добре както от зрители, така и от критици. Той носи на създателя си неочакваните 6,5 милиона долара приходи и няколко Оскара. „Снежанка и седемте джуджета“ е един от най-амбициозните, но и най-успешни проекти на Уолт Дисни. През 2008 г. Американският филмов институт определя филма като най-добрата анимация за всички времена, а ние можем само да се съгласим, че това е един от най-прекрасните филми на Дисни.

Дисниленд

 

Освен че ни подарява едни от най-запомнящите се анимации, Уолт Дисни превръща магията в реалност като създава тематични увеселителни паркове. Именно Дисниленд е мястото, на което приказният свят се превръща в действителност. Първият увеселителен парк от веригата на Дисниленд е основан през юли 1955 г. в Калифорния, след което са открити подобни в Япония, Франция и Китай. Първият ден се оказва провал, защото вместо 1000 посетители, в Дисниленд идват над 2000 и това изненадва служителите, които се оказват неподготвени да посрещнат толкова голям наплив от хора. В пресата са публикувани множество лоши отзиви, но въпреки това на следващия ден посетителите се оказват над 5000, а в Дисниленд вече са подготвени. И така приказката оживява и всеки, който е почитател на чудесата, може да се докосне до вълшебния им свят и за миг да се пренесе някъде другаде.

Може би няма да сгрешим, ако наречем Уолт Дисни създател на многобройни и вълшебни светове, защото той прави именно това. Подарява ни моменти, в които можем за миг да си представим, че живеем в приказка. „Пепеляшка“, „Бамби“, „Дъмбо“, „Пинокио“ – това са само част от анимациите, които ни оставя Уолт Дисни и без които детството ни изглежда сякаш невъзможно. Той си отива от този свят на 15 декември 1966 г., за да продължи да прави небесни анимации, а за нас да остане един от най-успешните и обичани аниматори.

 

от

публикувано на: 17/12/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: