Сингапур се бори с детския тормоз с послание за споделяне

12/04/2014

Сингапурската Коалиция срещу тормоза на деца и младежи (Singapore’s Coalition Against Bullying for Children and Youth) използва нов подход в борбата с тормоза в училищата чрез насърчаване на хората да споделят видео, което има за цел да се справи с тази тежка тема в страна, която традиционно се гордее, че показва уважение към другите, отбелязва днес електронното издание на The Wall Street Journal.

Миниатюрният град-държава на 5,4 милиона души всяка година организира Ден на расова хармония , разпространявайки послания в обществения транспорт, насърчаващи хората да се държат учтиво и да се гордеят с репутацията на своя град с ниска престъпност и безопасност.

Но неговите училища все още страдат от проблем, който се разраства по целия свят. Около едно от всеки осем деца на възраст между 7 и 16 години са тормозени ежеседмично в Сингапур, според проучване от 2006 г. , проведено от Сингапур от Коалиция срещу тормоза на деца и младежи , или CABCY.

В опит да се повиши информираността за опасностите от тормоза , коалицията е публикувала черно-бял анимационен филм, който изобразява тормозено дете, което се страхува да говори за това, защото мисли, че може да стане по-лошо.

„Ако просто си мълчи може би това ще престане“, казва детето.

Във видеото хулиганите хвърлят неща по детето, крадат му обяда и му се подиграват. “ Моя ли е вината ? “ се пита то.

Част от кампания, наречена „Сподели това за да свърши“, филмът е споделян в Facebook повече от 23 000 пъти , след създаването на сайта в понеделник. Това скъсява видето с милисекунда всеки път, когато се споделя и така то ще изчезне, след като бъде препратено 100 000 пъти.

“ Споделянето на тази история с един приятел буквално намалява страданието на детето в този филм. Това е силна метафора за това как можем да приключим тормоза чрез споделяне на опит и когато се говори за това, “ казва Джухи Калия, изпълнителен криейтив директор в JWT Сингапур, рекламна агенция, която работи заедно със специалисти по дигиталната реклама от XM Asia, върху филма.

Тормозът беше „тема табу“ за училищата в Сингапур, заяви Силвия Анг, старши съветник в Singapore Children’s Society, благотворителна организация, която предлага помощ и съвети за децата и семействата. Отчасти като резултат от кампании като тази, лансирана от CABCY, училищата са станали много по-отворени при обсъждане на проблема, казва Анг.

Въпросът не е бил игнориран дори от политиците. През март Сингапур постави извън закона кибер – тормоза като част от нов Закон за защита от тормоз.

Престъплението сега носи наказание, сравнимо с преследване и сексуален тормоз, което включва глоби до S$ 5,000 сингапурски долара (US $ 4,000 щатски долара) за нарушителите.

„Никой не може по никакъв начин да използва заплашителни, оскърбителни или обидни думи или поведение“, се сазва в закона.

Според изследване от 2006 CABCY му , една четвърт от 4000 анкетирани са заявили, че са били на обект на кибер- тормоз.

Усилията за борба с тормоза са положителни , казва г-жа Анг. Но, тя също така отбелязва, че много училища все още е необходимо да се установят подходящи последващи мерки, за да се справят със сигналите за тормоз от страна на учениците.

„Тормоза в училищата в Сингапур е все още преобладаващ проблем“, казва тя. И самото създаване на информираност е само първата стъпка към премахването му.

от

публикувано на: 12/04/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: