Бродуей на живо: „Война на световете“ на Джеф Уейн

23/10/2020

Този петък, 23 октомври от 21 часа музикалният канал The Shows Must Go On ще ни изстреля в космоса и после ще ни приземи в музикалната адаптация на романа „Война на световете“ от Хърбърт Уелс, композирана от Джеф Уейн. Ще има марсианци, лазери, биологични оръжия, триподи и холограмата на Лиъм Нийсън. В ролята на разказвача, на сцената той ще ни представи впечатляващата научнофантастична история под звуците на „космическата“ музика и сред невероятния състав на спектакъла. Марти Пелоу, Джейсън Донован и Рики Уилсън са част от звездите, които ще изгреят в музикалното предложение. А то ще остане на стрийм за вас за 48 часа.

 

 

Хърбърт Уелс и провокативната „Война на световете“

 

Въпреки че английският писател Хърбърт Уелс е известен предимно с научнофантастичните си романи, повечето от произведенията му не са такива. Сменил политическите си възгледи на 30 години, той се опитва да пише повече и повече в социалната и политическа сфера, но очевидно потапянето му в други фантастични светове е по-силно като влияние, което оставя в читателското съзнание. Неслучайно той, заедно с Жул Верн, е коронясан за „баща на научната фантастика“.

 

„Война на световете“, написан през 1898 г., е един от ранните научнофантастични романи на Хърбърт Уелс и е вероятно неговото най-известно произведение. Този роман, заедно с другите му подобни творби, е революционен в идеите си. Чрез „Война на световете“ той изказва политическите си възгледи и критика относно колонизацията и империализма. Това той прави чрез сблъсъка между човешката цивилизация и марсианците, дошли да завладеят Земята.

Творбата му е толкова завладяваща и влиятелна, че успява да вдъхнови изобретяването на първата ракета с течно гориво от Робърт Годард, както и радио предаване, което ще предизвика масова истерия в САЩ през 30-те години.

 

На 30 октомври 1938 г. актьорът Орсън Уелс, който води радио предаване, прави едночасова адаптация на романа „Война на световете“ по начин, който ще породи паника у слушателите на програмата. Той разказва историята за нападението на марсианците на Земята под формата на постоянни прекъсвания за извънредни новини, предаващи нашествието на извънземните. Предаването става известно с това, че заблуждава много от слушателите, които вярват, че техният свят е наистина нападнат от марсианците.

Рок албумът „Музикална версия на Война на световете от Джеф Уейн“

 

Концептуалният албум „Музикална версия на Война на световете от Джеф Уейн“ е дебютен за композитора и преразказва историята на известния научнофантастичен роман. Издадена през 1978 г., рок операта използва разказвач в ролята на журналист, който разказва историята и вплита лайтмотиви – като например повтарящия се вик на марсианците „Ула!“, а мелодичните текстове изразяват чувствата на героите. Текстовете на песните са написани от Гари Осборн, който пише и много от песните на Елтън Джон.

 

В албума участват артисти като номинирания за Оскар актьор Ричард Бъртън, който говори от името на журналиста-разказвач; Джъстин Хейуърд от „The Moody Blues“ – вокали на Журналиста; певецът и актьор Дейвид Есекс; Джули Ковингтън от мюзикъла „Евита“, известна с оригиналното изпълнение на „Не плачи за мен, Аржентина!“; Крис Томпсън, Фил Линот и др. В албума Джеф Уейн дирижира групата, която ще стане известна като „Черен дим“ и струнния оркестър „ULLAdubULLA“. Всички 13 отделни музикални произведения с общо времетраене от около 1 час и половина, може да се чуят в YouTube или Spotify.

 

Албумът става изключително успешен, като във Великобритания е бестселър с продадени над 15 милиона копия. Извън общия успех, една от най-известните песни от албума – „Есен завинаги“ („Forever Autumn“), изпълнена от Джъстин Хейуърд, става самостоятелен хит в САЩ и Великобритания.

Турнето на Джеф Уейн

 

През април 2006 г. започва турне, посветено на концептуалния албум, което обикаля Великобритания и Ирландия, а през 2007 г. се насочва и към Австралия. Шоуто включва Джеф Уейн, който отново дирижира групата „Черен дим“ и струнния оркестър „ULLAdubULLA“, един „виртуален“ Ричард Бъртън и някои от оригиналните изпълнители в албума.

 

През 2011 г. излиза албума „Новото поколение“ („The New Generation“). Тази нова музикална версия Уейн обяснява с едновременното завръщане към оригиналния албум, но и с по-задълбоченото изследване на персонажите на романа. Той също иска да интерпретира музикалните си композиции отново, но този път чрез досега до по-новите технологии.

 

Шоуто, което The Shows Must Go On ще ни представи, е снимано на живо през 2012 г. на сцената на O2 Arena в Лондон. Спектакълът е заснет с 23 камери и включва много специални ефекти и нови технологии, което го прави много по-мащабен от предните турнета. Такъв пример е високата 10 метра и тежаща 3 тона машина на марсианците, която в романа е наречена „трипод“.

В ролята на Журналиста, който отново е представен виртуално, чрез високотехнологична 3D холограма на сцената, ще оживее Лиъм Нийсън, а негов вокал ще е Марти Пелоу от „Wet Wet Wet“. Като Артилериста ще се превъплъти фронтменът на групата „The Kaiser Chiefs“ Рики Уилсън. Участват още Джейсън Донован, Кери Елис и др. Бандата „Черен дим“ и оркестъра „ULLAdubULLA“ също са отново под ръководството на самия Джеф Уейн.

 

Истински топлинни лъчи, марсианска машина, звезден и талантлив състав, музика, съпровождаща предполагаемия земен край – това е музикалната версия на „Война на световете“ от Джеф Уейн – композиторът, който направи така, че музикално и визуално-фантастичният свят на Хърбърт Уелс да оживее. Насладете му се този петък, 23 октомври, от 21 часа на линка на YouTube канала The Shows Must Go On:

 

 

от

публикувано на: 23/10/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: