Вроцлав – „джуджето“ на Полша

10/11/2020

Заключена между Балтийско море и шест други държави, Полша е една от най-красивите славянски страни и може да ни предложи много любопитни места за разходка. Едни от най-посещаваните полски градове са столицата Варшава, Познан, Гданск и старата столица Краков, но тя крие още интересни  и по-малко познати възможности за пътешествия, които си струва да видим. Едно такова приказно място е Вроцлав. Разположен в Югозападна Полша и историческа столица на Силезия, Вроцлав предлага красиви места, които крият вълнуващи истории.

 

Вроцлав се радва на един от най-големите и цветни площади в Полша. Градът е един от сериозно пострадалите след Втората световна война, но бързо след това сградите са възстановени и днес ни очароват с цветовете си. Той е архитектурно богатство, а пример за това е сградата на кметството, построено в готическо-ренесансов стил и разположена в центъра на Вроцлав. То е обградено от множество сгради, които са боядисани в пъстри багри и правят града изключително цветен и приятен за разходки. Днес там има 60 номерирани парцела, като всеки имот си има традиционно име и герб, които са свързани с историята на съответната сграда. В северозападната част на площада се намира църквата „Св. Елисавета“, която разполага с кула висока малко над 90 м. От върха на тази кула се разкрива панорамна гледка на Вроцлав, стига да си достатъчно ентусиазиран да изкачиш многобройните стълби и да ѝ се насладиш.

Подобно на много европейски градове Вроцлав също има стара част, която пази духа на миналото. Тя представлява остров, заключен между разклоненията на река Одра и известен под името Тумски или Катедралния остров. Смята се, че е обитаван още от IX в., а един от най-известните обекти там е катедралата „Св. Йоан Кръстител“. Това е готическа църква, която е и седалище на Римокатолическата архиепископия във Вроцлав. Катедралата е първата сграда в града, която е направена от тухли, но за съжаление има нелека съдба. През 1039 г. тя е унищожена от войските на Бржетислав I, през 1540 и 1759 г. пожари заличават различни части от катедрала, а по време на Втората световна война е унищожена около 70% от нея. В продължение на много години тя е реставрирана, като през 1991 г. е напълно възстановена. Катедралата „Св. Йоан Кръстител“ е една от най-посещаваните във Вроцлав, но далеч не е единствената. В града има много църкви, а неслучайно наричат остров Тумски и остров на вярата.

Освен град на цветовете и вярата Вроцлав е и град на джуджетата, защото навсякъде из града са разпилени над 200 малки джуджета. Те имат много интересна съдба и водят началото си още от времето на комунизма в Полша. Антипартийните надписи в града някога били замазвани с бяла боя, докато не се появява опозиционното движение Оранжева алтернатива. През 80-те години на XX в. неговите участниците започват да рисуват графити с джуджета по белите стени. Също така облечени като джуджета организират шествие и искат свободата на Дядо Коледа, който по това време е обявен за подривен капиталистически елемент и е заменен с Дядо Мраз. Бронзовите джуджета се появяват през 2001 г. именно в чест на Оранжевата алтернатива. Днес те живеят своя паралелен живот във Вроцлав и броят им непрекъснато расте. Можете да видите джуджета, които теглят пари от миниатюрен банкомат, перат дрехите си в Одра, ядат сладолед, разнасят писма или просто си поспиват. Съществуват дори специални карти, които ще ви поведат по следите на малките джуджета. За тази цел ще са нужни само удобни обувки, енергия и доза добро настроение.

Но това не е всичко. Вроцлав има много какво да ни предложи и в културно отношение. Там се намира Вроцлавския университет, който е един от най-старите университети в Европа и има над 300-годишна история. Градът е един от водещите университетски центрове, защото е дом на още близо 10 учебни заведения, които дават образование на над 130 000 студенти. Освен с различните университети Вроцлав се гордее и с многото си музеи. Клонът на Националния музей притежава една от най-големите колекции за съвременно изкуство в страната, а сред постоянните експозиции могат да се видят картини на художници като Джовано Санти, Парис Бордоне, Лукас Кранах Стари и др. Различни фестивали също вдъхват живот на града. През 2015 г. е открит Националния музикален форум, всяка година през втория уикенд на юни се провежда Фестивал на бирата, а през ноември и декември централният площад грейва от празнични светлини заради коледния базар. Вроцлав предлага различни културни мероприятия и неслучайно през 2016 г. беше европейска столица на културата, а през 2019 г. беше обявен за град на литературата на ЮНЕСКО.

А ако сте се изморили от разходки, Вроцлав може да предложи и многобройни места, където ще се подкрепите с вкусна храна. В сутерена на старото кметство се помещава един от най-старите ресторанти в Европа – Piwnica Świdnicka, който отваря врати през далечната 1275 г. Вроцлав е известен също така с баровете и нощния живот. В топ 10 на най-добрите барове е Czupito – бар само за шотове и задължителен за любителите на нощния живот.

 

Това са само част от нещата, с които Вроцлав ни изкушава. Другите няма да ви ги издаваме, за да можете да ги откриете сами. Дали ще изкачвате кули или просто сте решили да посетите някой фестивал, градът е винаги добра идея за разходки. Той е толкова цветен, че дори и да сте дошли в лошо настроение, няма как да не се усмихнете, докато обикаляте пъстрите сгради. А и да не забравяме джуджетата, които ни изненадват на всеки ъгъл и създават усещането, че сме в приказка.

от

публикувано на: 10/11/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: