Бари Сийл: Този, който прецака Пабло Ескобар

28/09/2020

Едва ли има човек, който не е чувал за Пабло Ескобар – един от най-известните наркотрафиканти в историята. И до ден днешен се носят легенди за това, как не е имал къде да прибере парите си и ги е зазидвал в стените или използвал за подпалки. Подобни легенди се носят и за Бари Стийл, който става известен с двойната си игра. От един от най-добрите пилоти той се превръща в контрабандист, помагайки на Пабло да пласира наркотици в САЩ и става информатор на правителството. Играейки и за двата отбора, печели много, много пари и губи представа за реалността. Той вярва, че може да остане сух след като нагази в реката, а всички знаем, че това е невъзможно.

За любовта към летенето

 

Любовта на Сийл към летенето се появява още от ранна възраст. Той предприема първия си самостоятелен полет на 15-годишна възраст, преди да получи лиценз за пилот. На 16 години той успява да си спечели такъв лиценз, като парите за него събира от лепене на рекламни банери. След като служи в Националната гвардия и е резерва на армията на Луизиана, той се присъединява към международните авиолинии през 1968 г. като полетен инженер, преди да стане един от най-младите командири-пилоти в целия флот.

По белия път

 

В професионален план Бари се развива стемглаво. Той става един от най-добрите пилоти. Според съпругата му Дебора обаче, той се е замесва с контрабандата на наркотици през 1975 г. В началото на 80-те години развива близки отношения с картела Меделин, в чието ръководство е Пабло Ескобар. Тогава той премества полетите от родния си щат Луизиана на пистата в провинциален западен Арканзас. Но нека да не забравяме, че той е добър пилот и не толкова добър контрабандист. През 1983 г. Сийл го залавят във Флорида, докато се опитва да вкара в страната пратка от Метаквалон. Тогава той признава, че е извършил повече от 100 полета като на тях е пренесъл между 600 до 1200 паунда кокаин, което се равнява на наркотици на стойност между 3 и 5 млрд. долара в САЩ. След тези самопризнания, го осъждат на 10 години затвор. Бари обаче отчаяно се опитва да избегне затвора, затова сам предлага да се превърне в информатор или казано на нашенски – доносник. От ФБР многократно му отказват, но Агенцията за борба с наркотици – не, защото Пабло става неконтролируем, а Бари може да им помогне.

Двойната игра

 

Малко след това идва време Бари да се включи в играта. Той става част от много сложна и оплетена операция. Администрацията на Рейгън иска полицията на Контрас да свали революционното Сандинистко правителство, което се настанява в Никарагуа. Сийл твърди, че сандинистите сключват сделка с картела Меделин и може да намери доказателства за това. И така, пилотът каца на въздушна писта в Никарагуа с инсталирани в самолета камери на ЦРУ, като прави снимки на Ескобар и други членове на картела Меделин, как товарят килограми кокаин в самолета с помощта на сандинистки войници. С тези доказателства той печели свободата си, която обаче го прави уязвим. По-късно той отново е арестуван от ФБР в Луизиана и получава само шестмесечна пробация.

 

Мистериозният край

 

На 19 февруари 1986 г. Бари бива убит. Той излиза от мотел, качва се в колата си и го застрелват. Колумбийските убийци, изпратени от картела Меделин, са задържани, опитвайки се да напуснат Луизиана скоро след убийството на Сийл. Трима от мъжете са осъдени за убийство от първа степен и доживотен затвор без замяна. Някои обаче смятат, че зад убийството стои ЦРУ.

 

Стийл до последно си остава полярна личност. Някои виждат в него престъпник, други помощник. Не трябва да забравяме, че той се превръща в изключително ценен свидетел и информатор в борбата на САЩ срещу незаконните наркотици. Бари също става известен с това, че не е имал къде да скрие своите спечелени пари и му се е налагало да ги закопава на различни места. Въпреки че накрая той казва къде е скрил парите си, все още хората вярват, че някъде там милиони седят под топлата почва на Луизиана.

от

публикувано на: 28/09/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: