Лицето на бъдещото радио – Зейн Лоу /част 1/

28/08/2020

За какво мечтаехте, когато бяхте ученици? Къде ви отвеждаше въображението, как виждахте себе си в бъдещето тогава? Помните ли най-искрените трепети, свързани с тези ваши мечти? А какво от тях успяхте да постигнете и защо сте се отказали от някои от вашите планове?

 

Тези въпроси си задаваме относително често, особено в края на тежък работен ден. Още повече ако се получава разминаване между мечтата и реалността на вече порасналото ни ежедневие. Изглежда ни е важно да се връщаме назад не с носталгия, а по-скоро с желание да потърсим истинското си аз. Онова, което е будно в желанието да остави значима следа в обществото. 

 

За да успеем да го постигнем, често се нуждаем от вдъхновение. То, както спасението, може да идва от различни места. Ако сте човек, който обожава радиото и дори сте решили да се посветите на него, вероятно в съзнанието ви поне от 20 години насам изниква едно име – Зейн Лоу. Вече на 47 години, родeн в Оукланд, Нова Зеландия, героят ни расте в семейство, изпълнено с любов към музиката и изкуството. Бъдещият лидер на концепцията за модерно радио споделя: “Откакто се помня музиката е всичко, което наистина носи смисъл в дните ми.”. 

 

Тази страст на Зейн, извираща сякаш от кръвната му група, хич не е случайна. Неговият баща – Дерек, още през 66-а става един от основателите на Радио Хаураки – първата пиратска станция на територията на Нова Зеландия. Целта на вакханалиите, предаващи своите послания и музикален вкус от мистериозен кораб в океана, е да променят статуквото, наложено от Кралските медии. Ако си мислите, че съдбата на младия новозеландец е предначертана от професията на неговия баща, вероятно ще сте прави. С едно огромно “Но”.

 

В началото на 90-те години Зейн заедно със своя съвипускник от местното училище – Роб Салмън, формират революционната за времето си хип-хоп група Urban Disturbance. В нея с изкусно сложен речитатив се откроява MC Blaze – официалният псевдоним на Лоу. А ако се заслушате в първия куплет на популярния им сингъл “No Flint No Flame”, вероятно бързо ще усетите благотворното влияние на Public Enemies, NWA и De La Soul върху излизащите от тийн периода си младежи. 

 

 

Няколко години след ударния им старт, те решават да променят концепцията. Така се появява триото Breaks Co-Op и техният отличен албум от 97-а година “Roofers”. В него музикалните посоки стават още по-еклектични, с подчертани синтове и значително присъствие на електроника. За основните хора в проекта Хемиш Кларк и Зейн Лоу обаче настъпва момент на преосмисляне. Двамата поемат по своя път, без да губят и частица от любовта си към изкуството. Зейн вече изпробвал уменията си на музикален водещ в ефира на все още музикалната телевизия MTV 2(сега MTV Rocks), си дава сметка, че пътят към мечтите му минава през смели стъпки. Намира Нова Зеландия за прекалено малка сцена за неговите способности, затова без излишни колебания заминава за Лондон. 

 

Началото за Лоу в британския мегаполис изобщо не е лесно. Липсата на контакти, труднодостъпните светски събития, специфичният му “киви” акцент и високите цени за всичко са само част от ребусите за решаване. Първата му работа в LDN е в един от музикалните магазини в популярния квартал Notting Hill. Всеки, прекрачил прага на този звукозаписен хъб в Западен Лондон, остава впечатлен от ентусиазма, с който го посреща продавачът. След като научава от какво се интересува клиентът, младежът започва ентусиазирано да предлага най-новите заглавия от щандовете. Дава контекста на записите, с които разполага, убеждавайки меломана от другата страна, че този албум, сингъл или микстейп ще преобърне живота му. 

 

В един хубав ден през вратите на магазина влиза поредният посетител. Докато разглежда секцията за алтернативна музика, Сами Джейкъб попада на меко казано енергичния продавач със странно произношение. Правят му впечатление страстта и познанията, с които той говори за новата музика, а и отнякъде леко брадясалият тип му е познат. Това, което впоследствие разбира Зейн, е, че клиентът му в този ден е основателят на едно от иновативните английски радиа – XFM. 

 

Лоу е изпробван, а след това с охота назначен за водещ на ранно-вечерното шоу, където бързо печели аудитория. Грабва слушателите с динамиката на говорене, с тоталната си свобода зад микрофона, с желанието си буквално да нахлуе в живота на всеки, пуснал си неговото предаване. Интервютата и музикалните му находки също допринасят за покачващата му се популярност. В рамките на близо 5 години, новозеландският агент създава фенска маса от жадни за нови музикални експерименти меломани. Те буквално залепват за своите приемници в уречения час, знаейки, че в края на следващите 3 часа, те ще бъдат едни от най-модерните маниаци в меката на музиката – Лондон. 

 

Постоянството и непогрешимият стил на Зейн скоро правят впечатление и на един позадрямал медиен гигант. В началото на новото хилядолетие изцяло ориентираното към младите фенове BBC Radio 1 търси подобаващ заместник на забоксувалия Колин Мъри. Ръководството на обществената медия спешно се нуждае от харизматичен лидер, говорещ на езика на клубната и фестивална аудитория. Проучванията им стигат до героя на нашата история. Въпреки известните разногласия в екипа, свързани естествено с произхода на водещия в XFM, от Radio 1 решават да скочат смело в предизвикателството. Поверяват на Лоу шоуто в техния праймтайм – от 8 до 10 вечерта всеки вторник, сряда и четвъртък. Единственият недоволен от случката? Татко Дерек! Едва ли някога е предполагал, че именно синът му ще се превърне във верен последовател на Короната и нейното обществено радио, срещу чието влияние се е борил в енергичните си години. 

 

 

Почеркът на Зейн моментално дава отражение върху облика на BBC Radio 1. Воденето му напомня страшно много на DJ парти, в което всеки жест на човека зад пулта е от изключително значение за публиката. Лудичкият водещ подскача из студиото, включва се във всеки възможен и неочакван момент, комуникира активно със слушателите. И може би най-важното му качество – разговаря свободно, без клишета с артистите, доверили се на радио платформата. А тя, благодарение на новозеландеца, става прощъпулник на редица музиканти от бъдещето. Смело можем да заявим, че Лоу откри за нас феновете бандите Arctic Monkeys (тук можете да чуете първото пускане на тяхна песен някога в света), The Kooks, Muse и The 1975, както и ъндърграунд величията – Dizzee Rascal, Chase & Status, Skepta и много, много други.

 

Всичко това му носи огромно признание, както от аудиторията, така и от гилдията. В продължение на 12 вълнуващи години Зейн всяка вечер пробужда музикалния инстинкт на всички заинтересовани от ефира на BBC Radio 1. Статуетките за „Най-добър радиоводещ“ на изданието New Musical Express единодушно са присъдени за Мистър Лоу в 4 поредни сезона. Напълно заслужено Радио Асоциацията на Великобритания отличава новозеландеца на няколко пъти, определяйки го като новатор в представянето на музиката. 

 

След феноменалния си период на острова, през 2015-а Зейн взима поредното важно решение за кариерата и живота си. Какво е то? Ще ви разкажем следващия петък. А дотогава ви предлагаме едно от най-емблематичните интервюта на Лоу от периода му в ефира на BBC Radio 1. Събеседникът е новият кандидат президент на САЩ – Кайние Уест.

 

 

 

от

публикувано на: 28/08/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: