Криминални Досиета: Марджъри Армстронг

25/08/2020

Красива, умна, музикална и магнетична – така описват Марджъри Диел-Армстронг. Жена с любовници, някои от които умират в нелепи инциденти. Смятана е за един от злите мозъци, които стоят зад бруталното убийство на Брайън Уелс и банковия обир през 2003 г. в Пенсилвания. Това е един от най-мистериозните и объркани случаи. Все още стоят много въпроси, на които никой не може да отговори, защото всички замесени са мъртви. Защо Марджъри пожертва живота на Бил и доколко той е жертва, предстои да разберем.

Разносвачът на пици

 

Преди да стигнем до Марджъри трябва първо да разберем, какво се случва с Брайън Уелс. В 14:20 ч. на 28 август 2003 г. Брайън (доставчик на пица) влиза в банка в Ери, Пенсилвания и връчва бележка на касиера, изискваща 250 000 долара в брой. Уелс носи бомба, която е прикована към тялото му чрез метална яка на врата и заредена пушка, която прилича на спомагателен бастун. Приблизително 12 минути по-късно Уелс излиза от банката с 8702 долара в брой, след което тръгва към съседната врата на Макдоналдс, където вади бележка, която подробно му казва, къде да отиде и какво да прави по-нататък. След 15 минути Уелс ще бъде арестуван. В 15:18 ч. – по-малко от час след като за пръв път влиза в банката – бомбата, закопчана около врата на Уелс, се взривява докато полицията наблюдава и чака отряда за обезвреждане на бомби. Шокиращият инцидент се оказва само началото на един особен случай, който в крайна сметка ще оплете редица необичайни заподозрени, включително Марджъри Диел-Армстронг.

Коя е Марджъри

 

Тя е родена на 26 февруари 1969 г. в окръг Ери, Пенсилвания. Определена е с висок коефициент на интелигентност и получава отлични оценки в училище. Диел е класирана на 12-о място от 413 младежи във випуска си. На пръв поглед е готова да постигне страхотни неща в живота си. Тя завършва бакалавърска степен по социология и магистърска степен по педагогика. Има големи амбиции да работи в сферата на образованието, където би могла да помогне за вдъхновяването на младите умове да направят нещо от себе си. Но в този момент нейните психични заболявания започват да превземат живота ѝ. Като дете Марджъри често се чувства сама и създава много силна връзка с майка си. Затова, когато Агнес (майка ѝ) умира през 2000 година, това допълнително разклаща умната, но нестабилна Марджъри. Доста по-рано, когато е на 20 години, красивата млада дама е диагностицирана с тежко биполярно разстройство, шизофрения, маниакалност, разстройство на личността и нарцисизъм. Тя усеща, че нещо не е наред с нея и отива на психиатър. Сигурно се чудите как едно богато, красиво и умно момиче убива доставчик на пици и участва в банков обир. Всъщност Брайън Уелс не е първото убийство, в което е замесена. Тя е сериен убиец, който убива мъжете в живота си.

Докато смъртта ни раздели

 

Мъжете в живота на Мардж падат умрели като круши на есен един след друг. Все при странни обстоятелства или катастрофи. Като млада, привлекателна жена тя има много ухажори. През 1984 г. Диел е обвинена в убийството на гаджето си Робърт Томас. Според нейната версия той я тормози и насилва, а тя го убива при самозащита. Застрелва го шест пъти в гърдите. Адвокатът ѝ апелира за временна невменяемост и самозащита. Съдебните заседатели я оправдават по всички обвинения през 1988 година. Същата година тя се жени за Ричард Армстронг, който месец след това получава фатална травма на главата. Той е приет в болницата и в крайна сметка умира от мозъчен кръвоизлив.. И до днес съществуват подозрения, че тя може да има нещо общо със смъртта на съпруга си. Преди това Марджъри има приятел на име Бил Ростийн. Те стигат до годеж и почти се женят, когато тя прекратява тяхната връзка. Тя не го убива и сигурно се чудите защо ви го споменаваме, но той е ключов герой в този разказ, който оставихме за накрая.

 

Пъзелът се нарежда

 

Годината е 2003. Мардж вече не е красавица, но в последните десет години има приятел – Джеймс Роден. На пръв поглед изглежда, че между тях всичко върви по мед и масло. Случаят с Уелс, за който ви разказахме по-рано, вече се разследва от ФБР. Всички медии го следят и чакат да разберат, кой стои зад това убийство. Бил Ростийн, бившият ѝ годеник, позвънява в полицията да съобщи за убийство. Извършителят е Марджъри Армстронг, а жертва е Джеймс Роден. Пред полицаите Ростийн разказва, как убийцата го е помолила да ѝ помогне да вкарат мъртвото тяло във фризера, докато измисли, какво да го прави. Можете да си представите, че по това време по нищо не личи тези два случая да имат връзка. Армстронг е заловена. В началото отрича, но после признава, че го е убила и получава присъда за това. Година по-късно Бил Ростийн умира от рак и погребва със себе си всички тайни.

Бомбардировачът с пиците

 

Брайън Уелс, добър и възпитан мъж на средна възраст, обичан от съседите си и живеещ щастливо с трите си котки, завинаги ще остане синоним на бомбардировачът с пиците. Почти 30 години той работи като доставчик на пици в „Мама мия”. Този ден през август пицарията получава обаждане с искане да бъдат доставени две пици на 8631 Peach St. Адресът всъщност не е дом, а предавателна кула по средата на гората. Мястото се оказва близо до дома на Бил Ростийн. Когато Уелс пристига пред телевизионната кула с пиците, той се среща с група от четирима души начело с Мардж и Бил, които поставят бомба на врата му. Тук има две версии и никога няма разберем коя е вярна. Едната е, че Уелс е част от плана, но бива пожертван впоследствие. Другата е, че нищо не знае. Оставяме на вас да прецените, така или иначе никой не може да ни каже истината.

 

Бомбата под форма на яка е поставена около врата му, а той получава инструкции, какво да прави по-нататък. Брайън получава и пушка, маскирана като бастун. Инструкциите са пълни със задачи, които Уелс, наричан в бележките „заложник с бомбата“, трябва да извърши, за да се забави и накрая да обезвреди бомбата. Ако се свърже с полицията, ще бъде убит.

Краят

 

Десет години са нужни на разследващите да разберат, кой стои зад този случай. А Бил Ростийн наказва Мардж със затвор, защото тя отхвърля неговото сърце. Той нарочно я предава на полицията онази вечер и умира без да бъде наказан за това брутално престъпление. Причината за този обир е съвсем налудничава – тя иска тези пари, за да плати на някой да убие собствения ѝ баща, защото той раздавал „нейните“ пари (които трябва да наследи) за благотворителност.

А колкото до Мардж – тя до последно остава манипулативна и хитра. Не дава отговори на повечето въпроси, въпреки че е осъдена. Умира през 2017 в затвора от рак. Накрая вътрешното ѝ състояние се пренася на външния ѝ вид. Не остава нищо от това красиво, умно 20-годишно момиче, което е била. Точно обратното – става отблъскваща и противна до самия си край, без да се покае и да си признае. В нейните очи тя остава невинна.

 

от

публикувано на: 25/08/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: