Простотата е ключът към истинската елегантност

24/08/2020

Коко Шанел не е просто модна икона, тя е иноватор в тази индустрия. Създава практични и стилни дрехи, които жените да могат да носят в своето ежедневие. Тя вярва, че дрехата трябва да помага на жената и да я кара да се чувства като богиня. Бори се срещу помпозните рокли и неудобните между другото нездравословни корсети. Но като всеки велик човек, тя поняся удари. Коя е Коко Шанел и каква следа оставя след себе си, предстои да разберем.

Бунтар по душа

 

Коко Шанел е бедно момиче, родено в западна Франция. Когато е на 12 години, майка ѝ умира от туберколоза. Тогава баща ѝ я изпраща в сиропиталище, където тя е отгледана от садистични монахини. Въпреки опитите на монахините да пречупят нейния бунтарски дух и поведение, Шанел така и не се променя. След като напуска сиропиталището, тя отива да работи като шивачка и изкарва допълнителни пари като певица в бар. Оттам и се появява нейното прозвище ”Коко”, от една песен за кученцето „Коко”, иначе истинското и име е Габриел. Шанел е висока, стройна и красива млада жена. Именно в този бар тя среща един от първите си любовници – Етиен Балзан, който ѝ дава финансов капитал, за да може тя да се занимава с ”нещо”. Така се заражда нейното желание да се занимава с мода.

Изпепеляващата любов

 

За Шанел е известно, че има много любовници, умело използва мъжете и знае как да получи, каквото си пожелае от тях. Дори разсекретени документи на френските тайни служби разкриват, че Шанел е член на шпионска немска група. Тя прекарва по-голямата част от войната нощувайки в хотел Риц в Париж, в който споделя близки помещения с нацистки генерали, офицери, агенти и шпиони. Но самата тя обича истински само един мъж и това е Артър Кейпъл. Когато се срещат, той вижда потенциала в нея и ѝ дава финансовата си подкрепа. Така тя отваря първия си магазин за шапки.

Тя вече има ателие, в което да работи и покрай работата пламва и голямата ѝ любов към него. Тази любов обаче не трае много дълго. Той ѝ дава крила да полети и след това умира в катастрофа. Въпреки че след него тя има много мъже в живота си, никой от тях не може да се настани в сърцето ѝ. Тя така и не го преживява. Никога повече не се доверява на мъжете, но активно ги използва, за да им вземе парите и да ги вложи в нейния бранд. С времето натрупва голямо количество капитал, благодарение на мъжете и вече собствената си марка, което ѝ помага да я разшири. Въпреки множеството връзки, тя така и не създава семейство, защото претърпява голям брой аборти, в следствие на което не може да има деца. Но тя казва: ”Коко Шанел е само една. Nяма нужда от наследници”.

Новаторката

 

Едно от най-ключовите неща в приноса ѝ към модата е, че тя използва множество заемки от мъжкото облекло и прави всичко възможно да премахне корсета от гардероба на жената. Коко Шанел възмущава света на модата, когато за пръв път носи панталони във Венеция, за да улесни пътуването си с кабинков лифт. Също така тя вярва че няма удобен начин да яздиш кон, докато носиш дълга пола. Представете си, колко шокираща е за времето си. Тя прави истинска революция в модата, когато създава женския костюм. По този начин Коко освобождава жените от „роклите, в които човек не може да се движи“. Известният костюм на Chanel е вдъхновен от военния стил – с подложки за джобове и копчета, които приличат на бижута. Освен че иска да направи дамската мода практична и елегантна, тя е живяла по времето на Първата и Втората световна война. Не трябва да забравяме, че тогава всеки един ден може да бъде последен. Хората се обличат като за последно.

 

По това време тя създава малката черна рокля, която почти всяка една жена има в своя гардероб. Въпреки че бялото, бежовото, златното и червеното са символични за Шанел, черното е нейният любим цвят. Тя вярва, че този цвят разкрива излъчването на жената и подчертава нейния силует. Според нея няма нищо по-класно от малка черна рокля. И може би едно от най-известните неща, които Шанел ни подарява е парфюмът – Chanel No 5. Той е лансиран през 1921 г. и има своето място в историята. Kогато Мерилин Монро е попитана, какво носи в леглото, тя отговоря „Само няколко капки Chanel No 5 ″. Нарича се Шанел № 5, тъй като е бил петият аромат от нейните проби.

Коя е Коко Шанел

 

Габриел Шанел – красива, стройна, опърничава и екзотична жена за времето си. Една достатъчно умна жена, която успява да прокара идеите си и да направи модна революция, която и до ден днешен не е променена или задмината. През последните си 30 години тя води самотен живот, пребивавайки в хотел Риц в Париж, където и умира през 1971 г., на 87-годишна възраст. В неделя – денят, който мрази.

 

По време на погребението първите седалки са заети от нейните модели, а ковчегът ѝ е покрит с камелии, гардении, орхидеи, азалии и червени рози. Шанел е погребана в Лозана, Швейцария. Тя сама проектира надгробната си плоча, която се отличава с емблематичен за нея самата лъв. През целия си живот вярва, че лъвът е нeйният символ и пазител, защото е зодия лъв.

от

публикувано на: 24/08/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: