Светът на Мураками

05/08/2020

Харуки Мураками е един от най-противоречивите автори на нашето време. Въпреки че е най-известният жив японски писател, той донякъде остава неразбран. Със сигурност неговите книги се приемат по различен начин от всеки читател. Мураками винаги е извън рамката, сякаш витае в някакво негово време и пространство, което на пръв поглед е далечно от нас. Но всъщност това същото пространство е тук, в нас, в сърцата ни. И изпитваме страх да погледнем там, за да не се изгубим и ние в тези дълбини.

Обвит в мистерия

 

Точно като неговите произведения, личният живот на Мураками остава обвит в мистерия и всеки читател може да си направи собствена интерпретация. Въпреки че е световноизвестен, той остава смирен и не се главозамайва. През 1971 г. се жени за настоящата си съпруга Йоко и тя се превръща в първия му читател. Вярвате или не, първата работа на Мураками е в магазин за плочи. Звучи ви познато нали? Подобно на Тору Ватанабе – разказвачът в „Норвежка Гора“ – една от най-продаваните му книги, която го изстрелва на върха. Самият писател събира плочи, по-специално джаз, като в момента притежава повече от 6000. Той не започва веднага да пише и точно затова в неговите книги можем да видим една зрялост, един друг поглед над света. Той не мечтае от малък стане писател, но както разбрахте от по-горните редове, обожава джаз музиката. Затова отваря бар на име Питър Кат/Или котката Питър/. Цели осем години той не прави нищо кой знае колко градивно, освен да пие и да слуша джаз.

Как започва всичко

 

На 29 години младият японец отива да гледа бейзболен мач. Докато се наслаждава на играта, която както той я описва „не е кой знае какво”, му хрумва идеята за първата му книга. Той не се бави много и след десет месеца вече е готов с черновата на „Чуй пеенето на вятъра”. Като повечето писатели и той има рутина на работа. Този режим включва ставане в 4 часа сутринта,, като работи от пет до шест часа. Следобед тича 10 км или плува 1500 м (а някой път прави и двете), след което чете и слуша малко музика. А накрая на деня си ляга точно в 21 часа. По този начин авторът омагьосва себе си, за да достигне до по-дълбоко състояние на ума. В този смисъл, писането на дълъг роман е като тренировка за оцеляване. Физическата сила е толкова необходима, колкото художествената чувствителност.

Мураками и котките

 

Котките са неизменен персонаж в неговите произведения. Това е така, защото той ги обича. На подзсъзнателно ниво те са тези чисти герои, които дават ключови отговори на лирическия герой, който търси себе си, а с това и смисъла на съществуването си.

Бягането

 

Бягането е неизменна част от живота на автора, както и ритуал на съществуването му. За голямо ваше учудване, само по това време от деня Мураками обича да слуша рок музика, а не джаз. Това е така, защото този жанр е много по-мелодичен и дава възможност на автора да полети докато бяга.

 

Норвежка гора

 

Този роман наистина ни поставя на границата между световете на реалното и нереалното. Ако досега не сте чели нищо на Мураками, то нашият съвет е да започнете с тази книга. Написана в типично реалистичния стил на автора, той кани читателите си на едно пътуване, посветено на любовта и загубата на младия Тору Ватанабе. Разказвайки магически своето всекидневие чрез безброй ежедневни и непоследователни дейности, историята му се основава на сексуалността, смъртта, като се занимава и с темата за самоубийството. Безпрецедентното изобразяване на сексуалността поставя под въпрос нормативните схващания на съвременните общества и представя няколко запомнящи се герои в живота на Тору Ватанабе, които обхващат различни визии за секс, любов и брак. Макар и проницателно, това изследване на сексуалността остава преобладаващо, почти непреодолимо през целия разказ.

 

Трудно е да се определи що за човек е Харуки Мураками, защото той винаги е далеч от светлината на прожекторите, рядко дава интервюта, но оставя душата си в книгите. Всеки един от неговите почитатели го познава дълбоко в себе си, защото неговите книги са диалог. Той познава нас, много преди ние да познаваме него. Знаете ли защо е така, защото има само два варианта – или обичаш Мураками или не.

от

публикувано на: 05/08/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: