Творби, проекти и творчески факти за Кристо в „Квадрат 500“

23/07/2020

Националната галерия представя в „Квадрат 500“ изложба на художниците Кристо и Жан-Клод. Благодарение на партньорството с трима частни български колекционери на съвременно изкуство, в залите могат да бъдат видени три оригинални творби, богат снимков материал от множество проекти и подробни факти от творческата биография на артистичната двойка.

 

Кристо и Жан-Клод винаги и изцяло финансират своите проекти в публичното пространство чрез продажбата на подготвителни скици и рисунки, колажи и ранни произведения, без каквото и да е спонсорство или дарения. Проектите им стават възможни често след дълъг процес на преговори и постигнати договорености с държавните и местните организации, със съгласието на частните собственици, когато има такива и при спазване на екологичните изисквания и норми, обясни пред Радио София Ярослава Бубнова, директор на „Квадрат 500“:
.
.
„Представянето има две важни измерения – едното е, че това са произведенията на Кристо и Жан-Клод от частните галерии в България, а другото – това, че може да видим какви са тези „акции“, с помощта на които се свързват тези скъпи проекти. Ние искахме да представим оригиналните произведения от частните колекции и неговата биография с Жан-Клод като автори, с цялото разнообразие и една типология, която проличава в това разнообразие, на появяването на изкуството му в публичното пространство. Това е уникален пример, при който публичното изкуство е временно и много сериозно се грижи, още от самото начало, да не пречи.“

„Мастабата“ близо до оазиса Лива на около 160 км южно от Абу Даби е замислена през 1977. Това е най-дългият във времето проект в развитие на Кристо и Жан-Клод, с чието продължение днес са ангажирани техните племеници. „Мастабата“ е замислена като най-голямата постоянна скулптура в света. Изградена в духа на ислямската архитектура, тя ще бъде с височина 150 м, дължина 300 м и дълбочина 225 м между наклонените под 60 градуса стени.

 

Визията на Кристо и Жан-Клод за „Над реката“ датира от 1992 и включва 9,5 км бляскави сребърни тъкани панели, окачени като хоризонтална „завеса“ над водата в осем различни участъка от река Арканзас между градовете Каньон и Салида в южно-централната част на щата Колорадо.  Кристо получава през 2011 всички необходими разрешения от федералните, щатските и местните власти. Но през 2012 местна група се противопоставя на проекта и завежда дело срещу Държавните паркове в Колорадо и срещу Бюрото за управление на земята към федералното правителство на САЩ.

Невероятната като визуален ефект огромна инсталация „Обградените острови“ в залива Бискейн, Маями е реализирана през 1983. Единадесет от островите в залива са обградени с тъкан розов полипропиленов плат, който следва контурите им на 61 м разстояние и „плува“ върху повърхността на водата. Сияещият розов цвят на плата, покриващ бреговата ивица и скриващ се в зеленината на необитаемите острови, е избран така, че да бъде в хармония с тропическата растителност, светлината на небето в Маями и цветовете на плитките води в залива Бискейн.

*Изложбата „КРИСТО И ЖАН-КЛОД. Три творби от три частни колекции в България“ може да бъде видяна в Квадрат 500. Вернисаж на 23 юли, четвъртък, от 17.00 до 20.00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп.

Автор: Мария Илиева /Радио София, БНР/

от

публикувано на: 23/07/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: