Валета – столицата-рицар на Малта

21/07/2020

Там, в средата на Средиземно море, в топлите му води се облива една цяла държава. Малка, но красива. И значима, стратегически. Едно важно пристанище, което в миналото е обземало мислите на много народи и се е превръщало в арена на конфликти. Столицата на тази островна държава е Валета и се намира на най-големия от трите обитаеми острова – Малта. Валета е най-малката по територия столица в Европейския съюз, но малката ѝ площ крие 320 архитектурни паметници и голяма история. История, свързана с мистичния Малтийски орден.

Жан Паризо дьо ла Валет се ражда през 1494 г. във Франция в благороднически род. В годината на раждането му Ордена на рицарите хоспиталиери на св. Йоан Кръстител вече съществува от поне 3 века. Името на ла Валет обаче в бъдеще ще се свързва с този орден, бидейки негов водач и велик магистър, което от своя страна ще доведе до създаването на сегашната столица на Малта, която ще носи името на този френски рицар.

Орденът на хоспиталиерите

 

Орденът на хоспиталиерите на св. Йоан Кръстител е създаден в Йерусалим по време на кръстоносните походи и оттам поема по своя път. Първоначално разделен на две – бойци и лечители, от където идва и името му (от латински: hospital – болница и hospitale – гостоприемен), по-късно той е силно милитаризиран и започва инвазията на земите, покорени от „враговете на кръста и християнската вяра“. Постепенно рицарите са прогонени от светите земи и те настъпват към Егейско море, където завладяват о-в Родос. През 1522 г. обаче кръстоносците са изгонени отново. Турците ги прогонват от острова и през 1530 г. те се установяват на остров Малта, дарен им от тогавашния император на Свещената римска империя Карл V.

 

На фона на огромните владения, които имали в Близкия изток, това скалисто парче земя, заемащо толкова малко пространство в необятния свят, чиято почва била неплодородна, не възхитило рицарите. Сред всичките недостатъци на тази малка земя обаче рицарите съзрели едно голямо преимущество – стратегическото ѝ разположение в средата на Средиземно море. Малко по малко те се нагодили към островния живот, укрепили добре крайморските заливи и се научили на корабостроене и мореплаване. И не само че се научили изключително бързо, но и станали морското страшилище на тази част на Средиземноморието. Множество младежи идвали в Малта, за да се учат в школите на рицарите. Тяхната слава и богатство растели все повече.

 

Точно това накарало Османската империя да иска да заличи малтийските рицари, да покори острова и да го използва като порта, през която да настъпи към Европа. Залогът за Стария континент е много висок и думите на кралица Елизабет I са доказателство:

„Ако турците надделеят срещу остров Малта, несигурно е каква по-нататъшна опасност може да последва за останалия християнски свят.“

 

През 1565 г. започва Великата обсада на Малта. Начело на ордена вече е Жан Паризо дьо ла Валет. Той има около 7 хил. войници, османците – около 48 хил. Страховете на Европа изглеждат оправдани. Няколко месеца рицарите успяват да устоят на натиска на многобройната турска армия, но малко по малко положението става критично. Точно тогава пристига обещано подкрепление: 10 хил. испански войници. Не само Малта трябва да бъде спасена – Европа също. Османската империя претърпява толкова тежко поражение, че не случайно някои историци я наричат „турски Сталинград “.

Рицарите от Малта стават герои и спасители, но претърпяват огромни загуби от тежката обсада. За щастие благодарността на Европа е голяма и рицарите получават финансова подкрепа, чрез която ла Валет започва да строи новия укрепен град Валета. Първият камък е положен от него на 28 март 1566 г.

Гостоприемната Валета

 

Точно както говори името на рицарите откриватели на града, хората във Валета и като цяло в Малта са изключително гостоприемни. Приветствани сте да разгледате красотата на тази малка земя с много история.

 

И тъй като оскъдната територия не е попречила на Валета да приюти богат арсенал от архитектурни паметници, това го прави и един от първите градове, попаднали в Световното архитектурно и историческо наследство на ЮНЕСКО (през 1980 г.).

 

Един от тези исторически монументи е катедралата „Св. Йоан Кръстител“, построена през XVI век и посветена на патрона на Ордена на хоспиталиерите. Тя е създадена като монашеска църква, която да обслужва нуждите на рицарите. В нея са погребани поне 400 от членовете на ордена и техните цветни надгробни плочи са основно художествено и историческо богатство на Малта.

Друго важно художествено съкровище лежи в пределите на църквата и това е картината „Обезглавяването на Свети Йоан Кръстител“. Живелият в Малта художник Караваджо я рисува специално за параклиса на църквата, в която той дори служи за кратко като рицар.

Средновековен климатик

 

Градът е предимно бароков и един от европейските градове с най-добре запазена средновековна осанка. Интересно е и неговото градоустройство, което за времето си е било модерно и иновативно. Сега тази мрежова система на улиците, която позволява циркулацията на средиземноморския въздух по улиците, е характерна за американските градове. Благодарение на този начин на строене, Валета е като един своеобразен средновековен климатик през горещите ѝ дни.

Да, Малта е малка. Валета още повече. Но този град крие толкова много история за храброст и сила, че територията тук не е важна. Гмурнете се в рицарската столица на Малта, за да усетите духа на ордена по всяка една улица на Валета – един от най-добре запазените средновековни градове в Европа.

от

публикувано на: 21/07/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: