Картини от една изложба 10.11.2012

06/11/2012
Thick as a Brick 2

На 30 януари 2012 година IAN ANDERSON публикува през уеб-сайта на JETHRO TULL известието, че смята да издаде втора част от знаменития албум на групата „Thick as a Brick“ (1972), но като самостоятелен проект. В съобщението се казва също така, че появата на албума през април тази година ще бъде последвана от 18 месечно турне с представяне на оригиналният албум и неговото продължение.

Историята започва няколко години по-рано, когато Mike Andrews и Royston Eldridge, двама представители на Chrysalis Records, предлагат на IAN да направи продължение на „Thick as a Brick“. Тогава той отказва, но през 2010 Derek Shulman от Gentle Giant, който става изпълнителен директор в звукозаписната индустрия, успява да го убеди.

IAN ANDERSON не крие своите съмнения за необходимостта от издаването на концептуален прогресив рок албум през 2012, но турнетата през 2010-2011 му дават усещането, че моментът е назрял. За това способства и навлизането на нови групи със солидно присъствие на прогресив рок сцената според IAN като Dream Theater, Porcupine Tree и Spock’s Beard, които успяват да увлекат по-младата аудитория към този жанр.

Известни са аспирациите на IAN ANDERSON към Шотландия и затова не е случайно, че световната премиера на албума продължение се състои на 14 април 2012 в най-новата концертна зала там – Perth Concert Hall.

В албума „THICK AS A BRICK 2“ е използван доста различен подход в сравнение с първата част. Тук измисленият герой GERALD BOSTOCK, гениалният автор на албума от 1972, е представен 40 години по-късно.

„Чудех се какво ли щеше да прави днес 8-годишният тогава GERALD BOSTOCK. – споделя – IAN ANDERSON. – И дали легендарният вестник все още съществува?“

В продължението ще открием пет различни истории за жизнения път на GERALD BOSTOCK, включително като алчен банков инвеститор, бездомен хомосексуалист, войник от войната в Афганистан, лицемерен проповедник-евангелист, както и най-обикновен човек, който се е оженил, има деца и управлява кварталния магазин.

Към края на повествованието обаче изглежда, че и петте личности се сливат в момент на тъга или самота.

През март 2012 се появява осъвременена версия на макета на челната страница на вестника „The St Cleve Chronicle and Linwell Advertiser“ от 1972, тогава разпространяван заедно с албума, а в наши дни списван като онлайн издание със заглавието „StCleve“ на адрес: www.stcleve.com.

Албума „THICK AS A BRICK 2“ с подзаглавието „WHATEVER HAPPENED TO GERALD BOSTOCK“ или „ГЛУПАК, ЧАСТ 2“ – „КАКВОТО И ДА СЕ Е СЛУЧИЛО С ДЖЕРАЛД БОСТОК“, ще чуем в предаването „Картини от една изложба“ на програма „Хоризонт“ на БНР в събота, 10 ноември, след новините от 21.00.

от

публикувано на: 06/11/2012

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: