Бродуей вкъщи: „Питър Пан: на живо!“

19/06/2020

Този петък (19 юни) YouTube каналът NationlTheAtreHome ще ни поръси с вълшебен прашец и ще ни пренесе в мистериозната страна на Невърленд, защото ще излъчи не друго, а сниманият на живо за поредицата на NBC – „Питър Пан: на живо!“. Адаптацията на класическия бродуейски мюзикъл ще ни покаже в главните роли Алисън Уилямс („Момичета“ и „Бягай!“) в ролята на Питър Пан и Кристофър Уокън като Капитан Хук.

 

 

Вдъхновението

 

Питър Пан е момчето, което не иска да порасне. И можем ли да го виним? Но откъде идва неговата история? През 1902 г. образът на Питър Пан се появява за пръв път в книгата „Бялата птичка“ („The Little White Bird“), написана от Сър Джеймс Матю Бари. В нея той предава в разказ истинските му отношения с децата на своята приятелка Силвия Лаулин Дейвис, за които авторът измисля приказки с героя Питър Пан. Именно тези момчета, които по-късно той неофициално осиновява (и двамата им родители загиват), стават вдъхновение за персонажите на „Изгубените момчета“ („Lost Boys“). Друго вдъхновение за историите на момчето, което не иска да порасне, са Кенсигтън Гардънс в Лондон, в близост до където Бари е живял, и където е разказвал приказките на децата. Там, през 1912 г., по поръчка на автора се издига бронзова статуя на Питър Пан.

Вдъхновението за името на вълшебния герой, който може да лети, от една страна е от едно от момчетата, за които Бари се грижи – Питър Лъулин Дейвис, – а от друга – от брат му Дейвид. Той умира, когато е на 13 г. Това съсипва майка им и идеята, че загиналото ѝ момче е останало момче завинаги я утешавала. Тази утеха пък вдъхновила Бари. Втората част на името – Пан – идва от древногръцкия пакостлив бог със същото име.

Пиесата

 

През 1904 г. приключенията на непорасналото момче се прехвърлят на сцената и пиесата е изиграна за пръв път тогава в Лондон (Duke of York’s Theatre). Тя моментално става успех. Персонажът на Камбанка (Tinker Bell) – вярната вълшебна спътница на Питър,  е изиграна от … огледало. Тя е създадена от отразяващата се светлинка, а гласът ѝ – от верига звънчета. Главната роля е поверена на жена (Nina Boucicault) и оттогава е традиция Питър Пан да се играе от актриса. Друга негласна практика, която се заражда, е един и същи актьор да играе или поне да озвучава персонажите на Капитан Хук и бащата г-н Дарлинг.

 

През следващата 1905 г. продукцията отваря на Бродуей и изстрелва актрисата Мод Адамс (Maude Adams), която играе Питър Пан, на върха на славата. Тя става любимка на публиката, модна икона и модел за персонажа на „непорастващото момче“ в следващите 100 години.

Адаптации

 

През 1911 г. Бари адаптира пиесата в романа „Питър и Уенди“, който по-често днес е публикуван като „Питър Пан“.

 

След невероятния успех на първата бродуесйка продукция за „момчето, което не искаше да порасне“, неговата приказна история става обект на множество адаптации. Най-известната от тях, и тази от която повечето от нас познават Питър, безспорно е анимацията на Уолт Дисни от 1953 г.

През 1954 г. на Бродуей отваря мюзикълът „Питър Пан“, който специално е адаптиран от пиесата за актрисата Мери Мартин (Mary Virginia Martin), която на следващата година печели наградата „Тони“ за своята роля на Питър Пан (а по-късно играе и главната роля в мюзикъла „Звукът на музиката“). Музиката е на композитора „Муз“ Чарлап и Джул Стайн, а либретото на дуото Комдън и Грийн (Comden and Green).

 

Популярността на бродуейската продукция предизвиква лавина от последвали телевизионни продукции, които предават на живо мюзикъла от студиото на NBC с по-голямата част от оригиналния актьорски състав. Представленията са част от телевизионните серии Producer’s Showcase, една от целите на които е да промотират новите цветни телевизори RCA.

 

„Питър Пан: на живо!“

 

И ето че през 2014 г. тези живи предавания на мюзикъла намират своето прераждане в представлението „Питър Пан: на живо!“ – част от инициативата на NBC да предлага на своите зрители музикален спектакъл, адаптация на класика, всяка година от 2013 г. Сред тях са „Звукът на музиката“ („The Sound Of Music“), „Лак за коса на живо!“ („Hairspray Live!“), Магьосникът: на живо!“ („The Wiz: Live!“). Този вариант е записан в студио и е гледан на живо от 9.21 млн. зрители, което прави NBC най-гледаната телевизия за вечерта.

 

Алисън Уилямс е актрисата, която продължава традицията Питър Пан да се играе от жена, а в ролята на Капитан Хук влиза Кристофър Уокън. Неговият персонаж тук е задълбочен и му е отделено по-голямо внимание. Добавени си нови песни към оригиналната музикална палитра, като адаптираните от мюзикъла „До Ре Ми“ „Vengeance“ и  Only Pretend“.

 

„Питър Пан: на живо!“ ще разпръсне своя вълшебен прах над нас този петък (19 юни) от 21 ч. до неделя 21 ч.

Линкът към постановката вече не е активен.

 

 

 

 

от

публикувано на: 19/06/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: