Порто – домът на виното портвайн

15/06/2020

Виното е любима напитка на хората от… Дори не може да се каже откога. Знаем обаче, че и боговете са го обичали. И за неговото производство, и най-вече консумация, народите са били готови на всичко. Именно от жажда по божествената напитка и от невъзможност да се произведе в по-студените страни се ражда един толкова специфичен и познаваем сорт вино – емблемата на португалския град Порто, – Портвайн, или просто Порто.

Град Порто е вторият по големина в Португалия, един от най-красивите градове, които можете да видите. Въобще. Градът е покрит с пъстрите керамични плочки азулежу, които с преобладаващия си син цвят го превръщат в една морска вълна на декоративно изкуство, лееща се из улиците му. Безспорно, когато се спомене Португалия, азулежу изскачат в съзнанието на всеки. Чрез тях португалците буквално разказват различни истории, превръщайки майсторството на цветните полирани плочки в произведения на изкуството.

Порто е разделен от река Дуеро и на съседния бряг се е излегнала Вила Нова ди Гая (Гая) – за някои предградие, но всъщност административно, смятана за отделен град. Именно там е меката на сладкото, подсилено вино портвайн. Тази очарователна част на Порто е домът на винарските изби, мястото, където можете да вкусите от всички видове на сладникавия елексир. А как се стига до там? Стига се по невероятно красивия и драматично издигащ се над реката мост Дом Луиш I, или от още по-високо: чрез кабинковия лифт Teleferico de Gaia.

Порто е любима снимачна площадка за инстаграм инфлуенсърите. През 2019 г. Порто дори е коронясан за „град номер 1 в Инстаграм“, т.е., хаштагът с името на града се е срещал най-често (класация на сайта за планирани пътешествия Kayak). И това не е учудващо. Той просто си има всичко: много, много цвят, прекрасни залези, готическа архитектура и повикът на Атлантика. Съберете всичко това и voilà – магията за първото място е сътворена.

Както разбрахме обаче има още нещо, с което този цветен португалски град изпъква. И най-вече опиянява. Точно така, неговият регион е главният производител на известното сладко вино, което носи и неговото име. Порто, или портвайн – емблематичната напитка, покорила Европа още преди столетия. И така, за да разберем какво му е толкова специалното на портвайна и как се е превърнал в различен от другите сорт, трябва да се потопим замалко в историята на Португалия и в красивия Порто.

 

Крал Жуау I, извънбрачният брат на починалия крал Фернанду I, се възкачва на престола след усилена борба за властта. Това се случва през 1385 г., сваляйки от кралския трон, застъпилата като регент съпруга на починалия крал – Леонора Телеш де Менезеш. Тъй като след смъртта на съпруга си тя има открита връзка с мъж от испански произход, а дъщеря ѝ – Беатрис – е омъжена за кастилския крал Хуан I Кастилски, фактически обявяването на новия португалски крал е и обявяване на война на Кастилия.

 

Чудите се какво толкова общо има тази заплетена кралска история с виното? Продължаваме тогава. Жуау, вече крал на Португалия, подписва договор с Англия и се жени за Филипа Ланкастърска – дъщеря на херцога на Ланкастър. Това полага основите на силен съюз между двете страни – най-продължителният дипломатически съюз, запазен до началото на XX век (с малки прекъсвания).

 

Именно това дълго разбирателство се оказва решаващо за последвалия голям износ на вино от Португалия към Англия.  Особено когато Островът и Франция – основният им източник на опияняващата напитка – се оказват във война (така наречената „Втора стогодишна война“). Търговските рестрикции, наложени на Англия от Франция, повлияват и на решението да се потърси друг снабдител на вино за Острова. Тогава Португалия се превръща в спасителя за жадните англичани. Установилите се вече в иберийската страна английски търговци навлезли навътре в долината на река Дуеро в търсене на още по-добро вино, което да отпътува за родината им.

Там те открили, че климатът в стъпаловидната долина е изключително благоприятен за производството на богато вино и това били първите търговци, установили се в тази местност (покрайнините на днешна Гая). През 1692 г. те създали и една от първите винарски изби за портвайн в Гая – Тейлърс. И така производството и износът към Англия започнал да тече с пълна сила.

Оттук идва и хипотезата защо виното е „подсилено“, по-сладко и по-различно от останалите. Пътуващо в бъчвите по дългото морско направление, то не стигало до жадните английски гърла такова, каквото тръгвало от Порто. Тогава производителите започнали да добавят високо градусов неутрален спирт. Алкохолът спирал ферментацията, като по този начин „подсилвал“ виното и то вече можело да пътува до далечната Англия и да пристигне толкова божествено, колкото било създадено. Именно на ранно добавения алкохол по време на ферментация портвайнът дължи своята сладост. И тъй като виното започнало да се транспортира от пристанището на град Порто, то заело неговото име. „Бон воаяж!“, както биха казали французите, но те загубили тази своя възможност. Та, казали го португалците.

През 1756 г. районът на речната долина, където се произвежда портвайн, се превръща в третия най-стар деклариран и защитен регион за производство на вино. И до ден днешен, само и единствено вината, произведени в тази част на Португалия, могат да носят наименованието портвайн или порто.

 

И така, с чаша порто в ръка или с бутилка за спомен в раницата, можете да се насладите на един от най-очарователните португалски градове. Пропит буквално до своите недра със сладостта на портвайн, той е опияняващ не само с гроздовата си напитка, която можете да опитате навсякъде, но и със своите гледки, архитектура и крайбрежен чар. Както казахме, Порто си има всички съставки, за да създаде магия и да се превърне в един от най-красивите и популярни заради това градове. Ако не вярвате, само напишете #Porto#  в инстаграм.

 

от

публикувано на: 15/06/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: