Манал Aл-Шариф, която се осмели да шофира

22/06/2020

Манал Aл-Шариф създава история в Саудитска Арабия преди осем години, когато нарушава закона, качвайки се зад волана и управлявайки сама автомобил. Видеокадрите на нейното шофиране стават популярни, като трупат над 700 000 гледания в YouTube за ден, изтласквайки Шариф на предните линии в битката срещу ултраконсервативното правителство на кралството.

Правата на саудитките са все така силно ограничени, въпреки че напоследък много от забраните бяха разхлабени. Така например, жените в Саудитска Арабия вече имат право да наемат хотелски стаи без разрешението на съпрузите си, да си изкарват международен паспорт и да пътуват в чужбина. От 2018 година им е разрешено и да шофират. В много сфери на живота обаче строгата патриархална система е все така валидна. Все още е много далеч от осигуряването на равнопоставеност между половете. А това е основната битка на Манал. През 2017-та тя написва книгата „Да се осмелиш да шофираш”, в която подробно описва живота си в Саудитска Арабия и показва пред широката общественост ежедневието на жените в консервативната страна.

Какво е да си жена в Саудитска Арабия

 

Забраните за жените започват още от външния им вид или по-скоро това кое е разрешено и кое не. Дрескодът се ръководи от строго тълкуване на ислямското законодателство и се прилага в различна степен в цялата страна. По-голямата част от жените носят абая – дълго наметало и шал на главата. Лицето не е задължително да бъде покрито, но това не спира религиозната полиция да тормози жените заради излагането на това, което те смятат за твърде много плът или носенето на прекалено много грим. Това е едно от малките ограничения, които понася една жена. В книгата си Манал разказва, как като малка не е могла да спортува, защото е момиче. Самата тя минава през метаморфоза – от едно напълно фанатизирано момиче, се превръщав жена-активист.

 

Когато през 2011 г. Манал публикува видео как шофира, правителството решава да я вкара в затвора. В момента тя вече живее в Австралия с втория си съпруг и най-малкия си син. Шариф обаче е родена и израства в Саудитска Арабия и като повечето жени там, в началото не си е представяла, че мъжът и жената могат да бъдат равни. След като завършва училище и университет, тя става първата жена консултант по ИТ сигурност в националната нефтена компания и се превръща в една от най-успешните жени в Близкия Изток. След това работи за кратко в Бостън, Масачузетс и точно там, на 30 години, тя изкарва шофьорска книжка. Това западно право променя хода на нейния живот.

Пробуждането на една саудитка

 

Ал Шариф не само се качва на мястото на водача, но и взима със себе си свой приятел, който я записва, докато яростно описва недоволството си срещу културното потисничество, което пречи на другите да направят същото. Тя публикува този клип в YouTube, като призовава жените от цялото кралство да излязат и да се включат в протеста Women2Drive на 17 юни. Следващото ѝ шофиране приключва в ареста. Въпреки че няма законна забрана за шофиране, тя е затворена в продължение на девет дни и получава заплахи за изнасилване и смърт. След освобождаването си Ал-Шариф продължава да насърчава жените в Саудитска Арабия да шофират и да се борят за правата си. Оттам започват редици протести и петиции. Четвъртата петиция до съвета на краля е успешна: Саудитските жени най-накрая могат да шофират без страх от затвор.

Година по-късно Ал-Шариф напуска своята работа като се позова на маргинализацията от страна на работодателя си. От 2012 г. тя посвещава времето си на активизма, включително и да говори против инициативата на правителството на Саудитска Арабия да информира съпрузите чрез текстово съобщение, когато техните съпруги или дъщери напускат страната, и насочва общественото внимание към редица несправедливи случаи. Според нея: „Дете не може да бъде свободно, ако майка му не е свободна. Съпругът не може да бъде свободен, ако съпругата му не е свободна. Обществото е нищо, ако жените са нищо“.

от

публикувано на: 22/06/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: