Rush „2112“ в Картини от една изложба

12/04/2014

2112

„А кротките ще наследят Земята…“

Творчеството на писателката Ayn Rand оказва силно влияние върху музикантите от канадската група RUSH, и това се отнася особено до нейния роман „Anthem“ („Химн“) от 1938 г. Именно този роман става основа за четвъртия им студиен албум „2112“, в който ни представят събития от бъдещото.

…През 2062 г. в резултат от междузвездни войни се създава съюз на планетите от цялата галактика под управлението на Червената звезда от Слънчевата федерация. 50 години по-късно, през 2112 г., светът се контролира от жреците на Храма на Сиринкс, които определят съдържанието не само на всички писмени материали, песни, картини и т.н. – но на всеки аспект от живота.

Млад мъж неочаквано попада на древна китара и се научава да свири собствена музика. Мислейки си, че е направил велико откритие, което ще облагодетелства човешкия род, той отива да представи китарата на жреците от Храма. Те обаче изпадат в ярост и я чупят, обвиняват го, че си е губил времето да търси една от „глупавите приумици“, причинили гибелта на предишната цивилизация.

Младежът се връща в своята пещера, недалеч от водопад, и заспива, като в съня си се пренася във времето на предишната раса, остатъци от която все още живеят в покрайнините на галактиката. Вече събуден, той изпада в депресия и се самоубива, надявайки се да предизвика промяна. След неговата смърт започва нова галактическа война, чийто край е обявен доста мъгляво: „На вниманието на всички планети от Слънчевата федерация: ние поехме контрола“…

След шест месеца работа върху музиката и текста и един месец в студиото за звукозапис, RUSH издават най-успешния си дотогава албум, станал платинен по брой на продажбите.

от

публикувано на: 12/04/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: