Anonymous: световната хакерска група

09/04/2020

Влиянието на хакерската група Anonymous е многообхватно и разрушително. Те са децентрализирана група от международни активисти, свързана с многобройни инциденти с известни личности през годините, включително интернет атаки срещу правителства, големи корпорации, финансови институции и религиозни групи. Една от жертвите им е американският президент Доналд Тръмп. По време на кандидатпрезидентската му кампания те публикуваха клип, в който отправят заплаха към бъдещия президент, и заявиха, че знаят неговия номер за социално осигуряване, номера на мобилния му телефон и друга лична информация.

 

 

През 2008 г. Anonymous печелят национално внимание, когато групата хакна уебсайта на сциентоложката църква. При атаката множество компютри нападнаха основния сървър с искания църквата да бъде затворена. Въпреки че имат много привърженици, членовете на хакерския колектив са изправени пред наказателно преследване за своите действия. Арестите на ФБР водят до обвинения в кибер-преследване, тероризъм и измами.

 

Кои са Anonymous?

 

Това е аморфна група от хора, която може да включва всеки, искащ да използва марката, за да представи каузата си. Anonymous е замислен да бъде използван и приет от всеки. Техните действия не са само в киберпространството, всички хакери и техните привърженици организират митинги в различни краища на света, протестиращи срещу несправедливостта, носещи вече емблематичните маски на Гай Фокс, скривайки по този начин своята идентичност. Членовете включват жени, мъже, демократи, републиканци, млади, стари, и хора от различни раси и националности.

 

Според изследователи групата на анонимните хак-тивисти е по-голяма, отколкото можем да допуснем, и става доста популярна сред хората по целия свят. Новината за тяхното съществуване става публично достояние в социалните медии, когато членовете се показват с емблематичните маски и дават обещание да се борят срещу несправедливостта. В епоха, в която институционалното подтискане става все по-често, подобни групи се появяват навсякъде. Дейността им в голяма степен се смята за незаконна и извършена в противовес на несправедливостта от властите. Anonymous е може би най-известната от тези групи.

Какво иска Anonymous?

 

Въпреки че няма конкретни цели, има всеобхватно желание за борба с цензурата, насърчаване на свободата на словото и противодействие на контрола на правителствата – все неща, които обединяват хората в така наречения колектив в действие. Единственият ръководен принцип е „анти-потисничество“. Няма списъци с членове, бюлетини или комисии. Хората се организират по два основни пътя: или чрез предишни връзки, или всеки, който има идея, може да призове другите да влязат в чат група и да я обсъдят подробно. Това също означава, че не всички, свързани с групата, са съгласни с всяко действие, предприето от нейно име.

Как се извършват хаковете?

 

За Anonymous се знае, че енергично следват своите цели. Често се свързват със сриване на уебсървъри, разширяване на уебсайтове и изтичане на хакерска частна информация. Групата също така използва технологията умело с цел популяризиране на каузите, които поддържа. Според бивши членове хакерите са работили с други групи за подпомагане на Арабската пролет, по-специално в Тунис и Египет, за да поддържат достъпа до Интернет отворен за организаторите на място. Те стигат дотам, докъдето ФБР не може да стигне.

 

През 2011 г. хакерите решават да се борят с детската порнография. Всеки, който е запознат с даркнет, знае за скритата уикипедия, която е ръководство за много подземни уебсайтове, поддържащи незаконни дейности. Хакерите успяват да получат достъп до нея и да преследват уебсайтове за детска порнография. Успяват да атакуват и уебсайтове за споделяне на файлове, които педофилите често използват. Малко след това групата публикува имената на 1589 членове на уебсайта, за да покажат, че няма повече да търпят и са готови да предотвратят несправедливостта.

Anonymous показаха, че са готови да отидат навсякъде, за да получат правосъдие. Спечелиха си международна репутация, а дейностите им са аплодирани от масите, защото са в интерес на обществото. Кой знае, може това да са активистите на бъдещето.

от

публикувано на: 09/04/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: