„Филмите на детството“ в пролетен детски джаз

17/04/2014

Любими песнички от филмите на детството подари Българското националното радио в Първо студио и онлайн по Ефир 2 на Бинар.

„Музикална къща БНР“ представи концерта „Филмите на детството“ с участието на Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев, на детските вокални групи „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова и „Щурче“ с диригент Ирена Христова, с актьорите Константин Икономов и Светослав Добрев и децата-солисти Стефан Трифонов от Варна, Мариам Маврова от Велинград и Яна Димитрова от Севлиево – лауреати на радиоконкурса „Щуротека в ефира“.

В програмата е включена музика от игрални и анимационни филми за деца. Част от песните са от български композитори – на Петър Ступел, Стефан Димитров, Александър Бръзицов, Вили Казасян от ленти като „Таралежите се раждат без бодли“,  „Баща ми бояджията“, „Петимата от Моби Дик“, „Неочаквана ваканция“, „Изпити по никое време“, „Фильо и Макензен“ и „След края на света“. Останалите са  от филми на компанията „Дисни“ в превод на български език  – „В търсене на Немо“, „Книга за джунглата“, „Цар Лъв“, „Малката русалка“, „Аладин“.

Целта на концерта е да сближи детската музика и джаза, както и да представи пред по-широка публика успешни образци в това отношение. Изпълнение пред публика на деца и оркестър е рядкост, а джаз програма с участие на биг бенд, актьори и солисти, която да е адресирана към детска публика, се прави за първи път у нас.

В последните години детската песен е все по-податлива на  влияния от поп и рок музиката. Новите песни за деца са малко, често се създават без отчитане на тънките граници на жанра, а той не търпи опошляване и образност, която е чужда на децата. Ниските художествени качества на музиката и текстовете допълнително обезценяват песента. Концертът „Филмите на детството“ предлага възможността да се учим от традициите си и най-доброто, създадено от другите.

„Смятам, че концертът е интересен както за най-малките, така и за техните родители, тъй като има музика от филми, от времето, когато те са били деца. Ако децата ни я харесват – това е сигурен белег, че тази музика ще бъде и утре сред нас“ – заяви в интервю за Радио България диригентът на Биг бенда на БНР Антони Дончев.

от

публикувано на: 17/04/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: