Анди Гиб – „От кораба до лимузината“

19/03/2020

В началото на август, 1958-а голям пътнически кораб отпътува от Саутхамптън, за да стигне след една седмица до бреговете на Австралия. На борда му има повече от двеста пътуващи, включително Каръл Джоунс, която след десет години ще роди първата си дъщеря и ще я кръсти Кайли Миноуг. Освен нея с кораба пътува и едно седемчленно семейство, което няма късмет в последните дванайсет години. Четиримата синове, сестра им и родителите им се местят от място на място и се опитват да живеят нормално, но това е трудно, тъй като главата на семейството е дребен музикант и трудно успява да изхрани семейството си. Анди, Бари и близнаците Робин и Морис гледат как големият кораб се плъзга по водите на световните океани и изобщо не подозират какво ги очаква на другия край на света.

 

За десет години Bee Gees стават Bee Gees. Тръгнали са си от Австралия и са се преместили обратно в Обединеното кралство, но не в Саутхамтън, а в Лондон. Анди е десетгодишен и богат по роднински връзки. Докато големите му братя променят късмета на семейството, той е потърпевшият от новия начин на живот. Всяка сутрин майка му го праща на училище и всяка сутрин той не ходи. Предпочита да се занимава с конете си. Често тя го праща с лимузина на кино, в която той и неговите приятели се возят и се имат за баровците на Лондон. Точно десет години след заминаването в Австралия, Бари и братята му заминават за Щатите, където ще направят американския си дебют при Ед Съливан и ще направят Bee Gees още по-големи. Анди вероятно е гледал изпълнението по телевизията и се чудил защо не е там. И единственото обяснение е, че е просто малък.

 

Затова Анди чака да порасне. Мести се с техните в Ибиса. Вижда се с братята си все по-рядко. Не знае как да навакса годините. Продължава да не ходи на училище, докато един ден просто се отказва завинаги. Съобщава на майка си, че ще се занимава с музика, и противно на очакванията не получава никакъв отпор. Прави група с няколко приятели и започва да свири по хотелите в курортното градче. Това е много преди Ибиса да стане електронната столица на света. Обаче ресторантите и лобитата на хотелите не са залите и стадионите на братята му. Съвсем не е толкова голям, колкото е Бари, въпреки че носят едно фамилно име. Някъде там в Испания, докато е тийнеджър, Анди започва да пие. По съвет на майка си заминава в Австралия при сестра си, за да следва стъпките на групата. Там се свързва с човека, който е открил братята му, и двамата правят същото, което са направили Bee Gees. След по-малко от две години Анди има нова група и първи соло хит, макар и в Австралия.

 

 

Анди Гиб е на седемнайсет и вече е звезда. Лицето му е във всяко тийн списание от Австралия до Щатите. Изглежда, че малкият брат ще се оправи и сам. След като навършва осемнайсет се мести в Маями, за да развива солова кариера и да докаже на Бари, че и той е велик. И всичко можеше да е така, ако Анди не беше отгледан в лимузина.

 

Известността му изиграва лоша шега. Той е на осемнайсет във Флорида през 76-а, когато Маями е кокаиновата столица на света. Естествено Анди се закача и започва да употребява. В началото за удоволствие, после от нужда, накрая друса, защото не му е останало нищо друго. Но нека не избързваме. За две много кратки години Анди се жени, става баща, развежда се и става звезда. Превръща се в едно от най-популярните лица в края на седемдесетте и началото на осемдесетте. Дебютният му албум е мултиплатинен и по всичко личи, че ще надмине братята си. Но Анди е отгледан в лимузина.

 

Към 85-а Анди е тежък наркоман. С зависимост, която не му дава да работи. Уволнен е от телевизионното си шоу, от пиесата, която играе на Бродуей, и от лейбъла си. Оставен е на произвола. Работи в Лас Вегас, където има договор с хотел, и се надява да се изчисти, за да може да работи отново. Две години по-късно Анди излиза от поредния център за лечение. Този път е чист и готов да стъпи на краката си. С братята му Морис и Бари започват да работят над музика с надеждата, че ще намери лейбъл, който да я разпространи. През есента на същата 87-а това става. Британски лейбъл рискува и подписва договор с Анди за един албум, който трябва да излезе следващото лято.

 

Докато празнува трийсетия си рожден ден, Анди отново употребява. По това време сърцето му е прекалено повредено от прекомерното използване на кокаин и алкохол. Два дни по-късно влиза в болница с болки в гърдите. Три дни след това умира. От инфаркт. С него умира и част от Bee Gees. Днес Бари е единственият жив от четиримата братя и вероятно част от него иска да се върне на кораба, където всичко само предстои.

от

публикувано на: 19/03/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: