Берген – градът с много имена

17/03/2020

Удобно излегнал се в подножието на седем планини, потопил градските си нозе в Норвежко море и отправил поглед към безумно красивите норвежки фиорди, ви посреща вторият по големина град в Норвегия – Берген. Стъпвайки там, имате възможността не само да се насладите на приказната природа на тази северна земя, но и да опознаете запазената ѝ история, която е под закрилата на ЮНЕСКО.

Миналото на Берген

 

Точно четири години след края на Епохата на викингите, през 1070 г., крал Олаф III Хюре (Тихия) основава град Берген, макар че е доказано, че още от 1020 г. на това място има установено търговско селище (най-вероятно от викингите). И като първия град с установена елементарна централна администрация, Берген поема функцията на столица на Норвегия до 1299 година, когато губи тази титла от град Осло.

 

Установилите се през XIII век германци в тогавашната норвежка столица я превръщат и в част от Ханзейския съюз на търговските гилдии от Северна Европа, учредявайки търговски пункт в частта от града, където са живели – Брюген. Градът получава монопол върху търговията по море със Северна Норвегия, а рибата треска е основната суровина, която се изнася. През 1536 г. на германските търговци обаче е поставен ултиматум или да вземат норвежко гражданство, или да напуснат града. Така ханзейското господство отстъпило в полза на норвежките търговци, а Берген продължил да бъде един от най-важните търговски центрове в Скандинавия и най-големият град в Норвегия до 1830-а, когато Осло взима и тази негова титла.

 

На 20 април 1944 г., по време на немската окупация, холандският търговски кораб Voorbode, който бил конфискуван от немците и използван за превоз на боеприпаси, акостира на пристанището в Берген. Липсата на контрол позволило хвърлянето на котва на този кораб, натоварен със 124 хиляди кг експлозиви… По-късно тази котва ще бъде намерена далеч от своя кораб. В 8:39 ч. огромна експлозия предизвиква цунамна вълна и множество пожари в местностите около пристанището. Над 150 души загиват, а историческото наследство на града претърпява огромни поражения.

Берген днес

 

Можете да наречете Берген с много имена: „Градът на Седемте планини“, „Сърцето на фиордите“, „Дървеният град“ и няма да сгрешите. Географското му разположение и историческо наследство го превръщат не само в отправна точка към красивите фиорди, но и в желана туристическа дестинация. Макар да е втори по големина град в Норвегия, неговото пристанище е най-голямото в страната и едно от най-големите в Европа.

Пристанището на Берген

 

Много е възможно и вие да сте акостирали тук, тъй като това е „Портата към норвежките фиорди“ и множество круизни кораби оставят своите пасажери да разгледат Берген на път към природните чудеса.

 

Lysefjord – един от най-красивите фиорди в Норвегия

 

На това пристанище е пълно с хора и тази оживеност придава на града онова „уж“ отминало чувство, че е бил един от най-важните градове на Скандинавския полуостров. Многото исторически монументи също напомнят за тези времена, а атмосферата е изключителна.

Крепостта на Берген – Bergenhus

 

Навлизате в крепостта, която пази входа на пристанището. Тя се състои от сгради, датиращи още от 1240 г.. Най-емблематичните монументи в крепостта, които са останали от средновековните времена, са Кралската зала на Хаакон и отбранителната кула Розенкрац. Кралската зала е построена от тогавашния крал Хаакон, служила е за резиденция и банкетна зала, и е била първата по рода си, построена от камък. Тя все още е най-голямата празнична зала от този тип в Норвегия, макар че величието ѝ определено е отминало. Основна вреда ѝ нанася експлозията на датския Voorbode. Впоследствие е реставрирана и до ден днешен се използва за някои светски вечери и концерти.

Отбранителната кула носи името на губернатор Ерик Розенкрац, който в средата на XVI век е бил управляващ в крепостта, и днешният вид на кулата е негово дело. Въпреки това тя е достроена върху по-старата ѝ средновековна основа. Днес тя е една от най-значимите ренесансови сгради на Норвегия. Излизате от крепостта и се отправяте към мястото, заради което Берген понякога се нарича и „Дървеният град“ – историческият квартал, където търговците от гилдията са живели.

Брюген – старият град

 

Украсяващи страниците на световното наследство на ЮНЕСКО, дървените цветни къщи на търговците са една от най-значимите културни възстановки. Те изглеждат абсолютно автентични, въпреки че са до голяма степен реставрирани след зловещата експлозия от 1944-а и пожарите, които са претърпели през 1702-а, когато 90% от града е превърнат в пепел, а след това е отново опожарен през 1955-а. Днес повечето от тях са превърнати в занаятчийски ателиета, притегателно място за много артисти и туристи.

Разхождате се по калдъръмените тесни улички и си представяте величието на Берген по времето, когато е бил един от най-силните търговски градове в Европа: множество кораби акостират, търговци трескаво натоварват стоката си, градът кипи…

Ако продължите да изследвате града, ще откриете някои интересни църкви, сред които Катедралата на Берген и църквата Света Мария. За катедралата можем да кажем едно: истинско чудо е, че е оцеляла досега. Първата църква на това място е от средата на XII век. Следват пожар след пожар и реставрация след реставрация. Днешният ѝ вид датира от направената ѝ основна реставрация към края на XIX век.

Започната най-вероятно през 1130-40 г., църквата Света Мария приема статута на най-старата сграда в Берген към днешно време. Тя е изключителен пример на романския архитектурен стил в Норвегия, който си проличава най-вече в двете ѝ каменни кули. Вътрешността ѝ е дори по-интересна, с нейния готически хор, стария ѝ олтар и най-вече красивия и богато украсен бароков амвон – най-високото място в един храм.

Берген отвисоко – върховете Улрикен и Флойен

 

След като сте се потопили в историята на града е време… да го погледнете отвисоко. Една от основните природни атракции на Берген е местоположението му – в подножието на седем планини (макар че броят им е спорен). Винаги, когато в един град има фуникуляр, той трябва да бъде използван. Краткото пътуване с него е красиво и емоционално. В случая той ви изкачва до хълма Флойен, който се издига на 400 м. надморска височина. Използва се от 1918 г. освен като туристическа атракция и от местните, за да се приберат вкъщи. Да, има множество кацнали къщички по хълмовете. Нека се изкачим заедно.

 

 

На върха (320 м.) стигате само за 6-7 минути и вече се наслаждавате на гледката: целият Берген с обграждащите го планини е в краката ви. Ако е лято, поздравявате и пакостливите козички на върха. Тази гледка не ви е достатъчна? Хващате някоя пътечка и стигате до въжения лифт, който ви откарва до планината Улрикен – най-високата от „седемте планини“. Друг вариант за авантюристично настроените? Изкачвате върха за около 5 часа, наслаждавайки се на невероятните гледки и чист въздух. Вече на върха разбирате защо Берген е наричан „Сърцето на фиордите“.

 

След като опознахте Берген, вече знаете, че с което и име да го опишете, няма да сгрешите. Защото той е всичко: и градът на търговците, и градът между седемте планини, и сърцето на фиордите.

 

от

публикувано на: 17/03/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: