Какво е бъдещето на Украйна – поглед от Киев

03/04/2014

Как изглежда демокрацията от майдана в Киев и каква е равносметката след бурните събития в страната от последните месеци. Търсим гледната точка на украинските журналисти от радио “Свобода” – Инна Кузнецова и Богдана Костюк. В skype линия ги питаме какъв е вкусът на свободата и подготвени ли са за задълбочаващата се икономическа криза, която ги връхлита. Какви са очакванията им за изхода от изборите за президент на страната на 25 май и кой всъщност е на власт в момента също са част от въпросите, които им задаваме.

Представителите на медиите в Киев смятат, че трябва да бъде наблюдавана внимателно формацията “Десен сектор”, която предизвика кървав инцидент в центъра на града преди дни. Те имат опасения, че националистите поставят демокрацията под въпрос и припомнят за изтеклата информация за срещи на лидера й Дмитрий Ярош с бивши ръководители на администрацията на Янукович.

Ина Кузнецова каза, че към поведението на тримата депутати на партия „Свобода”, които заставиха с бой президента на Националния телевизионен канал на Украйна (НТКУ) да подаде оставката си, има социална нетърпимост. “Тяхното поведение беше осъдено от всички – от журналистите, от обществеността на Украйна и от политиците, включително и от ръководството на “Свобода”. Дори преди няколко дни един от тези трима народни артисти на Украйна беше замерян с домати от хората на улицата”, разказа тя.  Кузнецова е категорична, че те трябва да отговярят за действията си.

Днес Съветът за сигурност обяви част от имената на снайперистите, които са участвали в избиването на хората на майдана, припомни Богдана Костюк. За смъртта на така наречената небесна стотица са отговорни профенсионални килъри с лиценз за снайпери, изпратени от вътрешните войски на Украйна, смятат от ведомството. Според информацията им групи служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия са взели участие в планирането и провеждането на действията по т. нар. антитерористична операция в Киев и са получавали заповеди от администрацията на президента Виктор Янукович.

Костюк и Кузнецова са категорични, че Украйна е обединена държава и да се говори за федеративен модел е немислимо.

Припомнете си и интервютата от мястото на събитието в Москва и Крим.

от

публикувано на: 03/04/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: