Альона Баева и Симфоничния оркестър на БНР

04/03/2020

 

Бах-Веберн – Ричеркар от „Музикална жертва“
Албан Берг – Концерт за цигулка и оркестър
Брамс – Шьонберг – Клавирен квартет №1
Солист Альона Баева (Русия)
Диригент Марк Кадин

 

Радиооркестърът под диригентството на Марк Кадин представи една от най-ярките млади руски звезди – Альона Баева. Тя изпълни Концерт за цигулка на Албан Берг – едно от най-красивите и сложни цигулкови произведения на XX век. “Безупречно техническо майсторство…“, „магнетично привличане…“ – пишат критици за Альона Баева, забележителната руска цигуларка.

Музикалната кариера на Альона Баева започва стремително. На 16 години тя вече с триумф побеждава в Конкурса „Хенрик Виенявски“ – едно от най-престижните цигулкови състезания и получава Гран При, Златен медал и всички 9 специални награди. Година по-късно Альона постъпва в Московската консерватория, а след още една, по покана на Мстислав Ростропович, заминава да учи в Париж. През 2007 г. отново триумфира със златен медал и наградата на публиката на Конкурса в Сендай, Япония. Следват покани от легендарния диригент Сейджи Озава за неговата Академия в Швейцария и от Шломо Минц в Израел. В паралел с това Альона покорява световните сцени – концертира с музикантите Курт Мазур, Валери Гергиев, Паво Ярви, Марта Аргерих, Миша Майски, Юри Башмет, Михаил Плетньов, Стивън Исерлис и много други.

Концертът започва с Ричеркар от „Музикална жертва“ на Бах в оркестрацията на Веберн – уникалният пример на преосмислянето на музиката на великия майстор, а завършва с българска премиера – Първи клавирен квартет от Брамс в оркестровата транскрипция на Арнолд Шьонберг. Той я прави през 1937 г. по поръчка на Филхармоничния оркестър на Лос Анжелис. Тънко и деликатно авангардистът Шьонберг дава на тази творба ново звучене – романтически изискано и допълнено с острите багри на 20 век.

 

от

публикувано на: 04/03/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: