Краков: един от най-старите градове на Полша

04/03/2020

Пощаден от бомбардировките по време на Втората световна война, Краков запазва своето историческо очарование, а почитателите на архитектурата се удивляват на чудната смесица от стилове, запазена и до днес. Замъци, катедрали, изкуство и култура се сливат в едно и ви уверяват, че това е най-красивият исторически град на Полша, а може би и не само там.

Краков в миналото

 

Легендата за създаването на града лежи буквално в сърцето му, в хълма Вавел. Записани хроники разказват, че там живеел дракон, който всяка седмица искал жертвоприношения на добитък. Тогавашният крал Крак измислил хитър начин да се отърве от дракона като му предоставял животни, напоени със смола и сяра. Звярът бил погубен, а градът – кръстен на владетеля. Метална статуя на дракона от Вавел пази неговата пещера в основата на хълма. Скулптурата има седем глави, но наблюдателите често погрешно мислят, че има една глава и шест предни крака.

Разбира се градът съществува отдавна като най-ранното, датиращо от IV век, селище, открито върху хълма Вавел. Славянските племена се населили по поречието на река Висла през VIII век и тъй като градът имал важно стратегическо положение, до X век той се превърнал във важен търговски център и това определило неговото развитие.

 

От 1038-а до 1596-а Краков е столица на Полша и преживява своите падения и възходи като опустошаването на града от татарите и така наречените „Златни години“ след това. Истински терор се заселва в Краков през 1939-а година, когато нацистите навлизат в града. Множество хора са изпратени към концентрационните лагери, а еврейската общност – унищожена. По-голямата част от тях са изпратени в близкия Освиенцим – полското име на лагера Аушвиц.

 

Както казахме, бомбардировките са пощадили града и затова днес той продължава да носи историческата си обаятелност и въпреки че вече не е официална столица на Полша, той се счита за нейната културна такава. Да не говорим за архитектурната магия на града, или по-скоро нека поговорим.

„Рунек Гловни“ – най-големият средновековен площад в Европа

 

Главният площад на Краков „Рунек Гловни“ е същинска антикварна рядкост и един от най-красивите площади в света. Както и в миналото, така и днес това е центърът на градския живот в Краков – цветя, преливащи от висналите саксии, кокетни ресторантчета и железни лампи, които вечер осветяват площада. Сякаш влизате в приказка, крачейки по павираните улици. И, въпреки че всички 47 сгради около площада представляват разкошен отпечатък от различните архитектурни стилове, има няколко, които са от особено значение.

Кулата на кметството, или 55 см встрани

 

Готическата кула доминира над Главния площад. Тя е единствената оцеляла част от сградата на кметството от XIII век. Масивната готическа кула завършва с бароков купол и ако сте много, много наблюдателни най-вероятно ви се струва малко… наклонена. И сте прави, макар че наклонът е само 55 см. Причината? Силен вятър през 1703 година. Най-горната наблюдателна част на кулата е отворена за посетители, така че можете да се насладите на невероятната гледка. И тъй като кулата е част от Историческия музей на Краков, можете да разгледате и тематична изложба.

Най-старият търговски център в света?

 

„Сукеннице“, или редиците от многобройни магазини, считани за най-стария търговски център в света, са в бизнеса от над 700 години. Първоначалната готическа фасада е опустошена в пожар и през XVI век всичко е реставрирано в красивата ренесансова сграда, която виждате днес.

Базиликата  „Дева Мария“

 

Друга вдъхновяваща сграда на площада е доминиращата готическа базилика „Дева Мария“. Първата църква, от която е започнал строежът на днешната базилика е била тук още от края на XIII век, но след татарските нападения е разрушена. Така започва нейното готическо прераждане, което продължава 500 години… Шедьоврите изискват време.

 

Поглеждате към двете ѝ различни кули. „Защо са различни?“, мислите си. Обект са на легенда, разбира се. Двама братя строели кулите, като по-възрастният направил стабилна основа, за да издигне по-висока кула, а по-младият искал да бъде по-бърз, затова не се постарал с основите. Когато били на път да приключат, кулата на по-големия брат вече била по-висока и здрава и когато погледнал отгоре над града, казал на брат си, че е толкова доволен, че ще се премести в Краков. „Ще видим“, отговорил по-младият. На другия ден само малкият брат се появил на строежа, а от другия нямало и следа дни наред. Накрая младият брат наредил да завършат кулата му с висок и красив купол. Ето че неговата кула била по-висока! Бремето на това, което направил обаче не го оставило и накрая, стъпил на своята кула, той признал за убийството на брат си, показвайки ножа, с който го направил, след което се хвърлил от кулата. Този нож все още виси на една от портите на „Сукеннице“.

 

Докато гледате към църквата и си мислите за легендата, чувате от по-високата кула сигнал от тръба. Hejnal е мелодията, която слушате. Тя се рее над площада на всеки час. Сякаш по средата обаче мелодията спира. Точно както е спряла, когато тромпетистът от XIII век давал сигнал за татарско нападение, а една стрела пробила гърлото му.

 

Прекрасната външност на църквата е само началото, защото нейният интериор е още по-впечатляващ. Тя е известна с красивия си висок дървен олтар, направен от дъб и липа, и цветните си средновековни прозорци.

Кралският замък Вавел

 

След като излезете от историческия площад се насочвате към Вавел. Сещате се, хълмът, в чиято пещера живял драконът. Сега над тази известна пещера гордо се издига един от символите на полската нация – Замъкът Вавел – резиденцията на полските монарси, издигната през XI век и преустройвана оттогава до сега в римски, готически и ренесансов стил.

 

Приисква ви се да влезете в легендарната пещера? Няма проблем. След като сте разгледали замъка просто се спускате надолу в мистичната пещера през тайно и тясно стълбище, а след легендарната си разходка оставате отвън, за да погледате как изкуственият дракон бълва своя огън и поне малко оживява пред вас.

 

 

Краков. Определено един приказен град, останал в сянката на други градове, който заслужава място сред най-красивите исторически места в Европа. А това, което ви показахме дори не е всичко. Краков ще ви разкрие още много в личната ви среща.

от

публикувано на: 04/03/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: