Уди Харелсън и как се бяга от затвора

27/02/2020

През деня на четвърти юли, 1995-а година, трима затворника пускат самоделно въже от прозореца на килията си във федералния затвор на Атланта. Използват деня и суматохата около него, за да се измъкнат незабелязано от наказателната институция и да придобият свободата си преждевременно. Те се спускат по въжето и за няколко минути всичко върви добре. Изведнъж празникът е прекъснат от оглушителен предупредителен изстрел от наблюдателната кула. Тримата затворници се предават и биват арестувани. Бегълците са Гари Сетъл, Чарлс Ривърс и Чарлс Харелсън. Последният от тримата лежи двойната си доживотна присъда за убийство на федерален съдия, името му е спрягано в убийството на Кенеди и е баща на Уди.

По това време Уди Харелсън е на двайсет и четири и снима „Money train“ с Уесли Снайпс. Да, тогава Уесли е по-известният от двамата. Филмът, както и опитът за бягство на баща му са неуспешни. Въпреки неуспеха на филма обаче, кариерата на Уди Харелсън е на път да бъде една от най-разнообразните в последните петдесет години.

 

Вече е изиграл пословична роля в „Cheers“. Тази на Woody Boyd – весел и леко глуповат, но адски чаровен барман. Това му носи три номинации и една награда „Emmy“ и за повечето актьори това остава нишата, в която ще се ширят в остатъка на кариерата си, но не и за Уди, който при първия удобен момент решава да счупи черупката си. През 93-а взима ролята на Мики Нокс в „Natural born killers“ на Оливър Стоун. Никой не очаква да види Уди толкова добър и жесток. Малко хора предполагат, че в него има нещо, което да го кара да играе убиец толкова добре и вярно. Но Уди знае. В кръвта му е. Баща му е такъв и някъде дълбоко в себе си и той познава емоциите от това да отнемеш живот.

Чарлс Харелсън се запознава с Нанси в самолет след приключването на карнавалния сезон в Ню Орлиънс през 59-а. Тя е амбициозна и умна, отличничка в университета си и една от най-обещаващите студентки в юридическия факултет. Десет дни по-късно двамата се женят. Тя никога не става адвокат. Чарлс си тръгва след седем години, защото е издирван. Години по-късно, ще се разбере, че е наемен убиец. По онова време Уди и братята му се чудят къде е баща им, който, преди да си тръгне, ги оставя със съвета „keep an open mind“. Някъде там се заражда нечовешкото в Уди. Способността да вади ситуации от контекст, да ги чупи и да им дава полярна конотация. Нищо не е обикновено в неговите роли. Нищо не е такова, каквото си гледал, защото само той знае как се обича убиец наистина.

Прекарва следващите години в лутане между това, което е в кръвта му и религията, която е насадена от майка му. Бие се с останалите момчета без да знае, че се бие с целия свят. Този, който е взел баща му. След това ходи на църква и се моли. После пак се бие и пак се моли и пак и пак и пак… Докато не открива сцената и не разбира, че същото нещо може да се прави там, но вместо да получаваш санкциите от системата и Бог, получаваш овации за това, че си човешко същество с пороци и емоции. И всичко е наред, докато баща му не се появява по медиите. Осъден е на две доживотни за убийство на съдия. Уди тепърва е започнал да става актьор. И противно на здравите инстинкти отива да види баща си в затвора. До края на живота му през 2007-а, Чарлс редовно е посещаван от сина си. Даже и след опита за бягство. Защото ако има човек с фамилия Харелсън, който знае как се бяга успешно, то това е Уди.

от

публикувано на: 27/02/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: