Брайтън – да си имаш всичко

21/02/2020

Обявен за „най-хипстърския“ град. Винтидж магазини и разкрепостено мислене във викторианска атмосфера. Лечебен морски въздух, малко бурно, но красиво море и символичен кей, навлизащ в него половин километър. Тесни улички, водещи към уютни чайни и безброй пъбове. Това е Брайтън – модерен, но с история, различен, отворен и разкрепостен, готов да посрещне всеки и да му покаже какво означава да си имаш всичко.

Принц Джордж и развитието на Брайтън

 

Английското градче, разположено на югоизточното крайбрежие над Ламанша, някога е било рибарско селище, чийто лесен достъп до северозападна Франция му е помогнало в развитието. Истински обаче Брайтън се разгръща през XVIII век, когато доктор Ричард Ръсел провъзгласява градчето за място с лечебни сили заради водите на Северно море. Той ентусиазирано пропагандирал къпането в тези солени води и престоя сред морския въздух като „лекарство“.

 

Не само това привлякло тогавашният принц-регент Джордж, който по-късно става крал Джордж IV, към Брайтън. Неговото първо посещение на града през 1783-а го влюбило в мястото, точно както се бил влюбил и неговият чичо – принц Хенри, който вече живеел там. Двамата споделяли увлечението си по „бързия живот“, хазарта, добрата кухня и жените. Всичко това, заедно с препоръката на лекаря на принц Джордж да потърси място с морска вода и благоприятен климат, които да облекчат болките му, било решаващо принцът да започне строежа на своята крайморска резиденция в започващия да става модерен Брайтън.

 

Кралският павилион  

 

Веднага щом се промушите през тесните улички на Брайтън, посещавате този малко екстравагантен (като човека, за който е построен), малко натруфен, нетипичен, но при всички положения интересен и красив дворец на насладите. Възможно е в началото да се дезориентирате пространствено и да си помислите, че сте в Индия, но не се притеснявайте – все още сте в Англия.

 

Архитектурата на двореца е малко нетипична за този период в кралството, но принц Джордж е наистина вдъхновен от Изтока и затова екстериора е една ориенталска фантазия, започната през 1787-а като вила в неокласически стил, чийто интериор бил по-интересен. Тъй като принцът бил любител на изкуството и бил очарован от Изтока, той декорирал щедро своята вила с китайски мебели и предмети.

 

Когато Джордж бил провъзгласен за принц-регент, неговата вила се оказала прекалено скромна за всички събития, на които той бил домакин, и през 1815-а наел известния архитект Джон Наш да започне трансформацията ѝ в прелестния днешен дворец.

Псевдо-индийският дворец впечатлява със своите куполи и минарета и спокойно може да бъде сбъркан с огромна джамия. Определено никакви средства не са били спестени, за да се отрази увлечението на принца към източната култура.

 

Вътрешността на двореца също е вдъхновение, но от още по-далечния Изток. Интериорът отново е обзаведен луксозно с китайски предмети, а стените са с ръчно рисувани китайски тапети.

 

Този дворец е бил истинска алтернатива на по-класическия архитектурен стил от тази епоха и пълно олицетворение на екстравагантната личност на Джордж IV, заради която спокойно може да го обявим за първия хипстър на града.

Sea Life – един от най-старите аквариуми в света

 

На път за крайбрежната алея се отбивате във втория най-стар работещ аквариум в света, построен още през 1872 година във викториански стил. Въпреки че през Първата световна война е бомбардиран, той е възстановен и е запазил донякъде своя исторически облик. Това място ще ви разкрие хипнотизиращия подводен живот на над 5500 създания.

 

Кеят на Брайтън (Brighton Pier)

 

Ето че стигате до най-емблематичната постройка на града – неговият известен кей, наричан още Дворцовия кей (Palace Pier). Завършен е през 1899 година и е третият на брой за града (след Royal Suspension Chain Pier и West Pier ). Построен е, за да замести Западния кей (West Pier), от който сега са останали само романтични останки, които напомнят за миналото и вдъхновяват артисти.

 

Старият Западен кей

 

Сегашният кей навлиза в Английския канал половин километър и е бил основна дестинация за забавления на идващите богати лондончани по време на викторианската епоха.

 

Докато вървите по него, устремени към атракционите, които го изпълват, можете да се насладите на малки пържени понички, нежен сладолед и много магазинчета. След това може да се отдадете на по-емоционални изживявания в увеселителния парк, а ако не сте фенове на адреналина, просто се насладете на прекрасната гледка, откриваща се пред вас.

По плажовете на Брайтън

 

Плажовете на Брайтън са големи и красиви, само не очаквайте пясък по тях. Разходките по малките камъчета обаче ще ви откарат до безброй забавления и ще ви потопят в типичната атмосфера на английските крайморски ризорти с усещането по лицето на морския бриз, забитите в плажа шезлонги и аромата на рибен чипс във въздуха.

На изток от Дворцовия кей ще откриете и най-старата все още функционираща електрическа железница в света, построена през 1883-а. Днес това е основна туристическа тракция.

 

На запад от емблематичния кей пък ще стигнете до безплатния Музей на риболова, където ще научите историята на града и неговото развитие от обикновено рибарско селище, през любимото място на принца, до известния крайморски курорт, който е днес.

 

Вървите още малко на запад и стигате до най-високата движеща се наблюдателна кула в света. Това е British Airways i360 – едно малко пътешествие, което ви издига на 138 метра, за да погледнете от птичи поглед целия Брайтън и неговите околности.

 

 

Разбира се, можете да се насладите на плажовете по традиционния начин, събирайки витамин D, нещо което англичани правят при първия възможен случай и при първи забелязани слънчеви лъчи. Водата със сигурност няма да е вашия градус, но и само да наблюдавате красивия хоризонт е достатъчно магнетично.

Улиците на Брайтън (The Lanes)

 

Цветен лабиринт, понякога с толкова тесни улички, че няма как да не се отъркате добродушно докато се разминавате с поредния турист, артист или хипстър. Но, спокойно, това ще е в реда на нещата.

 

Кварталът сега познат като „Алеите“(The Lanes), преди е бил сърцето на рибарското селце. Това място със своята дуалистичност – бидейки най-старата част на града и едновременно една от най-модерните сега, – ви предлага невероятен микс от усещания: да вдишате от миналото във винтидж магазини; ресторанти, които са по вкуса на всеки (вегетариански и веган ресторанти съпътстват този град много преди това да се превърне в мода); ретро магазини за плочи, барове и, разбира се, свободолюбивия артистичен дух на Брайтън, който вибрира в своята бохемска атмосфера.

В този град можете да се потопите в екстравагантното и в класическото, в модерното и историческото. Независими, интересни и отворени към всичко – такива са жителите и посетителите на Брайтън. Усещането за свобода, което носят, трепти от всяко негово кътче и се отразява и във вас. Насладете му се.

от

публикувано на: 21/02/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: