Картини от една изложба 03.11.2012

29/10/2012

Осмият студиен албум на дуото DEAD CAN DANCE се появява през лятото на 2012 година след 16 годишно прекъсване, последвало издаването на албума „Spiritchaser“ от 1996. Всъщност още на 28 март 2010 техните почитатели бяха известени за възсъединяването на BRENDAN PERRY и LISA GERRARD от българското онлайн музикално списание Katehizis.com.

Музиката на DEAD CAN DANCE е добре позната у нас, тя е посветена най-вече на пробуждането на съзнанието с по-висока степен на вибрации, затова не се влияе от времето. Досега те често пъти ползваха църковни песнопения и изследваха духовните търсения на народи от всички континенти, но в „ANASTASIS“ се насочват към екзистенциални и метафизични въпроси, представяйки философското послание да се учим от грешките си за да продължим напред.

Албумът оставя впечатлението за цялостно усещане, песните се преливат една в друга, а авторите се стремят слушателят да почувства как се измъква от своето битие, от всичките си връзки с околната среда и се пренася в забравено свърталище на природните стихии, където успокоява духа си и се възражда.

LISA GERRARD разказва в интервю: „Заглавието на албума е гръцката дума „ANASTASIS“ („ВЪЗКРЕСЕНИЕ“), но това не бива да се пренася върху събитията с DEAD CAN DANCE, при нас става дума за нов съюз, а не за възкресение. Възкресението се отнася до формите на живот и жизнените цикли. Ето защо на обложката на албума ние сложихме изображение на спящи слънчогледи, за да покажем характерното за някои растения летаргично състояние. Слънчогледите привидно са мъртви, но в действителност това не е така, те просто спят. А ако се замислите, често пъти и хората изпадат в подобно състояние.

Идеите в този албум – продължава LISA GERRARD – отразяват нашето развитие през тези години. Същевременно те не са откъснати от темите на другите ни песни, които правихме през последните 25-30 години. Ние продължаваме да си представяме нашите изпълнения като отглас на шаманските ритуали на огъня, традицията да се разказват истории и да се споделят знание и чувства и всичко това да е в контекста на изживяването на музиката като празник. У нас с BRENDAN витаят много спомени за силното въздействие на музиката, защото и двамата сме ирландски корени и върху нас оказа влияние най-вече ирландската музика. Когато нашите семейства празнуваха, винаги имаше музика, поезия,танци, обменяше се добра енергия и това го носим в себе си и двамата от най-ранно детство.“

Албума „ANASTASIS“ или „ВЪЗКРЕСЕНИЕ“ ще чуем в предаването „Картини от една изложба“ на програма „Хоризонт“ на БНР в събота, 3 ноември, след новините от 21:00.

от

публикувано на: 29/10/2012

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: