Бърно – подземният град

19/02/2020

Култура. Архитектура. История и традиция. Можете да се насладите на спокойствие на всичко това, ако посетите не столицата на Чехия, а нейния втори по големина град – Бърно. Тълпите от туристи няма да ви пречат, а за да се потопите още по-дълбоко и навътре в историята на града, ви предлагаме буквално да се гмурнете под него. В подземията на Бърно. Въпреки своя жив дух, подхранван постоянно от многото студенти и млади хора, както и от оживения нощен живот, Бърно има и своята по-тъмна и студена страна. Тя се намира под цялата красива архитектура, в неговите подземия. Ако не сте традиционалисти и предпочитате алтернативен тур на града, ви потапяме в тях.

Замъкът Шпилберг – подземен терор

 

Въпреки че е издигнат на най-високия хълм в Бърно, замъкът Шпилберг е едно от местата в града с най-тъмно подземие. И тук не става въпрос само за физическа тъмнина, а за тъмнината на човешките подземия. Замъкът е построен през XIII век като резиденция и за защита на историческата област Моравия, на която Бърно става основен център. Когато през 1645-а градът за втори път е обсаден от шведите по време на Тридесетгодишната война, крепостта се доказва като достоен военен обект, обсадата е отблъсната, а Бърно става единственият град, устоял на шведското нашествие. След достойните му години, през XVII век замъкът е преустроен в красив готически вид. И тук започва грозната му история.

 

И тъй като днес Шпилберг е превърнат в резиденция на Музея на град Бърно, имате възможност да надникнете в тази мрачна история. Навлизате в подземията на замъка. Усещате студа. Не само в тялото, но и в душата, защото няма как да останете безучастни на отминалите събития. Картините оживяват, за радост не наистина, и вие виждате как по времето на Австро-Унгария тук са хвърляни в изгнание политически затворници. Този реновиран преди това бароков дворец изведнъж придобива репутацията на най-ужасяващия затвор в Европа. Тук са изтезавали най-вече членове на потайните революционни италиански общества (карбонари), френски и полски революционери.

По време на двете световни войни жестокостта на това място продължава и в неговите смразяващи килии първо се оказват противници на австрийския режим, а през Втората световна – чешки патриоти. Понякога те са намирали смъртта си там, а друг път просто са изчаквали преместването си към други затвори или концлагери. И така, подземията на замъка три пъти в историята насочват вниманието към себе си като лишено от свобода място на терор и страдания. Излизате от там, за да вдъхнете чист въздух и откриващата се гледка да размие усещанията от историческите тъмници.

10-Z bunker

 

След като слезете в основата на хълма (или когато започвате изкачването), където е началото на най-късата, но и най-известна пътека, водеща до замъка, се озовавате пред Kryt 10-Z, или Бункер 10-Z. И ето че имате възможността да изследвате истинско бомбоубежище. И, разбира се, се хвърляте в нея с ентусиазъм. Тази структура, навлизаща дълбоко в скалите под замъка Шпилберг, е построена от нацистите като убежище от въздушните бомбардировки. Разбира се, мястото било само за отбрани хора. За щастие бункерът така и не влязъл в употреба за тази цел.

 

Сега тази подземна постройка предлага странна и необичайна услуга. Освен че ви се предоставя възможността (а с нея и подробна карта) да разгледате лабиринтните тунели, някои от които водят до „килиите на смъртта“ с последните съобщения на осъдените на смърт, можете също така да преспите там… Дори да се позабавлявате и похапнете. Нали разбирате, ако обстановката в подземни бункери ви е изключително приятна.

 

 

Искате още от историята на града?

Mint Master’s cellаr – Избата на майстора

 

Това е мястото, което трябва да посетите, ако искате да научите повече за това как са се правели нещата в Бърно преди. Какво ще разберете по-точно? Как са се секли монетите, защото вие се намирате в „Избата на майстора. В тези изби, които се намират под Доминиканския площад, някога се е намирал монетният двор. Сега пред вас и под Бърно е изложбата на този почти забравен, но много важен през Средновековието занаят. Там е илюстрирано и развитието на площада над главите ви, който преди е бил Рибния пазар, както и историята на части от града.

Катакомбите под църквата Св. Яков

 

Това е интригуващо място, където смъртта е под формата на 50 хиляди погребани тела, които преди са били подредени стройно в редици, но с времето се увеличила нуждата от още гробни места. Затова… се е наложило жителите на Моравия да станат изобретателни относно подредбата на своите мъртъвци. Гробовете в църковния двор често са били отваряни на всеки 10 години, за да се направи място за ново тяло, премествайки оригиналния обитател на гроба в тези катакомби. Тази подземна костница е втората по големина в Европа след катакомбите в Париж. Открита е случайно при разкопки едва през 2001 година и ще ви накара да настръхнете… до кости.

Гробницата на Капуцинския манастир

 

Тук откривате поредната колекция от човешки останки. Тя обаче е малко по-различна заради йерархията, която царяла в тези подземия. В Капуцинската крипта са полагани само монасите капуцини или други видни личности. Интересното е, че телата са се мумифицирали естествено, благодарение на въздушните течения и вентилационната система в тези галерии. Тези мумии без ковчези днес са основна туристическа спирка. Малко мрачна, но – признаваме – исторически интересна.

Лабиринтът под Зеленчуковия пазар

 

Продължавате да се движите под земя. Складиране на храна, варене на бира, отлежаване на вино в бъчви и други несвързани със смърт действия. Най-после. За това са служили тези дълги подземни коридори и изби, в които се намирате сега. Някои от тези изби датират от Средновековието и са скрити от 6 до 8 метра под земята. Алхимическа лаборатория, винена изба и характерна за епохата таверна са част от подземните спирки на тура. Няма как да не станем малко мрачни и тук, и да не кажем, че ще видите точни копия на „клетката на глупците“ и „позорния стълб“. Това са средства за изтезание и назидание, които са били поставяни на главния площад през XVII век.

 

 

Може да се каже, че почти не излязохте на повърхността с този малко нетипичен, малко мрачен, но много интригуващ тур. Мистериите около смъртта могат да се доближат до разгадаване само ако навлезем надълбоко в недрата на града. Почти като любопитни къртици успяхме да ви разходим из тези мрачни недра на иначе пълния с живот на повърхността Бърно.

от

публикувано на: 19/02/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: