Jorvik – фестивалът на Викингите в град Йорк

20/02/2020

Викинги. Знаем, че си мислите за Скандинавия, но няма да ви заведем там. По-скоро ще ви разкажем за Йорк – един английски град, чиято богата история носи наследството на тези велики воини и то бива почитано с фестивал. И така, между 15-и и 23-и февруари бъдете готови за най-големия по рода си в Европа исторически фестивал Jorvik – фестивалът на Викингите.

Йорк – ще ви върне назад във времето

 

Градът се намира на 327 км северно от Лондон в графство Северен Йоркшър и има заслужената репутация на един от най-красивите и атрактивни градове на Великобритания. В земите му могат да се открият римски и викингски „корени“ като средновековните му стени, които и до ден днешен ограждат стария град, са построени върху римски основи. Римляните основават града през 71 г.пр.н.е и му дават името Eboracum, а близо 9 века по-късно викингите Йорвик (Jorvik) решават да преплуват северните морета в търсене на нови завоевания и през 867-а се заселват там, променяйки името му себелюбиво на Йорвик. Превръщат го в основно речно пристанище, обслужващо търговската им дейност в Северна Европа. Въпреки че управлението им приключва след по-малко от век, може да се каже, че те поставят града на световната карта, наследството им остава дълбоко залегнало в тези земи, а някои от улиците на града, които те павират, все още пазят първите си датски имена.

Не случайно в града има цял комплекс за изучаване на тези племена и това е Йорвикския център за изучаване на викингите, в който можете да видите много археологически останки от тяхното време. Това е една от най-посещаваните туристически атракции в Англия и за последните 35 години е привлякла около 19 милиона души в своята машина на времето.

 

Историята на фестивала – археологически портал

 

И, разбира се, в основата стои не друго, а празнуването на края на тежката зима и приветстването на даващата надежда пролет. Преди около 1000 години, когато Йорк е бил под владението на Викингите, се е чествал така нареченият „Йолаблот“ (Jolablot) – празникът, отбелязващ края на зимата. Тази старонорвежка традиция е била дълго забравена до 80-те години на миналия век, когато бива съживена от основната археологическа организация в Йорк, която спомага за опазването на историческото му наследство (York Archaeological Trust). В годините между 1976-а и 1981-а тази независима образователна организация прави разкопки в града, които отварят портал към викингското минало на града, разкривайки техни къщи, дворове и работилници. Тези невероятни археологически открития стават основата за създаването на Йорквикския център за изучаване на викингите и на самия фестивал Jorvik.

 

Фестивалът Jorvik – да последваме викингите

 

Фестивалът се провежда за 36-а поредна година и ще ви потопи в живота на викингите в Йорк, такъв какъвто би бил през X век на това място. Темата на тазгодишното издание на фестивала е „Пътешествията на викингите“, защото тези племена определено оставят своите следи през земи и морета, бидейки добри търговци, сурови воини, но и любознателни откриватели. Тазгодишната тема определено подканя всеки да направи своето пътешествие в тяхната история и да се потопи в наследството им.

 

 

Над 80 събития ще върнат Йорк във викингски времена. Някои от тях са безплатни за посетители, но за други ще трябва да закупите билет. Такова например е „Банкетът на пътешествениците“, където можете да се насладите на истински исторически пир и да вдигнете наздравици за боговете в компанията на великите воини и в автентичната атмосфера на Merchant Adventurers’ Hall. Всичко това, докато слушате вълнуващи истории за техните дълги и необятни пътешествия. Като например, че те са били първите откриватели на Америка… Просто не са успели да я завладеят.

 

Друго платено, но величествено събитие е „Грандиозната битка“ – финалът на фестивала. Тази битка ще се състои в „Земята на мрака“ и щом падне нощта в историческия Йорк, ще ви бъдат разказни историите на Ибн Фадлан – арабският пътешественик и мисионер, който като очевидец на начина на живот на викингите, го описва удивително обективно в своите мемоари. На тези истории ще бъде вдъхнат живот чрез образите на велики старонорвежци, грандиозни огньове и звукови пейзажи, които ще пресъздадат историческата сила на викингите.

 

 

Множество работилници, където да научите древните занаяти на викингите, детски образователни занимания, места, на които да слушате завладяващи истории, конкурси за костюми… Облечете се, живейте или се бийте като истински викинг! Открийте викингските и саксонски загадки на историческия град Йорк, опознавайки го. Разберете повече за търговските умения на тези племена, за техните пътешествия, артефакти и изкуство на различните изложби, разпръснати по време на фестивала. А вечерите… Почитатели сте на английския ейл или виното? Вдигнете тогава чаша (или рог) в „Бара на деветте царства“ и празнувайте идването на пролетта.

 

И така, слагайте рогатите шлемове, оборудвайте се с щит и брадва, и се подгответе за парти, такова, каквото би се развихрило през X век. Отпътувайте към „Земята на мрака“, така, както са го направили преди векове викингите и станете поне за седмица част от тяхната история.

от

публикувано на: 20/02/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: