Валенсия и Лас Фаяс – саркастичният фестивал

03/02/2020

Очакваме с нетърпение пролетта, а някъде вече се подготвят за нея. Цветно, артистично, шумно, по един по-различен начин. Искате да разберете как? Тогава заповядайте с нас в един от най-известните и красиви крайбрежни градове на Испания – Валенсия.

 

Представяме ви Нематериалното културно наследство на ВаленсияФестивалът лас Фаяс (Las Fallas). Ако обичате пищните празненства, които не спират денонощно; ако обичате цветните и шумни зари; ако обичате културата и изкуството, то времето, в което да посетите Валенсия е месец март. Основните дати на фестивала са от 15-и до 19-и март, но още от първия ден на месеца улиците на града се оживяват и той започва да приема своите стотици хиляди посетители, любители на веселието, огъня и фойерверките.

 

Как е започнал фестивалът?

 

Теориите са няколко и разбира се са неясни, като появата на почти всички фестивали и празненства в миналото. Най-далечната му връзка е идеята за иберийското честване на пролетното равноденствие. И най-вероятно е започнал като такова. Колкото и да се променяла историята за началото на фестивала, основното е радостта от идващата пролет. Краят на зимата инспирирал занаятчиите от миналото на Валенсия да изхвърлят своите саморъчно направени дървени поставки, нужни им да държат газовите лампи, които осветявали работата им вечер. Защото здравейте по-дълги дни и повече светлина! Те вече нямали нужда от тези дървени съоръжения и на 18 март занаятчиите ги изхвърляли и изгаряли символично. С времето добавяли и други материали, които не им били нужни към огъня, за да се отърват от тях и да направят образно изчистване на дома им, а и на тях самите. С минаването на още време пък започнали да се добавят и стари парцали и така, докато горящата факла не започнала да придобива човешки гротесков образ.

 

Разбира се, с придобиването на по-големи размери на това символично посрещане на пролетта, църквата трябвало да се намеси и да придаде на това езическо честване християнски облик. Затова ритуалното изгаряне било преместено с една дата и вече се състояло на 19 март – денят на свети Йосиф – закрилникът на занаятчиите.

 

Скоро към странната горяща човекоподобна факла валенсианците добавили от своето пиперливо чувство за хумор и често горящите материали придобивали чертите и облика на човек от квартала, който ритуално бивал запален. На по-късен етап това фолклорно събитие придобило по-големи размери и се превърнало в представление, осмиващо обществото, в което живеели валенсианците. Тази остра нотка към злободневността се е запазила и до днес и ще видите, че повечето фигури иронизират предимно представители на правителството и на световни лидери, представени чрез приказки или саркастични скулптурни скечове. Чрез изкуството народът буквално показвал, и показва до ден днешен, какво мисли за своите управляващи и заобикалящата ги действителност.

 

И така, какво са Фаяс?

 

След като се запознахме с историята на фестивала, знаем че в основата му са горящите човекоподобни факли. Днес те не са от непотребен дървен материал и парцали, а специално изработени от артисти и дизайнери малки и големи статуи от восък, картон или корк. Големите достигат до 20 метра и се наричат фаяс (факли), а по-малките – нинотс (кукли). Съчетанията от малки и големи статуи образуват разнообразни тематични конструкции, разположени по улиците в различни квартали на Валенсия в периода от 15-и до 19-и март, а в последния ден се състои ритуалното им изгаряне.

 

Дните преди фестивала.

 

Както казахме обаче, фестивалната атмосфера започва да витае много преди това. Например експозиция на самите фигури (преди да бъдат изложени по улиците) можете да видите още февруари месец в Музея на науките Принц Фелипе в така известния за Валенсия Град на изкуствата и науките. Там и тогава можете да се насладите на това нестандартно изкуство, ако не сте фенове на шумните пиратки и зари и на огромните тълпи, които се събират по време на самия фестивал. Именно на това изложение ще имате възможността да дадете своя глас за две от фигурите. Какво ще стане с тези две ваши избраници? Ще разберете малко по-късно.

 

Тази изложба е и добър повод да посетите този футуристичен град, който събира в себе си зашеметяваща архитектура и много изкуство в различни форми. Контрастът между огромния зелен Парк Турия, по който можете да стигнете до там, и този почти извънземен град на науките е впечатляващ.

 

 

120 децибела празненство

 

Ако сте любители на пиротехниката, а и да не сте, все пак можете да опитате от това екстремно, не толкова визуално, колкото слухово представление. Намирате се на Площадът на кметството точно в 2 часа на обяд, когато земята започва да се тресе под вас, въздухът около вас се изпълва с дим, а от всички страни пукането на пиратки и фойерверки изпълва слуха ви. Защото страстта на валенсианци към барута е толкова силна, колкото и към огъня. Присъствате на La Mascleta – пиротехническото шоу на фестивала, което се състои всички 19 дни.

 

Да изгорим факлите!

 

Заедно с La Mascleta има и още визуални, танцувални, дори и гастрономически усещания по време на дните предшестващи фестивала. В основните 5 дни обаче вие навлизате в естеството на празника – цветен барут, забавления и еуфория. По улиците на Валенсия вече няма да срещате само валенсианци и туристи, или накратко – само хора. От всеки ъгъл вие ще се запознавате с изкуство под формата на малките и големи фигури, чийто човешки размери и детайли са поразителни, а представяните от тях образи – експресивни, често пародийни, иронични, а някои – много сантиментални. За съжаление обаче тези красоти ще бъдат погълнати от ритуалния огън в последната нощ на фестивала. Това е La Crema – символичното изгаряне на всички фигури! Гледате как първо малките, а после и големите фигури изпълняват своето предназначение – да изгорят, за да изхвърли старото, да си отиде зимата и да дойде новото и пролетта.

 

 

Да изгори всичко това си е изкуство само по себе си. Но не се безпокойте. Две от статуите ще бъдат пощадени от огнените езици и това ще са тези, събрали най-много гласове по време на изложението в Музея на науките Принц Фелипе. Можете само да се надявате вашите да са сред тях.

 

И така, ако вие също искате да се пречистите символично, да поставите едно ново начало, да загърбите зимата и да посрещнете пролетта с отворени обятия, то това е вашето място и време. Запазвайте датите, подгответе сетивата си за силни усещания и бъдете сигурни, че човек поне веднъж в живота си трябва да посети Валенсия по време на Las Fallas.

от

публикувано на: 03/02/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: