Mаколи Kълкин и полетът на балоните

04/02/2020

 

Маколи Кълкин стои в зелената стая на студио „8H“ и се готви за монолога си в „Saturday night live“. Той е на единайсет години и вече е една от най-големите звезди на филмовата индустрия. „Сам вкъщи“ е се е случил преди една година, вече е класика и стои редом до най-великите комедии на всички времена. В стаята също е баща му – Кит Кълкин, който освен баща на още шест деца се е превърнал и в един от най-влиятелните хора в Холивуд. Преди няколко месеца е успял да уговори хонорар на сина си на стойност един милион за филма „My girl“, каквато сума и до днес не е давана на друго дете-актьор. Той има последната дума и цялата власт над кариерата и живота на Маколи. Вероятно затова минути преди да пусне сина си да открие шоуто го заплашва с бой, ако го види да чете от картите с реплики, които служат за помощ по време на скечовете. Маколи знае, че това не е на шега и за удобство на баща си е научил цялото шоу наизуст. Вероятно още тогава, докато е съпровождан от екипа по коридорите към сцената, Маколи е наясно, че е ограбен. Не само от детство, но и от възможност да има семейство.

 

Пет години по-рано в Кливланд около две хиляди и петстотин човека, много от които деца, са застанали под огромна конструкция в центъра на града и пълнят балони с хелий. Доброволците го правят, за да поставят нов световен рекорд по масово пускане на балони в небето. Трябва да е цветно и красиво във време, в което никой не си задава въпроси за планетата. Идеята е два милиона балона да изпълнят небето над Кливланд и ветровете да ги пренесат над езерото Ери през границата с Канада, за да зарадват и съседите си преди да се спихнат в атмосферата и да паднат на земята. В продължение на два дни деца, майки и бащи пълнят балони и си прекарват чудесно в летните дни.

 

След втората част на „Сам вкъщи“ Кит се е забравил. Той самият е актьор, или поне държи така се представя на хората, въпреки че единствените му кредити във филми са за масовка. Историята е ясна, един болен баща изкарва комплексите си върху талантливото си дете. Маколи не ходи на училище, няма приятели и работи повече от всеки друг актьор по това време. Кит му казва какво да снима и той просто играе. Ясно му е, че това е животът му и няма изход, поне не добър, защото знае, на какво е способен баща му и колко лоша идея е да му се противопоставяш. Белезите му припомнят за това. След успеха на „Сам вкъщи 2“, Маколи прави роли в няколко неуспешни филма, които приключват с „Ричи Ричи“. Той е тотален провал. Пресата в Щатите е безмилостна и разкъсва Маколи. Ясно е, че вече не е сладкото момченце, любимец на Америка и му идва времето да се оттегли. Това и прави. След края на снимките отива при родителите си и им обявява, че е до тук. В главата му това е краят. Оттук нататък той ще е едно нормално хлапе, което тепърва има да влиза в прогимназия. Вече няма да има преспивания в стаята на Майкъл Джексън, няма да има снимки по дванайсет часа, няма да има проблеми в семейството, защото вече няма да е известен.

 

Прогнозата вещае дъжд и буря в деня на пускането на балоните. Затова организаторите решават да освободят балоните по-рано от предвиденото. В 13:50 часа близо милион и половина шарени балона се разнасят из въздуха и засенчват слънцето. Както е предвидено е много впечатляващо. Рекордът е подобрен и деца, и родители гледат с усмивки към небето. А то става сиво след няколко минути, защото бурята идва. Студен вятър връща част от  балоните на земята, като те спират работата на летището и правят големи задръствания в града. Друга част от балоните падат в езерото.

 

Маколи Кълкин се отказва от актьорската си кариера без да знае, че това ще доведе до отказването на баща му от него. Година след „пенсионирането му“ Маколи и останалите шест деца са по средата на грозно дело за попечителство. В крайна сметка отиват при майка си. Това е последният път, в който Маколи и Кит се виждат. Никой от двамата няма да потърси другия до днес. На 15 той се отрича законово от родителите си и поема контрол над състоянието, което е натрупал от кариерата си. Той е тийнейджър с близо двайсет милиона долара и вероятно ще остане такъв до края на живота си.

 

През същият ден двама рибари влизат в Ери с лодката си и се обръщат. Докато се борят за живота си са затрупани от стотици хиляди балони. Крайбрежните власти се опитват да ги намерят, но не успяват да различат жилетките им измежду всичките цветни сфери във водата. След три дни прекратяват издирването. След пет дни телата на рибарите изплуват на брега. И двамата имат деца. Не се знае дали и те са надували балони.

 

 

Маколи Кълкин е всичко това, което не искаме децата ни да бъдат. Той е спукан балон без спукан шанс. Вече няма вариант, в който той или някой около него да има нормален живот. Той едновременно е пораснал прекалено рано и никога не е пораснал. Оставен като балон във студените води на Ери.

 

 

 

 

от

публикувано на: 04/02/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: