Еминем: един убийствен професионалист

23/01/2020

Календарът с 2020-а виси емблематично по стените на домове, офиси, училища, детски градини и кабинети в Америка. Годината се явява съдбоносна за дързостта на хората и тяхната готовност да променят посоката, в която народ-символ на демокрацията пропада главоломно. Курс, определен от бизнесмен със съмнително минало и още по-притеснително бъдеще. Личност, която къде на шега, къде насериозно, взе, че се трансформира в 45-ия президент на Щатите. 

 

И проблемите в щатското общество сякаш заваляха главоломно. Един от тях стряска света от години – притежанието на огнестрелно оръжие и начините, по които американските граждани могат легално да си го осигурят. Според някои експерти и политически анализатори именно позицията по споменатите въпроси осигури на демократите предимство при последния избор на състав на Конгреса. Очакванията са позициите по сложния казус да изиграят основна роля при вота в края на годината. 

 

В описаната сложна ситуация, сякаш от нищото, на седемнадесетия ден от 2020-а Eminem – символ на свободомислещия артист-бизнесмен – издаде албум. Кръсти го със смразяващото кръвта заглавие – “Music To Be Murdered By”! Ако ви звучи познато, то значи сте крайно отдадени фенове на Алфред Хичкок. Защото вероятно знаете отлично – същото име прочутият автор на злокобни криминални сюжети използва за дебютния си музикален албум през далечната 58-а година. 

Завързана история, нали?! 

 

Връзката между двете продукции злокобно звучи в ушите ни с гласа на създателя на “Психо” и “Птиците”, изричащ думите:

„Вярвам всички ще харесате музиката в този запис. Както и заглавието подсказва, композициите в него са създадени, за да ги слушате с удоволствие. Докато любезно изчаквате внезапния си край.” 

 

Посланието ни влудява от началото на трак номер 15 в албума – “Little Engine”. 

 

×

 

И ако фикциите на британския режисьор са стряскали със своята реалистичност от екрана, то ужасяващите сцени от света, за който разказва Eminem, вече са ежедневие по улиците на големите и малките градове оттатък Океана. 

 

На най-масовото убийство в съвременната история на САЩ рапърът от Детройт посвети “Darkness” – водещия сингъл от новата си продукция “Music To Be Murdered By”. В края на 2017-а американците бяха потресени от случката, в която 64-годишният Стивън Падок уби 58 и рани 49 души. Направи го, стреляйки от стая на 32-ия етаж на хотел по публиката на музикален фестивал на открито в Лас Вегас.

 

×

 

Песента и видеото започват като лична изповед на Slim Shady – дългогодишна жертва на алкохола и всякакви видове медикаменти. Дълги години Eminem ги използваше като спасителна сламка за справяне с психичните си проблеми. С развитието на композицията слушателят осъзнава идеята на любимия им рапър. Маршъл Матърс се опитва по болезнен начин да изследва причините за същинското безумие. 

 

Първоначално, познавайки нихилистичната натура на рапъра, човек се опасява от грозните краски, струящи от лириките на парчето. В крайна сметка обаче “Darkness” се оказва системен, постепенно разкриващ се портрет на хладнокръвен убиец. Чуваме го в притесненията на Падок за слабо посетеното събитие, което е набелязал за деянието си. Усещаме гордостта на легалния собственик на оръжия за масово изтребване, който предвкусва бъдещата слава, тъй като подобни стрелби по мирни граждани в Америка са се превърнали в част от дневния ред. 

 

Дълбочината на парчето ни доказва за пореден път непресъхващия талант на Eminem да влияе на общественото мнение. Към края на “Darkness”, след като сме видели абсурдно зачестилите стрелби по мирни граждани, на екрана се изписва жестокият въпрос: “Кога ще приключи всичко това?”. А логичният отговор звучи семпло: “Когато на достатъчно хора им пука!”. 

 

Без значение колко са се променили времената от неговите първи стъпки в индустрията, Маршъл Матърс продължава устойчиво да грее със статута на хип-хоп чудовище. 

 

×

 

А когато се нуждае от мелодии и вдъхновение, Slim Shady знае къде да ги намери. В “Godzilla” хип-хоп гуруто се колаборира с отишлия си едва на 21 години mumble артист Juice WRLD. Съдбата предопределя това да е последният проект на младежа от Чикаго, който според запознати източници дори не успява да довърши куплетите си. 

 

Мистичната история на парчето по никакъв начин не отнема от блясъка на гения Еминем. В последните тридесет секунди на трака артистът постига почти невъзможна скорост за речитатив на рими. Маршъл изстрелва впечатляващите 228 думи (329 срички), което по наши изчисления прави по 7,6 думи в секунда или близо 11 срички в секунда. По този начин митичният рапър от началото на второто хилядолетие надминава дори предишното си постижение в световно популярния хит “Rap God”, издаден преди шест лета.

 

×

 

За добро или лошо, повечето от “Music To Be Murdered By” представлява онова, което Slim Shady може най-добре: да провокира и поляризира болезнени дискусии. Пословичният пример е трак номер три със заглавие “Unaccomodating”, в който рапърът изрича еретичните за британците слова: 

 

„Обмислям, докато джиткам на играта, да изкрещя “Бомбите са пуснати!

Просто така…, чакайки пред залата, концертът на Ариана да приключи.”

 

Естествено, журналисти и родители от цял свят побързаха да нападнат грубиянина за това двустишие. Отправиха своите обвинения, може би забравяйки основен детайл от противоречивата картинка. Почти веднага след ужасяващия атетант в Манчестър, именно Маршъл Матърс дари близо два милиона долара на близките на загиналите тийнейджъри. 

 

×

 

С единадесетия албум в противоречивата си кариера Еминем показа себе си в светлина, която сякаш феновете му отдавна искаха да видят. Без да се впуска в излишно заяждане с колегите си рапъри, артистът предизвиква гняв, дискусии на висок тон и солидно разместване на социални пластове. За целта използва рими по учебник, могъщите знания на митичния Dr. Dre, първичната енергия на изпълнителите Anderson Paak, Black Thought, Young M.A., Royce 5’9” и дори Ed Sheeran. 

 

А резултатите от усилията на хип-хоп божеството се надяваме да видим още през ноември! Защото вярваме, че на все повече свестни хора по света все още им пука. 

 

 

от

публикувано на: 23/01/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: