Уенди Уилиамс и колко са малки гигантите

21/01/2020

През 91-а Уенди Уилиамс завинаги се оттегля от музикалната си кариера. Тя се мести със съпруга си Род Суонсън в горите на Кънектикът. Живеят екологично в къща от рециклирани материали. Тя е заклет вегетарианец. Не пие. Не пуши. Спасява животни и се грижи за тях. Тича по шест мили на ден и, ако нямаше предисторията си, човек щеше да си помисли, че това е най-консервативният човек в Америка. Тази идилия в обикновения живот на смесените крайокеански гори продължава две години. До деня, в който Уенди забива нож в гърдите си с помощта на чук, останал забит в гръдната ѝ кост, докато Род я кара към болницата. Това е първият от три опита за самоубийство на Уенди.

 

През 50-а година умира мъж, който е висок два метра и трийсет и осем сантиметра. Класифициран е като гигант. Умира в Щатите, но иначе е от Австро-Унгария. Той е на петдесет и почти няма нищо здраво в него. Поради повредената функция на хипофизната жлеза, Адам Рейнър е частично сляп, почти глух, гръбначният му стълб е толкова изкривен, че в последните пет години едва ходи, защото въпреки размера си продължава да расте. Което в неговия случай е много странно. През 50-а година Уенди Уилиамс е на една годинка.

Расте в консервативно семейство на химик и домакиня. Ходи на уроци по кларинет и я бива. В училище е тиха и сдържана. Учителите я описват като затворено и срамежливо дете. Обаче в главата ѝ е всичко друго, но не и тихо. От малка се бори с демони, които искат от нея да не бъде себе си. Това е човек, който не се бори с пристрастяване. Тя няма проблеми с алкохол и наркотици. Поне не в традиционния смисъл. Не е зависима от тях. Което прави трите ѝ опита за самоубийство още по-тежки. На шестнайсет бяга от вкъщи и това е краят на взаимоотношенията ѝ с химика и домакинята. Години по-късно ще каже за тях, че са били прекалено стриктни, но нищо повече. Никой не знае какво е ставало в тази къща, но от последвалия живот можем само да си представим, че е било повече от „стриктни родители“. Уенди бяга извън щатите и отива в Европа. Без цел. Тя търси. Търси причина, търси себе си, търси за какво да се върне. На осемнайсет е и единственото, което има е тялото си.

 

Адам Рейнър се ражда нормален. Той е обикновено бебе и това е последният момент, в който някой някога ще го счита за такъв. Момчето пораства, но не и тялото му. Той е хипофизно джудже, преди да стане гигант. На двайсет години е висок метър и трийсет. В продължение на следващите десет години той пораства със сто сантиметра. Докторите не могат да си обяснят какво се случва с него. Намират тумор в главата му, който притиска хипофизната му жлеза. Решават да оперират. Махат образованието, но Адам продължава да расте. Джуджето става гигант за десет години. Той е единственият такъв  регистриран случай в историята.

Уенди се връща в Америка. На гарата намира обява за работа в секс театър и се обажда на номера. Оттам влиза в среда, която я разбира. Уенди за първи път си мисли, че е намерила дом. Там се запознава със Род, който държи театъра и двамата се женят. Няколко години по-късно правят банда. Музиката на Уенди е повече пърформанс, отколкото аранжимент и текст. Повече провокация, емоция, разврат. Тя ходи гола по сцената, симулира мастурбация и подтиква към свобода, която тийнейджърите трудно разбират и я обръщат в извращения. Но към 97-а година всичко това е зад нея. Вече няма разгул по участия, няма порно филми, които да оправдаваме като изкуство, няма вече цигари и алкохол. Има само мъка. Има чувство за празнота. Желание за наказание. Кралицата на хеви-метъла се опитва да живее като крепостен селянин. До втория си опит за самоубийство – с хапчета.

 

Адам Рейнър е чудо. Уенди Уилсън също, но не на медицината. Ако има човек, който да олицетвори инстинкта за саморазрушение – това е тя. Жена, която е видяла, направила и забравила всичко. Човек, който не намира друг изход освен да напусне света. Душа, която в края на дните си вече не търси място, на което ще я приемат или разберат, тя търси място на което я няма. Един ден Род се прибира вкъщи и намира само няколко пакета, които Уенди е оставила за него. В тях има семена за градинска трева, нудъли, масла за масаж и писма. Тялото ѝ намира в горите няколко часа по-късно.

 

от

публикувано на: 21/01/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: