Ерик Клептън: циркът напусна града

03/01/2020

Това е историята на едно момче, което не знае как да обича. Нито себе си, нито другите. Едно момче, което по всякакъв начин се опитва да се унищожи. Едно момче, което въпреки всичко оцелява. И продължава да живее, нищо че трудно се намира за какво. Историята му започва с раждане и приключва със смърт. Останалото е доживяване. Едно момче, което се ражда без баща. За него бащите живеят в Канада, защото така трябва. Майка му е с шестнайсет години по-голяма от него и му е сестра, или поне така му казват. Ерик не вярва в любовта. Никога няма да може, защото никога не я виждал. След като разбира, че баща му е канадски войник, който е спал с петнайсетгодишно момиче и се е върнал в държавата си, Ерик получава ново потвърждение на тезата си за семейството. Майка му се жени за друг канадски войник и заминава с него в Германия. Ерик остава с баба си и дядо си в Англия.

Много преди той да се роди в югозападна Азия се ражда слон. Кръщават го Топси, на негърчето от „Чичо Томовата колиба“. Малкото слонче е продадено на циркова компания и скришно е закарано в Америка, за да стане част от стадото на трупата в „Кони Айлънд“.

 

Ерик вече е на шестнайсет. Преди няколко години е получил китара за Коледа, но така и не е проявил интерес да свири. Вече е по-осъзнат и усеща, че в него има нещо по-голямо от тъгата. Чува го в музиката. То е в БиБи Кинг и Бъди Гай. Клептън започва да се учи сам. Всеки ден записва на касетофона си това, което свири и всеки ден е по-добър. Мечтата му е да стане най-великия китарист на планетата. Още не знае, че това ще се случи и че за него ще плати синът му. Засега Ерик Клептън просто свири блус, защото друго не му отива. След няколко години влиза в Кралската академия, от която скоро е изгонен, защото не успява да се справи с нищо друго освен със свиренето на китара. Някъде там открива алкохола и закача големия демон за гърба си. Той ще стои там и ще расте – лепкав и тежък, докато вече няма място за него.

 

Топси е талантлива. Бързо разбира какво искат от нея треньорите ѝ и бързо ѝ писва. На няколко пъти атакува господарите си, дори вкарва единия в болница с тежки травми. Въпреки това, тя е рекламирана като единствения слон, роден на американска почва и привлича доста хора в цирка. Така че от нея все още има изгода.

Клептън вече е най-великият китарист на планета. Тежък алкохолик и бивш хероинов наркоман. Зад него е времето, в което припада на сцената. Зад него е и времето, в което може да не пие преди обяд. Успехът му е нищо в сравнение с уискито. Единственото нещо, което го спира от самоубийство, е мисълта, че няма да може да пие повече. Това пише той в автобиографията си. Той още не знае какво е любов. По това време е женен за Пати Бойд. Увековечил я е с „Лейла“ и с една изневяра с Лори дел Санто, от която му се ражда син. И тук някъде идва надеждата за Клептън. За първи път вижда нещо чисто. Същество, което го обича въпреки всичко. Той започва да се чувства неудобно с алкохол покрай сина си и решава, че ще спре. Това му отнема две години, в които Клептън минава през това да остави сина си, защото така е редно, после се връща в живота му от време на време, докато не решава, че е време да бъде баща. Синът му Конър е на четири. В Ню Йорк е с майка си. Дошли са, за да видят Ерик. Баща и син за първи път прекарват деня сами. Клептън води Конър в цирка в „Кони айлънд“. Малкият остава впечатлен от слоновете там и баща му му обещава, че утре ще го заведе в  зоопарка, за да ги види пак.

 

Почти сто години по-рано на същото място Топси е вързана зад цирка с останалите слонове. Те чакат да бъдат откарани на турне из страната. Един пиян мъж се промъква при животните и започва да тормози слоновете. Крещи, удря ги и пие. Стига до Топси и загася пурата си в мекото на хобота ѝ. Тя бута мъжа на земята и го смачква с главата си. Няколко месеца след това е продадена на „Луна Парк“, защото е прекалено опасна за цирка.

На следващия ден Ерик Клептън знае какво е любов. Той е готов да води семейството си в зоопарка и да се опита да бъде това, което никога не е виждал в живота си – баща. Около десет и половина получава обаждане от Лори. Конър е паднал от 59-ия етаж на сградата върху покрива на друга сграда. В шока си Клептън спокойно се облича и тръгва пеша към сградата. Когато стига до нея, вижда огромна тълпа от хора, линейки и полиция. Противно на всякаква логика той продължава по улицата и не влиза в сградата. След това демона на гърба му става ненужен, защото вече не е страшен. Клептън спира да пие и започва съществуване без причина.

 

Година след инцидента собствениците на увеселителния парк решават да направят публична екзекуция на Топси. Те викат жирналисти и специално поканени гости, за да наблюдават убийството на животното, което е убило човек. За да са сигурни, те дават на Топси отрова, душат я и пускат електричество в тялото ѝ.

 

от

публикувано на: 03/01/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: