Ако си спомняш

30/12/2019

В България го знаят като мъжкия глас на “Tu t’en vas”. Тъжно-романтичният дует с Ноел Кордие от средата на 70-те се появи в средата на живота му и бе втория връх в кариерата му. Името му: Ален Бариер. Отиде си на 84. Болен, разорен, почти забравен.

 

В средата на 50-те, толкова е впечатлен от музиката на Джанго Рейн(х)ар(д), че си купува китара и почва да композира. Оттогава се появяват и първите проблеми със здравето – откриват му туберкулоза. След няколкогодишна работа, Ален Бариер се явява на конкурс за таланти и така в началото на 60-те вече е на сцената на „Олимпия“. След „Кати“ се явява и на „Евровизия“ с баладата „Тя беше толкова хубава“, стига до пето място. До световния му хит – „Моят живот“ има само година:

 

 

Седемдесетте са последните международни успехи – такъв тип шансони все по-рядко отговарят на духа на времето и „Ти си отиваш“ е доста пророческо заглавие. Опитите му с по-ангажирани текстове не водят до по-голям успех, нито пребиваванията му в САЩ, още по-малко инвестицията в културен център до устието на Лоара с концертна зала и ресторант.

 

 

Финалното парче от кураторския ни плейлист е вид реверанс към част от миналото, каквато ще си остане и поредният напуснал ни круунър.

 

И още около спомените. Кой помни „The Chipmunk song“? Освен Билборд с класациите им, които скоро ще навършат 80 години, още 14 души, и то благодарение на Спотифай. Коледното парче (в скоби след името му е изписано, „Коледа, не закъснявай“) е единственото, стигнало номер едно в сингъл продажбите в САЩ при ежегодния снеговалеж от коледни албуми. Особеността? Че обикновено никой албум не е бил предшестван от сингъл. Както се случва и преди четвърт век, когато се появява нашумялата Марая Кери с написаната съвместо с Уолтър (Валтер) Афанасиев „Всичко, от което имам нужда по Коледа, си ти“. И хоп – изненада! Пак благодарение на дигиталната платформа, на която слушате плейлистите ни. Оказва се, че именно Спотифай дава данни за дигитални покупки на сингли на Билборд. Така Кери, 61 години след „Чипмънк“, пласира своята коледна песен като сингъл номер едно. По този начин става втора в класацията с подобен комерсиален успех. Не е без значение и ъплифта с новия клип на песента, всъщност с рециклирани откъси, невлезли в първия ѝ клип. „Преди само я критикувах, но мисля, че сега най-после мога да я оценя“ – признава за песента си Кери пред „Ню Йорк Таймс“. И добавя, като че ли за оправдание: „Обичам празниците… Тъпо е, но не ми пука.“

 

 

Какво ли би казал Бате Гошо Минчев по повода, ако беше жив? Може би,  вместо да римейкне „Да бъдеш първи във класация никак не е зле“, щеше да ни изпее своята „Тъжна Коледа“.

от

публикувано на: 30/12/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: