Варезе и Свещената планина

30/12/2019

В северната част на Италия, в областта Ломбардия, близо до швейцарската граница се намира едно скрито бижу – Варезе, столица на едноименната провинция. То е малко, но красиво и с много история, намира се в подножието на Алпийските хълмове и на брега на живописно езеро със същото име. Обичано от много туристи, градчето е само на час път от прекрасния Милано, което го прави лесно достъпно и почти задължително за посещение, ако сте в областта. И не заради популярния му футболен отбор или елитните италиански вили, с които е известен града, а заради скрития сакрален път в Сакре Монте (Свещената планина), който е своеобразен артистичен показ на Христовия живот.

 

Преди да се изкачим по Свещения път нагоре към Сакре Монте, ще се поразходим из градчето, за да видим какво може да ни предложи. В живописния компактен център на Варезе разходката е удоволствие, главната улица Corso Matteotti е само и единствено за пешеходци и ви позволява да надникнете в историческото сърце на градчето. Покрай многото старовременни има и елегантни исторически сгради, които контрастно приканват туристите в множеството лъскави магазини. В тази градска симбиоза, на малък площад пред вас ще се извиси бронзова статуя с огромно значение за жителите на Варезе. Това е статуята на Джузепе Гарибалди, издигната в чест на италианския генерал, изправил се тук срещу австрийските войски по време на Втората Война за Независимост на Италия. Точно зад бронзовия Гарибалди е едно от историческите доказателства на управническия живот от миналото на Верезе – Palazzo Pretorio – дом на кметството за повече от 300 години до 1882 г., когато се мести в друга по-изящна сграда. Но за нея по-късно. През 1589 г. на покрива на сградата е поставена камбана, която оповестявала събиранията за важни обществени срещи, началото на нощния час и затварянето на кръчмите. Камбана с доста задължения.

Статуята на Гарибалди, а зад нея – Palazzo Pretorio

 

Ще се придвижим няколко метра вдясно, за да се полюбуваме на скрилата се сред историческите сгради Basilica di San Vittore. Малката базилика е една от най-красивите църкви във Варезе и заслужава бърз поглед, докато сте в историческия център. Построена през XVI-XVII век, с времето тя се превръща в интересен архитектурен микс. Това, което прави впечатление, е издигнатата до църквата камбанена кула, която е в бароков стил и стои на стража като неин вечен другар и пазител.

И след като сме видели къде се е помествал историческия обществен живот на града, сега се отправяме към сградата, където се мести кметството и която и днес е важен обществен административен център. Това е бароковият дворец, подвизаващ се под псевдонима „Версаите на Милано“, спечелен заради своето великолепие. Този дворец-вила е построен за херцога на Модена Франческо III д‘Есте, който толкова се влюбил в града, че поискал да се премести с двора и семейството си във Варезе. И го направил. През 1766 г. градът се превръща в негова собственост. Той буквално го откупва от австрийската императрица Мария Тереза. Този, хващащ окото розов дворец със сравнително семплата му нео-класическа фасада, крие доста по-разкошния си бароков интериор за посетителите си. Това е най-известната сграда в града, която заедно с разкошните си градини, едни от най-красивите в Ломбардия, ще ви пренесат обратно в XVIII век.

Време е да стъпим на прашния калдъръмен поклоннически път Via Sacra и все още в духа на светлите празници да извървим символично живота на Христос. Варезе е в подножието на Сакре Монте – един от деветте религиозни комплекса, попаднали през 2003 г. в историческата съкровищница на ЮНЕСКО. По Свещения път има четиринадесет поклоннически спирки; четиринадесет, умело интегрирани и слети с природната красота на областния парк Campo dei Flori (Полето на цветята) параклиса.

Всеки един от тях е различен и е построен така че да пресъздава, свързано с вярата в Христос и Дева Мария чудо. Всеки един от тези параклиси представя своеобразна сцена от живота на Божия син, илюстрирана чрез картини, фрески и скулптури в човешки размер. Всички четиринадесет параклиса, трите арки, през които се минава и трите фонтана по пътя са проектирани от един архитект – Джузепе Бернаскони, а в последствие много известни архитекти от Ломбардия са се включили в работата по параклисите. През 1983 г. известният италиански художник Ренато Гутузо рисува невероятната акрилна сцена „Полетът към Египет“ на външната стена на параклиса, посветен на Христовото рождение.

Целият религиозен комплекс е завършен през XVIII век. Поклонението приключва на върха на Сакре Монте, където се е разположило живописното селце Santa Maria del Monte.

В него е скрито последната спирка на вярващите – Светилището на Света Мария дел Монте. В тази църква е представено на висок олтар коронясването на Дева Мария и приемането ѝ в небесното царство.

Входът към Светилището

 

Малкото селце ще ви очарова. Вървите по калдъръмени улички, изкачвате се по стръмни стъпала, минавате под арки и фенери, наслаждавате се на панорамата от многото тераси. Наред с всички, напоени с история сгради се срещат и артистични модерни домове и музеи, което прави това свещено място красива смесица от история и изкуство. Заслужава си, разбира се, визитата на музеят Lodovico Pogliaghi House, посветен на артиста и събрал в себе си невероятната му колекция от предмети на изкуството. Другият музей Museo Baroffio e пазител на много артистични реликви от наследството на Светилището и колекция от свещени археологически артефакти. Изложение от осем стаи, разказва историята на Сакре Монте. Музеят се намира точно до Светилището и е разположен на красива тераса, гледаща над Варезе.

Вярваме, че Варезе ще ви очарова със своята история, компактно събрана в сгушените му улички. Ще ви накара да извървите свещения път, вярващи или не, защото атмосферата, в която се потапяте, е не просто на мир и смирение, но и на възхищение пред невероятната красота на тази италианска земя. Земя, която пази на върха си селце – все още е населено, а гледките, които се разкриват от него може би са една от причините. Е, и вярата в това място също.

 

 

от

публикувано на: 30/12/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: