Загреб – в очакване на Коледа

13/12/2019

Всички сме в очакване… Тихо, в романтичните ни представи покрито с пухкав сняг, озвучено със звънчета очакване… Това е името и на коледния базар в Загреб – Адвент Загреб. Адвентус – латинското значение на очакване. В очакване да пристигне на Земята Иисус Христос. По-малките очакват друг гост, по-едър и по-брадат. Е, не го чакайте у вас заедно с тях, можете да го потърсите лично из коледните улици на хърватската столица.

 

Станал през 2018 г. за трети пореден път „любима коледна европейска дестинация“ (според сайта europeanbestdestinations.com ), Загреб едва ли ще разочарова и тази година. Отворен до 7-и януари, Коледният базар ще ви предостави не само вкусови наслади, но и много забавления, музика и зимни игри. Коледен трамвай се движи из града, а ватман е не друг, а самият белобрад старец – истинска радост за децата, посетили базара. Целият град е завзет от коледната атмосфера и от всяка улица и площад ви приканват да танцувате под вълшебните светлини, които намигат от цял Загреб.

Коледната обиколка със сигурност трябва да започне от главния площад на града – Бан Йосип Йелачич, носещ името на видния хърватски военноначалник и държавник, който обединил средновековните градчета Градец и Каптол в Загреб през 1851 г. За произхода на името на града се изхожда от различни източници и има няколко версии, но по-интересната за нас е фолклорната легенда, която ни пренася по време на голяма суша през 14-и век. На мястото на площада се разхождал епископът на града. Той бил толкова жаден, че извикал на Манда, момиче, което стояло до кладенеца, да загребе вода. Оттогава кладенецът се наричал Мандушевац, а градът – Загреб. Само на няколко крачки от този исторически извор днес се намира фонтанът Мандушевац, който по време на коледния базар се превръща във венец. Тук можете да слушате жива музика, отпивайки от вкусното греяно вино и наслаждавайки се на огромното коледно дърво. Да си похапвате от традиционните коледни ястия под уютно закрититата консерватория, също е приканващо.

Адвент на площада Бан Йосип Йелачич

 

Близо до този площад има интересни исторически спирки, на които ще искате да се отбиете по време на коледното ви търсене. Бихме ви предложили да се изкачите по хълма, където се е намирала малката общност Градец, населена тогава предимно от занаятчии и търговци. Сега този хълм се подвизава с наименованието Горен Град (Gornji Grad) и включва в себе си и другата малка средновековна общност – Каптол. Сега това е историческият център на Загреб. По пътя до там разгледайте една от мистериите на града, превърната сега в коледна приказка – неговия подземен тунел Грич, който вече е отворен за публично ползване и се е превърнал в туристическа атракция с културни събития. През 1993 г. тунелът дори е приютил едно от най-известните досега събития – рейв партито Under city rave. Да не се заблуждаваме, едва ли всичко от подземния свят на града е представено на обществото. Със сигурност има още тайни около тунела, които са останали скрити. Засега… По време на коледното очакване Адвент е преобразил дори подземието на града. Така тунелът и неговите кратки разклонения се превръщат в приказка и своеобразно метро за пешеходци, което можете да използвате като пряк път до вашата цел.

Адвент в Тунела

 

А целта на изкачването ви по хълма ще е кулата Лотршчак, част от укреплението на града в миналото. От нея се открива прекрасна гледка към града, а по обяд може да сверите часовника си със звука на оръдейния изстрел точно в 12 ч. Както са правели и жителите на Загреб преди много, много време. Можете да се изкачите до там и с фуникулер, ако така ще ви е по-забавно, или да изхабите малко калории нагоре, наслаждавайки се на коледната украса и поредната частица от зимния базар, поръсена по алеята на Щросмайер.

Разхождайки се из стария град, ще стигнете до Площада на Свети Марк, в чийто център е църквата Свети Марк – тя се споменава още през 1256 г. Преминала през много архитектурни стилове, крайния си облик тя добива през реставрацията между 1936-1938 г. Като че ли най-впечатляващата част от фасадата ѝ е нейният покрив, който сякаш е излял глазура във формата на два герба – този на Загреб и Хабсбургското хърватско кралство. Освен красивата църква, на площада са и сградите на хърватския парламент и правителство. На този площад ви очаква поредната доза коледни светлини и дръвчета.

Църквата Свети Марк

 

По време на коледната премяна на Загреб си заслужава да посетите и галерията, която е била йезуитски манастир – Кловичеви двори. Този дом на изкуството, който е най-голямата галерия в Хърватия, се превръща в място за забавления и концерти. Очаква се това да е едно от най-посещаваните места от Коледния базар заради нашумялата инициатива „Best Advent Photo“, която залива социалните мрежи със снимки, направени от платото на Градец на фона на Катедралата на Загреб. Вие също може да се включите в предизвикателството. Прекрасна гледка и богата концертна програма допълват невероятното коледно настроение там.

И така, преди да се насочим към самата катедрала, ще минем и през още една спирка – Каменната порта, служила за вход към средновековния Градец. Тя пази легендата за единствената оцеляла при голям пожар през 1731 г. икона на Дева Мария. Портата пази не само легендата, но и самата икона, превърнала се в култ за местните жители. Палим свещичка в странния храм, който е по средата на улицата, и продължаваме към катедралата Света Богородица, намираща се в Каптол – другата част на Горний град.

 

Двете й кули са символични, виждащи се от почти всяко кътче на града. Може да подочуете, че едната кула е по-висока от другата (в различните версии разликата варира от 4 см до 1 м), но при наличието на такава готическа красота кой брои сантиметрите. Завършена през 1217 г. и разрушена почти веднага… през 1242 г. от монголците, тя претърпява множество архитектурни промени като крайния си нео-готически вид придобива след разрушаването ѝ при земетресението от 1880 г. На нейния площад по време на базара ще откриете и огромна жива сцена на яслата, в която се очаква появата на бебе Иисус.

Оттук може да последвате коледната магия на града към Европейския площад, мястото, което ще ви срещне с по-младите градски таланти под формата на концерти или изложби, истинско младежко бохемство с чаша вино в ръка.

 

Последвайте звъна на коледните камбанки и премигващите светлини, за да се пренесете в Музикалната градина (Парк Зрийневац), където 100-годишните чинари, множеството фонтани и музикалната беседка се превръщат в наистина романтичен коледен декор за вашето лично участие в тази приказка.

Адвент в Парк Зрийневац

 

Разхождайки се из магията, сътворена от Загреб, няма да усетите как сте се транспортирали и до ледената идилия на площад Крал Томислав. Тук Коледата е сложила зимни кънки и се наслаждава на своите пируети около статуята на първия хърватски крал – Томислав. Вие също можете да се присъедините към нея и да се впуснете в магията на коледната пързалка, а през почивките да се подкрепите с типичните коледни наслади от дървените приказни павилиони.

Убедени сме, че Загреб ще получи одобрението на туристите и на тазгодишното гласуване за Европейски коледен базар. Със сигурност получи нашето за усилията, които са положени не само определени части от града да засияят, а целият Загреб да се превърне в приказка. Приказка, в която ще пожелаете да участвате, защото докато се наслаждавате на красивата и автентична атмосфера, забележителностите на града са разкрити пред вас в магичната светлина на Коледа.

 

от

публикувано на: 13/12/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: