Наръчник за друг свят

02/01/2020

Текстовете в мрежата, посветени на Codex Seraphinianus, особено из българските сайтове, обикновено попадат в раздела Мистерии, Световни загадки и прочее. Примамливо и лесно е да използваме тъкмо този ключ към странния артефакт Codex Seraphinianus, но в същото време изглежда неплодотворно. Затова и ще подходим обратно – вместо да говорим за това колко мистериозна и непознаваема е в същността си тази книга, ще се опитаме да разгадаем причините за написването ѝ и това, което седи зад илюстрациите и езика ѝ.

 

 

Италианският художник и дизайнер Луиджи Серафини създава своя кодекс през 70-те години на ХХ век по подобие на средновековните кодекси, но на непозната писменост, придружена от странни и сложни илюстрации, които хем наподобяват реалността на човешкия свят, хем именно зад тази позната реалност проблясва друга. Писателят Итало Калвино пише есе върху Кодекса, а Ролан Барт е бил силно заинтригуван от него. Дъглас Хофстатър пък твърди, че Codex Seraphinianus е написан в прослава на ентропията, хаоса и неразбираемостта на света. Всяко от тези твърдения е посвоему вярно и валидно не просто за кодекса, а и за Литературата като цяло.

 

И ако се обърнем към историята на Литературата, ще забележим, че из нея начесто се мяркат реликти от един друг свят – можем да ги забележим в „Пътешествията на Гъливер“, в „Алиса в страната на чудесата“, а ако се преместим малко на изток и в ХХ век – „Другият град“ на чешкия писател Михал Айваз прави същото, което и Кодексът – иззад света на един град проблясва светът на втори – деформиран, очуднен и чудовищен.

 

Можем да допуснем, че това, което прави Литературата, независимо от нарицателните, с които нейните представители се наричат или са наречени в различните периоди от историята ѝ, е почти същото, което прави и Кодексът – опитва да разбули света, да го разкрие и определи истинската му същност. По този начин работи и един от важните за нас филми от последните години – „Another Earth“ – допускайки възможността не просто за втора реалност, която проблясва под кръпките на този свят, а за буквално втора планета, до която можем да стигнем, стига да пожелаем да видим кои сме ние на тази втора планета, коя е нашата друга възможна същност, какви са нашите други възможни пътища, избори и изобщо живот.

 

 

Като за край на годината всичко това звучи съдбовно и в духа на равносметките. Но ако помислим за началото – ето какво дава Луиджи Серафини на своите читатели: „усещането, изпитвано от децата, когато се срещнат с книга, която все още не могат да прочетат“. Фасциниращото усещане за чудо, което е тъкмо под носа ни, но понякога забравяме за него, бихме добавили ние. Разбира се, всичко това има и своя обратен знак, който с напредването на технологичното развитие на човечеството се явява като все по-голям проблем пред нас. Говорим естествено за хаоса на мрежата и изсипващото се в нея съдържание, което вместо да ни представи по-ясна картина на света, всъщност ни хвърля в отчаянието, в което изобилието хвърля детското съзнание, и дори повече – поставя ни пред невъзможността да прочетем света и неговите знаци, все по-затрупани от тази втора виртуална реалност.

 

Езикът, казват тълкуватели на този артефакт, е артистичен, не лингвистичен. Иначе казано, този език представя сам себе си, съобщението е изличено от него, съобщителността му е сведена почти до нула, като изключим представата за непознаваемост, хаос, но и магичност, която предизвиква у нас. В същото време цялата книга – около 360 страници – е изградена по един псевдонаучен начин, подреждащ света в ясни категории и тематични ядра, точно както се е правело в научните сборници отпреди няколко столетия, по времето, когато науките и изкуствата все още не са добили „подредеността“, която имат днес.

 

Илюстрациите пък допълват и обогатяват това, което езикът (не) прави. Те създават представата за слоеве, които трябва да отмахнем или дори обелим, за да видим поне част от постоянно променящата се същност на явленията, животните, растенията и изобщо съществата, изобразени на тях. Текстът е аутистичен по свой собствен начин, както в представата си за света, така и в представата на света за него. Codex Seraphinianus е наръчник по боравене със свят, но за да можем да го използваме, необходимо е първо да открием този друг свят. Към днешна дата цената на книгата в amazon e 77 долара след отстъпката. Преди отстъпката тя струва 135 долара. Ние обаче смятаме, че Codex Seraphinianus е безценно притежание за всеки, който знае какво да прави с нея.

от

публикувано на: 02/01/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: