Мюнхен – преображение Коледно

23/12/2019

Почти Коледа е. Мюнхен се подготвя. Преоблича се. Разкрасява се. Намята своята коледна пелерина от малки дървени павилиони и покрива всички свои забележителности с празничен прашец. Пуска си музика и започва да готви традиционните си ястия и да грее вино. Ще има нужда – студено е.

 

Едва ли има по-подходящо място в Германия, където да попаднете по време на коледните празници. Красивите забележителности на града ви се поднасят, гарнирани с приповдигнатия празничен дух. Започвате да усещате сладко ухание на къкрещо вино с подправки и ароматът на джинджифилови сладки. Вие започвате да го следвате из града.

 

Обонянието първо ви води към най-големия и може би стар Коледен пазар в Мюнхен – Кристкиндлмаркет, разположен всяка година на централния площад Мариенплац (Площадът на Мария) – център на града от самото основаване на Мюнхен през 1158 г. (или поне годината, в която за пръв път градът е споменат в документ).

Традицията на този пазар е запазена от 14-и век, когато е дадена свобода на пазара на този площад, наричан тогава Марктплац (Пазарен площад). Тази свобода е дадена от император Лудвиг Баварски с условието площадът никога да не се застроява. Е, баварите не са си спазили думата и през 1638 година херцог Максимилиан I Баварски нарежда издигането на марианска колона като благодарност, че шведите, след края на Тридесет годишната война, са пощадили града. Колоната е в чест на покровителката на тогавашна Бавария – Дева Мария. Това е първата такава колона, построена на север от Алпите и е станала вдъхновение за издигането на други мариански колони в тази част на Европа. Ароматът на греяно вино ви връща в настоящето, отмествате поглед от позлатената богородица на върха на колоната и започвате да търсите опияняващия аромат. Очите ви шарят сред множеството хора, разгърнали шарени чадъри под пухкавия снеговалеж. Оглеждате дървените, носещи баварски дух постройки, и се каните да се сдобиете с ароматно магичната топла течност. Но ето, че чувате камбанен звън и всички отправят поглед нагоре, вие също. Обед е.

 

Погледът ви се плъзга по невероятната нео-готическа кула на Новото кметство, часовниковата кула с четвъртия най-голям камбанен часовник в Европа. Построена към сградата през 1908 г., тя има 43 камбани. Възхитени сте от архитектурата, но в този момент има нещо друго, което е грабнало вниманието на всички – часовниковата кула е оживяла и е започнала да ви разказва история. Всъщност две: история, в чест на сватбата на херцог Уилям V и Рената Лорейнска и историята на танцуващите бъчвари, танцът, посветен на края на чумата през 1517 г. Всички фигури са с почти човешки ръст, а съпровождащата мелодия – вълшебна. Ако искате да се потопите в историческата приказка, бъдете на площада в 11 или 12 часа на обяд, а лятото фигурите с човешки ръст се появяват и в 17 ч.

 

 

Десетина минути са отминали в поглед, вперен в часовниковата кула. Сещате се за греяното вино и отново тръгвате по дирята му. Всички се разхождат с нарисуваните керамични чаши в ръка, които са получили срещу депозит. След като изпиете виното си, може да отнесете вкъщи чашата, просто не се връщайте за депозита си. Лутате се сладко безцелно и тогава погледът ви попада на нео-готическата фасада на сградата на Старото кметство, в чиято основа се крие една от петте градски порти на средновековен Мюнхен. Тази сграда е кметство до 1874 г., когато общинският съвет се пренася в новия си дом – по-голямата и по-респектираща сграда на Новото кметство.

Сградата на Старото кметство

 

Точно до Старото кметство е църквата Свети Петър (The Kirche St. Peter) – най-старата църква в града (първата сграда датира преди основаването на Мюнхен). Издигната е на малко хълмче, което се явява най-забележителната височина в полегатия Мюнхен. Това обаче не са единствените отличителни черти на Свети Петър. Нейната кула ще ви предложи невероятна гледка над града, като при хубаво време погледът ви може да стигне и до Алпите. Тази панорама ще ви бъде предоставена срещу малка такса. Е, и срещу скромното изкачване на 299 стъпала. Гледката обаче си заслужава усилието.

Изглед от кулата на Свети Петър към Мариенплац и Света Богородица

 

След като сте видели дървените павилиони на коледния базар от високо, е време отново да се шмугнете сред тях. Те са препълнени с ръчно изработени… каквото се сещате: коледни играчки, рисувани бижута, дървени фигурки, традиционни баварски коледни подаръци. В тези базари традицията и древното занаятчийство оживяват пред очите ви. Иска ви се да опитате от всичко и да се докоснете до всичко. Вихрушката на Кристкиндлмаркет ви завърта и побутвайки се добродушно с всички туристи се озовавате във вътрешния двор на Новото кметство, където има по-малък базар и много работилнички, но важното е, че… тук се намира пощата на дядо Коледа. Възползвайте се. Добре де, децата ви.

 

Още не сте си взели вино. Не знаем защо. Излизате от вътрешността на кметството, шмугвате се по някоя от уличките и излизате до символа на града – готическата църква Света Богородица (Frauenkirche). Църквата е построена само за 20 години, което за размерите ѝ и за времето, в което е строена (14 век) е необичайно. Затова си има легенда. В духа на Христовия празник е странно да ви разкажем историята за дяволския отпечатък в църквата, но тя наистина е оставила „отпечатък“, така че… Дяволът се явил на архитекта на църквата по време на строежа и му обещал, че ще направи така, че църквата да е готова много бързо, стига тя да няма прозорци. Дяволът не виждал вече построените прозорци, защото големите колони ги скривали. Архитектът се съгласил да не прави никакви промени оттук нататък и сделката била сключена. След години църквата била готова, дяволът се явил, за да провери работата, видял красивите прозорци, разбрал, че бил измамен и в своята ярост оставил отпечатъка от крака си.

Излизайки от „стъпката на дявола“ поемате отново по стъпките на горещата и сладко опияняваща в студените дни напитка. А нейният аромат продължава да се носи, носи се във въздуха на Мюнхен и ви води из неговите архитектурни съкровища и коледни базари. Из Средновековния, намиращ се близо до Одеонсплац – там продавачи в исторически костюми продават своите изделия, а занаятчии разкриват древните си занаяти. Из Розовия, където коледната магия ще ви залее в ярко розово. Из многото, многото коледни базари. В един момент те просто сякаш се сливат в един огромен – коледния базар на Мюнхен. А ароматът продължава да се носи. И ето, неустоимата топла напитка е най-накрая в ръката ви. Наздраве.

от

публикувано на: 23/12/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: