В търсене и възстановяване на хармонията

29/03/2014

Като продължение на темата от предишното издание на „Метрополис“ за засиления интерес към закупуване на къщи, дойде предложението на компютърния специалист Иван Куков да се направи ИТ село.

Ако една къща в бившата вилна зона на София струва около 300-500 хил. евро, то в селските райони 1 дка. неселскостопанска земя е около 100-200 лв., а къща може да се закупи за около 6-7 хил. лв.

Да, точно така … цената на градските имоти е в евро, а на селските – в лева.

Атрактивната цена и възможността за досег с природата е в основата на интереса на много хора, които могат да работят дистанционно да потърсят възможност за водене на по-спокоен и хармоничен живот, като намалят стреса в ежедневието си.

Случващото се днес е обратният процес на това, което се наблюдаваше у нас за много дълъг период от време.  През годините на социализма се зароди тенденцията за преселване на селското население в градовете. Животът в селата стана непривлекателен: земята беше одържавена и селяните се превърнаха в работници. От друга страна, държавата наливаше пари в градската икономика. Така хората постепенно се преселваха в градовете.

Днес като че ли се поставя начало на обратния процес. Разбира се, тенденцията е в началото си.

За това как можем да възстановим хармонията и да преодолеем стреса, независимо от външните фактори на градската или работната среда разговаряме с Мартин Иванов – Магистър по стопанско управление от СУ „Св. Климент Охридски“, завършил музикалния колеж „Бъркли“ в Бостън ( със специалност джаз композиция и аранжиране), Университета в Мемфис и Университета в Масачузетс, САЩ ( с магистърска и докторска степен по изкуствата и композиция). Днес, Мартин се е посветил на каузата как да помогне на другите.

Мартин Иванов:  „Аз съм човек, който е посветил над 30 години на музиката и съм прекарал доста дълго време в свирене, композиране, аранжиране и дирижиране, за да дойде един момент, в който да разбера, че тази суета не ми е нужна. Никой не се интересува, че си прекарал толкова дълго време и че си положил толкова много труд. В крайна сметка е важно това, което правиш да бъде в полза и услуга на другите. Да бъдеш полезен с нещо. Аз за себе си реших, че с моите претенциозни композиции и послания с единствената цел да провокирам мисленето на хората, не мога да бъда полезен. Не се чувствах сам за себе си щастлив.

Правилният ритъм е в природата.

Колкото повече навлизаме в технологиите, толкова връзката ни с природата трябва да е по-силна.“

от

публикувано на: 29/03/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: