Пътят на чая

12/11/2019

Кой е любимият ви чай? Ментов, от лайка, зелен, жасминов, плодови нотки? С няколко малки изключения, има само две думи, с вариации в различните езици, които светът използва, за да назове напитката. Това са английската tea, която в испански ще бъде , а ако проверим в африкаанс – tee. Другата дума е чай, изписвана различно и с различни окончания, но с близко звучене в eзици като урду (chay), арабски (shay),  руски (чай) и суахили (chai).

 

Произходът и на двете думи е китайски, но cha се разпространява по суша през централна Азия, за да се появи в персийски като chay, а оттам и в голяма част от днешните индоевропейски езици, докато китайският знак за tea е произнасян различно в различни версии на езика. В днешния мандарин той се произнася cha, но в Мин Ван версията на китайския език, която се говори в крайбрежните китайски провинции, знакът се произнася te. Неговото разпространение в европейските езици се дължи на холандците, които са основни представители в търговията между Китай и Западна Европа в ХVII век. Португалците, които за разлика от останалите езици в Западна Европа ползват chá, за да назоват напитката, също са едни от първите колонизатори на Югоизточна Азия – в района на Макао, където се използва chá версията. Споменахме вече и за изключенията – те са най-вече в региони, където чаят се отглежда от векове, а местните имат собствени названия за напитката. Такъв е случаят с Бирма, където думата за чаени листенца е lakphak.

 

Културата на пиенето на чай е различна по света, а с глобализирането му се променят и традициите. Разпространението на тези традиции в миналото, и на названията, както вече разказах, са свързани с Пътя на коприната. Днес спокойно можем да кажем, че имаме и Път на чая, а за него ще ни разкажат организаторите на FesTEAval, който ще се проведе в музея „Земята и хората“ на 15-и, 16-и и 17-и ноември.

Това е третото издание на FesTEAval. Разкажете ни повече за идеята, осъществяването ѝ и всичко, което искате да постигнете занапред.

 

Идеята за FesTEAval се зароди при случаен разговор, когато се оказа, че тя отлежава известно време и при двамата организатори. Когато започнахме организацията на първото издание, срещнахме много пречки и трудности, но успяхме да реализираме първия FesTEAval. С напредването на проекта и броя издания виждаме все повече подкрепа и все повече съмишленици.  Успяваме да осъществим първоначалната си идея – а именно FesTEAval да се превърне в традиционно събитие, което хората да очакват с нетърпение. Можем да се надяваме и да работим за едно успешно трето издание, а догодина продължаваме напред.

Променят ли се традициите в пиенето на чай в България в последните години, защото изглежда, че голяма част от нас посягат към него, едва когато се разболеят?

 

Определено хората в България все по-рядко асоциират чая с боледуване. Той се превръща в любима напитка на много българи.

Каква е аудиторията на фестивала и променя ли се тя с годините?

 

Аудиторията на FesTEAval мога да определя с думата „търсещи“. На събитието идват хора, които търсят нови знания и искат да научат повече за културата и традициите свързани с консумацията на чай. Благодарение на гостите на изложението ние постигаме тази спокойна и приятелска атмосфера.

Кои са екзотичните чайове, които можем да намерим на пазара в България и кое ще бъде най-екзотичното предложение по време на фестивала?

 

Екзотичните продукти стават все по-достъпни и разпознаваеми. Вече може да намерим чай от Индия, Китай, Латинска Америка, Сибир, Шри Ланка и много други. Чаят от различните точки на света има свои особености и въздействие върху човешкото тяло. На FesTEAval ще открием много богато разнообразие от чай от целия свят.

Какъв е световният тренд в консумирането на чай и изобщо в чаената култура в момента?

 

С усмивка отговарям на този въпрос и с лека ирония. От доста време насам най-голям тренд са чайовете за отслабване и детоксикация. Каквото и да си говорим, хората търсят продуктите по свойствата, които имат. Японският чай например в последните години набра огромна популярност в Европа именно заради „детокс ефекта“ си.

Пиенето на чай е традиция и церемония в различни части по света. Разкажете ни повече за различните чаени церемонии и кои от тях ще можем да видим на фестивала.

 

Традициите свързани с пиенето на чай са изключително интересни. Чаят освен напитка е общуване, душевно спокойствие и култура. В Япония например се учи с години, за да се придобие квалификация за провеждане на Японска чайна церемония, която сама по себе си продължава около четири часа. По-близо до нас, във Великобритания например, можем веднага да се сетим за английския следобеден ритуал. Това е една разпознаваема традиция, която отново е пример, че чаят е не само напитка, а и начин на живот и общуване. А както споменахме вече, на FesTEAval целим разнообразие и ще предложим една богата и цветна палитра от култури, традиции и знания.

Има ли специална изненада за посетителите на фестивала и ще ни споделите ли нещо за нея?

 

Изненадите нямат край на FesTEAval. Макар че хората вече са свикнали да ги очакват, което ги прави по-малко изненади. Продължаваме с богатата културна програма, както и с томболите и подаръците във всеки от дните. На това издание ще срещнем нови интересни изложители, които също са подготвили изненади.

 

от

публикувано на: 12/11/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: