Съвместна пресконференция на БНР, БНТ и ЕBU

26/03/2014

Генералните директори на БНР и БНТ – Радослав Янкулов и Вяра Анкова и вицепрезидента на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Клаудио Капон представиха предизвикателствата пред обществените медии в България.

На 27-и март Бинар излъчи на живо съвместната пресконференция от Медия центъра на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4, ет. 5, зала 31).

Основните теми, с които те запознаха журналистите са: адекватното, устойчиво и предвидимо финансиране на БНР и на БНТ – медиите в България с най-високо обществено доверие; независимостта на двете медии от политически натиск и икономически влияния; влошената позиция на България в световната класация за свободата на медиите; дигитализацията на медиите като част от опазване на националното културно наследство.

Клаудио Капон гостува на БНР по проекта „Училище за радио“, осъществен в сътрудничество с EBU. „Училище за радио“ е специален курс на обучение, воден от лектори на EBU и Висшето училище по журналистика (ESJ) в Монпелие, Франция, през който ще преминат десет опитни журналисти от БНР.

След завършване на курса те ще организират Майсторски клас по радиожурналистика, който ще даде възможност на работещите в БНР да повишат квалификацията си според най-новите европейски стандарти.

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ЗА РАДИО И ТЕЛЕВИЗИЯ (European Broadcasting Union – EBU) е водещо професионално обединение на обществените електронни медии в света. Той има 72 пълноправни и 35 асоциирани членове в 77 страни в Европа и извън нея. Сред тях са такива организации като BBC, ARD, ZDF, France Télévisions, Radio France, Первый, RAI, както и всички обществени радио и телевизионни оператори в Европа и Северна Африка.

Експертизата, която Съюзът притежава, техническите стандарти, които следва, съдържанието, което координира и обменя – всичко се ръководи от мисията на обществените медии да бъдат „площадът“, на който се срещат и намират изява всички членове на обществото – без разлика от принадлежност към различни етноси, културни и религиозни групи.

Целта на EBU е да защитава интересите на обществените медии и да насърчава техния незаменим принос за развитието и запазването на ценностите на съвременната демокрация и гражданско общество. EBU е световно признат еталон в областта на медиите – със знания и опит, особено в излъчвателните технологии и иновации, квалификация на кадри, изследователска дейност и европейско медийно право.

EBU се състои от ЕВРОВИЗИЯ и ЕВРОРАДИО. В медийната индустрия ЕВРОВИЗИЯ е главен създател и дистрибутор на спортни предавания на живо и новини с най-високо качество, а също така на програми със забавно, културно и музикално съдържание.

ЕВРОРАДИО усъвършенства обществените радио услуги чрез обмен на музика, професионален опит и насърчаване на развитието на цифровото и хибридно радио с цел да се запази ролята на радиото като основен фактор в мултимедийния свят.

от

публикувано на: 26/03/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: