Защо и как се татуираме?

19/09/2019

На 28 и 29 септември в зала 3 на НДК в София ще се проведе най-голямото събитие за татуировки у нас – Bulgaria Tattoo Expo. Организаторите му ни споделиха защо и как хората у нас и по света се татуират или татуират други хора, какви артисти ще бъдат част от програмата и какви са изненадите тази година. И в добавка от редакционния ни екип – историята на една от най-възрастните tattoo артисти на планетата – Whang Od от Филипините.

 

 

×

 

 

Това е петото издание на „Bulgaria Tattoo Expo”. Как започна фестивалът и промениха ли се с годините артистите, публиката и нагласата към татуирането?

 

Преди 5 години модата с татуировките още пристъпваше на пръсти у нас и на събитието имаше предимно хора, които са отявлени фенове, най-върлите такива. Беше по-нишово събитие, събирахме се предимно познати хора и приятели. Днес обаче, когато татуировките са културен тренд в световен мащаб, а вече и у нас, на събитието идват всякакви хора. Различни по интереси, визия, възраст и социален статус, но обединени от обичта към татуировките. Не си представяйте, че идват само татуирани на 100% хора, има и такива без нито една рисунка по тялото, но които са любопитни и искат да видят какво е.

 

Радваме се, че публиката ни е толкова разнообразна и събира на едно място хора, които иначе може да не видиш заедно на друго място. Идват млади, по-възрастни, родители с деца и това ни радва. Всички са доста отворени и положителни към изкуството и виждаме, че лека-полека постигаме мисията си – да разчупим архаичните стереотипи за татуировките (като например, че се носят от хора с криминално минало и от определени социални прослойки). Хората идват на събитието и за да се забавляват. Именно затова организираме конкурси, концерти, различни игри с награди и т.н.

 

Има „трендове“ в татуирането, както и във всичко друго. Как се променят те и какво предпочитат да си татуират хората?

 

За хората, които виждат в татуировките мода, тенденциите се диктуват от любимите им рок звезди, популярни личности и лидери на мнение. Преди години бяха модерни йероглифите, трайбъл татуировките, надписите или конкретни изображения. Има хора, които искат да имат уникални татуировки, като на никой друг. Те не се влияят от трендове и избират картини, които артистът им предлага или те самите са си измислили и в които са вложили техен личен смисъл.

 

Може да се каже, че има тренд в местата за татуиране. Все повече хора избират да татуират откритите, видимите части от тялото. Ръце, крака, рамене, шия. Хората вече не се крият, а искат да се показват. Татуировките ги правят част от определена субкултура, придават идентичност и дори в някои случаи им дават самочувствие.

 

Има ли изненади извън шоу програмата ви, радикални или просто интересни артисти, които тази година ще се откроят на фестивала?

 

Тази година имаме рекорден брой участници – над 140 татуиста от цяла Европа и дори от Азия. Всеки от тях идва с различен опит и творчески поглед, затова и у всеки може да се види нещо различно, със собствен почерк, неочаквано.

 

Хубавото на такива конвенции е, че на едно място можете да видите артисти от най-различни стилове: някои предпочитат да правят само черни-бели татуировки, други нео традишънъл, трети се чувстват в свои води с ню уейв творби, фрийхенд, а други правят от всичко по малко. Кои ще се откроят на фестивала, ще прецени не само нашата публика, която оценява автентичното присъствие на авторите, но и ще се реши в конкурсната програма. За да можем да обхванем разнообразието от стилове на всичките ни участници, имаме различни категории.

 

Светът е малък и артистите активно си влияят и взаимодействат. Има ли видими процеси и локални тенденции в татуирането, които тепърва ще набират популярност и различни ли са артистите от Азия от тези от Европа?

 

Това, което със сигурност можем да кажем е, че в различни части на света, традициите в татуирането са различни. На места изкуството е застъпено в местната култура, а на други е абсолютно табу. В някои части на света татуирането е нелегално (например Южна Корея) и това поставя много ограничения и трудности пред хората, които искат да се татуират или да работят в сферата.

 

Имайки предвид колко застъпени са технологиите и интернет в ежедневието на съвременния човек, няма как да отречем, че влиянието между артистите е постоянно. И това е хубав процес. Все пак няма как новите тенденции да навлязат, ако публиката не е готова, защото нашите “платна” са от плът и кръв и имат мнение и предпочитания. Самата публика също може да влияе на развитието и тенденциите, като предизвиква артистите с авторски идеи и проекти, видени в Инстаграм профила на артисти, татуиращи на другия край на света.

 

 

Какви хора посещават фестивала, очаквате ли тази година публиката му да е по-различна и активно ли се татуира тази публика по време на фестивала, съдейки по опита ви?

 

На фестивала идват най-различни хора с обща черта между всички – това, че харесват татуировките. За tattoo общността събития като Bulgaria Tattoo Expo са много важни, защото там един посетител може да се чувства в свои води, да намери още като него, да се запознае с артисти и хора от различни части на света и т.н.

 

С всяко издание в публиката ни се влива свежа кръв, имаме хора, които идват за първи път, други, които са редовни, и трети – абсолютно случайно попаднали, но приятно изненадани.

 

Хората се татуират много. Някои от артистите, които участват, записват часове отрано и се запълват веднага, други предлагат татуиране на място – без предварително записване. Хората, които идват, за да се татуират, обикновено са го решили и уговорили предварително. Някои от тях идват и с цел да участват в конкурсите и да спечелят. Едно е да си носиш татуировката скрита под тениската, друго е да я види толкова голяма и отбрана публика. Голямо удоволствие и чест е – както за самия модел, така и за татуиста.

 

 

Shibari пърформанс е част от програмата ви тази година. Какво сближава тази практика с татуирането, къде тя престъпва табута и каква публика очаквате за този пърформанс?

 

Избрахме да представим японското изкуство на връзването и да поканим Sekibaku Shibari Dojo Sofia заради тематиката на постера ни тази година – японската ханя маска. Истината е, че татуирането и shibari имат общо, тъй като и двете изкуства са много застъпени с усещанията на тялото. И двете могат да бъдат свързани с болка и удоволствие.

 

Една от целите на събитието е да изненадваме публиката, като показваме нови и не толкова популярни у нас практики от различни култури, като същевременно я образоваме. Затова казваме, че събитието ни е за татуировки и алтернативна култура, тъй като поставяме фокус не само върху татуирането.

 

Табуто, което може би shibari престъпва е, че излиза извън спалнята и се показва пред други хора, на сцена. Но излизайки от прага на дома, се превръща в много повече и по този начин разчупва поредното табу. Обществото ни е предимно консервативно, затова и на секса още се гледа като табу под една или друга форма. Затова практиката за връзване ще покаже, че има различни начини за удоволствие. Все пак пърформансът ще включва само частта с връзването, така че публиката няма от какво да се смущава.

 

Смятаме, че хората, които харесват татуировки и носят по телата си такива са с една идея по-свободомислещи, затова сме повече от радостни, че ще им бъде представен именно този пърформанс.

 

Shibari e сексуална практика и в нея доверието към другия е решаващо. Body suspension обаче е нещо различно, което за втора година ще е част от програмата ви. Разкажете ни повече за артистите, които ще го представят.

 

Body Suspension също е свързано с тялото и усещанията. За част от практикуващите е вид медитация. Във всички тези практики тялото е инструмент, който се използва за някакъв тип удоволствие, пък  макар и включващо болка под една или друга форма. Артистите в тази част от програмата са двойка от Италия Jacob Angel и Monique Angel. Те се занимават професионално с подобни представления, като обикалят по цял свят и се включват в концерти, фестивали, конвенции и други тематични събития.

 

Харесахме ги и решихме да ги поканим за втора поредна година, тъй като са отдадени на проекта и шоуто, което правят. Вярват в него. Това беше оценено и от публиката ни миналата година, затова ги поканихме отново и честно казано се вълнуваме какво имат да ни покажат този път!

 

 

Фестивалът има и конкурсна програма. Кое е нещото, което превръща един тату артист в наистина добър, със собствен почерк и как се оценяват произведения, рисувани на платното на човешката кожа?

 

Има най-различни измерения на това да си добър татуист. За някои това е колко последователи и харесвания имаш на творбите си в социалните канали, за други е популярността на името ти, за трети е фен базата. Едно обаче е сигурно – добрият татуист се познава по таланта. Публиката оценява тези, които носят дарбата в себе си. Много важен елемент е и отношението на артиста. Татуирането е двустранен процес и един от основните фокуси е клиентът да бъде доволен. А това няма как да се получи, ако артистът не е търпелив, внимателен и грижовен към своя клиент и желанията му.

 

Конкурсната част има за цел да мотивира участниците да дадат най-доброто от себе си, да покачи адреналина, да предизвика инициатива. За един тепърва прохождащ татуист е голямо признание да получи отличие на подобно събитие, тъй като журито се състои от изключително опитни и компетентни професионалисти в областта. Подобни награди не са просто, за да си ги окачиш на стената, те са признание, което мотивира, посочва, че артистът върви по правилния път и го кара да се развива. Това е тест само по себе си, своеобразна проверка на реалността.

 

По отношение на оценяването – и татуирането си има своите правила и едно опитно око лесно би разпознало дали са спазени. За конкурсната част имаме специално създадена система за оценяване, така че да бъдат отличени тези творби, чиито автори са си свършили работата наистина качествено.

 

Тази година поставяме фокус не само върху артистите, но и върху посетителите. Все пак не бива да забравяме, че нашата професия и индустрия не би съществувала без всички почитатели на татуировките и на хората, които се татуират. Затова имаме специална конкурсна част за най-щура татуировка. Очакваме всеки, който смята, че има нестандартна татуировка или пък такава на нетипично място, да дойде и да се включи. Смелостта ще бъде възнаградена, а най-добрите отличени и наградени.

 

от

публикувано на: 19/09/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: