2Pac: 23 години по-късно

13/09/2019
×

 

На седми септември, 1996-та, в най-големия хотел във Вегас, излезлият от затвора преди по-малко от година, Майк Тайсън се изправя срещу настоящия шампион в тежка категория – Брус Селдън. Това е голямото завръщане на „железния“ и залата е претъпкана с фенове от всички слоеве на обществото. Голям мач означава големи звезди. В сградата е и Тупак Шакур, който заедно с антуража си е отишъл да гледа, как най-великият боксьор след Али връща титлата си. Мачът продължава нищожните сто и девет секунди. Тайсън нокаутира Селдън преди да се е изпотил и се връща на върха на професионалния бокс. И това щеше да е единственото нещо, с което да се запомни тази вечер, ако час по-късно на един светофар до колата на Тупак не беше спрял бял кадилак. Прозорецът се сваля и непознат човек започва да стеля. Шакур е прострелян четири пъти и е отведен в болница, където е сложен в кома. Отнема му една седмица, за да издъхне.

 

Ще си кажете – „Голямо чудо, застреляли са рапър.“ Истината е, че на тринайсти септември, 1996-та, умира един рапър и се ражда легендата за революционера, активиста и полубога – 2Pac. Не ме разбирайте погрешно, Пак наистина е легенда, но мина толкова много време, че хората забравят за лошите му страни и се фокусират върху нещата, които го представят в най-добрата му светлина. Нормално е. Това се случи с Елвис, Синатра, Марадона, Уилт Чембърлейн, Уолт Дисни. Част от играта е, така се пише историята на популярната култура и Тупак Шакур е голяма част от нея.

Резултат с изображение за 2pac as a child

Тупак Шакур като дете, Ню Йорк, седемдесетте години на XX век. /legacy/

 

Лезан Крукс се ражда в Харлем, Ню Йорк, в семейство на активисти. Родителите му са част от движението, а по-късно и партията на „Черните пантери“, които се борят с расизма и етническото таргетиране на властта в Америка. И докато каузата е важна, много от членовете на движението са обикновени крадци и разбойници, които приписват кражби на автомобили и магазини на движението. Малко след раждането на Лезан, майка му е осъдена за над 150 провинения. Тя прекръства сина си на перуанския революционер Тупак Амару Втори, защото иска да покаже на сина си, че е важно да се бориш срещу несправедливостта. Тупак израства в среда на екстремисти. Той е толкова потопен в революцията, че това е единственото нещо, за което мисли.

 

Приет е в гимназия за изкуства, където изучава литература, музика, балет и театър. Играе в няколко Шекспирови пиеси и има ролята на Цар Плъх във вариация на училищния балет. Едновременно с това пише поезия, която облича в ритъм, повлиян от зараждащата се култура в Ню Йорк. Когато е на шестнайсет се мести в Калифорния със семейството си. По това време вече е видял десетки хора около него да бъдат арестувани и задържани от полицията. И за седемдесетте и осемдесетте в черната част на Америка, това е нормално. Просто такъв е неписаният ред. Естествено, че възпитаният в бунт млад човек ще иска да говори за това.

Резултат с изображение за 2pac in concert \

2Pac на живо в Оукланд, 1996 г.  /legacy/

 

И го прави. Тупак е първият рапър, който сполучливо съчетава културата с историята. Успява да създаде мост между масовото потребление и собствените си преживявания в квартали и градове, в които никой бял човек не е стъпвал. Изгражда платформа, която отваря диалози и го прави неудобен за много хора. Но същевременно с това той е двайсет и няколко годишен милионер. Няма как да очакваме да е светец. Естествено, че ще търси бързия живот и ще създава скандали около себе си, естествено, че ще бъде задържан за наркотици и оръжия. Това също е част от играта.

 

Пак промени рап културата. Той прекрачи световните граници и превърна хип-хопа в една от най-големите комерсиални производства днес. Всичко, което харесвате и мразите в тази култура стига до вас благодарение на това, което се случи на днешната дата преди двадесет и три години в 16:03 часа. Лезан Крукс се ражда на шестнайсти юни, 71-та и умира като Тупак Шакур. Толкова.

 

×

 

от

публикувано на: 13/09/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: