Someone from home в рамките на фестивала „Танцуваща София“

12/09/2019

За четвърти път София ще танцува на станалия традиция фестивал, а слоганът тази година е „Фолклорна глобализация“. Фестивалът ще се проведе на 15-ти септември следобед в Кино Кабана в пространството пред НДК, а тематичният му фокус тази година е силно свързан с премиерата на международния пърформанс Someone from home по идея на австрийската хореографка Силке Грабингер.

 

×

Concept: Silke Grabinger, Performer: Silke Grabinger

 

Копродукция на четири европейски организации – Derida Dance Center/Фондация „Арт Линк“, SILKFlueggedancecompagnie § Silk Cie, Skc Novi Sad и Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timisoara, Someone from home изследва въпросите за принадлежността и културното наследство, а артистите в спектакъла работят с традиционните форми на танцовите вечери. Мостът, който спектакълът изгражда между минало и настояще, става възможен именно чрез смесването на традиционни танцови форми и съвременен танц. Проектът се фокусира върху популярната култура на дунавските шваби, а хореографът Силке Грабингер изследва по този начин и историята на предците си, избягали от дома си Банат след края на Втората световна война.

 

Източник: Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timisoara/ facebook

 

Танцовите вечери са били основна форма на социално общуване и опознаване и проектът използва формите на тези вечери именно, за да „уедри“ социалното общуване до исторически мащаби, разказвайки по този начин и историята на малцинствата, бежанците и обстоятелствата, които ги правят възможни. Пърформансът обаче не просто изследва историята, той активно включва настоящето като кани публиката си да се включи в него. Австрия, Румъния, България и Сърбия са четирите страни, които участват в проекта. Досега Someone from home e представен във Фрайщат, Австрия на 28-ти юли, в Тимишоара на 30-ти август, а предстои и премиера в Нови Сад на 18-ти септември.

 

Източник: Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timisoara/ facebook

 

Семинар с артистите от Someone from home ще бъде откриващото събитие на тазгодишната Танцуваща София, а кулминацията ще бъде самата премиера, в 20:00 часа. В проекта участват десетима артисти от четирите страни, музиката е на Иван Шопов, видеото и хореографията на Майнрад Хофер и Силке Грабингер, а музика на живо ще изпълняват Бояна Желязкова на цигулка, Илко Градев – акордеон и Бъни – перкусии. Проектът е подкрепен от Столична програма „Култура“ и Creative Europe.

от

публикувано на: 12/09/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: