Иги Бонд

21/08/2019

Иги Поп се числи към онези музикални хамелеони, които никой не може да предположи, с какво могат да ни изненадат. От пънк, през френски шансони, да не забравяме вокалите му в култовата лента на Кустурица „Аризонска мечта“.

 

Винаги провокиращ и себе си и публиката, всяка негова изява крие „опасност“ от това да попаднем отново в плен на харизмата му. Пънкар по душа, но с по детски добро сърце, Иги отново ни зарадва с нова музикална продукция. Преди да стигнем до нея обаче, нека си припомним кой всъщност е един от кръстниците на пънк културата.

Само истинските му фенове знаят, че реалното име на нашия герой всъщност е Джеймс Нюел Остърбърг младши. Иги е роден на 21 април 1947 г. в Мичиган, САЩ в семейството на Луела и Джеймс Нюел Остърбърг старши. Неговият баща е бивш учител по английски език и треньор по бейзбол в Мичиган. Корените на семейството му минават през Англия, Ирландия, Дания и стигат чак до Норвегия.

 

Още от млада възраст Иги е луда глава и център на компаниите, в които автоматично става лидер. Може би това е и главната причина да започне музикалната си кариера като барабанист в училищни банди. Сред тези групи е и The Iguanas, откъдето той заимства псевдонима си Iggy. През 1967 г. Иги основава бандата The Psychedelic Stooges, която по-късно става известна като The Stooges.

 

Тази знакова група в началото няма голям комерсиален успех, но е причина г-н Поп да оформи цялостния си имидж на рок звезда. Запазената му марка е да излиза на сцената гол до кръста. Стойката пред микрофона и чупката в единия му крак са явно повлияни от маниера на Джим Морисън, останалото е чиста импровизация.

С времето идват разбира се и проблемите му с наркотиците, денонощните запои и истерията на преследващите го фенове. Съвсем естествен завършек на всичко това е разпадането на The Stooges. Иги среща Дейвид Боуи, който става продуцент на групата и се опитва да я съживи, но усилията му донасят променлив успех. Рекапитулацията е 3 студийни албума и оттеглянето на Иги от сцената.

 

Но както се казва в поговорката – шило в торба не стои. Пънк кръсникът се впуска в солова кариера. През 1977 г. излиза първият му самостоятелен албум наречен “Idiot”. Вниманието и прожекторите отново са насочени към Иги, този път той е доста по-внимателен с наркотиците. Следват 17 солови албума и химна на свободата като „The Passenger”.

 

Преди 3 години старата пънк игуана изненада почитателите си с последния си соло албум „ Post Pop Depression”, след него тръгна на голямо световно турне, снима се във вампирския филм на Джим Джармуш “The Dead Don’t Die” и дори записа парче с едни от гурутата на електронната музика Underworld.

 

 

Eто, че преди месец от лагера на Иги дойде добра новина – задава се нов албум! Името му е “Free”, а премиерната дата – 6 септември. Радиостанциите и музикалните телевизии не спират да въртят пилотното парче „James Bond”.

 

Песента е в типичния за Иги стил. Гласът му не е изгубил ни най-малко от своята красота, а текстът е явно намигване към предстоящия филм за агент 007, главната ролята, в който се очаква да бъде поверена на 31-годишната актриса Лашана Линч.

 

Крайно време беше след толкова метаморфози, игуаната да се занимае и с Джеймс Бонд. Пънкът го изисква!

 

 

от

публикувано на: 21/08/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: