Теориите на музикалните конспирации

20/08/2019

От известно време любителите на конспирационни теории навлязоха и в една привидно субективна като вкусове област, каквато е музиката. Размахвайки, както е прието, удобни апроксимации, представяйки ги за неопровержими факти. Или поне до момента, когато разбивачи на митове не се захванат с тях. Може би се досещате, става дума за прочутата настройка по нотата Ла от 440 Hz, наложена от Гьобелс и възприета от цял свят до ден днешен. На нея уж се дължали всички аномалии и проблеми на света в последните почти девет десетилетия.

 

 

Слушам албум с претенцията да е записан с естествената 432 Hz настройка на инструмента, в случая – китара. Авторът и изпълнителят е магистър по джаз в консерваторията в Парма, името му е Енцо Кроти, произведенията му са събрани под заглавието „Some Little Musical Things“. На границата с easy listening, галещи слуха и с претенции за баланс между красота и полезност. „Пиесите ми са настроени по природата и математиката на живота“ – пише Кроти в заключение към представянето на проекта си.

 

 

Оставям всеки да прецени доколко музиката му е по-въздействаща от други пиеси за соло китара, представяни при нас и с настройка „по Гьобелс“ – от Канисарес, през Форчоне, до Висенте Амиго. И понеже стана дума за фактите срещу теориите, ето няколко, предназначени за хората с истинско критично мислене (за англоговорящите го има и на видео):

 

 

432 е кратно на „сърдечния ритъм на Земята – 8 Hz“, каквото е и нашето ДНК и т.н. Истината е, че основната честота на планетата е 7,83 Hz, т.е. най-близките херцове до 432 са 430.65. И съвсем между другото, 440 също е кратно на 8. Както и отделните ноти не са кратни на 8, а на 8,02.

 

Всички стари инструменти са с настройка 432 Hz. Отркитието на Шайблер с тонометъра е от 1834 и е кръстено на Херц едва в края на по-миналия век. Само за уточнение, Моцарт е настройвал инструментите си на 421/2 Hz, а органите са били строени с настройки от 567 Hz и всички са усещали „божествен повей“ в музиката им.

 

432 е част от поредицата на Фибоначи (всяко следващо число е сбор от двете предишни). Моля? Най-близката до 432 тройка числа е 233(+)377(=)610.

 

Водата при 432 Hz образува като природен елемент красиви форми. Да, но пясъкът, като не по-малко природен прави същото при 345 Hz.

 

Гьобелс срещу Питагор. Стандартът от 440 Hz (ISO 16) е възприет от почти целия свят в 1975. Мерната система SI (метър-килограм-секунда) е наложена частично в света след 1960. Така че, обоят в Китай е с различна настройка от този във франция и френски музикант не би звучал добре в китайски оркестър. Доста по-голям проблем е загубата на американски спътник или принудително кацане на боинг при грешка в изчислението на необходимото гориво (галони срещу литри). А и никой не е изнамерил Питагоровите камбанки, настроени спрямо неизвестна основна нота.

 

Е, избрахте ли си позиция в поредния спор? Или като нас се оставяте музиката да е единственото мерило – като ви харесва, какво значение има на колко херца е ла-то?

от

публикувано на: 20/08/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: