98% фънк

12/08/2019

Приживе наричаха краля на фънка Джеймс Браун „Мистър Динамит“ и ако приемем, че той е взривната смес, то фитилът, който я подпалва е саксофонистът Мейсио Паркър.

 

Още от неговото раждане съдбата е благосклонна към Мейсио. Той израства в музикантско семейство – баща му свири на пиано и ударни, майка му пее в църковен хор, единият му брат е барабанист, другият – тромбонист. Мейсио за разлика от останалите във фамилията се насочва към саксофона. Съчетанието на труд, талант и немалко харизматичност донасят още в млада възраст на музиканта голяма популярност сред публиката.

 

Звездата му изгрява в началото на 70-те, когато Мейсио става част от знаковата формация на Джордж Клинтън Parliament Funkadelic. Следващата стъпка на Паркър към върховете на славата е когато самият Джеймс Браун го взема под своето крилото. Така саксофонистът става неделима част от неговия брас бенд. Не закъснява и поканата за съвместна работа с Принс. Златно време за фънка и знаменити изпълнения, които ще останат завинаги в музикалната историята.

 

И днес, въпреки своите 76 години, Мейсио прави по над 100 концерта на година. Това лято българската публика имаше щастието да го види на откриването на Джаз фестивала в Банско. Паркър и бендът му ни зарадваха с над два часов маратон, минаващ през всички периоди на фънка. Мейсио беше в прекрасна форма, а усмивката не слизаше от неговото лице.

 

Преди 3 години Мейсио издаде своята автобиографична книга “98% Funky Stuff: My Life in Music”. В нея фънк маестрото споделя, че творчеството му е 98% фънк и 2% джаз. На живо изпълненията му така силно завладяват феновете, че те объркват напълно процентите. След такива ураганни вечери остават единствено спомените от едно голямо сърце, което продължава да се раздава на сцената, в името на неостаряващия фънк.

 

 

от

публикувано на: 12/08/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: